Zapraszamy do wypróbowania naszego przepisu na dorsza w szynce z cytryną i pomidorkami koktajlowymi. To smaczna i zdrowa propozycja na obiad, bogata w białko, witaminy i minerały.
Składniki:
- 1 filet z dorsza (150 g)
- 1 plaster szynki (20 g)
- 1 gałązka pomidorków koktajlowych (80 g)
- 2 plasterki cytryny (20 g)
- 1 łyżeczka oleju rzepakowego (5 g)
- 1 łyżeczka margaryny Optima Omega (10 g)
- Garść roszponki (20 g)
- 5 łyżek suchego ryżu Tricoloro (75 g)
- Sól do smaku
- Pieprz cytrynowy
Liczba porcji: 1
Wartość kaloryczna 1 porcji: 524 kcal
Przygotowanie:
- Plaster szynki pokrój w paski.
- Osuszony ręcznikiem papierowym filet z dorsza natrzyj olejem rzepakowym, solą i pieprzem cytrynowym, następnie owiń paskami szynki.
- Dorsza wyłóż na pergamin. Ułóż na nim plasterki cytryny i gałązkę pomidorków koktajlowych. Piecz około 20 minut w 180°C.
- Roszponkę wyłóż na talerz, połóż na niej upieczonego dorsza w całym kawałku.
- Obok wyłóż ugotowany ryż, wymieszany wcześniej z margaryną Optima Omega.
Komentarz dietetyka:
Dorsz to ryba morska o niskiej zawartości tłuszczu, a tym samym niskokaloryczna. Dostarcza łatwo przyswajalne białko, ponadto witaminę B12 i jod. Minimalny sposób przetworzenia pozwala zachować duże ilości cennych witamin przeciwutleniających, np. witaminy C z natki pietruszki i papryki.