Jakie warzywa wybierać zimą?

Redakcja Optymalnewybory.pl

12.02.2020

3 minuty czytania

Zimową porą na rynku brakuje świeżych warzyw, do których mamy nieograniczony dostęp latem lub wiosną. Jak powszechnie wiadomo, warzywa są nieocenionym źródłem wielu witamin i mikroelementów, dlatego nie powinniśmy drastycznie ograniczać ich spożycia w zimie – z pewnością odbije się to na naszym zdrowiu.

Czym, jednak zastąpić warzywa pochodzące „prosto z grządki”?

„Zimowe” warzywa sezonowe

Mimo, że zimą trudniej kupić ogórki, pomidory lub rzodkiew, to jednak nie znaczy, że nie znajdziemy ich na sklepowych półkach wcale.

Dużo zdrowsze będzie uwzględnienie w diecie warzyw świeżych, które zimą też przecież występują. Do dyspozycji mamy m.in. ziemniaki, buraki, seler, marchew, pietruszkę, pasternak, kapustę białą i czerwoną, jarmuż, brukselkę, szpinak oraz dynię. Szczególnie uznane właściwości zdrowotne ma to ostatnie warzywo, które dzięki wysokiej zawartości miedzi, potasu, kwasu foliowego oraz szeregu witamin.

Mrożonki

Zimowa kuchnia z dodatkiem tylko i wyłącznie dostępnych świeżych sezonowych warzyw może się znudzić . Każdy z nas potrzebuje od czasu do czasu nieco urozmaicenia, jeśli nie pod względem smakowym, to kolorystycznym. Dlatego więc nie bójmy się korzystać z szeroko dostępnych mrożonek, które są jednym z najbardziej skutecznych metod konserwowania warzyw.

Warto wiedzieć, że pod wpływem mrożenia, niektóre pierwiastki (np. żelazo) zyskują lepszą bio-przyswajalność.

Warzywa kiszone

Któż z nas nie wyobrażałby sobie zimy bez talerza ciepłego i pożywnego bigosu? Dania z kiszonych warzyw są nie tylko pyszne, ale również wykazują działanie prozdrowotne – dlatego warto na nie stawiać, zwłaszcza w okresach obniżonej odporności organizmu.

Kiszona kapusta lub ogórki są jednymi z najlepszych probiotyków. Zawierają one duże ilości wspomagającej odporność witaminy C oraz witamin z grupy B. Poza tym, w kiszonkach możemy upatrywać ponadto zimowego źródła prowitaminy A, witaminy K, PP, E oraz potasu i wapnia.

Jeśli mowa o tego rodzaju konserwacji warzyw, to warto wspomnieć tu o różnicy między produktami kiszonymi a kwaszonymi. Pierwsze z nich powstają w wyniku działalności dobroczynnych bakterii mlekowych, które przeprowadzają proces fermentacji mlekowej. Produkty kwaszone natomiast nie mają już takich właściwości, bowiem zostały tylko sztucznie zakwaszone, np. dodatkiem octu spirytusowego lub kwasu cytrynowego.

Warzywa strączkowe

Wszelkie warzywa strączkowe są idealnym źródłem błonnika i łatwo przyswajalnego białka zimową porą. Dostarczają one ponadto wielu witamin z grupy B, magnezu, fosforu oraz potasu. Pomagają utrzymać profil lipidowy w normie, mają również wpływ na poziom cholesterolu we krwi, przyczyniają się do zmniejszenia ryzyka wystąpienia choroby wieńcowej.

Mamy w czym wybierać – pamiętajmy, że codziennie  powinniśmy zjadać 5 porcji warzyw i owoców.

Najpopularniejsze artykuły

Dieta DASH – zdrowa dieta dla serca

Lektura zajmie 3 minuty. Popularność diety DASH (Dietary Approach to Stop Hypertension) rośnie z roku na rok. […]

Jak dbać o zdrowe serce? Działaj profilaktycznie!

Miażdżyca, podobnie jak wysokie stężenie cholesterolu czy triglicerydów, zupełnie nie bolą. Dopiero ich powikłania zaczynają sprawiać kłopoty. […]

Piramida zdrowego żywienia i aktywności fizycznej

Specjaliści ds. żywienia od wielu lat podkreślają, iż to styl życia każdego człowieka w dużym stopniu determinuje […]

Przeczytaj także

Zawał. Czym jest i jak go rozpoznać?

2021-07-31 Lektura tego artykułu zajmie 3 minuty Choroby układu krążenia, obok nowotworów, nadal są jedną z najczęstszych […]

Nadciśnienie tętnicze u młodych osób: przyczyny i profilaktyka

Nadciśnienie tętnicze u młodych osób określa się mianem zaburzenia hemodynamicznego. Jego cechą charakterystyczną we wczesnej fazie jest duża pojemność wyrzutowa i prawidłowy opór obwodowy

Dieta dr Dąbrowskiej – czy to zdrowy sposób na oczyszczanie organizmu?

Lektura zajmie 3 minuty. Dieta dr Dąbrowskiej pomaga oczyścić organizm z toksyn i może poprawiać komfort snu. […]