Jakie tłuszcze wpływają na poziom cholesterolu?

Redakcja Optymalnewybory.pl

18.03.2022

2 minuty czytania

Tłuszcze to niezwykle ważny makroskładnik, którego nie może zabraknąć w codziennej diecie. Trzeba jednak wiedzieć, które z nich są szczególnie cenne, a których spożycie należy bezwzględnie ograniczyć. Dlaczego? Chociaż wszystkie wpływają na poziom cholesterolu, niektóre z nich przyczyniają się do wzrostu stężenia frakcji LDL – tej niekorzystnej dla zdrowia.

Do prawidłowego funkcjonowania organizmu niezbędna jest dobrze zbilansowana dieta, która bazuje na właściwych proporcjach poszczególnych makroskładników. Chociaż tłuszcze owiane są złą sławą z powodu swojej kaloryczności, nie można ich unikać. Należy trzymać się wytycznych dotyczących maksymalnego dziennego spożycia – ze szczególnym uwzględnieniem „dobrych” tłuszczów.
Optima Cardio

Zapotrzebowanie na tłuszcze diecie  

Zaleca się, aby tłuszcze w diecie nie przekraczały 30% dziennego zapotrzebowania energetycznego[1]. Znaczenie ma jednak nie tylko ilość, ale i jakość spożywanych tłuszczów. Podczas gdy niektóre z nich przyczyniają się do redukcji poziomu cholesterolu LDL, część z nich odpowiada za jego wzrost.

Rodzaje tłuszczów i ich wpływ na cholesterol

Tłuszcze tłuszczom nierówne – także pod kątem ich wpływu na poszczególne frakcje cholesterolu. Należy zatem zadbać o to, aby wyeliminować z diety te kwasy tłuszczowe, które przyczyniają się do wzrostu poziomu cholesterolu LDL. To właśnie on ma negatywne konsekwencje dla zdrowia.

Kwasy tłuszczowe nasycone

Kwasy tłuszczowe nasycone (SFA) to tłuszcze występujące w wielu produktach spożywczych będących składnikiem codziennej diety. Można je znaleźć m.in. w maśle, produktach mięsnych, mleku, przetworach mlecznych, ciastach. Jego duże ilości występują też w oleju kokosowym oraz oleju palmowym.

Jak wynika z „Norm żywienia dla populacji Polski” z 2017 roku, zawartość nasyconych kwasów tłuszczowych nie powinna przekraczać 5-6% wartości energetycznej dziennej diety. Zaś Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności rekomenduje ograniczenie spożycia tego rodzaju tłuszczów do najniższego poziomu, jaki tylko jest możliwy[2]. Dlaczego?

Uważa się, że każdy dodatkowy 1% energii pochodzący z tłuszczów nasyconych przyczynia się do wzrostu poziomu cholesterolu LDL o 0,8-1,6 mg/dl[3].

Izomery trans kwasów tłuszczowych

Tłuszcze trans to nienasycone kwasy tłuszczowe, których cechą charakterystyczną jest występowanie minimum jednego podwójnego wiązania w konfiguracji trans. Chociaż ich powstawanie kojarzy się głównie z produkcją przemysłową (np. proces uwodornienia / częściowego utwardzenia olejów roślinnych) oraz wielokrotnym smażeniem w wysokiej temperaturze (z wykorzystaniem tego samego tłuszczu), wytwarzają je również zwierzęta należące do rodziny przeżuwaczy (np. krowy, owce).

Uważa się, że tłuszcze trans pochodzenia naturalnego są tak samo niepożądane w diecie, jak tłuszcze pochodzenia przemysłowego. Dlaczego? W takim samym stopniu przyczyniają się do wzrostu stężenia cholesterolu LDL przy jednoczesnym obniżeniu stężenia cholesterolu HDL[4].

Najlepiej całkowicie wyeliminować tłuszcze trans z diety. Jeśli jednak nie jest to możliwe, ich spożycie nie powinno przekraczać 1% dziennego zapotrzebowania na energię[5].

Nienasycone kwasy tłuszczowe

Nienasycone kwasy tłuszczowe są niezwykle pożądane w diecie. Na szczególną uwagę zasługują kwasy omega-3, które pomagają zmniejszyć ryzyko wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych[6]. Do codziennej diety warto włączyć przede wszystkim oleje roślinne: rzepakowy, lnianyczy szafranowy – to one przyczyniają się do utrzymania prawidłowego stężenia cholesterolu LDL[7].

Wysoki poziom cholesterolu – dlaczego jest niepożądany?

Cholesterol – sam w sobie nie stanowi większego zagrożenia. Wręcz przeciwnie, bierze udział m.in. w syntezie witaminy D3, niektórych hormonów,

Podwyższone stężenie cholesterolu, tzw. hipercholesterolemia, stanowi problem, z którym zmaga się nawet 20 mln Polaków[8]. Chociaż taki stan nie zawsze daje wyraźne objawy, może być poważnym zagrożeniem. Utrzymywanie się wysokiego poziomu cholesterolu LDL przy jednoczesnym obniżonym stężeniu cholesterolu HDL może zwiększa ryzyko chorób układu sercowo-naczyniowego. Dlaczego?

Nadmierna ilość cholesterolu LDL odkłada się w tętnicach, co skutkuje powstawaniem blaszek miażdżycowych. To z kolei skutkuje zwężeniem naczyń i niedotlenieniem tkanek. Tak rozwija się miażdżyca, której konsekwencją może być np. zawał serca.

Pamiętaj! Z tłuszczów w diecie nie można rezygnować. Warto jednak ograniczyć spożycie nasyconych kwasów tłuszczowych oraz tłuszczów trans przy jednoczesnym zwiększeniu spożycia nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3.

[1] Współczesne wyzwania praktycznej terapii żywieniowej w zaburzeniach lipidowych; Marian Grzymisławski, Angelika Kargulewicz, Dorota Skrzypczak Katedra i Klinika Chorób Wewnętrznych, Metabolicznych i Dietetyki

[2] https://ncez.pzh.gov.pl/wp-content/uploads/2021/03/broszura-tluszcze-3.pdf

[3] Wytyczne ESC/EAS dotyczące postępowania w dyslipidemiach: jak dzięki leczeniu zaburzeń lipidowych obniżyć ryzyko sercowo‑naczyniowe (2019); Zeszyty edukacyjne. Kardiologia polska 3/2020

[4] Wpływ spożycia kwasów tłuszczowych trans TFA na rozwój zespołu metabolicznego; „Acta Salutem Scientiae” nr 1/2019, s. 41-51

[5] https://www.who.int/en/news-room/fact-sheets/detail/healthy-diet

[6] https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/j.1365-277X.2004.00552.x

[7] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30006369/

[8] https://pulsmedycyny.pl/eksperci-nieliczni-polacy-ze-zbyt-wysokim-poziomem-cholesterolu-sa-skutecznie-leczeni-992524

 

Najpopularniejsze artykuły

Dieta śródziemnomorska dla serca – zasady i jadłospis

Lektura zajmie 4 minuty. Dieta śródziemnomorska uchodzi za jedną z najzdrowszych diet i rekomendowana jest – obok […]

(Nie)oczywiste skutki zbyt wysokiego cholesterolu: czy znasz je wszystkie?

Podwyższony poziom cholesterolu LDL, prowadzący do hipercholesterolemii, zwykle kojarzony jest z powstawaniem tzw. kępek żółtych.

Sól w diecie sercowca: jak sód wpływa na serce?

Sól to najpopularniejsza przyprawa, bez której trudno wyobrazić sobie codzienne gotowanie. Jest też wszechobecna w żywności przetworzonej dostępnej w sklepach.

Przeczytaj także

Grahamka z szynką i jajkiem sadzonym

Grahamka z szynką swojską, jajkiem sadzonym, szybko marynowanym ogórkiem z czerwoną cebulą, czarnuszką i lubczykową Optimą Cardio

Zapraszamy do wypróbowania naszego przepisu na grahamkę z szynką swojską, jajkiem sadzonym, szybko marynowanym ogórkiem z czerwoną cebulą, czarnuszką i lubczykową Optimą Cardio. To smaczna i zdrowa propozycja na sycące śniadanie lub lunch, która łączy w sobie tradycyjne smaki z nowoczesnym podejściem do zdrowego żywienia. Składniki: 1 grahamka 2 łyżeczki Optimy Cardio (10 g) 1 […]

Kołatanie serca: zwiastun choroby, czy wynik stresu?

2021-11-26 Lektura tego artykułu zajmie 2 minuty Czujesz, że serce zaczyna bić dużo szybciej, a jego praca […]

Pumpernikiel z pieczonym dorszem z pomidorkami, roszponką i koperkiem

Kanapka: pumpernikiel z pieczonym dorszem z pomidorkami, roszponką i koperkiem

Pumpernikiel z pieczonym dorszem z pomidorkami, roszponką i koperkiem Pumpernikiel to tradycyjny niemiecki chleb o intensywnym smaku i bogatej, ciemnej barwie, który świetnie komponuje się z różnorodnymi dodatkami. W naszym przepisie połączymy go z delikatnym pieczonym dorszem, świeżymi pomidorkami koktajlowymi oraz aromatyczną roszponką i koperkiem, tworząc zdrową i smaczną przekąskę, idealną na lekki obiad lub […]