Grahamka z serem korycińskim, karmelizowaną śliwką, migdałami i radicchio

Redakcja

29.06.2024

2 minuty czytania

Grahamka

Zapraszamy do wypróbowania naszego przepisu na chleb gryczany z czarnuszką, z kozim twarogiem, ogórkiem, kaparami, czerwoną cebulą, miętą i prażonym słonecznikiem. To doskonała propozycja na zdrową i smaczną przekąskę, która dostarcza wielu cennych składników odżywczych i zachwyca wyrazistym smakiem. Dzięki połączeniu składników bogatych w wartości odżywcze, ta kanapka jest idealna dla osób dbających o zdrowie i ceniących sobie wyjątkowe doznania smakowe.

SKŁADNIKI

  • 1 grahamka
  • 2 plasterki sera korycińskiego, wędzonego
  • 2 łyżeczki Optimy Cardio (10 g)
  • 6 śliwek
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka czarnuszki
  • garstka płatków migdałowych
  • 2 liście radicchio

KALORYCZNOŚĆ

  • Energia: 596,4kcal/472g
  • Białko ogółem [g]: 15,2
  • Tłuszcz [g]: 24,4
  • Węglowodany ogółem [g]: 76,9
  • Błonnik pokarmowy [g]: 12,7
  • Sód [mg]: 515,6
  • Witamina A (ekwiw. retinolu) [ug]: 414,9
  • Witamina D [ug]: 1,5
  • Cholesterol [mg]: 14,6
  • Kwasy tłuszczowe nasycone [g]: 6,8
  • Kwasy tłuszczowe jednonienasycone [g]: 11,5
  • Kwasy tłuszczowe wielonienasycone [g]: 4,8

WYKONANIE

Śliwki przekrój na pół i pozbaw pestek. Wrzuć na patelnię, dodaj miód i czarnuszkę i powoli karmelizuj aż śliwki oblepią się gęstym sosem i wyraźnie zmiękną. Płatki migdałowe delikatnie upraż na suchej patelni i przesyp do małej miski.

Ciabattę przekrój na pół, posmaruj margaryną na cholesterol Optima Cardio i na dolnej połówce rozłóż warstwę karmelizowanych śliwek. Na to połóż listki radicchio, plasterki sera korycińskiego, a całość posyp prażonymi płatkami migdałowymi.

KOMENTARZ DIETETYKA

Miód świetnie zastępuje cukier, a do tego nie jest tylko pustymi kaloriami. Miód wzmacnia serce, koi nerwy, ożywia mózg, goi rany. Ma właściwości antybakteryjne – niektóre bakterie zwalcza lepiej niż antybiotyki. Do tego miód świetnie sprawdza się jako kosmetyk. A dzięki dodaniu do tej kanapki margaryny obniżającej cholesterol Optimy Cardio chronimy swój organizm przez rozwojem choroby wieńcowej serca.

SKŁADNIK REGIONALNY

Ser koryciński “wędzony” – Podlasie

Słynny już ser krowi, wpisany na listę produktów tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Cechą wspólną serów korycińskich jest to, że wytwarzane są one tradycyjnym sposobem przekazywanym z pokolenia na pokolenie. Ser bywa różnorodnie doprawiany, m.in. czosnkiem, grzybami czy żurawiną. Ser Koryciński “Swojski” został zarejestrowany przez Komisję Europejską jako Chronione Oznaczenie Geograficzne.

Najpopularniejsze artykuły

Placuszki cukiniowo-batatowe z łososiem i koperkowym sosem

Placuszki cukiniowo-batatowe z łososiem i koperkowym sosem

Zapraszamy do wypróbowania naszego przepisu na placuszki z cukinii i batatów z łososiem i sosem koperkowym. To smaczna i zdrowa propozycja na lekki obiad, bogata w witaminy i minerały. Składniki: 1 średnia cukinia (300 g) 1 mały batat (150 g) ½ małej cebuli (30 g) 1 jajko (60 g) 2 łyżki mąki (20 g) 1 […]

CHLEB GRYCZANY Z CZARNUSZKĄ, Z KOZIM TWAROGIEM, OGÓRKIEM, KAPARAMI, CZERWONA CEBULA, MIĘTĄ I PRAŻONYM SŁONECZNIKIEM

Chleb gryczany z czarnuszką, z kozim twarogiem, ogórkiem, kaparami, czerwoną cebulą, miętą i prażonym słonecznikiem

Zapraszamy do wypróbowania naszego przepisu na chleb gryczany z czarnuszką, z kozim twarogiem, ogórkiem, kaparami, czerwoną cebulą, miętą i prażonym słonecznikiem. To doskonała propozycja na zdrową i smaczną przekąskę, która dostarcza wielu cennych składników odżywczych i zachwyca wyrazistym smakiem. Składniki: 1 kromka chleba gryczanego z czarnuszką 2 łyżeczki Optimy Potas + (10 g) 1 zielony […]

Oliwa z oliwek

Odkryj sekret doskonałego smaku: marynata na bazie oleju!

Czy wiesz, że klucz do soczystego, aromatycznego i pełnego smaku mięsa leży w odpowiedniej marynacie? A najlepszą bazą dla marynaty jest właśnie olej! Dlaczego warto postawić na marynatę olejową? Oto powody, które Cię przekonają: Zachowuje soczystość: Olej tworzy barierę, która zapobiega utracie wilgoci podczas gotowania. Twoje mięso będzie soczyste i pełne smaku! Wzbogaca aromat: Olej […]

Przeczytaj także

Roladki cielęce z żurawiną, jarmużem i purée z buraków oraz śliwek

Ciekawa kompozycja produktów nie tylko pod względem smaków i aromatów, lecz także wartości odżywczej. Cielęcina jest źródłem pełnowartościowego […]

Sałatka z kaszą kuskus, ogórkiem i łososiem

Sałatka z kaszą kuskus, ogórkiem i łososiem

Zapraszamy do wypróbowania naszego przepisu na kuskus z wędzonym łososiem i ogórkiem. To zdrowa i szybka propozycja na lekki posiłek, który dostarczy cennych składników odżywczych, w tym nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3. Składniki: ½ szklanki kaszy kuskus (90 g) ½ ogórka zielonego (90 g) 2 plastry wędzonego łososia (50 g) 1 łyżeczka natki pietruszki (3 g) […]

Przepis na rozgrzewającą, kremową zupę z dyni

Przepis na rozgrzewającą, kremową zupę z dyni

Jedną z najważniejszych zasad funkcjonujących w teorii zdrowego odżywiania, jest spożywanie tych produktów, które rosną i dojrzewają […]