Zapiekany dorsz w szynce z pomidorkami koktajlowymi

Redakcja

30.06.2024

1 minuta czytania

Zapiekany dorsz w szynce z pomidorkami koktajlowymi

Zapraszamy do wypróbowania naszego przepisu na dorsza w szynce z cytryną i pomidorkami koktajlowymi. To smaczna i zdrowa propozycja na obiad, bogata w białko, witaminy i minerały.

Składniki:

  • 1 filet z dorsza (150 g)
  • 1 plaster szynki (20 g)
  • 1 gałązka pomidorków koktajlowych (80 g)
  • 2 plasterki cytryny (20 g)
  • 1 łyżeczka oleju rzepakowego (5 g)
  • 1 łyżeczka margaryny Optima Omega (10 g)
  • Garść roszponki (20 g)
  • 5 łyżek suchego ryżu Tricoloro (75 g)
  • Sól do smaku
  • Pieprz cytrynowy

Liczba porcji: 1
Wartość kaloryczna 1 porcji: 524 kcal

Przygotowanie:

  1. Plaster szynki pokrój w paski.
  2. Osuszony ręcznikiem papierowym filet z dorsza natrzyj olejem rzepakowym, solą i pieprzem cytrynowym, następnie owiń paskami szynki.
  3. Dorsza wyłóż na pergamin. Ułóż na nim plasterki cytryny i gałązkę pomidorków koktajlowych. Piecz około 20 minut w 180°C.
  4. Roszponkę wyłóż na talerz, połóż na niej upieczonego dorsza w całym kawałku.
  5. Obok wyłóż ugotowany ryż, wymieszany wcześniej z margaryną Optima Omega.

Komentarz dietetyka:

Dorsz to ryba morska o niskiej zawartości tłuszczu, a tym samym niskokaloryczna. Dostarcza łatwo przyswajalne białko, ponadto witaminę B12 i jod. Minimalny sposób przetworzenia pozwala zachować duże ilości cennych witamin przeciwutleniających, np. witaminy C z natki pietruszki i papryki.

Najpopularniejsze artykuły

Chleb razowy z ciecierzycą, majonezem z wędzoną papryką, smażoną cukinią i bakłażanem

Chleb razowy z ciecierzycą, majonezem z wędzoną papryką, smażoną cukinią i bakłażanem

Zapraszamy do odkrycia wyjątkowego przepisu na chleb razowy z ciecierzycą, którego smak doskonale podkreślą wyjątkowe dodatki: majonez z wędzoną papryką oraz smażona cukinia i bakłażan. Przygotuj się na niezwykłą symfonię smaków i tekstur, która zachwyci Twoje podniebienie i ożywi Twoje kulinarne doświadczenie. 

Roladki z szynki z czosnkowym pumperniklem i rukolą

Roladki z szynki z czosnkowym pumperniklem i rukolą

Zapraszamy do wypróbowania naszego przepisu na roladki z szynki z twarożkiem i pumperniklem. To smaczna i zdrowa przekąska, idealna na lekki posiłek lub przystawkę. Składniki: 2 plastry szynki wieprzowej gotowanej (40 g) 3 łyżki kremowego chudego serka twarogowego (50 g) 1 łyżeczka posiekanego koperku (3 g) 1 kromka pumpernikla (35 g) Mała garść rukoli (15 […]

Pierś kurczaka z pęczakiem i grzybami

Kasza pęczak to bogate źródło prozdrowotnego błonnika pokarmowego, witamin z grupy B oraz składników mineralnych, m.in. magnezu, selenu, […]

Przeczytaj także

Salatka nicejska – dobry wybór na letnią kolację

  Sałatka nicejska, czyli „la salada nissarda”, należy do najpopularniejszych francuskich przystawek na świecie. We wszystkich zakątkach […]

Makrela z purée z ciecierzycy i pieczonego czosnku

Makrela jest jednym z najlepszych źródeł tłuszczów omega 3, które dbają o dobrą kondycję układu krążenia. W diecie […]

Kajzerka z serem salami, pastą z czerwonej fasoli, pomidorem, nachosami i sałatą karbowaną

Kajzerka z serem salami, pastą z czerwonej fasoli, pomidorem, nachosami i sałatą karbowaną

Pozwól, że przedstawimy Ci naszą kajzerkę z serem salami, pastą z czerwonej fasoli, pomidorem, nachosami i sałatą karbowaną – to prawdziwe połączenie smaków, które przeniesie Cię do krainy kulinarnych doznań.