Czy cholesterol zabija po cichu? Fakty i mity  

Redakcja

30.10.2025

5 minut czytania

Cholesterol

„Podwyższony cholesterol”? Te słowa budzą lęk. Nie bez powodu, ponieważ ten parametr wiele mówi o kondycji organizmu oraz ryzyku rozwoju poważnych chorób cywilizacyjnych. Co warto o nim wiedzieć? Przyjrzyj się bliżej częstym mitom o cholesterolu i poznaj fakty.

MIT: cholesterol zawsze jest zły

Fakt. Cholesterol to substancja, która jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Sam w sobie nie jest szkodliwy, ponieważ pełni wiele funkcji, m.in.[1]:

  • jest składnikiem budulcowym błon komórkowych;
  • uczestniczy w produkcji hormonów płciowych;
  • bierze udział w procesie produkcji witaminy D;
  • znajduje się w składzie osłonek mielinowych komórek nerwowych;
  • odgrywa ważną rolę w produkcji kwasów tłuszczowych, które są potrzebne m.in. do trawienia tłuszczu.

Co to oznacza? Cholesterol jest potrzebny do życia, a o jego wpływie na zdrowie decyduje stężenie. Dopiero, gdy wymyka się ono spod kontroli, może pojawić się problem.

MIT: podwyższony cholesterol to „wyrok”

Fakty są inne – wyniki lipidogramu przedstawiają obraz bieżącego stanu organizmu. Jeżeli do tej pory badania pokazywały prawidłowe parametry, a teraz są one lekko podwyższone – może to po prostu świadczyć o chwilowej zmianie. Może ona wynikać np. z przyjmowania określonych leków, a nawet z przeżytego stresu[2]. Dlatego na start lekarz może zalecić choćby przyjrzenie się stylowi życia: diecie, aktywności fizycznej, używkom – i wprowadzenie zmian. Pierwszym krokiem leczenia często jest włączenie do jadłospisu fitosteroli roślinnych. Te naturalne substancje obniżają poziom „złego” cholesterolu LDL o 7-12% w ciągu 2-3 tygodni przy dziennym spożyciu 1,5-3 g oraz prowadzeniu zdrowego stylu życia[3]. Znajdziesz je np. w miękkiej margarynie kubkowej Optima Cardio.

MIT: podwyższony cholesterol daje wyraźne objawy

Fakty wyglądają nieco inaczej. Miażdżyca, czyli choroba będąca następstwem zaburzeń profilu lipidowego, może rozwijać się latami bez dawania zauważalnych sygnałów[4]. Dlatego stwierdzenie, że „cholesterol zabija po cichu”, można śmiało zaliczyć do faktów. Długo niekontrolowana dyslipidemia aterogenna (zwiększone stężenie trójglicerydów, niskie stężenie „dobrego” cholesterolu HDL i obecność nieprawidłowych cząsteczek „złego” cholesterolu LDL) może znacznie zwiększać ryzyko rozwoju zmian miażdżycowych[5]. To proces, który często trwa przez wiele lat – aż tyle trzeba, aby światła tętnic zwęziły się, doprowadzając do niedotlenienia tkanek i zwiększenia ryzyka zawału lub udaru[6]. Dlatego nawet jeżeli nie masz żadnych niepokojących objawów, warto regularnie kontrolować profil lipidowy. To podstawa zachowania zdrowia.

Są jednak symptomy, które powinny szczególnie niepokoić:

  • pojawienie się żółtaków (charakterystycznych grudek, np. w okolicach oczu)[7];
  • zadyszka i ból w klatce piersiowej przy wysiłku (tzw. dławica piersiowa często towarzysząca wieńcówce[8]);
  • chromanie przestankowe, czyli ból i zesztywnienie łydek przy chodzeniu[9].

Zwłaszcza dwa ostatnie zjawiska powinny skłonić do jak najszybszej wizyty u lekarza.

MIT: wysoki cholesterol jest przede wszystkim dziedziczny

A jakie są fakty? Owszem, hipercholesterolemia rodzinna, która jest dziedziczona genetycznie, to znana jednostka chorobowa. Jednak choruje na nią ok. 0,4% populacji świata. Szacuje się, że w Polsce jest to ok. 80 000 osób[10]. Tymczasem z dyslipidemiami mierzy się… ponad 60% dorosłych Polaków[11]. Główną przyczyną są czynniki ryzyka uzależnione od prowadzonego trybu życia, a w szczególności nieodpowiednia dieta oraz brak aktywności fizycznej.

Lekarze podkreślają, że to także wynik niewielkiej świadomości społecznej na temat zagrożenia, jakim jest cholesterol[12]. Dlatego warto poszerzyć swoją wiedzę, a przede wszystkim – zadbać o wprowadzenie zmian, które pomogą w profilaktyce dyslipidemii.

MIT: jeśli cholesterol jest podwyższony, zawsze trzeba wprowadzić leki

Leki – statyny – są często częścią terapii, jednak jej podstawą jest zmiana diety. I to pierwsze zalecenie, które zazwyczaj słyszy się od lekarza. Poza wprowadzeniem do jadłospisu steroli konieczne jest[13]:

  • ograniczenie spożycia tłuszczów nasyconych – zawartych przede wszystkim w produktach odzwierzęcych (czerwone mięso, tłusty nabiał), ale też np. w olejach kokosowym czy palmowym; a także izomerów trans – naturalnie obecnych np. w maśle, tłustym nabiale czy mięsie wołowym;
  • zwiększenie spożycia nienasyconych tłuszczów (roślinnych – zawartych przede wszystkim w płynnych olejach, nasionach i orzechach) oraz błonnika pokarmowego.

Już sama modyfikacja jadłospisu może przynieść wyraźne rezultaty – szczególnie jeżeli zaburzenia profilu lipidowego zostaną szybko wykryte.

Wnioski są proste: cholesterol to ważny parametr, który trzeba mieć pod kontrolą. Dlatego wykonuj regularnie badania kontrolne i na co dzień dbaj o zbilansowaną, zdrową dietę. To pozornie niewielkie działania, które zrobią ogromną różnicę dla Twojego serca!

 

[1] https://www.mp.pl/pacjent/chorobawiencowa/zapobieganie/62068,dobry-cholesterol-i-zly-cholesterol

[2] https://www.health.harvard.edu/newsletter_article/medical-memo-stress-and-cholesterol

[3] https://www.efsa.europa.eu/en/press/news/blood-cholesterol-reduction-health-claims-phytosterols-can

[4] https://www.efsa.europa.eu/en/press/news/blood-cholesterol-reduction-health-claims-phytosterols-can

[5] https://www.mp.pl/interna/chapter/B16.II.2.4.2.

[6] https://www.mp.pl/pacjent/chorobawiencowa/informacje/definicje/54556,miazdzyca-objawy-przyczyny-i-leczenie

[7] https://www.mp.pl/pacjent/chorobawiencowa/informacje/definicje/54556,miazdzyca-objawy-przyczyny-i-leczenie

[8] https://www.mp.pl/pacjent/chorobawiencowa/informacje/definicje/54556,miazdzyca-objawy-przyczyny-i-leczenie

[9] https://www.mp.pl/pacjent/chorobawiencowa/informacje/definicje/54556,miazdzyca-objawy-przyczyny-i-leczenie

[10] https://www.mp.pl/pacjent/chorobawiencowa/informacje/definicje/54556,miazdzyca-objawy-przyczyny-i-leczenie

[11] https://ptkardio.pl/aktualnosci/693-2023_rokiem_walki_z_hipercholesterolemia_rok_swiadomosci_zaburzen_lipidowych

[12] https://ptkardio.pl/aktualnosci/693-2023_rokiem_walki_z_hipercholesterolemia_rok_swiadomosci_zaburzen_lipidowych

[13] https://www.mp.pl/interna/chapter/B16.II.2.4.1.

[14] https://cholesterol-fakty-i-mity-w4y52b0.gamma.site/

Najpopularniejsze artykuły

Kanapka z pstrągiem, ogórkiem, rukolą i musztardą miodową

Rogal z makiem z gotowanym łososiem, sosem koperkowym, czerwoną cebulą i ogórkiem małosolnym

Zapraszamy do wypróbowania naszego przepisu na rogal z makiem z gotowanym łososiem, sosem koperkowym, czerwoną cebulą i ogórkiem małosolnym. To wyjątkowa propozycja na smaczne i zdrowe śniadanie lub lunch, która łączy w sobie bogactwo smaków i wartości odżywczych. Składniki: 1 rogal z makiem 2 łyżeczki Optimy DHA (10 g) 1 łyżka jogurtu greckiego 1 łyżeczka […]

8 ważnych powodów, dla których warto ćwiczyć

O tym, że ruch to zdrowie wiedzą wszyscy, na pewno Ty też. Ale czy jesteś świadomy co […]

Słodycze i ich wpływ na serce

2021-04-16 Lektura tego artykułu zajmie 3 minuty. Słodycze, a właściwie zawarte w nich cukry proste oraz tłuszcze […]

Przeczytaj także

Tłuszcze trans a płodność – poznaj zależność

2022-02-13 Lektura tego artykułu zajmie 3 minuty Sposób odżywiania wpływa na wiele aspektów życia – także na […]

Bezsenność. Do czego może doprowadzić i jak sobie z nią poradzić?

2021-10-17 Lektura tego artykułu zajmie 2 minuty Masz problemy z zasypianiem? Często wybudzasz się w nocy i […]

Światowy Dzień Serca – zadbaj o swoje zdrowie!

2021-09-24 Lektura tego artykułu zajmie 2 minuty U zdrowego mężczyzny bije około 70 razy na minutę. W […]