Zapraszamy do wypróbowania naszego przepisu na chleb gryczany z czarnuszką, z kozim twarogiem, ogórkiem, kaparami, czerwoną cebulą, miętą i prażonym słonecznikiem. To doskonała propozycja na zdrową i smaczną przekąskę, która dostarcza wielu cennych składników odżywczych i zachwyca wyrazistym smakiem. Dzięki połączeniu składników bogatych w wartości odżywcze, ta kanapka jest idealna dla osób dbających o zdrowie i ceniących sobie wyjątkowe doznania smakowe.
SKŁADNIKI
- 1 grahamka
- 2 plasterki sera korycińskiego, wędzonego
- 2 łyżeczki Optimy Cardio (10 g)
- 6 śliwek
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżeczka czarnuszki
- garstka płatków migdałowych
- 2 liście radicchio
KALORYCZNOŚĆ
- Energia: 596,4kcal/472g
- Białko ogółem [g]: 15,2
- Tłuszcz [g]: 24,4
- Węglowodany ogółem [g]: 76,9
- Błonnik pokarmowy [g]: 12,7
- Sód [mg]: 515,6
- Witamina A (ekwiw. retinolu) [ug]: 414,9
- Witamina D [ug]: 1,5
- Cholesterol [mg]: 14,6
- Kwasy tłuszczowe nasycone [g]: 6,8
- Kwasy tłuszczowe jednonienasycone [g]: 11,5
- Kwasy tłuszczowe wielonienasycone [g]: 4,8
WYKONANIE
Śliwki przekrój na pół i pozbaw pestek. Wrzuć na patelnię, dodaj miód i czarnuszkę i powoli karmelizuj aż śliwki oblepią się gęstym sosem i wyraźnie zmiękną. Płatki migdałowe delikatnie upraż na suchej patelni i przesyp do małej miski.
Ciabattę przekrój na pół, posmaruj margaryną na cholesterol Optima Cardio i na dolnej połówce rozłóż warstwę karmelizowanych śliwek. Na to połóż listki radicchio, plasterki sera korycińskiego, a całość posyp prażonymi płatkami migdałowymi.
KOMENTARZ DIETETYKA
Miód świetnie zastępuje cukier, a do tego nie jest tylko pustymi kaloriami. Miód wzmacnia serce, koi nerwy, ożywia mózg, goi rany. Ma właściwości antybakteryjne – niektóre bakterie zwalcza lepiej niż antybiotyki. Do tego miód świetnie sprawdza się jako kosmetyk. A dzięki dodaniu do tej kanapki margaryny obniżającej cholesterol Optimy Cardio chronimy swój organizm przez rozwojem choroby wieńcowej serca.
SKŁADNIK REGIONALNY
Ser koryciński “wędzony” – Podlasie
Słynny już ser krowi, wpisany na listę produktów tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Cechą wspólną serów korycińskich jest to, że wytwarzane są one tradycyjnym sposobem przekazywanym z pokolenia na pokolenie. Ser bywa różnorodnie doprawiany, m.in. czosnkiem, grzybami czy żurawiną. Ser Koryciński “Swojski” został zarejestrowany przez Komisję Europejską jako Chronione Oznaczenie Geograficzne.