Lody bananowe z orzechami i migdałami to zdrowa i smaczna alternatywa dla tradycyjnych deserów lodowych. Wykonane z dojrzałych bananów, z dodatkiem orzechów i mięty, dostarczają nie tylko wyjątkowego smaku, ale także wielu cennych składników odżywczych. Idealne na letnie dni, proste w przygotowaniu i niskokaloryczne – każdy może cieszyć się tym deserem bez wyrzutów sumienia.
Składniki:
- 4 dojrzałe banany (500 g)
- 1 łyżka margaryny Optima Cardio (20 g)
- 8 orzechów włoskich (40 g)
- 4 łyżeczki płatków migdałowych (20 g)
- 8 liści mięty
Przygotowanie:
- Przygotowanie bananów:
- Banany pokrój na kawałki, wyłóż na talerz. Szczelnie owiń folią spożywczą, wstaw na godzinę do zamrażalnika.
- Zmrożone owoce wrzuć do blendera. Dodaj margarynę Optima Cardio, zmiksuj na jednolitą masę.
Podanie:
- Lody bananowe nałóż do pucharków, dekoracyjnie posyp płatkami migdałowymi oraz orzechami włoskimi.
- Na koniec ozdób liśćmi mięty. Natychmiast podawaj.
Liczba porcji:
- 4
Wartość kaloryczna 1 porcji:
- 240 kcal
Komentarz dietetyka:
Każde serce pokocha taki deser. Samodzielnie przyrządzone lody bananowe są nie tylko smakowitym deserem, lecz także źródłem cennych składników mineralnych. Bogate w potas banany zmniejszają ryzyko chorób serca, wspomagają pracę układu nerwowego i mięśniowego. Orzechy dostarczają dobrych dla serca tłuszczów, a sterole z Optimy Cardio pomagają obniżyć poziom cholesterolu.
Smacznego!