Chleb razowy z czarnuszką, gzikiem wielkopolskim, pomidorem malinowym, kiełkami buraka, groszku, jarmużu i rzeżuchą

Redakcja

29.06.2024

2 minuty czytania

Chleb razowy z aczarnuszką

Zapraszamy do wypróbowania naszego przepisu na chleb razowy z czarnuszką, gzikiem wielkopolskim, pomidorem malinowym, kiełkami buraka, groszku, jarmużu i rzeżuchą. To zdrowa i pyszna propozycja, która łączy tradycyjne smaki z nowoczesnym podejściem do zdrowego odżywiania. Idealna na śniadanie lub lekką przekąskę, dostarcza wielu cennych składników odżywczych.

Składniki:

  • 2 kromki razowego chleba z czarnuszką
  • 2 łyżki Gziku wielkopolskiego
  • 2 plasterki pomidora malinowego
  • Garść bazylii
  • 2 łyżeczki Optimy Cardio (10 g)
  • Garść mieszanki kiełków groszku, buraka, jarmużu i rzeżuchy
  • Sól
  • Pieprz

Kaloryczność:

Wartość odżywcza Ilość
Energia 276,1 kcal / 212 g
Białko ogółem 14,0 g
Tłuszcz 16,1 g
Węglowodany ogółem 17,7 g
Błonnik pokarmowy 5,3 g
Sód 165,7 mg
Witamina A (ekwiw. retinolu) 343,4 µg
Witamina D 1,5 µg
Cholesterol 6,8 mg
Kwasy tłuszczowe nasycone 4,8 g
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone 7,0 g
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone 3,8 g

Wykonanie:

  1. Chleb posmaruj margaryną na cholesterol Optima Cardio, a następnie gzikiem.
  2. Na wierzchu rozłóż mieszankę kiełków, plasterki pomidora i bazylię.
  3. Całość oprósz solą i pieprzem.

Komentarz dietetyka:

Niepozorna roślinka, z nasionkami o wielkiej mocy. Nasiona czarnuszki zawierają ponad 100 aktywnych substancji. Najpopularniejszymi z nich są olej tłusty i olejek eteryczny, które mają działanie przeciwbólowe, przeciwzapalne i antyoksydacyjne.

Składnik regionalny:

Gzik wielkopolski

Gzik wpisany na listę polskich produktów tradycyjnych. Na terenach Wielkopolski to tradycyjna potrawa postna. Posiada on ciekawą historię nawiązującą do przełomu XVIII i XIX wieku kiedy nastąpił rozwój hodowli krów. Do przygotowania gzika stosowano ser z krowiego mleka zwany twarogiem. Powstaje on z połączenia zmielonego twarogu, kwaśnej śmietany i cebuli. Zazwyczaj gzik był potrawą postną podawaną w piątki, często jako dodatek do ziemniaków w mundurkach. Obecnie cebulę w gziku zastępuje się często szczypiorkiem z dodatkiem rzodkiewki.

Najpopularniejsze artykuły

Mus z malin z jogurtem i czekoladą

Deser jogurtowy z malinami i gorzką czekoladą

Deser jogurtowy z malinami i gorzką czekoladą to idealna propozycja dla miłośników słodkości, którzy dbają o linię. Połączenie świeżych malin, kremowego jogurtu i gorzkiej czekolady tworzy wyjątkowo smakowitą i zdrową kompozycję. Łatwy w przygotowaniu i niskokaloryczny, ten deser dostarczy Ci nie tylko przyjemności, ale także wielu cennych składników odżywczych. Składniki: 2 szklanki malin (250 g) […]

Minestrone z pieczona papryką

Minestrone z pieczona papryką

Zapraszamy do wypróbowania naszego przepisu na zupę warzywną z pieczoną papryką. To zdrowe i niskokaloryczne danie pełne witamin i minerałów. Składniki: 1 żółta cukinia (300 g) 1 cebula (60 g) Garść fasolki szparagowej (200 g) Kilka różyczek brokuła (150 g) Kilka różyczek kalafiora (150 g) Kilka plasterków pora (40 g) 1 l bulionu 1 łyżka […]

Makrela z purée z ciecierzycy i pieczonego czosnku

Makrela jest jednym z najlepszych źródeł tłuszczów omega 3, które dbają o dobrą kondycję układu krążenia. W diecie […]

Przeczytaj także

Grahamka

Grahamka z serem korycińskim, karmelizowaną śliwką, migdałami i radicchio

Zapraszamy do wypróbowania naszego przepisu na chleb gryczany z czarnuszką, z kozim twarogiem, ogórkiem, kaparami, czerwoną cebulą, miętą i prażonym słonecznikiem. To doskonała propozycja na zdrową i smaczną przekąskę, która dostarcza wielu cennych składników odżywczych i zachwyca wyrazistym smakiem. Dzięki połączeniu składników bogatych w wartości odżywcze, ta kanapka jest idealna dla osób dbających o zdrowie […]

Różowe trufle

Różowe trufle: kulki migdałowe z daktylami, kakao i truskawkowym pudrem

Zapraszamy do wypróbowania naszego przepisu na kulki migdałowe z daktylami, kakao i truskawkowym pudrem. To zdrowa i pyszna przekąska, idealna na małe co nieco. Jest bogata w wartości odżywcze i doskonale sprawdzi się jako lekki deser. Składniki: 150 g migdałów 100 g daktyli 1 łyżeczka margaryny Optima Omega (5 g) 1 łyżeczka kakao (5 g) […]

Oliwa z oliwek

Odkryj sekret doskonałego smaku: marynata na bazie oleju!

Czy wiesz, że klucz do soczystego, aromatycznego i pełnego smaku mięsa leży w odpowiedniej marynacie? A najlepszą bazą dla marynaty jest właśnie olej! Dlaczego warto postawić na marynatę olejową? Oto powody, które Cię przekonają: Zachowuje soczystość: Olej tworzy barierę, która zapobiega utracie wilgoci podczas gotowania. Twoje mięso będzie soczyste i pełne smaku! Wzbogaca aromat: Olej […]