Daktyle – właściwości. Czy chronią układ krążenia i wspierają układ odpornościowy?

Redakcja Optymalnewybory.pl

12.04.2021

5 minut czytania

Daktyle to owoce, które wykorzystywane są w kuchni – najczęściej jako zamiennik białego cukru. Stanowią doskonały dodatek do wypieków i deserów, a także stosowane są jako słodka przekąska. Badania naukowe pokazują jednak zupełnie inne oblicze tych owoców. Poznaj ich właściwości zdrowotne i dowiedz się, czy można nimi zbić cholesterol.

Daktyle są owocami daktylowca – jednego z najstarszych owocowych drzew na świecie. Zostały docenione nie tylko za swój przyjemny smak, ale również walory zdrowotne.

Daktyle – bogate źródło błonnika i naturalnych antyoksydantów

Owoce daktylowca stanowią bogactwo składników odżywczych, których zawartość jest różna w zależności od odmiany.

Odmiana Białko Tłuszcze Glukoza Fruktoza Sacharoza Błonnik Energia*
Barhi 2.3 0.1 29.7 27.6 ND 9.4 239
Deglet 2.4 0.1 14.8 12.3 38.0 8.9 271
Fard 2.1 0.1 30.2 30.2 ND 8.0 251
Hallawi 2.3 0.5 34.3 34.3 6.7 7.8 315
Khardawy 2.2 0.4 30.3 31.9 ND 23.8 261
Khalas 2.1 0.1 36.5 31.7 0.0 5.9 282
Khasab 1.6 36.7 35.1 0.0 8.4 295
Lulu 2.5 35.3 36.5 ND 2.7 298
Madjool 1.8 34.3 33.9 0.5 6.7 283
Zahidi 2.0 0.4 30.1 35.9 11.6 11.0 322

* Wartości energii obliczono mnożąc zawartość białka, glukozy, fruktozy i sacharozy przez 4, a lipidów przez 9.

Źródło: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2352364616300463

  • Węglowodany i błonnik pokarmowy

Chociaż daktyle dostarczają węglowodany będące źródłem energii, owoce te są szczególnie cenione jako źródło błonnika pokarmowego. Jego zawartość waha się w granicach od 6,5% do 11,5% – w zależności od odmiany oraz klimatu. Zawartość rozpuszczalnego błonnika wynosi 6-16%, natomiast zawartość błonnika nierozpuszczalnego oscyluje od 84-94%.

Szczególne znaczenie ma błonnik pokarmowy rozpuszczalny, który – dzięki tworzeniu lepkiego żelu w jelicie – pomaga spowolnić wchłanianie np. cholesterolu[1].

  • Przeciwutleniacze

Okazuje się, że to nie owoce czarnego bzu czy borówki charakteryzują się wysoką zawartością przeciwutleniaczy. Całkowita aktywność przeciwutleniająca daktyli, zgodnie ze skalą ORAC, wyniosła 8212–12,543 μM/g.

Zawarte w owocach przeciwutleniacze pomagają uchronić komórki przed uszkodzeniami wywołanymi aktywnością wolnych rodników.

Właściwości daktyli – jak działają na organizm człowieka?

Daktyle znane są ze swoich prozdrowotnych właściwości. Przypisuje się im m.in. wsparcie przy kontrolowaniu biegunki, pomoc w utrzymaniu optymalnej masy ciała. Ponadto wspomagają pracę układu nerwowego oraz pomagają zmniejszyć reakcje alergiczne.

Badania naukowe dowodzą, że ekstrakt z owoców daktylowca zawiera związki fenolowe i flawonoidowe w wysokich stężeniach. Przekłada się to na wsparcie przy mobilizowaniu komórek progenitorowych do naprawy tkanek po uszkodzeniu niedokrwiennym[1].

Okazuje się jednak, że daktyle mogą być sprzymierzeńcem w dążeniu do utrzymania optymalnego poziomu cholesterolu oraz stężenia cukru we krwi.

Jak zbić cholesterol za pomocą daktyli?

Zbyt wysoki poziom cholesterolu dotyczy coraz większej grupy populacji. Szacuje się, że z tym problemem zmaga się nawet 61% osób powyżej 40 roku życia. Z uwagi na ogromny zasięg, warto dowiedzieć się, jak zbić cholesterol oraz jak nie dopuścić do wzrostu niekorzystnej frakcji LDL.

W jednym z pilotażowych badań naukowych zbadano wpływ spożycia daktyli Medjool i Hallawi (odmian różniących się całkowitym stężeniem fenoli) na poziom glukozy, lipidów i stres oksydacyjny w surowicy krwi. Do jakich wniosków doszli badacze? Spożywanie owoców (głównie daktyli odmiany Hallawi) przez osoby zdrowe nie wpłynęło na pogorszenie stężenia glukozy we krwi i lipoprotein w surowicy[2]. Dlatego daktyle można uznać za przekąskę pomagającą przeciwdziałać miażdżycy.

W innym badaniu przeanalizowano wpływ spożywania daktyli przez osoby starsze. Wzięło w nich udział 60 osób powyżej 60 roku życia (obu płci), które każdego dnia otrzymywały po 20-35 owoców. Jakie były efekty? U badanych zauważono spadek poziomu cholesterolu LDL oraz wzrost odporności (łagodzenie kaszlu i przeziębienia)[3].

Zastanawiasz się, jak zbić cholesterol za pomocą daktyli? Wystarczy każdego dnia spożywać garstkę owoców, a także zmienić swoje nawyki żywieniowe. Dobrym pomysłem jest włączenie do diety żywności funkcjonalnej, np. margaryny do smarowania pieczywa będącej źródłem steroli roślinnych. Redukują one poziom cholesterolu we krwi – efekt obniżenia stężenia cholesterolu o 7-10% uzyskuje się w ciągu 2-3 tygodni przy spożyciu 1,5-2,4 g steroli roślinnych dziennie w połączeniu ze zdrowym stylem życia i prawidłowo zbilansowaną dietą[4].

[1] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5591459/

[2] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19681613/

[3] https://www.hsj.gr/medicine/effect-of-dates-in-lowering-ldl-level-in-geriatric-cases.php?aid=11309

[4] https://www.efsa.europa.eu/en/press/news/blood-cholesterol-reduction-health-claims-phytosterols-can

[1] https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2352364616300463

Najpopularniejsze artykuły

Jaja a cholesterol – czy jajka podnoszą cholesterol?

2021-05-12 Lektura tego artykułu zajmie 4 minuty. Jajko kurze zawiera wiele cennych substancji odżywczych, w tym również […]

Siemię lnianie w diecie – jak je przygotować i spożywać?

Siemię lniane to prawdziwy super food! Dzięki temu, że stanowi źródło wielu cennych składników odżywczych, sprzyja nie […]

Jak działa błonnik pokarmowy?

Błonnik pokarmowy jest często obecny w suplementach diety na odchudzanie. Możemy o nim także usłyszeć, że ułatwia […]

Przeczytaj także

Co jeść, by nie dopuścić do niedoboru kwasów tłuszczowych DHA?

Co jeść, by nie dopuścić do niedoboru kwasów tłuszczowych DHA?

Dieta śródziemnomorska – sposób na zdrowe serce?

Tradycyjna dieta śródziemnomorska opiera się na spożywaniu dużej ilości warzyw, owoców, pełnoziarnistych produktów zbożowych oraz nasion roślin […]

Jak działają sterole roślinne

Jak działają sterole roślinne – naturalna pomoc w walce z cholesterolem [Wideo]

Czym są sterole roślinne Sterole roślinne, zwane również fitosterolami, to naturalnie występujące związki chemiczne obecne w tkankach roślinnych. Stanowią one roślinny odpowiednik cholesterolu znajdującego się w organizmach zwierzęcych. Ta strukturalna bliskość między fitosterolami a cholesterolem jest kluczowa dla zrozumienia ich działania w organizmie człowieka. Różnice między sterolami roślinnymi a cholesterolem zwierzęcym Podczas gdy organizmy zwierzęce […]