3,00

Co zrobić, aby Twoja dieta była zdrowo zbilansowana?

Redakcja Optymalnewybory.pl

15.08.2021

2 minuty czytania

Prawidłowo zbilansowana dieta to podstawa zdrowego i długiego życia. Dlatego warto szczególnie uważnie zadbać o proporcje na talerzu pomiędzy poszczególnymi składnikami. Co powinno się znaleźć w Twoim jadłospisie, a co wykluczyć? Oto wskazówki, dzięki którym będzie Ci łatwiej utrzymać dietę zgodną z zasadami zdrowego żywienia.

Dlaczego dieta jest tak ważna dla zdrowia?

To, co jesz, ma ogromny wpływ na stan Twojego organizmu. To wraz z pożywieniem dostarczasz sobie zarówno składników energetycznych i budulcowych, takich jak białko, tłuszcze i cukry, jak również witamin, minerałów i innych substancji wspierających prawidłowe funkcjonowanie ciała i umysłu.

Właśnie dlatego tak istotne jest to, aby:

  • jeść zgodnie ze swoim zapotrzebowaniem kalorycznym, które orientacyjnie wynosi 2000 kcal dziennie dla kobiet i 2500 kcal dla mężczyzn (choć jest uzależnione m.in. od prowadzonego trybu życia, a zwłaszcza poziomu aktywności fizycznej)[1],
  • zachować właściwe proporcje pomiędzy poszczególnymi składnikami odżywczymi. Zupełne wykluczenie z diety określonych produktów lub ich nadmierna podaż mogą niekorzystnie wpłynąć na Twój organizm. Przykładowo na problemy takie jak wysoki cholesterol dieta ma kluczowy wpływ.

Zdrowa dieta, czyli jaka?

Informacje o tym, jak powinna wyglądać zdrowa dieta, można znaleźć m.in. w wytycznych Światowej Organizacji Zdrowia. WHO wskazuje przede wszystkim, że zdrowa dieta:

  • jest zróżnicowana i uwzględnia różne grupy produktów żywnościowych,
  • uwzględnia produkty zbożowe, warzywa strączkowe i inne, owoce oraz jedzenie pochodzenia zwierzęcego,
  • jest bogata w owoce i warzywa – są one ważnym źródłem witamin, minerałów, a także błonnika, białka roślinnego oraz antyoksydantów, a ich wysokie spożycie ogranicza ryzyko otyłości, chorób serca, cukrzycy i niektórych typów raka,
  • zawiera umiarkowane ilości tłuszczu (do 30% energii spożywanych posiłków), przede wszystkim nienasycone, pochodzenia roślinnego (m.in. olej rzepakowy, oliwa z oliwek, oleje, słonecznikowy czy kukurydziany),
  • ogranicza spożycie cukrów prostych – powinny dostarczać mniej niż 10% spożywanej dziennej energii . Rekomenduje się w szczególności ograniczenie wysoko przetworzonych przekąsek oraz słodkich napojów na rzecz np. świeżych owoców,
  • ogranicza spożycie soli oraz przypraw zawierających sól (np. sosu sojowego czy sosu rybnego) do minimum – z myślą o ograniczeniu ryzyka nadciśnienia, chorób serca, w tym zawału.[2]

Te ogólne zasady zostały dopracowane m.in. przez Instytut Żywności i Żywienia w Warszawie, który zaktualizował Piramidę Zdrowego żywienia i aktywności fizycznej.

Zdrowo zbilansowana dieta to…

Co zrobić, aby Twoja dieta była zdrowo zbilansowana? Wśród zaleceń IŻŻ w Warszawie dla osób zdrowych[3] znalazły się takie zalecenia jak:

  1. regularne spożywanie posiłków – rekomenduje się jedzenie 4-5 posiłków w ciągu doby, najlepiej co 3-4 godziny,
  2. jak najczęstsze spożywanie warzyw i owoców – powinno się je jeść w proporcjach 3:1, tj. na każde 3 porcje warzyw powinna przypadać jedna porcja owoców, a najlepiej, jeśli łącznie warzywa i owoce stanowią minimum 50% Twojego jadłospisu,
  3. sięganie po produkty zbożowe, w szczególności pełnoziarniste,
  4. codzienne spożywanie 2 dużych szklanek mleka lub innego nabiału: jogurtów, kefirów lub do pewnego stopnia sera,
  5. ograniczenie spożycia mięsa, w szczególności czerwonego oraz wysoko przetworzonych produktów – w zamian eksperci zalecają sięganie po bogate w tłuszcze omega-3 ryby, a także po jaja i nasiona roślin strączkowych,
  6. ograniczenie spożycia tłuszczów zwierzęcych – najlepiej zastępować je olejami roślinnymi. Możesz np. zamienić masło na margarynę wzbogaconą o sterole roślinne, które przyczyniają się do redukcji poziomu cholesterolu frakcji LDL o 7-10% w ciągu 2-3 tygodni, przy dziennym spożyciu 1,5-2,4 g, w połączeniu z prawidłowo zbilansowaną dietą i zdrowym stylem życia[4], więc są ważnym elementem diety przy wysokim cholesterolu,
  7. unikanie cukru i słodyczy – jako alternatywa są polecane owoce oraz orzechy,
  8. unikanie dosalania potraw i zakup produktów z niską zawartością soli – w zamian możesz sięgnąć po zioła, które wzbogacą smak dań, a jednocześnie nie będą zwiększać ryzyka podniesienia ciśnienia,
  9. picie przynajmniej 1,5 litra wody dziennie,
  10. wstrzymanie się od spożywania napojów alkoholowych.

Ponadto IŻŻ zaleca zdrowy ruch. Eksperci rekomendują minimum 30-45 minut dziennie. Już tak niewielka dawka aktywności fizycznej połączona ze zdrową dietą pomoże Ci cieszyć się lepszym zdrowiem i dłuższym życiem. To prostsze niż myślisz!

[1] https://www.nhs.uk/common-health-questions/food-and-diet/what-should-my-daily-intake-of-calories-be/

[2] https://www.who.int/initiatives/behealthy/healthy-diet

[3] https://ncez.pzh.gov.pl/aktywnosc-fizyczna/piramida-zdrowego-zywienia-i-aktywnosci-fizycznej-dla-osob-doroslych-2/

[4] https://www.efsa.europa.eu/en/press/news/blood-cholesterol-reduction-health-claims-phytosterols-can

Najpopularniejsze artykuły

Podwyższony potas. Jak wpływa na zdrowie serca?

2021-08-13 Lektura tego artykułu zajmie 2 minuty Potas jest jednym z czterech, obok magnezu, wapnia i sodu, […]

BMI normy

Jak rozpoznać zespół metaboliczny, zanim rozwinie się miażdżyca lub cukrzyca?

Czy wiesz, że z zespołem metabolicznym może się zmagać nawet co czwarty Polak[1]? Ten stan, w którym dochodzi do współwystępowania kilku chorób metabolicznych, może stanowić poważne zagrożenie dla zdrowia. Zastanawiasz się, czy jesteś w grupie ryzyka? Zobacz, co na to wpływa oraz jak uchronić się przed miażdżycą czy cukrzycą. Co to jest zespół metaboliczny? Zespół […]

Wrapy z sałaty z indykiem i pieczarkami oraz frytki z batatów

Wrapy z sałaty z indykiem i pieczarkami oraz frytki z batatów

Zapraszamy do wypróbowania naszego przepisu na sałatkę z indykiem i batatami. To zdrowa i sycąca propozycja na obiad, bogata w witaminy i minerały. Składniki: 4 liście sałaty rzymskiej (60 g) 250 g mięsa mielonego z indyka 1 szalotka (20 g) 5 pieczarek (100 g) ½ marchewki (40 g) 2 bataty (450 g) 1 łyżka margaryny […]

Przeczytaj także

Grzanki z pomidorem, awokado i bazylią

Grzanki z pomidorem, awokado i bazylią VS. grzanki z jajkiem sadzonym i bekonem i pietruszką

Zapraszamy do wypróbowania dwóch przepisów na grzanki. Pierwszy przepis na grzanki z jajkiem sadzonym, bekonem i pietruszką to klasyka śniadaniowa. Nasza propozycja, grzanki z pomidorem, awokado i bazylią, jest zdrowsza i bogata w wartościowe składniki odżywcze, idealna dla tych, którzy dbają o zdrowie. Grzanki z jajkiem sadzonym, bekonem i pietruszką Składniki: Ciabatta pszenna Boczek wędzony, […]

Zdrowa dieta jest kluczowa w obniżaniu podwyższonego cholesterolu

Jaką rolę w organizmie pełni cholesterol? Jakie mogą być skutki zaburzeń lipidowych? Jaką rolę w leczeniu zbyt wysokiego cholesterolu we krwi pełni dieta?

Menopauza

„Przed menopauzą nie uciekniemy”. Dietetyczka zdradza, jak się przygotować do przekwitania

Przed menopauzą nie uciekniemy, ale możemy się do niej przygotować, by przejść ten trudny okres, bez uszczerbku na zdrowiu i samopoczuciu. Dowiedz się, jakie zmiany warto wprowadzić do swojego trybu życia, by być w dobrej formie i czerpać z życia garściami. Chciałabym, abyśmy dzisiaj porozmawiały o menopauzie w kontekście chorób serca. Z badań naukowych wiemy, […]