Omega-3, źródła w diecie i funkcje w organizmie

Redakcja Optymalnewybory.pl

21.02.2017

3 minuty czytania

Dietetyk mgr inż. Julita Dudicz, Poradnia Dietetyczna - Ku zdrowej diecie!, Członek Polskiego Towarzystwa Dietetyki

Słynne omega-3 (ω-3), czym właściwie są?

Omega-3 są to nienasycone kwasy tłuszczowe, należące do niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT). Dlaczego niezbędne? Otóż organizm człowieka nie jest w stanie sam ich wytworzyć, z powodu braku enzymu wprowadzającego wiązanie podwójne w ich cząsteczce, przy węglu 3. Niestety niedobór NNKT może prowadzić do poważnych zaburzeń ogólnoustrojowych. Muszą być więc regularnie dostarczane z pożywieniem.

Budowa kwasów omega-3

Cząsteczki kwasów tłuszczowych omega-3 zbudowane są z 18 do 22 atomów węgla, pomiędzy którymi występuje dwa lub więcej wiązań podwójnych. Nazewnictwo kwasów tłuszczowych związane jest z ich budową. W rodzinie omega-3 pierwsze wiązanie podwójne występuje przy trzecim węglu od metylowego końca łańcucha węglowego, stąd nazwa ω-3.

Przemiany w organizmie

Wśród nienasyconych kwasów tłuszczowych z grupy omega–3 należy wymienić m.in. kwas eikozapentaenowy (EPA), kwas dokozaheksaenowy (DHA) oraz kwas α-liponowy (ALA). To właśnie ten ostatni nie może być produkowany w organizmie ludzkim ze względu na brak odpowiedniego enzymu. Pozostałe dwa kwasy są wytwarzanie w niewielkich ilościach - maksymalnie do 8% zapotrzebowania. Zatem również są zaliczane do niezbędnych – dostarczanych z pożywieniem.

Do czego kwasy omega-3 są nam potrzebne?

Kwasy omega-3 są niezbędne do prawidłowego wzrostu, rozwoju i właściwego funkcjonowania wszystkich narządów w organizmie człowieka, zwłaszcza układu krążenia, wzroku i mózgu. Uczestniczą one w produkcji hormonów tkankowych. Są składnikiem błon biologicznych. Mają również istotne znaczenie w transporcie cholesterolu oraz w jego przemianach w organizmie. Ponadto budują hormony kory nadnerczy, a także hormony płciowe i kwasy żółciowe.Do czego kwasy omega-3 są nam potrzebne?

Źródła kwasów tłuszczowych omega-3 w pożywieniu

Głównym źródłem kwasów omega–3 są przede wszystkim tłuste ryby morskie (łosoś atlantycki, makrela, śledź, szprot, sardynki), tłuszcz z nich pochodzący – tran, owoce morza (ostrygi, krewetki, kraby) i glony, olej lniany, sojowy, rzepakowy, słonecznikowy, kukurydziany, orzechy włoskie. Także niektóre algi morskie zawierają ich znaczne ilości. Trwają poszukiwania alternatywnych źródeł kwasów omega-3, np. z hodowli mikroalg, których olej zawierać może aż 40% kwasu DHA. Kwasy DHA

Ryba rybie nie równa, skąd mogą wynikać różnice w proporcjach kwasów ω-3?

Poziom EPA i DHA oraz ich proporcje w rybim tłuszczu zależą od gatunku i stanu fizjologicznego ryb, pory roku oraz miejsca połowu, np. ryby z zimnych mórz północnych zawierają więcej EPA, zaś z południowych więcej DHA. Ponadto ryby żyjące dziko, charakteryzują się większą zawartością kwasów tłuszczowych ω-3, w porównaniu z rybami hodowlanymi. Optima Omega 3

Bibliografia

  • Bartnikowska E.: Fizjologiczne działanie polienowych kwasów tłuszczowych z rodziny n-3. Tłuszcze Jadalne, 2008, 1-2, 10-15.
  • Chapkin R.S., McMurray D.N., Davidson L.A., Patil B.S., Fan Y.Y., Lupton J.R.: Bioactive dietary long-chain fatty acids: emerging mechanisms of action. J. Nutr., 2008, 100, 1152-1157.
  • Fernandes G., Verkatraman J.T.: Role of n-3 fatty acids in health and disease. Nutr. Res., 1993, 13 (1), 19-45.
  • Flachs P., Rossmeisl M., Bryhn M., Kopecky J.: Cellular and molecular effects of n−3 polyunsaturated fatty acids on adipose tissue biology and metabolism. Clin. Sci., 2009, 116, 1-16.
  • Gogus U., Smith C.: n-3 Omega fatty acids: a review of current knowledge. Int. J. Food Sci. Technol., 2010, 45, 417-436.
  • Kolanowski W.: Bioavailability of omega-3 PUFA from foods enriched with fish oil – a mini review. Pol. J. Food Nutr. Sci., 2005, 14/55 (4), 335-340.
  • Kolanowski W.: Długołańcuchowe wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 – znaczenie zdrowotne w obniżaniu ryzyka chorób cywilizacyjnych. Bromat. Chem. Toksykol., 2007, 3, 229-
  • Marciniak-Łukasiak K.: Rola i znaczenie kwasów tłuszczowych omega-3. Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 2011, 6 (79), 24 – 35.

Najpopularniejsze artykuły

Kwasy omega-3, a zdrowie – ile jemy, ile powinniśmy i w jakich proporcjach?

Sterole roślinne w dyslipidemii i profilaktyce chorób sercowo-naczyniowych

Choroby sercowo-naczyniowe są tymi, które najczęściej przyczyniają się do śmierci na świecie. Jak pokazują statystyki, to właśnie one są odpowiedzialne za 42% zgonów mężczyzn poniżej 75. roku życia i 38% kobiet w tej grupie wiekowej

BMI

Jak obniżyć ciśnienie bez leków? Domowe sposoby

Zbyt wysokie ciśnienie krwi może stanowić poważne zagrożenie, zwłaszcza gdy taki stan utrzymuje się przez dłuższy czas. Dlatego wiele osób poszukuje domowych sposób na jego obniżenie. Po jakie rozwiązania niefarmakologiczne można sięgnąć? Co można zrobić z myślą o utrzymaniu prawidłowych wartości ciśnienia? Podpowiadamy. Zbyt wysokie ciśnienie – kiedy może niepokoić? Na początek najważniejsze: tego, czy […]

Przeczytaj także

Dieta śródziemnomorska

Jak ułożyć jadłospis przy miażdżycy? Przewodnik dla początkujących

U Ciebie lub bliskiej osoby zdiagnozowano miażdżycę? Pamiętaj, że ta choroba jest zależna m.in. od prowadzonej diety[1]. Dlatego bardzo ważne jest wprowadzenie kilku prostych zmian w jadłospisie – tak, aby spowolnić zachodzące zmiany i wspomóc leczenie farmakologiczne. Jak skomponować menu? Poznaj podstawowe zasady, dzięki którym będzie Ci łatwiej planować codzienne posiłki. Ile posiłków dziennie jeść […]

Orzechy laskowe

Olej z orzechów laskowych i jego zdrowotne właściwości

W składzie orzechów laskowych przeważają tłuszcze czyli olej, który stanowi ok. 60%. Na drugim miejscu są węglowodany ok. 17% a białko stanowi ok. 15% składu. Jest w nich sporo błonnika (10%). Orzechy laskowe to świetne źródło witaminy E i K oraz kwasu foliowego. Orzechy laskowe jak cała grupa orzechowych przysmaków należą do produktów kalorycznych. Zjadając […]

Jak radzić sobie z hiperlipidemią? Poradnik

Hiperlipidemia to zaburzenie, które najczęściej określa się potocznie jako podwyższony cholesterol. Mówiąc dokładniej to stan, w którym po przeprowadzeniu badań krwi w jej osoczu wykryto podwyższone stężenie