Obniż cholesterol naturalnie – włącz do diety sterole roślinne

Redakcja Optymalnewybory.pl

31.08.2016

3 minuty czytania

Być może słyszysz o nich pierwszy raz, ale możesz się z nimi zaprzyjaźnić już teraz. Jeśli w trosce o zdrowie szukasz prostych  rozwiązań, to produkty bogate w sterole i stanole roślinne powinny zostać Twoimi przyjaciółmi - przyjaciółmi od serca.

Pytanie 1: Co to są sterole/ stanole roślinne i jaką pełnią rolę?

Sterole roślinne - czym są, jakie korzyści zdrowotne przynoszą i jak obniżać cholesterol dzięki sterolom?

Sterole i stanole roślinne, tak jak cholesterol, należą do grupy steroidów, czyli związków organicznych, które naturalnie występują w tkankach roślin i zwierząt. Sterole i stanole, mówiąc pokrótce, są konkurentami cholesterolu. Wpływają na obniżenie stężenia cholesterolu we krwi, hamując jego wchłanianie w jelitach. Pozytywny wpływ steroli i stanoli roślinnych na gospodarkę cholesterolu w organizmie znany jest od ponad pół wieku. Ci pogromcy cholesterolu, występują zwykle w diecie w niewielkich ilościach, zbyt małych, aby skutecznie obniżyć cholesterol, dlatego warto włączyć do swojego menu żywność funkcjonalną,  jak np. Optimę Cardio, która zawiera cenne sterole roślinne. Spożywane codziennie i w odpowiedniej ilości, skutecznie pomagają obniżyć poziom cholesterolu we krwi.

Pytanie 2: W jakich produktach znaleźć sterole roślinne?

Gdzie występują sterole roślinne? Sterole i stanole roślinne najobficiej występują w olejach roślinnych, soi, ryżu, znajdziesz je także w sezamie, ziarnach maku, kiełkach pszenicy, orzechach i nasionach roślin strączkowych. Jednak ze względu na stosunkowo małą zwartość steroli w żywności, uzyskanie terapeutycznej ilości  z produktów naturalnych jest niemożliwe. Ich właściwości zostały wykorzystane w produkcji żywności innowacyjnej, tzw. żywności funkcjonalnej.

Pytanie 3: Co to jest żywność funkcjonalna?

Optima Cardio ze sterolami roślinnymi, które skutecznie obniżają cholesterol już w 3 tygodnie.

Żywność funkcjonalna nie różni się wyglądem, ani smakiem od tradycyjnej żywności, jednak przez dodatek substancji bioaktywnych może dużo skuteczniej oddziaływać z korzyścią dla Twojego zdrowia. Na polskim rynku z łatwością odnajdziesz produkty wzbogacane w sterole/stanole roślinne. Są to np. margaryny do smarowania pieczywa, takie jak Optima Cardio.

Pytanie 4: Kiedy sterole roślinne działają?

Dzienna dawka steroli lub stanoli roślinnych powinna wynosić 1,5–3 g. Spożywanie jej regularnie obniża stężenie cholesterolu (LDL) o 7 do 12,5 proc.

Pytanie 5: Dla kogo są sterole?

Jeśli przeczytałeś wszystkie powyższe odpowiedzi to już wiesz – dla wszystkich, którzy chcą skutecznie obniżyć poziom cholesterolu. Jeśli jednak już przyjmujesz leki obniżające cholesterol, skonsultuj spożycie żywności funkcjonalnej ze swoim lekarzem.

Dlaczego warto sięgać po żywność funkcjonalną z dodatkiem potasu?

Potas jest jednym z elektrolitów, które rozpuszczając się w wodzie, transportują składniki odżywcze do wnętrza komórek i pomagają w pozbyciu się zbędnych produktów przemiany materii. Potas jest ważnym składnikiem w diecie osób dbających o serca, ponieważ odpowiednia dawka potasu pomaga w utrzymaniu prawidłowego ciśnienia krwi. Połączenie steroli roślinnych i potasu to podwójne wsparcie dla serca. Margaryna Optima Cardio Potas+ to jedyny taki produkt na rynku zawierający oba te składniki. Optima Cardio Potas+ Tekst napisany w oparciu o materiały edukacyjne Polskiego Towarzystwa Dietetyki.

Najpopularniejsze artykuły

Chleb razowy z aczarnuszką

Chleb razowy z czarnuszką, gzikiem wielkopolskim, pomidorem malinowym, kiełkami buraka, groszku, jarmużu i rzeżuchą

Zapraszamy do wypróbowania naszego przepisu na chleb razowy z czarnuszką, gzikiem wielkopolskim, pomidorem malinowym, kiełkami buraka, groszku, jarmużu i rzeżuchą. To zdrowa i pyszna propozycja, która łączy tradycyjne smaki z nowoczesnym podejściem do zdrowego odżywiania. Idealna na śniadanie lub lekką przekąskę, dostarcza wielu cennych składników odżywczych. Składniki: 2 kromki razowego chleba z czarnuszką 2 łyżki […]

Cholesterol u dzieci – co musisz wiedzieć

Dietetyk mgr inż. Julita Dudicz, Poradnia Dietetyczna – Ku zdrowej diecie!, Członek Polskiego Towarzystwa Dietetyki Cholesterol u […]

Lipidogram

Kiedy zrobić lipidogram? Jak czytać wyniki?

Lipidogram zajmuje bardzo ważne miejsce na liście badań, które warto wykonywać regularnie, z myślą o stanie swojego zdrowia. Czym dokładnie jest? Co pozwalają ocenić jego wyniki? Jak je odczytywać? Oto najważniejsze rzeczy, które trzeba wiedzieć. Co to jest lipidogram? Lipidogram to badanie, które ma na celu ocenę gospodarki lipidowej. Inaczej określa się je jako profil […]

Przeczytaj także

Cholesterol HDL vs LDL

Cholesterol LDL vs. HDL – dlaczego równowaga jest ważna?

Czy zdarzyło Ci się słyszeć o dobrym i złym cholesterolu, ale nie do końca wiesz, co oznaczają te pojęcia? Nie wiesz, co kryje się pod skrótami HDL i LDL? Czytaj dalej i dowiedz się więcej o frakcjach cholesterolu oraz tym, dlaczego równowaga pomiędzy nimi jest tak ważna. Cholesterol – bardziej pojemne pojęcie niż myślisz! Pojęcie […]

Superfoods

Superfoods dla serca: produkty spożywcze, które warto znać

Zależy Ci na długim życiu w dobrym zdrowiu i samopoczuciu? Zadbaj o swoje serce. Kluczową kwestią jest dobrze zbilansowana dieta. Zastanawiasz się, co do niej włączyć? Przygotowaliśmy listę superfoods, które warto uwzględnić w codziennym jadłospisie. Zapoznaj się z nią – być może zainspiruje Cię do tworzenia pysznych, wartościowych posiłków! Co to są superfoods i dlaczego […]

Dobry i zły cholesterol

Dietetyk wyjaśnia: Rola diety w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi. Jakich produktów unikać?

Około 20 milionów Polaków ma problem z podwyższonym poziomem cholesterolu we krwi, a  głównymi przyczynami tego stanu są m.in. nieodpowiednia dieta, siedzący tryb życia. Jakie produkty przyczyniają się do hipercholesterolemii i co trzeba zrobić, by cieszyć się dobrym zdrowiem? Na te pytania odpowiada dietetyk Jadwiga Przybyłowska Skąd się bierze cholesterol w organizmie człowieka i skąd […]