Cholesterol – wróg czy przyjaciel? [Infografika]

Redakcja

13.10.2024

3 minuty czytania

Cholesterol – wróg czy przyjaciel?

Cholesterol budzi wiele kontrowersji i często jest demonizowany, jednak jest to substancja tłuszczowa niezbędna dla prawidłowego funkcjonowania ludzkiego organizmu. Dlaczego więc cholesterol ma tak złą reputację? Poznaj prawdę o tej ważnej substancji, jej rolę w organizmie oraz sposoby na utrzymanie jej na odpowiednim poziomie.

Czym jest cholesterol i jakie pełni funkcje?

Cholesterol to niezbędna substancja tłuszczowa, która pełni wiele kluczowych funkcji w organizmie:

  • Stanowi budulec błon lipidowych komórek
  • Jest składnikiem otoczki mielinowej komórek nerwowych
  • Wpływa na aktywność receptorów i enzymów uczestniczących w szlakach metabolizmu
  • Wchodzi w skład żółci
  • Działa jako prekursor syntezy witaminy D3 i hormonów steroidowych

Skąd się bierze cholesterol w organizmie?

Produkcja własna

Cholesterol jest syntetyzowany przez wszystkie komórki organizmu, przy czym największa produkcja odbywa się w wątrobie, jelitach i skórze. Organizm może wyprodukować nawet do 1500 mg cholesterolu na dobę, z czego około 60% w jelitach.

Pożywienie

Cholesterol dostarczany jest również z pożywieniem, ale wyłącznie z produktów pochodzenia zwierzęcego. Znajduje się głównie w mięsie i jego przetworach, maśle, jajach oraz tłustym nabiale. Warto podkreślić, że nie ma konieczności dostarczania cholesterolu z pożywieniem, ponieważ organizm produkuje go wystarczająco dużo.

Frakcje cholesterolu – nie każdy cholesterol jest zły

Cholesterol w organizmie występuje w różnych frakcjach, które mają odmienne właściwości:

  • Cholesterol całkowity – suma wszystkich cząstek cholesterolu krążących we krwi
  • HDL – lipoproteiny wysokiej gęstości, tzw. dobry cholesterol”, który pomaga usuwać nadmiar cholesterolu z organizmu
  • LDL – lipoproteiny niskiej gęstości, tzw. „zły cholesterol”, który może odkładać się w ścianach naczyń krwionośnych, przyczyniając się do rozwoju miażdżycy

Prawidłowe wartości cholesterolu

Aby zachować zdrowie, warto utrzymywać poziom cholesterolu w następujących granicach:

  • Cholesterol całkowity < 190 mg/dl (< 5 mmol/l)
  • Cholesterol LDL < 115 mg/dl (< 3 mmol/l)
  • Cholesterol HDL > 50 mg/dl (> 1,3 mmol/l) u kobiet i > 40 mg/dl (> 1 mmol/l) u mężczyzn
  • Trójglicerydy < 150 mg/dl (< 1,7 mmol/l)

Jak zadbać o prawidłowy poziom cholesterolu?

Utrzymanie zdrowego poziomu cholesterolu jest możliwe dzięki kilku prostym działaniom:

  • Zdrowa dieta – spożywanie produktów bogatych w nienasycone kwasy tłuszczowe (oleje roślinne, miękkie margaryny kubkowe, orzechy), błonnik, owoce i warzywa
  • Regularna aktywność fizyczna – minimum 150 minut umiarkowanego wysiłku tygodniowo, np. spacery, nordic walking, jazda na rowerze
  • Rzucenie palenia i ograniczenie innych nałogów

Cholesterol – przyjaciel czy wróg?

Cholesterol sam w sobie nie jest ani wrogiem, ani przyjacielem – jest po prostu niezbędną substancją dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Problemem staje się dopiero, gdy jego poziom, szczególnie frakcji LDL, jest zbyt wysoki. Dlatego tak ważne jest regularne badanie poziomu cholesterolu i dbanie o zdrowy styl życia.

Miej cholesterol pod kontrolą. Żyj dłużej i zdrowiej!

Więcej w naszej infografice>>>

Najpopularniejsze artykuły

Polędwica z dorsza w papilotach z pieczoną cebulą, tłuczonymi ziemniakami

Polędwica z dorsza w papilotach z pieczoną cebulą, tłuczonymi ziemniakami

Zapraszamy do wypróbowania przepisu na dorsza pieczonego z cebulą, sałatką z kopru włoskiego i tłuczonymi ziemniakami. To smaczna i zdrowa propozycja na obiad, bogata w fitosterole, które pomagają obniżać poziom cholesterolu. Składniki: 2 sztuki świeżego fileta z dorsza bez skóry (200 g) 1 łyżka oleju rzepakowego tłoczonego na zimno (10 ml) 1 czerwona cebula (105 […]

Jakie ciśnienie jest niebezpieczne dla zdrowia?

2021-08-14 Lektura tego artykułu zajmie 2 minuty Ciśnienie krwi jest parametrem, który określa poziom nacisku, jaki krew […]

Pierwsza pomoc przy zawale serca – co możemy zrobić?

Co roku w Polsce zawał serca dotyka 100 tys. osób, z czego ponad jednej trzeciej nie udaje […]

Przeczytaj także

Jod: gdzie występuje, produkty bogate w jod (tabela)

2021-05-13 Lektura tego artykułu zajmie 6 minut. Jak wiadomo, jod odgrywa główną rolę w normalnym funkcjonowaniu tarczycy, […]

Ostatnia niedziela września: Światowy Dzień Serca (infografika)

Światowy Dzień Serca, obchodzony corocznie 29 września, to ważna inicjatywa międzynarodowa mająca na celu podniesienie świadomości społecznej na temat chorób serca oraz związanych z nimi zagrożeń. Jest to najważniejsze wydarzenie w dziedzinie zdrowia serca, organizowane przez World Heart Federation (Światową Federację na Rzecz Serca) we współpracy z WHO (Światową Organizacją Zdrowia) oraz innymi organizacjami działającymi na rzecz zdrowia publicznego.

Placuszki cukiniowo-batatowe z łososiem i koperkowym sosem

Placuszki cukiniowo-batatowe z łososiem i koperkowym sosem

Zapraszamy do wypróbowania naszego przepisu na placuszki z cukinii i batatów z łososiem i sosem koperkowym. To smaczna i zdrowa propozycja na lekki obiad, bogata w witaminy i minerały. Składniki: 1 średnia cukinia (300 g) 1 mały batat (150 g) ½ małej cebuli (30 g) 1 jajko (60 g) 2 łyżki mąki (20 g) 1 […]