Cholesterol – wróg czy przyjaciel? [Infografika]

Redakcja

13.10.2024

3 minuty czytania

Cholesterol – wróg czy przyjaciel?

Cholesterol budzi wiele kontrowersji i często jest demonizowany, jednak jest to substancja tłuszczowa niezbędna dla prawidłowego funkcjonowania ludzkiego organizmu. Dlaczego więc cholesterol ma tak złą reputację? Poznaj prawdę o tej ważnej substancji, jej rolę w organizmie oraz sposoby na utrzymanie jej na odpowiednim poziomie.

Czym jest cholesterol i jakie pełni funkcje?

Cholesterol to niezbędna substancja tłuszczowa, która pełni wiele kluczowych funkcji w organizmie:

  • Stanowi budulec błon lipidowych komórek
  • Jest składnikiem otoczki mielinowej komórek nerwowych
  • Wpływa na aktywność receptorów i enzymów uczestniczących w szlakach metabolizmu
  • Wchodzi w skład żółci
  • Działa jako prekursor syntezy witaminy D3 i hormonów steroidowych

Skąd się bierze cholesterol w organizmie?

Produkcja własna

Cholesterol jest syntetyzowany przez wszystkie komórki organizmu, przy czym największa produkcja odbywa się w wątrobie, jelitach i skórze. Organizm może wyprodukować nawet do 1500 mg cholesterolu na dobę, z czego około 60% w jelitach.

Pożywienie

Cholesterol dostarczany jest również z pożywieniem, ale wyłącznie z produktów pochodzenia zwierzęcego. Znajduje się głównie w mięsie i jego przetworach, maśle, jajach oraz tłustym nabiale. Warto podkreślić, że nie ma konieczności dostarczania cholesterolu z pożywieniem, ponieważ organizm produkuje go wystarczająco dużo.

Frakcje cholesterolu – nie każdy cholesterol jest zły

Cholesterol w organizmie występuje w różnych frakcjach, które mają odmienne właściwości:

  • Cholesterol całkowity – suma wszystkich cząstek cholesterolu krążących we krwi
  • HDL – lipoproteiny wysokiej gęstości, tzw. dobry cholesterol”, który pomaga usuwać nadmiar cholesterolu z organizmu
  • LDL – lipoproteiny niskiej gęstości, tzw. „zły cholesterol”, który może odkładać się w ścianach naczyń krwionośnych, przyczyniając się do rozwoju miażdżycy

Prawidłowe wartości cholesterolu

Aby zachować zdrowie, warto utrzymywać poziom cholesterolu w następujących granicach:

  • Cholesterol całkowity < 190 mg/dl (< 5 mmol/l)
  • Cholesterol LDL < 115 mg/dl (< 3 mmol/l)
  • Cholesterol HDL > 50 mg/dl (> 1,3 mmol/l) u kobiet i > 40 mg/dl (> 1 mmol/l) u mężczyzn
  • Trójglicerydy < 150 mg/dl (< 1,7 mmol/l)

Jak zadbać o prawidłowy poziom cholesterolu?

Utrzymanie zdrowego poziomu cholesterolu jest możliwe dzięki kilku prostym działaniom:

  • Zdrowa dieta – spożywanie produktów bogatych w nienasycone kwasy tłuszczowe (oleje roślinne, miękkie margaryny kubkowe, orzechy), błonnik, owoce i warzywa
  • Regularna aktywność fizyczna – minimum 150 minut umiarkowanego wysiłku tygodniowo, np. spacery, nordic walking, jazda na rowerze
  • Rzucenie palenia i ograniczenie innych nałogów

Cholesterol – przyjaciel czy wróg?

Cholesterol sam w sobie nie jest ani wrogiem, ani przyjacielem – jest po prostu niezbędną substancją dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Problemem staje się dopiero, gdy jego poziom, szczególnie frakcji LDL, jest zbyt wysoki. Dlatego tak ważne jest regularne badanie poziomu cholesterolu i dbanie o zdrowy styl życia.

Miej cholesterol pod kontrolą. Żyj dłużej i zdrowiej!

Więcej w naszej infografice>>>

Najpopularniejsze artykuły

Krem ze śliwek z prażonymi migdałami

Krem ze śliwek z prażonymi migdałami

Zapraszamy do wypróbowania naszego przepisu na zupę śliwkową z cynamonem i grzankami. To aromatyczne i zdrowe danie, które zadowoli każdego smakosza. Składniki: ½ kg śliwek 1,5 l wody ½ szklanki jogurtu naturalnego (125 g) 2 goździki 1 łyżeczka cynamonu 2 łyżki miodu (25 g) 2 łyżki uprażonych płatków migdałowych (20 g) 4 kromki chleba tostowego […]

Jagody acai: właściwości zdrowotne i działanie

Nie od dzisiaj wiemy, że spożywana przez nas żywność może być lekarstwem. W końcu już sam Hipokrates […]

5 produktów, które negatywnie wpływają na pracę mózgu

Nieprawidłowo skomponowany jadłospis przyczynia się do wystąpienia szeregu zaburzeń hormonalnych, hemodynamicznych i nasilenia wskaźników stanu zapalnego. Nowym […]

Przeczytaj także

Czy jedno jabłko dziennie może uchronić od choroby?

„Polska jabłkiem stoi..” Nasz kraj od ponad 12 lat zajmuje pierwsze miejsce w Europie pod względem produkcji […]

Czy probiotyki mają wpływ na układ sercowo-naczyniowy?

Preparaty probiotyczne kojarzą nam się przede wszystkim ze stosowaną antybiotykoterapią. Wtedy przyjmujemy także prozdrowotne szczepy bakteryjne, mające […]

Jakie ryby wybrać na wigilijny stół?

Głęboko zakorzeniony w wigilijnej tradycji karp cechuje się specyficznym smakiem, który nie każdemu odpowiada. Mimo, że wiele […]