Zapraszamy do wypróbowania naszego przepisu na chleb razowy z czarnuszką, gzikiem wielkopolskim, pomidorem malinowym, kiełkami buraka, groszku, jarmużu i rzeżuchą. To zdrowa i pyszna propozycja, która łączy tradycyjne smaki z nowoczesnym podejściem do zdrowego odżywiania. Idealna na śniadanie lub lekką przekąskę, dostarcza wielu cennych składników odżywczych.
Składniki:
- 2 kromki razowego chleba z czarnuszką
- 2 łyżki Gziku wielkopolskiego
- 2 plasterki pomidora malinowego
- Garść bazylii
- 2 łyżeczki Optimy Cardio (10 g)
- Garść mieszanki kiełków groszku, buraka, jarmużu i rzeżuchy
- Sól
- Pieprz
Kaloryczność:
Wartość odżywcza | Ilość |
---|---|
Energia | 276,1 kcal / 212 g |
Białko ogółem | 14,0 g |
Tłuszcz | 16,1 g |
Węglowodany ogółem | 17,7 g |
Błonnik pokarmowy | 5,3 g |
Sód | 165,7 mg |
Witamina A (ekwiw. retinolu) | 343,4 µg |
Witamina D | 1,5 µg |
Cholesterol | 6,8 mg |
Kwasy tłuszczowe nasycone | 4,8 g |
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone | 7,0 g |
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone | 3,8 g |
Wykonanie:
- Chleb posmaruj margaryną na cholesterol Optima Cardio, a następnie gzikiem.
- Na wierzchu rozłóż mieszankę kiełków, plasterki pomidora i bazylię.
- Całość oprósz solą i pieprzem.
Komentarz dietetyka:
Niepozorna roślinka, z nasionkami o wielkiej mocy. Nasiona czarnuszki zawierają ponad 100 aktywnych substancji. Najpopularniejszymi z nich są olej tłusty i olejek eteryczny, które mają działanie przeciwbólowe, przeciwzapalne i antyoksydacyjne.
Składnik regionalny:
Gzik wielkopolski
Gzik wpisany na listę polskich produktów tradycyjnych. Na terenach Wielkopolski to tradycyjna potrawa postna. Posiada on ciekawą historię nawiązującą do przełomu XVIII i XIX wieku kiedy nastąpił rozwój hodowli krów. Do przygotowania gzika stosowano ser z krowiego mleka zwany twarogiem. Powstaje on z połączenia zmielonego twarogu, kwaśnej śmietany i cebuli. Zazwyczaj gzik był potrawą postną podawaną w piątki, często jako dodatek do ziemniaków w mundurkach. Obecnie cebulę w gziku zastępuje się często szczypiorkiem z dodatkiem rzodkiewki.