Mięso to nie tylko źródło białka

Redakcja Optymalnewybory.pl

13.02.2020

3 minuty czytania

Mięso i ryby odgrywają ważną rolę w zdrowej diecie każdego Polaka. Nie tylko ze względu na smak, ale również wartość odżywczą. Produkty te są źródłem wielu ważnych składników odżywczych: białka, żelaza, cynku czy witamin z grypy B.

Konsumpcja mięsa w Polsce jest wysoka, natomiast ryb dosyć niska – czy sprzyja to profilaktyce chorób układu krążenia?

Ile mięsa i ryb zjadamy?

Od lat mięso jest jednym z naszych ulubionych produktów. Rocznie przeciętny Polak spożywa około 40 kg wieprzowiny, 26 kg drobiu i 1,5 kg wołowiny. Niestety spożywamy za mało ryb. Dane statystyczne pokazują, iż spożywamy ich około 13 kilogramów w ciągu roku. Najczęściej sięgamy po mintaje i śledzie.

Około 63% uczestników programu „1000 wizyt dla serca” deklarowało spożycie co najmniej 3 porcji w ciągu tygodnia, zarówno mięsa czerwonego (wieprzowiny i wołowiny) , jak i białego. Tylko 55% badanych spożywało co najmniej 1 porcję ryb/tydzień.

Po edukacji żywieniowej, w 3-4 tygodniu stosowania zaleconej diety wzbogaconej w sterole roślinne, już tylko 1/5 pacjentów deklarowała spożycie mięsa czerwonego na poziomie co najmniej 3 porcji/tydzień. 77% uczestników programu najczęściej spożywało mięso białe. Aż 94% badanych co najmniej raz w tygodniu spożywało ryby, w tym blisko połowa uczestników dania rybne spożywało od 3 do 5 razy na tydzień.

Wady i zalety spożywania mięsa

Badania pokazują, że dieta bogata w mięso może przynosić zarówno korzyści dla organizmu, jak i wykazywać negatywne działanie. Produkty pochodzenia zwierzęcego bogate są w pełnowartościowe białko, żelazo, cynk, witaminy z grupy B, a nawet witaminę A. Niepodważalnym jest fakt, że biodostępność żelaza i kwasu foliowego z mięsa jest zdecydowanie większa niż z produktów roślinnych. Wadą jednak jest to, że zazwyczaj stanowi również źródło nasyconych kwasów tłuszczowych i cholesterolu – szczególnie tłuste części kulinarne mięs czerwonych.

Udowodniono, że wysokie spożycie nasyconych kwasów tłuszczowych i cholesterolu związane jest z wysokim stężeniem „złego” cholesterolu LDL, co zwiększa również ryzyko choroby niedokrwiennej serca. Dlatego też w diecie dla serca należy ograniczyć spożycie tłustych mięs i podrobów. Zaleca się wyeliminowanie z diety mięsa przetworzonego. Unikać należy  także mięs i wędlin, w składzie których znajdują się azotany i azotyny, przyczyniające się do tworzenia rakotwórczych związków.

Ile mięsa powinnyśmy spożywać?

Jeszcze klika lat temu zalecano, by w codziennej diecie osoby dorosłej znajdowała się jedna porcja mięsa. Jednak prowadzone na dużą skalę badania epidemiologicznie nieco zweryfikowały te poglądy. Obecnie zaleca się spożywanie mięsa 2-3 razy w tygodniu. Dodatkowo podkreśla się, żeby wybierać mięso białe, np. drób, czy indyk.

Wartościowe ryby – jedzmy ich więcej, warto!

Nie należy również zapominać, iż co najmniej 2 razy w tygodniu w diecie dla serca powinny znaleźć się ryby. Są one bardzo dobrym źródłem niezbędnych wielonienasyconych kwasów omega 3, których nasz organizm nie produkuje. Działają one pozytywnie na pracę układu krążenia, m.in. pomagają utrzymać prawidłowy poziom cholesterolu, przyczyniają się do obniżenia stężenia triglicerydów i zapobiegania powstawaniu zakrzepów.


Analizy Rynkowe – RYNEK RYB stan i perspektywy, Zakład Badań Rynkowych IERiGŻ-PIB, kwiecień 2014

Najpopularniejsze artykuły

Miesiąc dla serca

Z okazji tegorocznego Światowego Dnia Serca marka Optima ogłosiła Miesiąc dla Serca. Optima, marka szczególnie bliska sercu, […]

Cholesterol edukacja

Dlaczego tak ważna jest edukacja dotycząca kontroli poziomu cholesterolu? Dietetyczka wyjaśnia

Cholesterol pełni  wiele ważnych funkcji w organizmie, ale wokół niego narosło wiele mitów. Dowiedz się, dlaczego warto regularnie badać poziom cholesterolu w organizmie, kiedy zgłosić się do lekarza i jak przeciwdziałać miażdżycy. Na te pytania odpowiada dietetyk Jadwiga Przybyłowska Na temat cholesterolu narosło wiele mitów. Wyjaśnijmy, czym on tak naprawdę jest i jaką rolę odgrywa […]

CHLEB GRYCZANY Z CZARNUSZKĄ, Z KOZIM TWAROGIEM, OGÓRKIEM, KAPARAMI, CZERWONA CEBULA, MIĘTĄ I PRAŻONYM SŁONECZNIKIEM

Chleb gryczany z czarnuszką, z kozim twarogiem, ogórkiem, kaparami, czerwoną cebulą, miętą i prażonym słonecznikiem

Zapraszamy do wypróbowania naszego przepisu na chleb gryczany z czarnuszką, z kozim twarogiem, ogórkiem, kaparami, czerwoną cebulą, miętą i prażonym słonecznikiem. To doskonała propozycja na zdrową i smaczną przekąskę, która dostarcza wielu cennych składników odżywczych i zachwyca wyrazistym smakiem. Składniki: 1 kromka chleba gryczanego z czarnuszką 2 łyżeczki Optimy Potas + (10 g) 1 zielony […]

Przeczytaj także

Czy dieta wegańska może pomóc obniżyć cholesterol? Fakty i mity

Dieta wegańska to taka, z której wyklucza się wszystkie produkty pochodzenia zwierzęcego. Nie chodzi zatem wyłącznie o mięso

Jak sobie radzić ze stresem i nerwami? 8 skutecznych sposobów

2021-04-14 Lektura tego artykułu zajmie 5 minut. Stres jest nieodłącznym elementem naszego życia. Nie da się go […]

Pieczone pączki

Sprawdzony przepis na optymalne pieczone pączki

Najsłodszy dzień w roku – Tłusty Czwartek, czyli święto prawdziwych łasuchów. Jak się powinno je uczcić? Oczywiście jedząc pączki. Niestety nie wszyscy mogą sobie pozwolić na rozpustę – czy to ze względów zdrowotnych, czy dietetycznych odmawiają sobie tego pączkowego szaleństwa, które ogarnia nas w ostatni czwartek karnawału. To dla nich, a także dla tych, którzy […]