Daktyle – właściwości. Czy chronią układ krążenia i wspierają układ odpornościowy?

Redakcja Optymalnewybory.pl

12.04.2021

5 minut czytania

Daktyle to owoce, które wykorzystywane są w kuchni – najczęściej jako zamiennik białego cukru. Stanowią doskonały dodatek do wypieków i deserów, a także stosowane są jako słodka przekąska. Badania naukowe pokazują jednak zupełnie inne oblicze tych owoców. Poznaj ich właściwości zdrowotne i dowiedz się, czy można nimi zbić cholesterol.

Daktyle są owocami daktylowca – jednego z najstarszych owocowych drzew na świecie. Zostały docenione nie tylko za swój przyjemny smak, ale również walory zdrowotne.

Daktyle – bogate źródło błonnika i naturalnych antyoksydantów

Owoce daktylowca stanowią bogactwo składników odżywczych, których zawartość jest różna w zależności od odmiany.

Odmiana Białko Tłuszcze Glukoza Fruktoza Sacharoza Błonnik Energia*
Barhi 2.3 0.1 29.7 27.6 ND 9.4 239
Deglet 2.4 0.1 14.8 12.3 38.0 8.9 271
Fard 2.1 0.1 30.2 30.2 ND 8.0 251
Hallawi 2.3 0.5 34.3 34.3 6.7 7.8 315
Khardawy 2.2 0.4 30.3 31.9 ND 23.8 261
Khalas 2.1 0.1 36.5 31.7 0.0 5.9 282
Khasab 1.6 36.7 35.1 0.0 8.4 295
Lulu 2.5 35.3 36.5 ND 2.7 298
Madjool 1.8 34.3 33.9 0.5 6.7 283
Zahidi 2.0 0.4 30.1 35.9 11.6 11.0 322

* Wartości energii obliczono mnożąc zawartość białka, glukozy, fruktozy i sacharozy przez 4, a lipidów przez 9.

Źródło: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2352364616300463

  • Węglowodany i błonnik pokarmowy

Chociaż daktyle dostarczają węglowodany będące źródłem energii, owoce te są szczególnie cenione jako źródło błonnika pokarmowego. Jego zawartość waha się w granicach od 6,5% do 11,5% – w zależności od odmiany oraz klimatu. Zawartość rozpuszczalnego błonnika wynosi 6-16%, natomiast zawartość błonnika nierozpuszczalnego oscyluje od 84-94%.

Szczególne znaczenie ma błonnik pokarmowy rozpuszczalny, który – dzięki tworzeniu lepkiego żelu w jelicie – pomaga spowolnić wchłanianie np. cholesterolu[1].

  • Przeciwutleniacze

Okazuje się, że to nie owoce czarnego bzu czy borówki charakteryzują się wysoką zawartością przeciwutleniaczy. Całkowita aktywność przeciwutleniająca daktyli, zgodnie ze skalą ORAC, wyniosła 8212–12,543 μM/g.

Zawarte w owocach przeciwutleniacze pomagają uchronić komórki przed uszkodzeniami wywołanymi aktywnością wolnych rodników.

Właściwości daktyli – jak działają na organizm człowieka?

Daktyle znane są ze swoich prozdrowotnych właściwości. Przypisuje się im m.in. wsparcie przy kontrolowaniu biegunki, pomoc w utrzymaniu optymalnej masy ciała. Ponadto wspomagają pracę układu nerwowego oraz pomagają zmniejszyć reakcje alergiczne.

Badania naukowe dowodzą, że ekstrakt z owoców daktylowca zawiera związki fenolowe i flawonoidowe w wysokich stężeniach. Przekłada się to na wsparcie przy mobilizowaniu komórek progenitorowych do naprawy tkanek po uszkodzeniu niedokrwiennym[1].

Okazuje się jednak, że daktyle mogą być sprzymierzeńcem w dążeniu do utrzymania optymalnego poziomu cholesterolu oraz stężenia cukru we krwi.

Jak zbić cholesterol za pomocą daktyli?

Zbyt wysoki poziom cholesterolu dotyczy coraz większej grupy populacji. Szacuje się, że z tym problemem zmaga się nawet 61% osób powyżej 40 roku życia. Z uwagi na ogromny zasięg, warto dowiedzieć się, jak zbić cholesterol oraz jak nie dopuścić do wzrostu niekorzystnej frakcji LDL.

W jednym z pilotażowych badań naukowych zbadano wpływ spożycia daktyli Medjool i Hallawi (odmian różniących się całkowitym stężeniem fenoli) na poziom glukozy, lipidów i stres oksydacyjny w surowicy krwi. Do jakich wniosków doszli badacze? Spożywanie owoców (głównie daktyli odmiany Hallawi) przez osoby zdrowe nie wpłynęło na pogorszenie stężenia glukozy we krwi i lipoprotein w surowicy[2]. Dlatego daktyle można uznać za przekąskę pomagającą przeciwdziałać miażdżycy.

W innym badaniu przeanalizowano wpływ spożywania daktyli przez osoby starsze. Wzięło w nich udział 60 osób powyżej 60 roku życia (obu płci), które każdego dnia otrzymywały po 20-35 owoców. Jakie były efekty? U badanych zauważono spadek poziomu cholesterolu LDL oraz wzrost odporności (łagodzenie kaszlu i przeziębienia)[3].

Zastanawiasz się, jak zbić cholesterol za pomocą daktyli? Wystarczy każdego dnia spożywać garstkę owoców, a także zmienić swoje nawyki żywieniowe. Dobrym pomysłem jest włączenie do diety żywności funkcjonalnej, np. margaryny do smarowania pieczywa będącej źródłem steroli roślinnych. Redukują one poziom cholesterolu we krwi – efekt obniżenia stężenia cholesterolu o 7-10% uzyskuje się w ciągu 2-3 tygodni przy spożyciu 1,5-2,4 g steroli roślinnych dziennie w połączeniu ze zdrowym stylem życia i prawidłowo zbilansowaną dietą[4].

[1] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5591459/

[2] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19681613/

[3] https://www.hsj.gr/medicine/effect-of-dates-in-lowering-ldl-level-in-geriatric-cases.php?aid=11309

[4] https://www.efsa.europa.eu/en/press/news/blood-cholesterol-reduction-health-claims-phytosterols-can

[1] https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2352364616300463

Najpopularniejsze artykuły

Wpływ kwasów DHA na zdrowie psychiczne. Co regulują?

2021-08-09 Lektura tego artykułu zajmie 2 minuty 22 mln – tyle osób zdaniem Health Metrics and Evaluation […]

Odwrócone ciasto z czerwonym grejpfrutem

Odwrócone ciasto z czerwonym grejpfrutem

Zapraszamy do wypróbowania naszego przepisu na ciasto z czerwonym grejpfrutem. To pyszna i zdrowa propozycja na deser, który dostarczy wartościowych składników odżywczych dzięki grejpfrutowi i olejowi rzepakowemu. Składniki: 1 czerwony grejpfrut (300 g) 1 jajko (60 g) 3 białka (90 g) 3 i 1/2 łyżki margaryny Optima Cardio (70 g) 8 łyżek oleju rzepakowego (80 […]

Dieta śródziemnomorska

Jak ułożyć jadłospis przy miażdżycy? Przewodnik dla początkujących

U Ciebie lub bliskiej osoby zdiagnozowano miażdżycę? Pamiętaj, że ta choroba jest zależna m.in. od prowadzonej diety[1]. Dlatego bardzo ważne jest wprowadzenie kilku prostych zmian w jadłospisie – tak, aby spowolnić zachodzące zmiany i wspomóc leczenie farmakologiczne. Jak skomponować menu? Poznaj podstawowe zasady, dzięki którym będzie Ci łatwiej planować codzienne posiłki. Ile posiłków dziennie jeść […]

Przeczytaj także

Menopauza

Jak przygotować się do menopauzy, czyli jak wejść zdrowo w nowy okres życia? Dietetyczka wyjaśnia

Dowiedz się, jak menopauza wpływa na metabolizm, serce i sylwetkę. Poznaj skuteczne – zdaniem dietetyczki klinicznej Jadwigi Przybyłowskiej – strategie żywieniowe i treningowe dopasowane do nowego etapu życia.  Zacznijmy od podstaw – co dzieje się z kobiecym ciałem w okresie menopauzy? Menopauza to naturalny etap w życiu każdej kobiety, który oznacza zakończenie okresu rozrodczego. W […]

Jak walczyć z miażdżycą

Czy można cofnąć zmiany miażdżycowe?

Diagnoza: „miażdżyca” może wzbudzić przerażenie. Zapewne wiesz, że ta choroba jest bardzo niebezpieczna i nie bez powodu jest nazywana cichym zabójcą. Co jednak, jeśli już zostanie stwierdzona? Czy można ją wyleczyć i cofnąć zmiany miażdżycowe? Wyjaśniamy. Miażdżyca, czyli co? W jaki sposób rozwija się miażdżyca? Zrozumienie mechanizmów jej działania jest bardzo ważne, jeśli chcesz sobie […]

6 błędów żywieniowych, które mogą prowadzić do miażdżycy

Miażdżyca to choroba cywilizacyjna, która zagraża bardzo dużej części populacji – nawet ok. 21 mln osób w Polsce[1]! W przypadku większości z nich nie jest to efekt uwarunkowań genetycznych, a niezdrowego stylu życia, w głównej mierze diety[2]. Zastanawiasz się, czy Ty też popełniasz błędy, które mogą prowadzić do osadzania się w tętnicach blaszek miażdżycowych? Te […]