Bakłażan i cieciorka na pumperniklu

Redakcja

30.06.2024

2 minuty czytania

Hummus z pieczonym bakłażanem i kolendrą

Bakłażan i cieciorka na pumperniklu

Pieczony bakłażan i cieciorka to doskonałe połączenie smaków i tekstur, które sprawią, że Twoje kubki smakowe będą zachwycone. Połączenie tych składników na chrupiącym pumperniklu tworzy zdrową i sycącą przekąskę lub lekki posiłek. To danie jest bogate w białko roślinne i zdrowe tłuszcze, co czyni je idealnym wyborem dla osób dbających o zdrową dietę.

Składniki:

  • 1 bakłażan (250 g)
  • 1 puszka cieciorki konserwowej (240 g cieciorki po odsączeniu)
  • 2 łyżki pasty sezamowej tahini (30 g)
  • 1 łyżka Optimy Omega (20 g)
  • 1 łyżka oliwy (10 g)
  • 1 łyżka posiekanej kolendry (10 g)
  • ½ łyżeczki wędzonej papryki
  • sól i pieprz do smaku
  • Sok z cytryny do smaku
  • Pumpernikiel (160 g)

Wartość kaloryczna:

  • Liczba porcji: 4
  • Wartość kaloryczna 1 porcji: 289 kcal

Przygotowanie:

  1. Bakłażana nakłuj widelcem i włóż do rozgrzanego piekarnika, piecz około 40 minut w 180 stopniach C, aż skórka w niektórych miejscach będzie czarna. Upieczonego bakłażana odłóż do wystygnięcia.
  2. Do blendera przełóż odsączoną cieciorkę, miąższ z upieczonego bakłażana, tahini, Optimę, wędzoną paprykę i zblenduj wszystko na gładką pastę.
  3. Pastę dopraw do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Zbyt gęstą pastę można rozrzedzić odrobiną wody.
  4. Wyłóż pastę na miskę, posyp kolendrą i skrop oliwą. Podawaj z pumperniklem.

Komentarz dietetyka:

Rośliny strączkowe, w tym ciecierzyca, stanowią cenny element prozdrowotnej diety – ze względu na zawartość fitosteroli są szczególnie polecane osobom z podwyższonym stężeniem cholesterolu we krwi.

Najpopularniejsze artykuły

Kanapka z pstrągiem, ogórkiem, rukolą i musztardą miodową

Rogal z makiem z gotowanym łososiem, sosem koperkowym, czerwoną cebulą i ogórkiem małosolnym

Zapraszamy do wypróbowania naszego przepisu na rogal z makiem z gotowanym łososiem, sosem koperkowym, czerwoną cebulą i ogórkiem małosolnym. To wyjątkowa propozycja na smaczne i zdrowe śniadanie lub lunch, która łączy w sobie bogactwo smaków i wartości odżywczych. Składniki: 1 rogal z makiem 2 łyżeczki Optimy DHA (10 g) 1 łyżka jogurtu greckiego 1 łyżeczka […]

Prosty przepis na sałatkę z winogron z kaszą pęczak i mozarellą

Sałatka z winogronami – zasobna we wszystkie niezbędne składniki odżywcze! Dzięki temu, że zawiera: pełnowartościowe białko, węglowodany złożone, zdrowe tłuszcze, a także witaminy, składniki mineralne i błonnik pokarmowy stanowi kompletny i dobrze zbilansowany posiłek.

Chleb graham z oscypkiem, pieczonym burakiem, suszoną żurawiną i roszponką

Chleb graham z oscypkiem, pieczonym burakiem, suszoną żurawiną i roszponką

Zapraszamy do wypróbowania naszego przepisu na chleb graham z oscypkiem, pieczonym burakiem, suszoną żurawiną i roszponką. To doskonała propozycja na smaczne i zdrowe śniadanie lub przekąskę, która łączy w sobie bogactwo smaków i wartości odżywczych. Składniki: 1 bułka grahamka 2 łyżeczki Optimy Cardio (12 g) 2 plasterki oscypka 1 burak 2 łyżki kremu balsamicznego Garść […]

Przeczytaj także

Minestrone z pieczona papryką

Minestrone z pieczona papryką

Zapraszamy do wypróbowania naszego przepisu na zupę warzywną z pieczoną papryką. To zdrowe i niskokaloryczne danie pełne witamin i minerałów. Składniki: 1 żółta cukinia (300 g) 1 cebula (60 g) Garść fasolki szparagowej (200 g) Kilka różyczek brokuła (150 g) Kilka różyczek kalafiora (150 g) Kilka plasterków pora (40 g) 1 l bulionu 1 łyżka […]

Pierś kurczaka z pęczakiem i grzybami

Kasza pęczak to bogate źródło prozdrowotnego błonnika pokarmowego, witamin z grupy B oraz składników mineralnych, m.in. magnezu, selenu, […]

Pasztet z kaszy jaglanej

Pasztet w nowej odsłonie. Kasza i warzywa stanowią porcję błonnika, witamin oraz minerałów. Bogactwo przypraw nadaje potrawie wyjątkowy […]