5,00

Wpływ kwasów DHA na zdrowie psychiczne. Co regulują?

Redakcja "Optymalne Wybory"

9.08.2021

2 minuty czytania

22 mln – tyle osób zdaniem Health Metrics and Evaluation choruje na depresję w Europie. W Polsce chorobę zdiagnozowano u ponad 1 mln osób[1], a WHO wskazuje, że do 2030 roku depresja będzie najczęściej występującą chorobą cywilizacyjną[2]. Już teraz mówi się, że problem dotyczy nawet 15-18% społeczeństwa[3]. Te dane są niezwykle alarmujące, dlatego coraz częściej pojawiają się pytania o podłoże tego schorzenia. Czy istnieje powiązanie między kwasem DHA a depresją? Wyjaśniamy.

Co to jest depresja?

Depresja jest bardzo podstępną chorobą, która często rozwija się niepostrzeżenie i w wielu przypadkach pozostaje nierozpoznana nawet przez lata. Tymczasem znacząco wpływa na obniżenie jakości życia.

Jej objawy mogą mieć zarówno charakter przewlekły lub nawracający, a do tych najbardziej typowych zalicza się takie symptomy jak:

  • stopniowe obniżenie poczucia radości z życia oraz odczuwania przyjemności,
  • utrata dotychczasowych zainteresowań i ograniczenie aktywności,
  • trudności w podejmowaniu różnych działań, a nawet prostych czynności,
  • pesymistyczne myślenie i zaniżona samoocena,
  • poczucie bezsensu życia i rezygnacji.

W jej przebiegu często obserwuje się również stany lękowe, zaburzenia snu, zaburzenia apetytu, koncentracji, problemy z libido czy wahania samopoczucia[4].

Optima Neuro

Co jest przyczyną depresji? Nie tylko czynniki zewnętrzne!

Etiologia depresji jest bardzo złożona i składają się na nią czynniki różnego pochodzenia – zarówno środowiskowe, jak i biologiczne. Wskazuje się, że wśród elementów sprzyjających jej rozwojowi znajdują się m.in.:

  • doświadczenie stresujących zdarzeń, zwłaszcza tych o dużej intensywności, jak np. utrata bliskiej osoby czy zwolnienie z pracy,
  • osamotnienie,
  • nadużywanie alkoholu lub innych środków odurzających[5].

Prawdopodobieństwo wystąpienia tej choroby jest również wyższe przy historii depresji w rodzinie, przy określonym typie osobowości oraz przy zmaganiu się z przewlekłymi schorzeniami zagrażającymi życiu, takimi jak nowotwory. Nie bez znaczenia są również zaburzenia hormonalne[6].

To jednak nadal nie wszystko. W ostatnich latach badacze coraz częściej mówią o tzw. zapalnej lub immunologicznej teorii depresji. Wskazuje się, że u pacjentów zmagających się z tą chorobą często można zaobserwować m.in.:

  • wzrost stężenia cytokin prozapalnych,
  • podwyższone poziomy białek ostrej fazy oraz enzymów takich jak cyklooksygenaza 2[7],
  • zwiększone stężenie homocysteiny w surowicy[8].

Może to wskazywać na związek poziomu kwasów omega-3, w tym kwasu DHA, z depresją.

Kwas DHA a depresja

 Kwas DHA, czyli dokozaheksaenowy, o który wzbogacona jest m.in. margaryna Optima Neuro, jest bardzo ważnym składnikiem dla prawidłowego rozwoju organizmu. To jeden z kwasów z grupy omega-3, które, jak pokazują badania, przyczyniają się m.in. do:

  • utrzymywania prawidłowego wzroku przy porcji 250 g dziennie,
  • utrzymywania prawidłowego poziomu koncentracji trójglicerydów we krwi przy spożyciu 2 g dziennie,
  • utrzymania prawidłowego funkcjonowania mózgu przy spożyciu 250 mg DHA dziennie[9].

Zgodnie z zaleceniami EFSA, rekomendowane dzienne spożycie DHA dla mieszkańców Europy to 250-500 mg dziennie.[10]

DHA stanowi również ważny składnik budulcowy – nawet do 50% całej frakcji błonowych fosfolipidów mózgu[11]. To elementy, które mogą mieć znaczenie w kontekście depresji.

Istnieją dane epidemiologiczne, które wskazują na negatywną korelację między występowaniem depresji a spożywaniem ryb w populacjach różnych narodowości[12]. Ryby zaś są bogatym źródłem kwasów omega-3, w tym DHA. Były też prowadzone badania metodą podwójnie ślepej próby kontrolowanych placebo, które miały na celu weryfikację zasadności wzbogacania standardowego leczenia przeciwdepresyjnego kwasami omega-3. Ich wyniki wskazują na zasadność wsparcia z wykorzystaniem kwasów EPA/DHA przy epizodach depresji[13].

Warto też powrócić do wspomnianej wcześniej makrofagowej, czyli immunologicznej teorii depresji. Zgodnie z nią, osoby chore wydzielają więcej prozapalnych związków – a zwłaszcza cytokin i eikozanoidów. Tymczasem kwasy omega-3, w tym DHA wspierają obniżenie produkcji cytokin z kwasu arachidonowego[14].

Jak zatem widać, utrzymanie prawidłowego poziomu DHA może mieć znaczenie dla walki z depresją. Warto więc zadbać o zachowanie równowagi między kwasami omega-6 a omega-3.

[1] https://ezdrowie.gov.pl/portal/home/zdrowe-dane/raporty/nfz-o-zdrowiu-depresja

[2] https://apps.who.int/gb/ebwha/pdf_files/EB130/B130_9-en.pdf

[3] https://projekty.ncn.gov.pl/opisy/351731-pl.pdf

[4] https://www.mp.pl/pacjent/psychiatria/choroby/69882,depresja

[5] https://www.nhs.uk/mental-health/conditions/clinical-depression/overview/

[6] j.w.

[7] https://journals.viamedica.pl/psychiatria/article/download/29077/23842

[8] http://strona.ppol.nazwa.pl/uploads/images/PP_4_2012/585Krawczyk_PP4_2012.pdf

[9] https://efsa.onlinelibrary.wiley.com/doi/epdf/10.2903/j.efsa.2010.1734

[10] https://efsa.onlinelibrary.wiley.com/doi/epdf/10.2903/j.efsa.2012.2815

[11] http://strona.ppol.nazwa.pl/uploads/images/PP_4_2012/585Krawczyk_PP4_2012.pdf

[12] Hibbeln JR. Fish consumption and major depression. Lancet1998; 351, 1213.

[13] http://www.szlachetnezdrowie.dyczek.pl/files/artykuly/Krawczyk%20K%20i%20Rybakowski%20J.%20-%20Omega3%20w%20depresji.pdf

[14] http://www.szlachetnezdrowie.dyczek.pl/files/artykuly/Krawczyk%20K%20i%20Rybakowski%20J.%20-%20Omega3%20w%20depresji.pdf

Podziel się swoim przepisem

Prześlij nam swój ulubiony przepis, jeśli chcesz się nim podzielić ze społecznością Optymalnych Wyborów.

Dodaj przepis
Przepisy

Przeczytaj także

Cholesterol nie boli – cichy wróg twojego serca

Lektura tego artykułu zajmie 4 minuty. Jeśli masz 40 lat, unikasz fast foodów, zamieniłeś samochód na rower […]

Naturalne składniki bioaktywne czyli zdrowa siła z natury

Naturalne składniki bioaktywne czyli zdrowa siła z natury

2021-05-18 Lektura tego artykułu zajmie 2 minuty. Substancje bioaktywne, czym właściwie są? To biologicznie czynne związki naturalnego pochodzenia, […]

Co jeść, by nie dopuścić do niedoboru kwasów tłuszczowych DHA?

Co jeść, by nie dopuścić do niedoboru kwasów tłuszczowych DHA?