Jakie warzywa wybierać zimą?

Redakcja Optymalnewybory.pl

12.02.2020

3 minuty czytania

Zimową porą na rynku brakuje świeżych warzyw, do których mamy nieograniczony dostęp latem lub wiosną. Jak powszechnie wiadomo, warzywa są nieocenionym źródłem wielu witamin i mikroelementów, dlatego nie powinniśmy drastycznie ograniczać ich spożycia w zimie – z pewnością odbije się to na naszym zdrowiu.

Czym, jednak zastąpić warzywa pochodzące „prosto z grządki”?

„Zimowe” warzywa sezonowe

Mimo, że zimą trudniej kupić ogórki, pomidory lub rzodkiew, to jednak nie znaczy, że nie znajdziemy ich na sklepowych półkach wcale.

Dużo zdrowsze będzie uwzględnienie w diecie warzyw świeżych, które zimą też przecież występują. Do dyspozycji mamy m.in. ziemniaki, buraki, seler, marchew, pietruszkę, pasternak, kapustę białą i czerwoną, jarmuż, brukselkę, szpinak oraz dynię. Szczególnie uznane właściwości zdrowotne ma to ostatnie warzywo, które dzięki wysokiej zawartości miedzi, potasu, kwasu foliowego oraz szeregu witamin.

Mrożonki

Zimowa kuchnia z dodatkiem tylko i wyłącznie dostępnych świeżych sezonowych warzyw może się znudzić . Każdy z nas potrzebuje od czasu do czasu nieco urozmaicenia, jeśli nie pod względem smakowym, to kolorystycznym. Dlatego więc nie bójmy się korzystać z szeroko dostępnych mrożonek, które są jednym z najbardziej skutecznych metod konserwowania warzyw.

Warto wiedzieć, że pod wpływem mrożenia, niektóre pierwiastki (np. żelazo) zyskują lepszą bio-przyswajalność.

Warzywa kiszone

Któż z nas nie wyobrażałby sobie zimy bez talerza ciepłego i pożywnego bigosu? Dania z kiszonych warzyw są nie tylko pyszne, ale również wykazują działanie prozdrowotne – dlatego warto na nie stawiać, zwłaszcza w okresach obniżonej odporności organizmu.

Kiszona kapusta lub ogórki są jednymi z najlepszych probiotyków. Zawierają one duże ilości wspomagającej odporność witaminy C oraz witamin z grupy B. Poza tym, w kiszonkach możemy upatrywać ponadto zimowego źródła prowitaminy A, witaminy K, PP, E oraz potasu i wapnia.

Jeśli mowa o tego rodzaju konserwacji warzyw, to warto wspomnieć tu o różnicy między produktami kiszonymi a kwaszonymi. Pierwsze z nich powstają w wyniku działalności dobroczynnych bakterii mlekowych, które przeprowadzają proces fermentacji mlekowej. Produkty kwaszone natomiast nie mają już takich właściwości, bowiem zostały tylko sztucznie zakwaszone, np. dodatkiem octu spirytusowego lub kwasu cytrynowego.

Warzywa strączkowe

Wszelkie warzywa strączkowe są idealnym źródłem błonnika i łatwo przyswajalnego białka zimową porą. Dostarczają one ponadto wielu witamin z grupy B, magnezu, fosforu oraz potasu. Pomagają utrzymać profil lipidowy w normie, mają również wpływ na poziom cholesterolu we krwi, przyczyniają się do zmniejszenia ryzyka wystąpienia choroby wieńcowej.

Mamy w czym wybierać – pamiętajmy, że codziennie  powinniśmy zjadać 5 porcji warzyw i owoców.

Najpopularniejsze artykuły

Europejski Dzień Przywracania Czynności Serca (Infografika)

[16-10-2022] Lektura zajmie 3 minuty. Europejski Dzień Przywracania Czynności Serca przypada w dniu 16 października. To święto obchodzimy […]

Kanapka z twarogiem i owocaami

Kanapka z twarogiem, jogurtem greckim, makiem, miodem i owocami

Zapraszamy do wypróbowania naszego przepisu na kanapkę z twarogiem, jogurtem greckim, makiem, miodem i owocami. To zdrowa i smaczna propozycja na śniadanie lub przekąskę, która dostarcza cennych składników odżywczych. Połączenie świeżych owoców, twarogu i jogurtu greckiego sprawia, że kanapka jest nie tylko pyszna, ale i pełna witamin oraz minerałów. Składniki: 1 grahamka 4 plasterki twarogu […]

Menopauza serce

Menopauza a serce — co każda kobieta powinna wiedzieć o zdrowiu serca?

Co ma menopauza do chorób serca? Chociaż na pierwszy rzut oka nie ma między nimi dużej zależności, w rzeczywistości jest zupełnie inaczej. Czytaj dalej, aby dowiedzieć się, dlaczego w okresie przekwitu powinnaś z jeszcze większą uwagę zadbać o swoje zdrowie. To naprawdę ważne. Menopauza a choroby układu krążenia – estrogeny robią różnicę! Gdy myślisz o […]

Przeczytaj także

BMI normy

Jak rozpoznać zespół metaboliczny, zanim rozwinie się miażdżyca lub cukrzyca?

Czy wiesz, że z zespołem metabolicznym może się zmagać nawet co czwarty Polak[1]? Ten stan, w którym dochodzi do współwystępowania kilku chorób metabolicznych, może stanowić poważne zagrożenie dla zdrowia. Zastanawiasz się, czy jesteś w grupie ryzyka? Zobacz, co na to wpływa oraz jak uchronić się przed miażdżycą czy cukrzycą. Co to jest zespół metaboliczny? Zespół […]

Otyłość a serce

Arytmie i zaburzenia rytmu serca u osób z nadwagą

Nadwaga jest przez wiele osób postrzegana przede wszystkim jako problem estetyczny. Tymczasem nadprogramowa masa ciała jest niezwykle poważnym wyzwaniem dla organizmu i obciążeniem dla pracy układu sercowo-naczyniowego. Zobacz, jaka może być zależność między nadwagą oraz otyłością a arytmią oraz zaburzeniami pracy serca. Nadwaga czy otyłość – na czym polega różnica w ryzyku? Zastanawiasz się, czy […]

Cholesterol całkowity

Podwyższony cholesterol całkowity: co to oznacza?

Ostatni lipidogram wskazuje na podwyższony cholesterol całkowity? Jeśli tak, dowiedz się, co to dokładnie oznacza oraz co zrobić, aby zadbać o swój profil lipidowy. Niekorzystne wyniki badań krwi wcale nie muszą od razu „skazywać” na leczenie farmakologiczne. Czym jest cholesterol całkowity? Cholesterol całkowity, oznaczany w wynikach badań jako TC, to parametr wskazujący na ogólną ilość […]