5,00

Jakie ryby są najlepsze dla zdrowia serca?

Redakcja Optymalnewybory.pl

1.02.2024

2 minuty czytania

Wiele osób traktuje ryby w diecie „po macoszemu”. Tymczasem stanowią one bardzo zdrową alternatywę dla mięsa i mogą być istotnym składnikiem diety – szczególnie dla sercowca. Zastanawiasz się, które z nich warto włączyć do diety? Podpowiadamy.
Optima Cardio

Dlaczego ryby są uznawane za zdrowe?

Jest sporo argumentów, które przemawiają za jedzeniem ryb. Nie chodzi wyłącznie o smak! Pamiętaj, że ryby[1]:

  • to pełnowartościowe źródło białka zwierzęcego – jednego z kluczowych składników ważnych dla prawidłowego funkcjonowania organizmu;
  • zawierają szeroką gamę witamin i składników mineralnych – w zależności od gatunku, mogą być one bogate np. w witaminy A i D (zwłaszcza ryby tłuste); z grupy B (ryby chude) czy wapń, fosfor, selen oraz jod (to m.in. szprotki oraz sardynki);
  • są bogate w najbardziej wartościowe kwasy tłuszczowe omega-3 EOA i DHA – i to właśnie te składniki są najistotniejsze m.in. z punktu widzenia zdrowia Twojego serca.

Te argumenty sprawiają, że eksperci zalecają ich spożywanie[2]. Jak często? Najlepiej 2 razy w tygodniu, z czego min. 1 raz powinno się sięgać po tłuste ryby morskie[3].

Najzdrowsze dla serca? Tłuste ryby morskie!

Gdy mowa o najzdrowszych rybach dla serca, na pierwszym miejscu na liście pojawiają się te zaliczane do kategorii tłustych ryb morskich. Powód jest prosty: to one zawierają największe ilości wspomnianych już kwasów omega-3, a dokładniej kwasów eikozapentaenowego (EPA) i dokozaheksaenowego (DHA)[4].

Te substancje są niezwykle ważne dla zachowania dobrego zdrowia – także w kontekście funkcjonowania układu sercowo naczyniowego. Eksperci podkreślają ich korzystny wpływ na[5]:

  • utrzymanie prawidłowego ciśnienia krwi;
  • układ sercowo-naczyniowy – działanie kardioprotekcyjne jest związane m.in. z właściwościami przeciwzakrzepowymi, przeciwzapalnym czy antyarytmicznym;
  • parametry lipidowe krwi, a zatem na „poziom cholesterolu” – te kwasy tłuszczowe sprzyjają obniżeniu stężenia „złego” cholesterolu LDL oraz triglicerydów;
  • profilaktykę oraz leczenie otyłości, zespołu metabolicznego czy cukrzycy typu 2, które również stanowią obciążenie dla serca.

Warto przy tym podkreślić, że kwasy omega-3 pozytywnie wpływają na funkcjonowanie mózgu. Szczególnie istotny w tej perspektywie jest DHA. Ten składnik przyczynia się do utrzymania prawidłowego funkcjonowania mózgu oraz prawidłowego widzenia. Korzystne działanie występuje w przypadku dziennego spożycia 250 mg tej substancji w połączeniu ze zdrowym trybem życia oraz zbilansowaną i zróżnicowaną dietą[6]. Kwasy DHA znajdziesz również w miękkiej margarynie kubkowej Optima Neuro, zawierającej olej z mikroalg morskich.

Jakie ryby warto włączyć do jadłospisu z myślą o zdrowiu serca?

Jak już wiesz, rekomenduje się przede wszystkim tłuste ryby morskie. Ta kategoria jest bardzo szeroka. Dzięki temu możesz wybrać warianty, które najbardziej odpowiadają Ci pod kątem smaku. Do tej grupy zaliczają się[7]:

  • łosoś;
  • tuńczyk;
  • sardynka;
  • śledź;
  • makrela;

Można je spożywać w różnych postaciach – zgodnie z własnymi upodobaniami. Warto jednak przy tym pamiętać o kilku podstawowych zasadach[8].

  • 1 porcja ryby to 150 g – w zależności od zapotrzebowania kalorycznego. Mniej więcej taka ilość powinna trafić na Twój talerz np. podczas obiadu.
  • W miarę możliwości kupuj świeże ryby i wybieraj mniejsze okazy – im większa ryba, tym wyższa mogła być jej ekspozycja na metale ciężkie i inne szkodliwe substancje (mimo że w znikomej ilości).
  • Zadbaj o ograniczenie spożywania ryb wędzonych – są one bogatym źródłem soli, a jej spożycie powinno się ograniczyć do poniżej 5 mg na dobę, zwłaszcza z myślą o profilaktyce chorób serca[9].
  • Ryby najlepiej gotuj lub piecz. Unikaj ich wysmażania w głębokim tłuszczu, w grubej panierce – takie metody obróbki m.in. podnoszą kaloryczność potrawy.

Pamiętaj o tych kilku zasadach i zastanów się, co możesz zrobić, aby ryby stanowiły większą część Twojego jadłospisu. Poeksperymentuj z tym składnikiem i odkryj, jak wiele ciekawych przepisów na jego przyrządzenie można znaleźć. Jedz na zdrowie!

[1] https://www.mp.pl/pacjent/dieta/zasady/313786,ryby-nie-tylko-od-swieta

[2] https://ncez.pzh.gov.pl/abc-zywienia/zasady-zdrowego-zywienia/piramida-zdrowego-zywienia-i-aktywnosci-fizycznej-dla-osob-doroslych-2/

[3] https://www.mp.pl/pacjent/dieta/zasady/313786,ryby-nie-tylko-od-swieta

[4] https://www.mp.pl/pacjent/dieta/zasady/313786,ryby-nie-tylko-od-swieta

[5] https://www.mp.pl/pacjent/dieta/zasady/72288,kwasy-tluszczowe-omega-3-i-omega-6-zrodla-i-wlasciwosci

[6] https://www.efsa.europa.eu/en/efsajournal/pub/3840

[7] https://www.mp.pl/pacjent/dieta/zasady/313786,ryby-nie-tylko-od-swieta

[8] https://www.mp.pl/pacjent/dieta/zasady/313786,ryby-nie-tylko-od-swieta

[9] https://www.who.int/data/gho/indicator-metadata-registry/imr-details/3082

Najpopularniejsze artykuły

Tosty trzy ziarna z bryndzą, pieczoną i marynowaną papryką, czarnymi oliwkami i pesto

Tosty trzy ziarna z bryndzą, pieczoną i marynowaną papryką, czarnymi oliwkami i pesto

Zapraszamy do wypróbowania naszego przepisu na tosty trzy ziarna z bryndzą, pieczoną i marynowaną papryką, czarnymi oliwkami i pesto. To zdrowa i pyszna propozycja na sycące śniadanie lub lunch, która łączy tradycyjne smaki z nowoczesnym podejściem do zdrowego odżywiania. Składniki: 2 kromki dobrego pieczywa tostowego “3 ziarna” 2 łyżeczki Optimą Omega 3 (10 g) 2 […]

<p>heart made of fruits and vegetables, healthy diet concept</p>

Dieta dla zdrowego serca: składniki odżywcze, które warto uwzględnić

terole oraz stanole roślinne, określane też jako fitosterole, są związkami z tej samej grupy co cholesterol. Ich spożycie może mieć przełożenie na obniżenie poziomu tego związku we krwi.

Rehabilitacja po zawale serca

Każdego roku  W Polsce na zawał serca zapada ok. 100 tys. osób. Mimo obaw wielu chorych, po […]

Przeczytaj także

Sałatka z kurczakiem i dipem z awokado

Sałatka z kurczakiem i dipem z awokado

Jeśli szukasz zdrowego i pełnego smaku dania, ta sałatka z kurczakiem, awokado i rukolą jest idealnym wyborem. Połączenie delikatnego mięsa z kurczaka z chrupiącą papryką, słodkimi pomidorkami koktajlowymi i kremowym dipem z awokado tworzy harmonijną kompozycję smaków i tekstur. Dodatek świeżej kolendry i limonki nadaje sałatce świeżości, a prażone pestki dyni dostarczają przyjemnej nuty orzechowej. […]

Makaron gryczany z brokułami, migdałami, sosem pomarańczowym

Makaron gryczany z brokułami, migdałami, sosem pomarańczowym

Makaron gryczany z brokułami, migdałami, sosem pomarańczowym to doskonała propozycja dla miłośników zdrowej kuchni, łącząca wyjątkowe smaki i wartości odżywcze. Delikatny brokuł, pożywny makaron gryczany oraz aromatyczny sos pomarańczowy z imbirem i miodem tworzą kompozycję, która zadowoli każde podniebienie. Płatki migdałowe dodają chrupkości i delikatnie słodkiego smaku, podkreślając wyjątkowy charakter potrawy. Składniki: 1/2 brokuła (200 […]

Jarmuż i szpinak

Wiosenne menu sercowca: po te produkty sięgaj częściej!

Wiosna zbliża się wielkimi krokami. To moment, w którym aż chce się zmienić jadłospis – tak, aby był lżejszy, a zarazem bardziej odżywczy. Chcesz zadbać o swoje serce? Oto produkty, które na wiosnę powinny jak najczęściej trafiać do Twojego jadłospisu. Wiosenne menu sercowca: na co zwrócić uwagę? Podstawowe zasady odżywiania się dla osób dbających o […]