Makaron gryczany z brokułami, migdałami, sosem pomarańczowym

Redakcja

30.06.2024

2 minuty czytania

Makaron gryczany z brokułami, migdałami, sosem pomarańczowym

Makaron gryczany z brokułami, migdałami, sosem pomarańczowym to doskonała propozycja dla miłośników zdrowej kuchni, łącząca wyjątkowe smaki i wartości odżywcze. Delikatny brokuł, pożywny makaron gryczany oraz aromatyczny sos pomarańczowy z imbirem i miodem tworzą kompozycję, która zadowoli każde podniebienie. Płatki migdałowe dodają chrupkości i delikatnie słodkiego smaku, podkreślając wyjątkowy charakter potrawy.

Składniki:

  • 1/2 brokuła (200 g)
  • 80 g makaronu gryczanego
  • 5 łyżek płatków migdałowych (20 g)
  • 1/2 szklanki soku pomarańczowego (120 ml)
  • skórka otarta z 1 pomarańczy
  • 1/3 łyżeczki świeżo startego imbiru
  • 1/2 łyżeczki miodu (6 g)
  • 1 i 1/2 łyżeczki margaryny Optima Cardio (9 g)
  • pieprz do smaku
  • Liczba porcji: 2
  • Wartość kaloryczna 1 porcji: 277 kcal

Przygotowanie:

  1. Brokuł umyj, podziel na różyczki, ugotuj na parze na półtwardo (ok. 7 minut).
  2. Płatki migdałowe upraż na suchej patelni na lekko złoty kolor.
  3. W dużym garnku zagotuj wodę, wrzuć makaron, gotuj 3 minuty. Odcedź, wymieszaj z brokułem.
  4. Do niewielkiego garnka wlej sok pomarańczowy, dodaj imbir oraz otartą skórkę z pomarańczy. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień.
  5. Dołóż miód oraz margarynę Optima Cardio, dokładnie wymieszaj. Dopraw do smaku pieprzem, zdejmij sos z ognia.

Podanie:

  1. Makaron gryczany z brokułem nałóż na talerze.
  2. Każdą porcję polej sosem pomarańczowym, posyp uprażonymi płatkami migdałowymi.

Komentarz dietetyka:

Brokuły są bogate w witaminy: A, C, B1 i B2 oraz składniki mineralne: fosfor, wapń, magnez i żelazo. Stanowią również dobre źródło błonnika pokarmowego i związków przeciwutleniających. Oryginalnym akcentem dania jest użycie makaronu gryczanego zamiast tradycyjnego pszennego oraz ciekawe połączenie smaków – słodkich migdałów z pomarańczą.

Smacznego!

Najpopularniejsze artykuły

Lody bananowe z orzechami i migdałami

Czekoladowe trufle z awokado

Zapraszamy do wypróbowania naszego przepisu na czekoladowe trufle z awokado. To zdrowa i pyszna propozycja na deser, który zadowoli podniebienie miłośników czekolady, a jednocześnie dostarczy wartościowych składników odżywczych. Składniki: 1 dojrzałe awokado (140 g) 140 g gorzkiej czekolady 70% kakao 2 łyżki ksylitolu (30 g) 1 łyżeczka margaryny Optima Cardio 2 i 1/2 łyżki kakao […]

Roladki wieprzowe z purée z fasoli i zielonego groszku

Wieprzowina również może być chuda. Wybieraj takie kawałki, jak polędwica czy szynka, które nie mają białych tłustych części. […]

Bagietka z błękitnym serem

Bagietka na zakwasie z błękitnym serem, karmelizowaną gruszką, prażonymi orzechami włoskimi, pesto i rukolą

Zapraszamy do spróbowania naszego przepisu na bagietkę na zakwasie z błękitnym serem, karmelizowaną gruszką, prażonymi orzechami włoskimi, pesto i rukolą. Ta wyjątkowa kompozycja smaków i aromatów jest idealna na każdą okazję. Dzięki starannie dobranym składnikom, kanapka nie tylko smakuje wyśmienicie, ale także dostarcza cennych wartości odżywczych. Składniki: 1/2 dobrej bagietki na zakwasie 2 łyżeczki Optimą […]

Przeczytaj także

Pełnoziarnista minipizza z warzywami

Pełnoziarnista minipizza z warzywami

Pizza pełnoziarnista z warzywami Pizza może być zdrowa i smaczna! Ta wersja z pełnoziarnistym spodem, bogata w błonnik i warzywa, dostarczy Ci wielu cennych składników odżywczych. Oto przepis na zdrową i pyszną pizzę z warzywami. Składniki: 1 saszetka drożdży instant (7 g) 1 łyżeczka cukru (5 g) 1 szklanka ciepłej wody (250 ml) 2 i […]

Roladki cielęce z żurawiną, jarmużem i purée z buraków oraz śliwek

Ciekawa kompozycja produktów nie tylko pod względem smaków i aromatów, lecz także wartości odżywczej. Cielęcina jest źródłem pełnowartościowego […]

Minestrone z pieczona papryką

Minestrone z pieczona papryką

Zapraszamy do wypróbowania naszego przepisu na zupę warzywną z pieczoną papryką. To zdrowe i niskokaloryczne danie pełne witamin i minerałów. Składniki: 1 żółta cukinia (300 g) 1 cebula (60 g) Garść fasolki szparagowej (200 g) Kilka różyczek brokuła (150 g) Kilka różyczek kalafiora (150 g) Kilka plasterków pora (40 g) 1 l bulionu 1 łyżka […]