Wytrawny chlebek z warzywami

Redakcja

30.06.2021

2 minuty czytania

Wytrawny chlebek z warzywami

Zapraszamy do wypróbowania naszego przepisu na wytrawny chlebek z warzywami. To zdrowa i smaczna propozycja na każdą porę dnia, idealna dla miłośników warzyw i zdrowego odżywiania.

Składniki:

  • 3/4 szklanki niełuskanego bobu (150 g)
  • 6 pomidorków koktajlowych (120 g)
  • 1 marchewka (60 g)
  • 1/2 cukinii (70 g)
  • 1 i 1/4 szklanki razowej mąki pszennej (200 g)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia (4 g)
  • 1/2 łyżeczki sody (2 g)
  • 1 łyżka tymianku
  • 2 łyżki oregano
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • 2 łyżki margaryny Optima Cardio (40 g)
  • 2 jajka (120 g)
  • 1 białko (30 g)
  • 2/3 szklanki mleka 0,5% (175 ml)
  • 3 łyżki pestek słonecznika (30 g)

Liczba porcji: 10
Wartość kaloryczna 1 porcji: 134 kcal

Przygotowanie:

  1. Bób umyj, wrzuć do garnka, zalej taką ilością wody, by przykryła nasiona. Gotuj 15–20 minut, aż bób będzie miękki. Odcedź, ostudź, obierz z łupinek.
  2. Pomidorki umyj, przekrój na pół. Marchewkę obierz, zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Cukinię opłucz, pokrój w półplasterki.
  3. Do miski wsyp mąkę, proszek do pieczenia i sodę. Dodaj suszony tymianek, oregano, paprykę oraz pieprz. Połącz ze stopioną margaryną Optima Cardio, roztrzepanymi jajkami i białkiem. Wlej mleko, wymieszaj tak, by powstała jednolita masa.
  4. Dodaj warzywa oraz pestki słonecznika, ponownie wymieszaj.
  5. Formę o wymiarach 23 x 9 cm wyściel papierem do pieczenia, wlej ciasto.
  6. Piecz 35 minut (lub do tzw. suchego patyczka) w piekarniku rozgrzanym do temperatury 190°C. Wyciągnij z piekarnika, ostudź.

Komentarz dietetyka:

Bób może zastąpić mięso, ponieważ jest bogaty w białko roślinne o cennym składzie aminokwasowym. Obok pomidorków koktajlowych stanowi również dobre źródło potasu, który reguluje ciśnienie krwi, oraz błonnika pokarmowego, który sprzyja redukcji poziomu cholesterolu we krwi. Ilość cennego błonnika w potrawie zwiększa także użycie mąki razowej.

Najpopularniejsze artykuły

Chleb graham z oscypkiem, pieczonym burakiem, suszoną żurawiną i roszponką

Chleb graham z oscypkiem, pieczonym burakiem, suszoną żurawiną i roszponką

Zapraszamy do wypróbowania naszego przepisu na chleb graham z oscypkiem, pieczonym burakiem, suszoną żurawiną i roszponką. To doskonała propozycja na smaczne i zdrowe śniadanie lub przekąskę, która łączy w sobie bogactwo smaków i wartości odżywczych. Składniki: 1 bułka grahamka 2 łyżeczki Optimy Cardio (12 g) 2 plasterki oscypka 1 burak 2 łyżki kremu balsamicznego Garść […]

Sałatka z roszponką, twarogiem i sosem miodowo-musztardowym

Sałatka z roszponką, twarogiem i sosem miodowo-musztardowym

Sałatka z roszponką, twarogiem i sosem miodowo-musztardowym to doskonały wybór na lekką i zdrową przekąskę lub lunch. Połączenie świeżej roszponki i sałaty z chudym twarogiem, pestkami dyni i orzechami włoskimi tworzy smaczną i odżywczą kompozycję. Dodatek delikatnego dressingu z miodem i musztardą nadaje całości wyrazistego smaku, a pełnoziarnisty chleb żytny z margaryną Optima Omega 3 […]

Pieczone roladki z chleba tostowego z łososiem i natką pietruszki

Pieczone roladki z chleba tostowego z łososiem i natką pietruszki

Roladki z chleba tostowego z łososiem to elegancka i smaczna przekąska, idealna zarówno na ciepło, jak i na zimno. Połączenie delikatnego łososia, natki pietruszki i pełnoziarnistego chleba sprawia, że danie jest nie tylko pyszne, ale także zdrowe i pożywne. Świetnie sprawdzi się jako przystawka lub lekkie danie na lunch. Składniki: 1 filet z łososia (250 […]

Przeczytaj także

Śródziemnomorska zapiekanka

Śródziemnomorska zapiekanka

Zapraszamy do wypróbowania naszego przepisu na zapiekankę warzywną z mozarellą. To zdrowa i smaczna propozycja na lekki obiad, pełna kolorowych warzyw i aromatycznych przypraw. Składniki: 1 cukinia zielona (300 g) 1 cukinia żółta (300 g) 1 bakłażan (240 g) 1 kulka mozarelli (125 g) 1 batat (150 g) 1 podłużny pomidor czerwony (100 g) 1 […]

Placuszki cukiniowo-batatowe z łososiem i koperkowym sosem

Placuszki cukiniowo-batatowe z łososiem i koperkowym sosem

Zapraszamy do wypróbowania naszego przepisu na placuszki z cukinii i batatów z łososiem i sosem koperkowym. To smaczna i zdrowa propozycja na lekki obiad, bogata w witaminy i minerały. Składniki: 1 średnia cukinia (300 g) 1 mały batat (150 g) ½ małej cebuli (30 g) 1 jajko (60 g) 2 łyżki mąki (20 g) 1 […]

Szakszuka, czyli jaja w pomidorach

Szakszuka, czyli jaja w pomidorach

Szakszuka to danie pochodzące z Bliskiego Wschodu, które zdobyło popularność na całym świecie dzięki swojej prostocie i wyjątkowemu smakowi. To idealna propozycja na śniadanie lub lekki obiad. Jajka duszone w aromatycznym sosie pomidorowym, podawane z razowym chlebem, stanowią zdrową i sycącą opcję posiłku. Składniki: 2 jajka (120 g) 3 podłużne pomidory typu pelati (400 g) […]