Bakłażan i cieciorka na pumperniklu

Redakcja

30.06.2024

2 minuty czytania

Hummus z pieczonym bakłażanem i kolendrą

Bakłażan i cieciorka na pumperniklu

Pieczony bakłażan i cieciorka to doskonałe połączenie smaków i tekstur, które sprawią, że Twoje kubki smakowe będą zachwycone. Połączenie tych składników na chrupiącym pumperniklu tworzy zdrową i sycącą przekąskę lub lekki posiłek. To danie jest bogate w białko roślinne i zdrowe tłuszcze, co czyni je idealnym wyborem dla osób dbających o zdrową dietę.

Składniki:

  • 1 bakłażan (250 g)
  • 1 puszka cieciorki konserwowej (240 g cieciorki po odsączeniu)
  • 2 łyżki pasty sezamowej tahini (30 g)
  • 1 łyżka Optimy Omega (20 g)
  • 1 łyżka oliwy (10 g)
  • 1 łyżka posiekanej kolendry (10 g)
  • ½ łyżeczki wędzonej papryki
  • sól i pieprz do smaku
  • Sok z cytryny do smaku
  • Pumpernikiel (160 g)

Wartość kaloryczna:

  • Liczba porcji: 4
  • Wartość kaloryczna 1 porcji: 289 kcal

Przygotowanie:

  1. Bakłażana nakłuj widelcem i włóż do rozgrzanego piekarnika, piecz około 40 minut w 180 stopniach C, aż skórka w niektórych miejscach będzie czarna. Upieczonego bakłażana odłóż do wystygnięcia.
  2. Do blendera przełóż odsączoną cieciorkę, miąższ z upieczonego bakłażana, tahini, Optimę, wędzoną paprykę i zblenduj wszystko na gładką pastę.
  3. Pastę dopraw do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Zbyt gęstą pastę można rozrzedzić odrobiną wody.
  4. Wyłóż pastę na miskę, posyp kolendrą i skrop oliwą. Podawaj z pumperniklem.

Komentarz dietetyka:

Rośliny strączkowe, w tym ciecierzyca, stanowią cenny element prozdrowotnej diety – ze względu na zawartość fitosteroli są szczególnie polecane osobom z podwyższonym stężeniem cholesterolu we krwi.

Najpopularniejsze artykuły

Imbirowy łosoś z chrupiącymi warzywami z orientalną nutą

Łosoś stanowi doskonałe źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych omega 3, którym przypisuje się wielokierunkowe działanie prozdrowotne – odpowiednia ich […]

Kanapka z pstrągiem, ogórkiem, rukolą i musztardą miodową

Kanapka z pstrągiem, ogórkiem, rukolą i musztardą miodową

Zapraszamy do spróbowania naszej wyjątkowej kanapki z pstrągiem, ogórkiem, rukolą i musztardą miodową. To połączenie świeżych, zdrowych składników sprawi, że Twój posiłek będzie nie tylko smaczny, ale i pełen wartości odżywczych. Idealna na szybki lunch lub lekką kolację, ta kanapka z pewnością zadowoli Twoje kubki smakowe. Składniki: 1 kromka chleba z ziarnami (35 g) 1 […]

Wytrawny chlebek z warzywami

Wytrawny chlebek z warzywami

Zapraszamy do wypróbowania naszego przepisu na wytrawny chlebek z warzywami. To zdrowa i smaczna propozycja na każdą porę dnia, idealna dla miłośników warzyw i zdrowego odżywiania. Składniki: 3/4 szklanki niełuskanego bobu (150 g) 6 pomidorków koktajlowych (120 g) 1 marchewka (60 g) 1/2 cukinii (70 g) 1 i 1/4 szklanki razowej mąki pszennej (200 g) […]

Przeczytaj także

Prosty przepis na sałatkę z winogron z kaszą pęczak i mozarellą

Sałatka z winogronami – zasobna we wszystkie niezbędne składniki odżywcze! Dzięki temu, że zawiera: pełnowartościowe białko, węglowodany złożone, zdrowe tłuszcze, a także witaminy, składniki mineralne i błonnik pokarmowy stanowi kompletny i dobrze zbilansowany posiłek.

Przepis na rozgrzewającą, kremową zupę z dyni

Przepis na rozgrzewającą, kremową zupę z dyni

Jedną z najważniejszych zasad funkcjonujących w teorii zdrowego odżywiania, jest spożywanie tych produktów, które rosną i dojrzewają […]

Pierś kurczaka z pęczakiem i grzybami

Kasza pęczak to bogate źródło prozdrowotnego błonnika pokarmowego, witamin z grupy B oraz składników mineralnych, m.in. magnezu, selenu, […]