Bakłażan i cieciorka na pumperniklu
Pieczony bakłażan i cieciorka to doskonałe połączenie smaków i tekstur, które sprawią, że Twoje kubki smakowe będą zachwycone. Połączenie tych składników na chrupiącym pumperniklu tworzy zdrową i sycącą przekąskę lub lekki posiłek. To danie jest bogate w białko roślinne i zdrowe tłuszcze, co czyni je idealnym wyborem dla osób dbających o zdrową dietę.
Składniki:
- 1 bakłażan (250 g)
- 1 puszka cieciorki konserwowej (240 g cieciorki po odsączeniu)
- 2 łyżki pasty sezamowej tahini (30 g)
- 1 łyżka Optimy Omega (20 g)
- 1 łyżka oliwy (10 g)
- 1 łyżka posiekanej kolendry (10 g)
- ½ łyżeczki wędzonej papryki
- sól i pieprz do smaku
- Sok z cytryny do smaku
- Pumpernikiel (160 g)
Wartość kaloryczna:
- Liczba porcji: 4
- Wartość kaloryczna 1 porcji: 289 kcal
Przygotowanie:
- Bakłażana nakłuj widelcem i włóż do rozgrzanego piekarnika, piecz około 40 minut w 180 stopniach C, aż skórka w niektórych miejscach będzie czarna. Upieczonego bakłażana odłóż do wystygnięcia.
- Do blendera przełóż odsączoną cieciorkę, miąższ z upieczonego bakłażana, tahini, Optimę, wędzoną paprykę i zblenduj wszystko na gładką pastę.
- Pastę dopraw do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Zbyt gęstą pastę można rozrzedzić odrobiną wody.
- Wyłóż pastę na miskę, posyp kolendrą i skrop oliwą. Podawaj z pumperniklem.
Komentarz dietetyka:
Rośliny strączkowe, w tym ciecierzyca, stanowią cenny element prozdrowotnej diety – ze względu na zawartość fitosteroli są szczególnie polecane osobom z podwyższonym stężeniem cholesterolu we krwi.