Grahamka z serem korycińskim, karmelizowaną śliwką, migdałami i radicchio

Redakcja

29.06.2024

2 minuty czytania

Grahamka

Zapraszamy do wypróbowania naszego przepisu na chleb gryczany z czarnuszką, z kozim twarogiem, ogórkiem, kaparami, czerwoną cebulą, miętą i prażonym słonecznikiem. To doskonała propozycja na zdrową i smaczną przekąskę, która dostarcza wielu cennych składników odżywczych i zachwyca wyrazistym smakiem. Dzięki połączeniu składników bogatych w wartości odżywcze, ta kanapka jest idealna dla osób dbających o zdrowie i ceniących sobie wyjątkowe doznania smakowe.

SKŁADNIKI

  • 1 grahamka
  • 2 plasterki sera korycińskiego, wędzonego
  • 2 łyżeczki Optimy Cardio (10 g)
  • 6 śliwek
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka czarnuszki
  • garstka płatków migdałowych
  • 2 liście radicchio

KALORYCZNOŚĆ

  • Energia: 596,4kcal/472g
  • Białko ogółem [g]: 15,2
  • Tłuszcz [g]: 24,4
  • Węglowodany ogółem [g]: 76,9
  • Błonnik pokarmowy [g]: 12,7
  • Sód [mg]: 515,6
  • Witamina A (ekwiw. retinolu) [ug]: 414,9
  • Witamina D [ug]: 1,5
  • Cholesterol [mg]: 14,6
  • Kwasy tłuszczowe nasycone [g]: 6,8
  • Kwasy tłuszczowe jednonienasycone [g]: 11,5
  • Kwasy tłuszczowe wielonienasycone [g]: 4,8

WYKONANIE

Śliwki przekrój na pół i pozbaw pestek. Wrzuć na patelnię, dodaj miód i czarnuszkę i powoli karmelizuj aż śliwki oblepią się gęstym sosem i wyraźnie zmiękną. Płatki migdałowe delikatnie upraż na suchej patelni i przesyp do małej miski.

Ciabattę przekrój na pół, posmaruj margaryną na cholesterol Optima Cardio i na dolnej połówce rozłóż warstwę karmelizowanych śliwek. Na to połóż listki radicchio, plasterki sera korycińskiego, a całość posyp prażonymi płatkami migdałowymi.

KOMENTARZ DIETETYKA

Miód świetnie zastępuje cukier, a do tego nie jest tylko pustymi kaloriami. Miód wzmacnia serce, koi nerwy, ożywia mózg, goi rany. Ma właściwości antybakteryjne – niektóre bakterie zwalcza lepiej niż antybiotyki. Do tego miód świetnie sprawdza się jako kosmetyk. A dzięki dodaniu do tej kanapki margaryny obniżającej cholesterol Optimy Cardio chronimy swój organizm przez rozwojem choroby wieńcowej serca.

SKŁADNIK REGIONALNY

Ser koryciński “wędzony” – Podlasie

Słynny już ser krowi, wpisany na listę produktów tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Cechą wspólną serów korycińskich jest to, że wytwarzane są one tradycyjnym sposobem przekazywanym z pokolenia na pokolenie. Ser bywa różnorodnie doprawiany, m.in. czosnkiem, grzybami czy żurawiną. Ser Koryciński “Swojski” został zarejestrowany przez Komisję Europejską jako Chronione Oznaczenie Geograficzne.

Najpopularniejsze artykuły

Tosty trzy ziarna z bryndzą, pieczoną i marynowaną papryką, czarnymi oliwkami i pesto

Tosty trzy ziarna z bryndzą, pieczoną i marynowaną papryką, czarnymi oliwkami i pesto

Zapraszamy do wypróbowania naszego przepisu na tosty trzy ziarna z bryndzą, pieczoną i marynowaną papryką, czarnymi oliwkami i pesto. To zdrowa i pyszna propozycja na sycące śniadanie lub lunch, która łączy tradycyjne smaki z nowoczesnym podejściem do zdrowego odżywiania. Składniki: 2 kromki dobrego pieczywa tostowego “3 ziarna” 2 łyżeczki Optimą Omega 3 (10 g) 2 […]

Ziołowe naleśniki orkiszowe z twarogiem i pastą z ciecierzycy

Ziołowe naleśniki orkiszowe z twarogiem i pastą z ciecierzycy

Naleśniki orkiszowe to pyszna i zdrowa alternatywa dla tradycyjnych naleśników. Połączenie pełnoziarnistej mąki orkiszowej z aromatycznymi ziołami i dwoma rodzajami nadzienia – serowym i z ciecierzycy – sprawia, że danie jest pełne smaku i wartości odżywczych. Składniki: 1 szklanka pełnoziarnistej mąki orkiszowej (120 g) 1 szklanka mleka 1,5% (125 ml) 1 jajko (60 g) 1 […]

Miniserniczki z musem owocowym

Miniserniczki z musem owocowym

Miniserniczki z musem owocowym to idealna propozycja na niskokaloryczny deser, który zadowoli każdego miłośnika słodkości. Przygotowane na bazie pełnoziarnistych herbatników, chudego serka twarogowego i świeżych owoców sezonowych, te serniczki są zarówno smaczne, jak i zdrowe. Doskonale nadają się na lekki deser lub słodką przekąskę. Składniki: 100 g herbatników pełnoziarnistych lub ciastek owsianych 4 i 1/2 […]

Przeczytaj także

Szakszuka, czyli jaja w pomidorach

Szakszuka, czyli jaja w pomidorach

Szakszuka to danie pochodzące z Bliskiego Wschodu, które zdobyło popularność na całym świecie dzięki swojej prostocie i wyjątkowemu smakowi. To idealna propozycja na śniadanie lub lekki obiad. Jajka duszone w aromatycznym sosie pomidorowym, podawane z razowym chlebem, stanowią zdrową i sycącą opcję posiłku. Składniki: 2 jajka (120 g) 3 podłużne pomidory typu pelati (400 g) […]

Lekkie spaghetti z cukinii z pomidorkami koktajlowymi

Lekkie spaghetti z cukinii z pomidorkami koktajlowymi

Zapraszamy do wypróbowania naszego przepisu na makaron z cukinii z pesto i pomidorkami koktajlowymi. To lekka i smaczna propozycja na obiad, idealna dla osób dbających o zdrową dietę. Składniki: 1 średnia cukinia (500 g) ½ żółtej papryki (100 g) 1 łyżka margaryny Optima Omega (20 g) 2 małe ząbki czosnku (2 g) Garść drobnych pomidorków […]

Wrapy z sałaty z indykiem i pieczarkami oraz frytki z batatów

Wrapy z sałaty z indykiem i pieczarkami oraz frytki z batatów

Zapraszamy do wypróbowania naszego przepisu na sałatkę z indykiem i batatami. To zdrowa i sycąca propozycja na obiad, bogata w witaminy i minerały. Składniki: 4 liście sałaty rzymskiej (60 g) 250 g mięsa mielonego z indyka 1 szalotka (20 g) 5 pieczarek (100 g) ½ marchewki (40 g) 2 bataty (450 g) 1 łyżka margaryny […]