5,00

Tłuszcze trans. Co jest ich głównym źródłem?

Redakcja Optymalnewybory.pl

13.09.2021

2 minuty czytania

Nie musisz unikać tłuszczów w swojej diecie, aby zachować dobre zdrowie. Wystarczy, że zmodyfikujesz codzienny jadłospis, ograniczając do minimum  tłuszczetrans uchodząceza najbardziej szkodliwe. Dowiedz się, jak negatywnie mogą oddziaływać na organizm i sprawdź, w jakich produktach spożywczych się kryją.

Tłuszcze trans nie cieszą się dobrą sławą, ale nie ma się czemu dziwić. Spożywane w dużych ilościach (o co wcale nie jest trudno), przyczyniają się do powstawania stanu zapalnego. To z kolei sprzyja rozwojowi wielu groźnych chorób.

Tłuszcze trans, czyli co?

Tłuszcze trans należą do grupy nienasyconych kwasów tłuszczowych. Są izomerami, które powstają w procesie częściowego utwardzania (uwodornienia) olejów roślinnych. Wzbogaca się je cząsteczkami wodoru, a następnie oddziałuje się na nie bardzo wysoką temperaturą. Tak powstaje uwodorniony (utwardzony) kwas tłuszczowy. Proces utwardzenia tłuszczów zwiększa odporność olejów na działanie światła i temperatury.

Skutki spożycia tłuszczów trans

Zaleca się całkowite wyeliminowanie tłuszczów trans z codziennej diety z uwagi na ich szkodliwe oddziaływanie. Sprzyjają rozwojowi wielu chorób, np.:

  • układu sercowo-naczyniowego
  • cukrzycy
  • nowotworów.

Ponadto badania naukowe potwierdzają, że spożycie nadmiernej ilości kwasów tłuszczowych z wiązaniem trans przez zdrowych mężczyzn powoduje spadek całkowitej liczby plemników. Niewłaściwa dieta obfitująca w tłuszcze trans może przyczynić się do zmniejszenia płodności[1].

Uważa się również, że kwasy tłuszczowe z wiązaniem trans mogą zwiększać ryzyko rozwoju chorób alergicznych, a nawet depresji.

Pamiętaj! O ile same oleje roślinne są pożądane w diecie, o tyle spożycie izomerów trans należy ograniczyć do niezbędnego minimum. 

Gdzie kryją się tłuszcze trans?

Zgodnie z rekomendacjami Światowej Organizacji Zdrowia (WHO), spożycie tłuszczów trans powinno zostać ograniczone do nie więcej niż 1% całkowitego zapotrzebowania na energię[2]. W przypadku standardowej diety uzyskanie takiego wyniku jest możliwe. Problem może pojawić się wówczas, gdy będziesz sięgać po produkty spożywcze będące źródłem szkodliwych izomerów.

Znaleźć je można w niektórych:

  • wyrobach cukierniczych
  • gotowych dań garmażeryjnych
  • produktach instant
  • serach topionych.

Tłuszcze trans powstają również w wyniku długotrwałego ogrzewania olejów i smażenia w wysokiej temperaturze. Dlatego ich źródłem jest żywność typu fast-food – szczególnie, gdy do ich przygotowania wykorzystywana jest niskiej jakości frytura do głębokiego smażenia. Optima Cardio Potas+

Warto przy tym pamiętać, że tłuszcze trans obecne są również produkty pochodzenia zwierzęcego. Tego rodzaju kwasy tłuszczowe powstają w żołądku zwierząt przeżuwających (np. krów) i „przechodzą” do mięsa oraz mleka. Znaleźć je można zatem także w przetworach mlecznych[3]. Na szczęście są to niewielkie ilości.

Czytaj etykiety, aby dokonywać świadomych wyborów

Ograniczenie do minimum spożycia tłuszczów trans jest trudne do osiągnięcia w praktyce. Producenci nie mają obowiązku podawania informacji o zawartości tłuszczów trans w danym produkcie.

Jeśli chcesz być jeszcze bardziej świadomym konsumentem, uważniej czytaj etykiety. O obecności tłuszczów trans w danym produkcie będzie świadczyć informacja o wykorzystaniu olejów częściowo uwodornionych lub utwardzonych. I właśnie takich produktów musisz unikać, aby wykluczyć je z diety.

W Polsce istnieje możliwość skorzystania z bezpłatnej bazy stworzonej przez Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego. Wchodząc na stronę https://izomery.pzh.gov.pl/, możesz skorzystać z wyszukiwarki wskazującej na zawartość izomerów trans kwasów tłuszczowych w wybranych środkach spożywczych.

Poniższa grafika przedstawia informacje o zawartości tłuszczów trans w wyrobach czekoladowych nadziewanych.
zawartości tłuszczów trans w wyrobach czekoladowych nadziewanych.

Źródło: https://izomery.pzh.gov.pl/

Za ciekawostkę może posłużyć fakt, że w niektórych krajach świata istnieje obowiązek znakowania żywności zawierającej kwasy nienasycone trans. Dzięki temu konsumenci mogą świadomie wybierać produkty, które zawierają znikome ilości szkodliwych izomerów[4].

Twoje zdrowie leży w twoich rękach. Warto więc zwiększyć swoją świadomość zakupową, wybierając produkty spożywcze z minimalną ilością kwasów tłuszczowych trans. Dzięki temu zmniejszysz ryzyko rozwoju wielu chorób zagrażających życiu.

[1] Kosmos Problemy Nauk Biologicznych, Polskie Towarzystwo Przyrodników im. Kopernika, Barbara Sawaniewska, Danuta Gajewska, Ewa Lange Katedra Dietetyki Wydział Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie Nowoursynowska 159C, 02-776 Warszawa, Wpływ sposobu żywienia na płodność kobiet i mężczyzn

[2] https://www.who.int/news/item/14-05-2018-who-plan-to-eliminate-industrially-produced-trans-fatty-acids-from-global-food-supply

[3] http://dobretluszcze.pl/unikaj-tluszczow-trans/

[4] https://zdrowie.pap.pl/dieta/tluszcze-trans-sprawdz-gdzie-sie-kryja

Najpopularniejsze artykuły

Antyoksydanty

Antyoksydanty a serce: jakie mają znaczenie dla jego zdrowia?

Lista składników odżywczych, które są istotne w diecie sercowca, jest długa. Ważne miejsce zajmują na niej antyoksydanty. Czym są? Jakie są ich właściwości? Dlaczego mają znaczenie dla zdrowia serca? Jakie są ich najważniejsze źródła? Odpowiadamy. Czy wiesz, że Optima Neuro zawiera olej z mikroalg morskich, który jest naturalnym źródłem kwasu DHA. Kwas DHA wspiera prawidłowe […]

Oleje roślinne w diecie – dlaczego są tak ważne dla naszego zdrowia?

Na zdrowie i rozwój człowieka ma wpływ nie tylko odpowiednia ilość, ale także i jakość przyjmowanego pożywienia. […]

Miażdżyca tętnic kończyn dolnych: czy można jej skutecznie zapobiec?

Szacuje się, że na świecie żyje ponad 120 milionów pacjentów zmagających się z chorobą tętnic obwodowych, a więc jedną z odmian miażdżycy. Choroba nie bez powodu jest nazywana „cichym zabójcą”. Rozwija się podstępnie

Przeczytaj także

Wytrawny chlebek z warzywami

Wytrawny chlebek z warzywami

Zapraszamy do wypróbowania naszego przepisu na wytrawny chlebek z warzywami. To zdrowa i smaczna propozycja na każdą porę dnia, idealna dla miłośników warzyw i zdrowego odżywiania. Składniki: 3/4 szklanki niełuskanego bobu (150 g) 6 pomidorków koktajlowych (120 g) 1 marchewka (60 g) 1/2 cukinii (70 g) 1 i 1/4 szklanki razowej mąki pszennej (200 g) […]

Nadciśnienie – cichy wróg. Jak z nim walczyć?

Nadciśnienie – cichy wróg. Jak z nim walczyć? [Infografika]

Czy wiesz, że… nadciśnienie tętnicze krwi to główny czynnik ryzyka zgonu Polaków? z powodu nadciśnienia co roku umiera w Polsce ponad 80 000 osób? nadciśnienie może nie dawać żadnych objawów i rozwijać się „podstępnie”, prowadząc do nieodwracalnych zmian w sercu? Nadciśnienie – co to? Nadciśnienie to stale utrzymujące się ciśnienie 140/90 mm Hg lub wyższe. […]

Sterole roślinne w dyslipidemii i profilaktyce chorób sercowo-naczyniowych

Choroby sercowo-naczyniowe są tymi, które najczęściej przyczyniają się do śmierci na świecie. Jak pokazują statystyki, to właśnie one są odpowiedzialne za 42% zgonów mężczyzn poniżej 75. roku życia i 38% kobiet w tej grupie wiekowej