Chleb razowy z czarnuszką, gzikiem wielkopolskim, pomidorem malinowym, kiełkami buraka, groszku, jarmużu i rzeżuchą

Redakcja

29.06.2024

2 minuty czytania

Chleb razowy z aczarnuszką

Zapraszamy do wypróbowania naszego przepisu na chleb razowy z czarnuszką, gzikiem wielkopolskim, pomidorem malinowym, kiełkami buraka, groszku, jarmużu i rzeżuchą. To zdrowa i pyszna propozycja, która łączy tradycyjne smaki z nowoczesnym podejściem do zdrowego odżywiania. Idealna na śniadanie lub lekką przekąskę, dostarcza wielu cennych składników odżywczych.

Składniki:

  • 2 kromki razowego chleba z czarnuszką
  • 2 łyżki Gziku wielkopolskiego
  • 2 plasterki pomidora malinowego
  • Garść bazylii
  • 2 łyżeczki Optimy Cardio (10 g)
  • Garść mieszanki kiełków groszku, buraka, jarmużu i rzeżuchy
  • Sól
  • Pieprz

Kaloryczność:

Wartość odżywcza Ilość
Energia 276,1 kcal / 212 g
Białko ogółem 14,0 g
Tłuszcz 16,1 g
Węglowodany ogółem 17,7 g
Błonnik pokarmowy 5,3 g
Sód 165,7 mg
Witamina A (ekwiw. retinolu) 343,4 µg
Witamina D 1,5 µg
Cholesterol 6,8 mg
Kwasy tłuszczowe nasycone 4,8 g
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone 7,0 g
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone 3,8 g

Wykonanie:

  1. Chleb posmaruj margaryną na cholesterol Optima Cardio, a następnie gzikiem.
  2. Na wierzchu rozłóż mieszankę kiełków, plasterki pomidora i bazylię.
  3. Całość oprósz solą i pieprzem.

Komentarz dietetyka:

Niepozorna roślinka, z nasionkami o wielkiej mocy. Nasiona czarnuszki zawierają ponad 100 aktywnych substancji. Najpopularniejszymi z nich są olej tłusty i olejek eteryczny, które mają działanie przeciwbólowe, przeciwzapalne i antyoksydacyjne.

Składnik regionalny:

Gzik wielkopolski

Gzik wpisany na listę polskich produktów tradycyjnych. Na terenach Wielkopolski to tradycyjna potrawa postna. Posiada on ciekawą historię nawiązującą do przełomu XVIII i XIX wieku kiedy nastąpił rozwój hodowli krów. Do przygotowania gzika stosowano ser z krowiego mleka zwany twarogiem. Powstaje on z połączenia zmielonego twarogu, kwaśnej śmietany i cebuli. Zazwyczaj gzik był potrawą postną podawaną w piątki, często jako dodatek do ziemniaków w mundurkach. Obecnie cebulę w gziku zastępuje się często szczypiorkiem z dodatkiem rzodkiewki.

Najpopularniejsze artykuły

Piernik świąteczny – jak zrobić pyszne ciasto na Wigilię?

Prosty przepis na piernik świąteczny:L mamy dla Ciebie tradycyjny przepis na prawdziwy świąteczny piernik na miodzie! Smacznego!

Pierś kurczaka z pęczakiem i grzybami

Kasza pęczak to bogate źródło prozdrowotnego błonnika pokarmowego, witamin z grupy B oraz składników mineralnych, m.in. magnezu, selenu, […]

Polędwica z dorsza w papilotach z pieczoną cebulą, tłuczonymi ziemniakami

Polędwica z dorsza w papilotach z pieczoną cebulą, tłuczonymi ziemniakami

Zapraszamy do wypróbowania przepisu na dorsza pieczonego z cebulą, sałatką z kopru włoskiego i tłuczonymi ziemniakami. To smaczna i zdrowa propozycja na obiad, bogata w fitosterole, które pomagają obniżać poziom cholesterolu. Składniki: 2 sztuki świeżego fileta z dorsza bez skóry (200 g) 1 łyżka oleju rzepakowego tłoczonego na zimno (10 ml) 1 czerwona cebula (105 […]

Przeczytaj także

Salatka nicejska – dobry wybór na letnią kolację

  Sałatka nicejska, czyli „la salada nissarda”, należy do najpopularniejszych francuskich przystawek na świecie. We wszystkich zakątkach […]

Kanapka z sereb brie

Bagietka korzenna z serem brie, prażonymi orzechami włoskimi, szpinakiem i żurawiną

Zapraszamy do spróbowania naszej wyjątkowej bagietki korzennej z serem brie, prażonymi orzechami włoskimi, szpinakiem i żurawiną. To idealna propozycja na zdrową i smaczną przekąskę, która łączy w sobie różnorodne smaki i tekstury. Dzięki wykorzystaniu składników bogatych w wartości odżywcze, ta kanapka nie tylko zachwyca smakiem, ale również wspiera zdrowy styl życia. Składniki: 1/2 bagietki korzennej […]

Chleb razowy z ciecierzycą, majonezem z wędzoną papryką, smażoną cukinią i bakłażanem

Chleb razowy z ciecierzycą, majonezem z wędzoną papryką, smażoną cukinią i bakłażanem

Zapraszamy do odkrycia wyjątkowego przepisu na chleb razowy z ciecierzycą, którego smak doskonale podkreślą wyjątkowe dodatki: majonez z wędzoną papryką oraz smażona cukinia i bakłażan. Przygotuj się na niezwykłą symfonię smaków i tekstur, która zachwyci Twoje podniebienie i ożywi Twoje kulinarne doświadczenie.