5,00

Hiperlipidemia rodzinna: przyczyny i objawy

Redakcja Optymalnewybory.pl

31.12.2021

2 minuty czytania

Z podwyższonym poziomem cholesterolu zmaga się około 20 mln Polaków[1]. Niektórzy nawet nie mają świadomości, że gospodarka lipidowa ich organizmu jest zaburzona. Powód? Hiperlipidemia rodzinna – choroba, która zapisana jest w genach. Poznaj jej przyczyny i dowiedz się, jak skutecznie ją rozpoznać.

Optima Neuro

Podwyższony cholesterol to stan kojarzony przede wszystkim z osobami otyłymi, prowadzącymi siedzący tryb życia. Okazuje się, że nawet młody, wysportowany i zdrowo odżywiający się człowiek może należeć do grupy zwiększonego ryzyka zawału serca czy udaru mózgu.

Hiperlipidemia rodzinna – co to?

Hiperlipidemia to choroba, która związana jest z zaburzeniami gospodarki lipidowej organizmu. Dochodzi wówczas do podwyższenia poziomu cholesterolu całkowitego, cholesterolu LDL i trójglicerydów – w zależności od rodzaju zaburzeń lipidowych.

Hiperlipidemia rodzinna mieszana

Za powstawanie tzw. mieszanej hiperlipidemii rodzinnej odpowiada mutacja w genie USG1, która występuje u 1 na 100 osób.  Oznacza to, że problemy z gospodarką lipidową mogą rozpocząć się już we wczesnym dzieciństwie.

Hipercholesterolemia rodzinna

Hipercholesterolemia rodzinna jest najczęstszą postacią hipercholesterolemii. Dochodzi do niej w efekcie mutacji genu receptora LDL (LDLR), genu apolipoproteiny B-100 lub genu PCSK9[2].

Podwyższony cholesterol – dziedziczenie to przyczyna

Zastanawiasz się, dlaczego u niektórych osób normą jest podwyższony cholesterol? Dziedziczenie to powód, dla którego z zaburzeniami lipidowymi zmagają się już małe dzieci.

Warto wiedzieć, że wątroba zdrowego człowieka wykazuje zdolność do wychwytywania cząsteczki LDL z krwi. Mutacja w jednym z genów sprawia, że krew nie zostaje prawidłowo „oczyszczona” z krążących cząsteczek LDL[3]. Prowadzi to odkładania się tej frakcji lipoprotein w ścianach naczyń oraz tkankach, co zwiększa ryzyko miażdżycy i związanych z nią chorób sercowo-naczyniowych.

Hiperlipidemia rodzinna – jak ją rozpoznać?

Zaburzenia gospodarki lipidowej, do których dochodzi na skutek mutacji genowej, przez wiele lat nie dają o sobie znać. Choroba rozwija się podstępnie, zwiększając ryzyko zawału serca czy udaru mózgu w młodym wieku.

Badania diagnostyczne

W diagnostyce zaburzeń lipidowych – także tych wynikających z mutacji genowej – ogromną rolę odgrywa oznaczenie stężenia cholesterolu LDL[4]. Duże znaczenie ma także oznaczenie poziomu trójglicerydów, co stanowi podstawę do rozróżniania różnych typów hiperlipidemii rodzinnej.

Na podstawie obrazu klinicznego oraz wyników lipidogramu lekarz jest w stanie odróżnić „standardową” hipercholesterolemię od:

  • hipercholesterolemii wielogenowej – mniejsze stężenie cholesterolu całkowitego, niewystępowanie dużego stężenia cholesterolu całkowitego w rodzinie,
  • mieszanej hiperlipidemii rodzinnej – mniejsze stężenie cholesterolu i większe stężenie trójglicerydów[5].

Wywiad lekarski

Nie bez znaczenia jest także szczegółowy wywiad lekarski, który uwzględnia informacje o zaburzeniach lipidowych występujących u innych członków rodziny.

Skrining kaskadowy

Jeżeli zachodzi podejrzenie, że zaburzenia lipidowe wynikają z dziedziczenia, przeprowadza się tzw. skrining kaskadowy. Istotą tego badania jest pomiar poziomu cholesterolu LDL i / lub badania molekularne u członków rodziny pacjenta z rozpoznaną hiperlipidemią rodzinną[6].

Hiperlipidemia rodzinna – czy można jej uniknąć?

Zaburzeń lipidowych będących wynikiem obciążenia genetycznego nie da się uniknąć. Można jednak zminimalizować ryzyko poważnych powikłań zdrowotnych związanych z podwyższonym poziomem cholesterolu czy trójglicerydów. Działania profilaktyczne – prowadzone już od wczesnych lat – pozwalają zmniejszyć prawdopodobieństwo wystąpienia zawału serca oraz innych chorób układu sercowo-naczyniowego w młodym wieku.

Podstawą czynności prewencyjnych jest prawidłowo skomponowana dieta. Wcale nie trzeba rezygnować ze spożycia tłuszczów, lecz ograniczyć spożycie kwasów tłuszczowych nasyconych i izomerów trans kwasów tłuszczowych.

Czy wiesz, że zamiana 10% dziennego spożycia kalorii pochodzących z masła na miękką margarynę kubkową przyczynia się do zredukowania poziomu lipoprotein frakcji LDL o 7,7 mg/dl[7]?

Do diety zaleca się włączyć przede wszystkim tłuszcze pochodzenia roślinnego oraz tłuste ryby morskie. Stanowią one źródło kwasów omega-3, które dostarczane do organizmu w optymalnej ilości pomagają zmniejszyć poziom trójglicerydów we krwi[8].

[1] https://www.mp.pl/pacjent/cholesterol/aktualnosci/237897,prawie-20-mln-polakow-ma-zbyt-wysoki-poziom-cholesterolu

[2] Katarzyna Grabańska i wsp. Genetyczne zaburzenia przemiany lipidów — opis przypadku; Forum Zaburzeń Metabolicznych 2011, tom 2, nr 1, 74–84

[3] https://www.mp.pl/pacjent/cholesterol/hipercholesterolemia/140975,hipercholesterolemia-rodzinna

[4] Wytyczne PTL/KLRwP/PTK postępowania w zaburzeniach lipidowych dla lekarzy rodzinnych 2016 Suplement do „Lekarza Rodzinnego” nr 6/2016; ISSN 1426-2088

[5] https://www.mp.pl/interna/chapter/B16.II.2.4.1.

[6] http://www.endokrynologiapediatryczna.pl/?doi=10.18544/EP-01.12.03.1461

[7] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/9180239/

[8] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29289538

Najpopularniejsze artykuły

Czy miażdżycę można wyleczyć? Wyjaśniamy

Miażdżyca jest jedną z najczęstszych i najpoważniejszych chorób naszych czasów. Często nazywana cichym zabójcą, rozwija się, nie dając poważnych objawów.

Serce w pandemii: czy COVID-19 wpływa na choroby sercowo-naczyniowe?

2022-02-08 Lektura tego artykułu zajmie 3 minuty Serce w pandemii: czy COVID-19 wpływa na choroby sercowo-naczyniowe? COVID-19 […]

Bułka razowa z szynką

Bułka razowa z szynką wędzoną z indyka, awokado, marynowanym jalapeño, pomidorem, czerwoną cebulą i sałatą rzymską

Zapraszamy do spróbowania naszego przepisu na bułkę razową z szynką wędzoną z indyka, awokado, marynowanym jalapeño, pomidorem, czerwoną cebulą i sałatą rzymską. To doskonałe połączenie smaków i wartości odżywczych, które wspiera zdrowy styl życia. Dzięki wykorzystaniu świeżych i zdrowych składników, ta kanapka dostarcza nie tylko przyjemności kulinarnej, ale również wielu korzyści zdrowotnych. Składniki: 1 bułka […]

Przeczytaj także

Produkty spożywcze wpływające na prawidłową pracę serca

Lektura tego artykułu zajmie 4 minuty. Serce jako najważniejszy element układu krwionośnego, poprzez kurczenie i rozkurczanie pompuje […]

Makaron gryczany z brokułami, migdałami, sosem pomarańczowym

Makaron gryczany z brokułami, migdałami, sosem pomarańczowym

Makaron gryczany z brokułami, migdałami, sosem pomarańczowym to doskonała propozycja dla miłośników zdrowej kuchni, łącząca wyjątkowe smaki i wartości odżywcze. Delikatny brokuł, pożywny makaron gryczany oraz aromatyczny sos pomarańczowy z imbirem i miodem tworzą kompozycję, która zadowoli każde podniebienie. Płatki migdałowe dodają chrupkości i delikatnie słodkiego smaku, podkreślając wyjątkowy charakter potrawy. Składniki: 1/2 brokuła (200 […]

Dieta po zawale. Jakich produktów bezwzględnie unikać?

Zawał bardzo często diametralnie zmienia życie pacjenta. Po wyjściu ze szpitala musi on zmienić tryb życia – zadbać zarówno o odpowiednią dawkę ruchu, jak i o zdrową dietę. Właściwe żywienie to jeden z filarów utrzymania prawidłowego ciśnienia krwi czy poziomu cholesterolu. Co zatem powinno się znaleźć w diecie po zawale, a jakich produktów należy bezwzględnie unikać? Oto najważniejsze informacje.