4 największe mity o tłuszczach – obalamy błędne przekonania!

Redakcja

18.11.2024

4 minuty czytania

Tłuszcze

Tłuszcze – czy to samo zło? Wokół tej grupy substancji narosło wiele szkodliwych mitów – takich, które mogą negatywnie odbijać się na sposobie odżywiania. Sprawdź, czy Twoja wiedza o tłuszczach jest prawidłowa i wprowadź ją w życie!

Mit #1: tłuszcze są szkodliwe

Tłuszcz = zło? Takie skojarzenie pojawia się u bardzo wielu osób. Ale czy wiesz, jak wiele ważnych funkcji pełni ta grupa substancji w organizmie? To właśnie tłuszcze:

  • pełnią funkcję prekursorów w produkcji hormonów steroidowych i płciowych;
  • stanowią kluczowy element strukturalny w budowie błon komórkowych;
  • dostarczają organizmowi niezbędnej energii;
  • ułatwiają przyswajanie witamin rozpuszczalnych w tłuszczach (A, D, E i K), działając jako ich nośnik[1].

Dlatego nie istnieje zdrowo zbilansowana dieta bez tłuszczów.

Mit #2: im mniej tłuszczów w diecie, tym lepiej

Źródłem tego mitu może być fakt, że tłuszcze mają wysoką gęstość energetyczną, czyli są kaloryczne. 1 g tłuszczu dostarcza ok. 9 kcal[2] – to znacznie więcej niż białka czy węglowodany. Zatem rzeczywiście, dbając o sylwetkę, warto zwrócić uwagę na to, ile się ich spożywa. Jednak zmniejszenie podaży tłuszczów do bardzo niskiego poziomu, np. 5-10% spożywanej energii, wcale nie jest dobrym rozwiązaniem.

Zgodnie z zaleceniami Światowej Organizacji Zdrowia, ogólna podaż tłuszczów w diecie nie powinna przekroczyć 30%. Bardziej restrykcyjne limity są nałożone na tłuszcze nasycone (maks. 10%) i trans (maks. 1%)[3].

Warto przy tym pamiętać, że są sytuacje, w których lekarz może zarekomendować zmniejszenie ilości tłuszczów w diecie. Taka sugestia może się pojawić choćby przy problemach z wątrobą[4]. Jeśli jednak nie ma przeciwwskazań do spożywania tłuszczów, warto to robić – oczywiście z głową, czyli w ramach swojego zapotrzebowania kalorycznego i wybierając zdrowe tłuszcze.

Mit #3: wszystkie tłuszcze podnoszą cholesterol

Masz problemy z cholesterolem? Przestań jeść tłusto! Zdarzyło Ci się słyszeć takie porady? No cóż, nie są one do końca prawdziwe. Istotne jest bowiem nie tylko to, ile tłuszczów spożywasz, ale po jaki ich typ sięgasz.

Szkodliwe z perspektywy profilu lipidowego są nasycone kwasy tłuszczowe, obecne przede wszystkim w produktach zwierzęcych: mięsie i mleku oraz ich przetworach (np. w maśle), a także w olejach roślinnych o stałej konsystencji (np. kokosowym, palmowym). To one, a w szczególności kwasy mirystynowy, palmitynowy i laurynowy zwiększają stężenie LDL, czyli tzw. złego cholesterolu[5]. Jeszcze gorsze efekty przynoszą izomery tłuszczów trans, które dodatkowo negatywnie wpływają na poziom „dobrego” cholesterolu HDL[6].

Natomiast tłuszcze nienasycone mają odwrotne działanie, tj. sprzyjają obniżeniu poziomu „złego” cholesterolu. Dodatkowo wielonienasycone tłuszcze z grupy omega-3 podnoszą stężenie HDL i obniżają poziom trójglicerydów[7].

Co to oznacza w praktyce? Tyle, że częste jedzenie czerwonego mięsa, masła czy tłustego nabiału, a także spożywanie oleju kokosowego – bogatych w nasycone kwasy tłuszczowe – może „podnosić” cholesterol. Natomiast sięganie po miękkie margaryny kubkowe (np. takie jak Optima Cardio), płynne oleje roślinne (np. oliwę), tłuste ryby morskie czy orzechy, sprzyja utrzymaniu dobrej równowagi lipidowej.

Mit #4: tłuszcze powodują tycie

Waga skoczyła do góry? Czy to na pewno dlatego, że tłusto jesz? To nie do końca prawda. Jak już wiesz, tłuszcze mają wysoką gęstość energetyczną. A zatem rzeczywiście, jeśli potrawy, które spożywasz, „ociekają tłuszczem”, może się to przekładać na nadpodaż kalorii w diecie.

I to właśnie dostarczanie zbyt dużej liczby kalorii w stosunku do własnego zapotrzebowania skutkuje przybieraniem na masie. Nadprogramowe „paliwo”, które sprzyja tyciu, może pochodzić z każdej grupy makroskładników, np. z cukrów[8]. Istotny jest zatem ogólny bilans energetyczny, a nie to, ile kalorii w nim pochodzi z tłuszczów.

Jak zatem widzisz, nie takie złe tłuszcze, jak je malują. Świadomie włączone do diety, mogą się stać sprzymierzeńcami w walce o zdrowie serca i układu krążenia i być dobrym „paliwem”, wspierającym prawidłową pracę organizmu. Nie mów więc im z góry „nie”, tylko postaw na ich zdrowe źródła. To prostsze niż się wydaje.

[1] https://www.mp.pl/pacjent/dieta/zasady/67338,tluszcze

[2] https://www.mp.pl/pacjent/dieta/zasady/136300,9-zrodel-zdrowych-tluszczow-w-twojej-diecie

[3] https://www.who.int/news/item/17-07-2023-who-updates-guidelines-on-fats-and-carbohydrates

[4] https://www.mp.pl/pacjent/dieta/lista/82486,dieta-lekkostrawna-z-ograniczeniem-tluszczu

[5] https://www.mp.pl/pacjent/dieta/zasady/67338,tluszcze-podzial-budowa-funkcje-i-wlasciwosci

[6] https://ncez.pzh.gov.pl/abc-zywienia/izomery-trans-warto-wiedziec/

[7] https://www.mp.pl/pacjent/dieta/zasady/72288,kwasy-tluszczowe-omega-3-i-omega-6-zrodla-i-wlasciwosci

[8]

Najpopularniejsze artykuły

Jakie warzywa wybierać zimą?

Zimową porą na rynku brakuje świeżych warzyw, do których mamy nieograniczony dostęp latem lub wiosną. Jak powszechnie […]

Wakacyjne menu: jakie owoce i warzywa warto jeść latem?

05-07-27 Lektura tego artykułu zajmie 2 minuty Lato to ulubiona pora roku wielu osób. Nie ma się […]

Cholesterol a stres: poznaj zależność

Odkryj, jak stres wpływa na poziom cholesterolu, jakie są ich wzajemne powiązania oraz jak można zredukować ich szkodliwe działanie na zdrowie serca i układ krążenia. Poznaj praktyczne wskazówki, aby zadbać o swoje zdrowie!

Przeczytaj także

Zimowa dieta dla serca: jakie produkty włączyć do jadłospisu?

2022-12-10 Lektura tego artykułu zajmie 2 minuty Zima to okres, w którym – z uwagi na coraz […]

Sałatka z kurczakiem, ananasem, selerem naciowym i orzechami włoskimi

Sałatka z kurczakiem, ananasem, selerem naciowym i orzechami włoskimi

Zapraszamy do wypróbowania naszego przepisu na sałatkę z kurczakiem, selerem naciowym i ananasem. To smaczna i zdrowa propozycja na lekki posiłek, bogata w witaminy i minerały. Składniki: 1 średnia pierś kurczaka (150 g) 2 łodygi selera naciowego (90 g) 1 plaster świeżego ananasa (80 g) 1 łyżka gęstego jogurtu naturalnego (15 g) 1 łyżka margaryny […]

Błędy w diecie

Dlaczego nie chudniesz mimo diety? 5 błędów, które popełnia większość osób

Zmagasz się z nadwagą lub otyłością? Pozbycie się nadprogramowych kilogramów jest dużym wyzwaniem. Aby mu sprostać, wbrew stereotypowi często nie wystarczy „jeść mniej i ruszać się więcej”. Stosujesz dietę, ale waga nie spada? Sprawdź, co może Cię powstrzymywać przed skuteczną redukcją masy ciała. Błąd #1: skupiasz się tylko na liczeniu kalorii w posiłkach Liczenie spożywanych […]