Sposoby na jesienne przesilenie

Redakcja Optymalnewybory.pl

9.10.2018

3 minuty czytania

Sposoby na jesienne przesilenie

Po okresie wakacyjnym co roku wiele pisze się i mówi o tzw. zimowej depresji. Ma ona swoją fachową nazwę – sezonowe zaburzenie afektywne (ang. Seasonal Affective Disorder – SAD) i związana jest ze spadkiem nastroju spowodowanym zmianą aury na mniej przyjemną, brakiem słońca, a także koniecznością powrotu do pracy po urlopie. Aby nie dać się jesiennemu przesileniu warto przedsięwziąć sprawdzone metody na utrzymanie właściwej kondycji psychofizycznej w tym okresie roku.

Zmiana pór roku i zmieniające się wraz z nimi warunki atmosferyczne powodujące zmniejszoną ilość światła dziennego to czynniki o ogromnym znaczeniu dla ludzkiego samopoczucia. W statystykach światowych depresję sezonową – obok alergii i AIDS – lokuje się na czwartym miejscu wśród najczęstszych problemów zdrowotnych. W Polsce nawet do 10% społeczeństwa odczuwa wpływ skracania się dnia na samopoczucie oraz doświadcza mniej lub bardziej nasilonych objawów choroby.

Wpływ pogody na samopoczucie

Od wieków otaczająca nas aura  wpływała  i nadal wpływa na ludzki nastrój u niektórych z nas wywołując zjawisko zwane fachowo depresją zimową [jeden to jeden z wariantów choroby afektywnej sezonowej (SAD, seasonal affective disorder)]. Jest  choroba bardzo podobna do tzw. dużej depresji, zatem mówić o niej możemy jedynie w przypadku, gdy, prócz zwykłego spadku nastroju czy niechęci względem określonej pory roku towarzyszą nam inne objawy klasyczne dla tej poważnej choroby. Objawy depresji zimowej przypominają zasadniczo symptomy depresji w przebiegu choroby afektywnej niesezonowej; występują jednak pewne dość charakterystyczne różnice. Na początku choroby, na pierwszy plan wybijają się takie objawy, jak: poczucie braku energii, spowolnienie, nadmierna senność, którym bardzo często towarzyszy zwiększony lub zmieniony apetyt. Typowym objawem jest znaczne zwiększenie apetytu na węglowodany, występujące zwłaszcza u kobiet. Zwiększonemu apetytowi najczęściej towarzyszy wyraźne zwiększenie masy ciała — od kilku do nawet kilkunastu kilogramów.

Fototerapia czyli leczenie światłem

Niedobór światła słonecznego będący jedną z przyczyn depresji zimowej niweluje się za pomocą terapii białym, jaskrawym światłem, których skuteczność potwierdza wiele badań.  W leczeniu wykorzystuje się specjalne lampy fluorescencyjne, którymi naświetla się pacjenta (zwykle w godzinach rannych bezpośrednio po przebudzeniu) światłem o mocy zbliżonej do mocy światła naturalnego (ok. 2500 – 10 000 luksów). Całe leczenie powinno trwać co najmniej 14 dni, lecz zwykle stosowane jest przez cały okres zimowy, aż do wiosny.  Odpowiednio przeprowadzona fototerapia przynosi efekty – objawy takie jak senność, apatia czy brak apetytu znikają często już po kilku dniach od momentu rozpoczęcia jej stosowania. Terapia światłem może być z powodzeniem stosowana samodzielnie w domu (jednakże warto prowadzić ją pod kontrolą lekarską).

Odpowiednia dieta i ruch gwarancją dobrego samopoczucia

Dbałość i uważność względem tego jak żyjemy i co jemy przekłada się  na jakościową pracę naszego układu odpornościowego i tym samym na kondycję psychiczną. Ma to szczególne znaczenie w okresie jesienno-zimowym. Infekcje górnych dróg oddechowych to zmora większości Polaków – z badań wynika, że na przeziębienie w okresie jesienno – zimowym cierpi prawie 2/3 z nas. Gwarantem utrzymania zdrowia w sezonie chorobowym jest konsekwentna dbałość o odpowiedni styl życia i dietę.

Czytaj także: Jak dieta wpływa na zdrowie psychiczne?

Warto podkreślić, że niedobór wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 w diecie może wpływać na rozwój zaburzeń nastroju. Wyniki badań antropologicznych i epidemiologicznych wskazują, że gatunek ludzki rozwijał się dzięki diecie obfitującej w owoce morza, z niską liczbą kalorii pozyskiwanej z olejów z nasion[3]. Warto zatem zadbać, by w okresie jesienno-zimowym w naszej diecie znalazły się produkty, które są dobrymi źródłami tych kwasów tłuszczowych.

Optima Omega 3

Zdrowy sen odpowiedzialny jest  za wypoczynek, wzrost i odbudowę organizmu i tkanek. Sen, który występuje fizjologicznie, powoduje, że człowiek odzyskuje witalność fizyczną pełnię  zdolności poznawczych. Wysoka jakość snu ma szczególne znaczenie w okresie jesienno-zimowym, zaś jego zaburzenia, jako, że są integralną częścią różnych postaci zaburzeń depresyjnych, powinny wzbudzić nasz niepokój. Dlatego warto zadbać o to, by jakość snu była wysoka i byśmy nie musieli posiłkować się farmakologią. Zdrowy sen determinuje kilka czynników – z jednej strony jest to regularność pory zasypiania (najlepiej, gdy kładziemy się spać między 22 a północą) oraz długość snu (maksymalnie 7-9 godzin), a także dieta (należy powstrzymać się od spożywania posiłków i picia alkoholu co najmniej 2 godziny przed snem). Z drugiej strony należy zadbać o warunki, w jakich  śpimy – chodzi tu nie tylko o jakość materaca (źle dobrany może spowodować dyskomfort, ucisk kręgosłupa czy zaburzenia krążenia) ale i temperaturę pomieszczenia (najlepiej, gdy w sypialni panuje od 16 do 18 stopni Celsjusza) oraz brak zewnętrznych hałasów zakłócających jednolity ciąg snu.

Bibilografia

  • Bernarda Bereza, Depresja sezonowa – wybrane aspekty diagnostyczne  i terapeutyczne. Pediatr Med Rodz 2009, 5 (2), p. 113-119.
  • Łukasz Święcicki, Depresja zimowa — epidemiologia, etiopatogeneza, objawy i metody leczenia, Psychiatria w Praktyce Ogólnolekarskiej 2007; 1 (7): 15–21.
  • Jarosław Sobiś, Łukasz Kunert, Mariusz Sołtysik, Magdalena Piegza, Robert Pudlo, Piotr W. Gorczyca, Wielonienasycone kwasy omega-3 w profilaktyce zaburzeń afektywnych. Wybrane dane epidemiologiczne dotyczące zastosowania kwasów omega-3 w profilaktyce zaburzeń afektywnych, Psychiatria 2015;12(3):147-152.

Najpopularniejsze artykuły

Kajzerka z serem salami, pastą z czerwonej fasoli, pomidorem, nachosami i sałatą karbowaną

Kanapka: kajzerka z serem salami, pastą z czerwonej fasoli, pomidorem, nachosami i sałatą karbowaną

Czy kiedykolwiek marzyłeś o bułce, która zawiera w sobie prawdziwą esencję smaku? Pozwól, że przedstawimy Ci naszą kajzerkę z serem salami, pastą z czerwonej fasoli, pomidorem, nachosami i sałatą karbowaną – to prawdziwe połączenie smaków, które przeniesie Cię do krainy kulinarnych doznań. Składniki: 1 kajzerka 2 łyżeczki Optimy Omega 3 (10 g) 2 plasterki sera […]

Sezam

Olej sezamowy – nie tylko do kuchni! Właściwości, zastosowanie i korzyści dla zdrowia

Sezam to jedna z najstarszych uprawianych przez człowieka roślin oleistych. Jego wyjątkowe właściwości, znane już w czasach starożytnych, sprawiają, że posiada bogate zastosowanie nie tylko w kuchni, lecz także w kosmetyce. Mimo, że należy do produktów wysokokalorycznych (100 gramów sezamu dostarcza organizmowi aż 573 kalorii) oraz tłustych (prawie 50% sezamu stanowią tłuszcze) jego spożycia nie […]

Risotto z brązowego ryżu z kurkami, rukolą i kolorowym pieprzem

Risotto z brązowego ryżu z kurkami, rukolą i kolorowym pieprzem

Przygotowanie tego wyjątkowego risotto to prawdziwa kulinarna przygoda. Bogate w smaki, pełne aromatycznych ziół i świeżych składników danie jest idealnym wyborem na elegancki obiad lub kolację. Brązowy ryż, kurki i delikatny kozi ser tworzą harmonijną kompozycję, która zadowoli nawet najbardziej wymagające podniebienia. Dodatek rukoli i wyrazistego pieprzu nadaje potrawie charakteru, a mieszanka kolorowych sałat stanowi […]

Przeczytaj także

Olej z pestek dyni – zielone złoto o orzechowym smaku

Ciemnozielony olej z pestek dyni, o charakterystycznym orzechowym smaku, jest tłoczony z surowych lub prażonych pestek. Ten wyjątkowy produkt zyskuje coraz większą popularność zarówno w kuchni, jak i kosmetyce. Olej z pestek dyni i jego wpływ na zdrowie Poza tym, że olej z pestek dyni jest źródłem cennych nienasyconych kwasów tłuszczowych, wskazuje się na jego […]

<p>Abstract image of a man with chest pain. Health concept. Background with selective focus and copy space. AI generated, human enhanced</p>

Pierwsze objawy niewydolności serca — jak je rozpoznać?

Niewydolność serca jest stanem, w którym dochodzi do zaburzeń czynności tego organu, a ich konsekwencjami są:

zmniejszenie pojemności minutowej serca w stosunku do zapotrzebowania tkanek
lub dochodzi do zwiększenia ciśnienia krwi – tak, aby organizm mógł zapewnić właściwą pojemność minutową tego organu

Zdrowe śniadanie sercowca – szybkie i smaczne

Jak powinna wyglądać dieta dobra dla serca? Kluczowe jest trzymanie się kilku zasad:wprowadź do jadłospisu odpowiednią ilość warzyw i owoców,ogranicz mięso, a w jego miejsce wprowadź strączki,zmniejsz ilość soli w posiłkach,ogranicz produkty przetworzone i gotowe dania,