Superfoods dla serca: produkty spożywcze, które warto znać

Redakcja

1.08.2024

5 minut czytania

Superfoods

Zależy Ci na długim życiu w dobrym zdrowiu i samopoczuciu? Zadbaj o swoje serce. Kluczową kwestią jest dobrze zbilansowana dieta. Zastanawiasz się, co do niej włączyć? Przygotowaliśmy listę superfoods, które warto uwzględnić w codziennym jadłospisie. Zapoznaj się z nią – być może zainspiruje Cię do tworzenia pysznych, wartościowych posiłków!

Co to są superfoods i dlaczego mogą być ważne dla Twojego serca?

Superfoods to pojęcie, które często pojawia się w kontekście zdrowego odżywiania, jednak jego definicja nie jest ściśle określona. Ogólnie do tej grupy zalicza się najczęściej produkty spożywcze o wyjątkowo wysokiej zawartości składników odżywczych. Chodzi np. o witaminy, składniki mineralne, antyoksydanty czy inne bioaktywne związki[1]. Wprowadzenie tych produktów do diety ma na celu dostarczenie organizmowi substancji, które wspierają zdrowie.

Uwaga! Chociaż superfoods mogą stanowić ważne wsparcie, nie zastąpią one dobrze zbilansowanej diety. Kluczowe jest, aby była ona różnorodna i oparta na zasadach zdrowego odżywiania. Superfoods są świetnym uzupełnieniem, ale same w sobie nie wystarczą. Dlatego upewnij się, że cały Twój jadłospis jest prawidłowo zbilansowany[2] – serce będzie Ci za to wdzięczne!

Superfoods dla serca, które warto znać

Jak zaplanować dietę korzystną dla serca i wkomponować w nią superfoods? Możesz inspirować się zasadami diety śródziemnomorskiej, uznawanej za najzdrowszą na świecie[3].

Jej podstawą są: owoce, warzywa, pełnoziarniste produkty zbożowe, ryby, owoce morza, a także zdrowe tłuszcze. Dla serca szczególnie istotna jest ta ostatnia grupa składników. Pamiętaj, że nienasycone kwasy tłuszczowe obniżają poziom „złego” cholesterolu LDL[4]. To ważne, bo jego wysokie stężenie we krwi może prowadzić do rozwoju miażdżycy, a w jej konsekwencji do choroby niedokrwiennej serca lub zawału[5].

Uwaga! Jeśli Twoje badania wskazują na podwyższony poziom LDL, warto rozważyć wprowadzenie do diety steroli roślinnych. Substancje te obniżają poziom cholesterolu LDL o 7-10% w ciągu 2-3 tygodni, przy dziennym spożyciu 1,5-2,4 g oraz prowadzeniu zdrowego stylu życia[6]. Zawiera je m.in. miękka margaryna kubkowa Optima Cardio.

A które produkty w codziennym jadłospisie sercowca możesz potraktować jako superfoods? Oto przegląd tych, na które warto zwrócić szczególną uwagę.

Pomidory

Pomidory są bogate w likopen – silny antyoksydant, który pomaga zapobiegać utlenianiu cząsteczek LDL, wspierając profilaktykę miażdżycy[7]. Regularne spożywanie pomidorów może pomóc w utrzymaniu zdrowego serca.

Czosnek

Czosnek jest znany ze swoich właściwości zdrowotnych dzięki obecności związków siarki, w tym allicyny, która jest silnym antyoksydantem[8]. Może wspomagać utrzymanie prawidłowego ciśnienia krwi i poziomu cholesterolu, a co za tym idzie – funkcjonowanie serca i naczyń krwionośnych.

Owoce jagodowe

Za superfoods można uznać nie tylko popularne „marketingowo” jagody goji! Owoce jagodowe (np. truskawki, maliny, borówki amerykańskie, porzeczki czy jagody) są równie dobrym źródłem polifenoli[9]. Te substancje wspierają działania przeciwutleniające i przeciwzapalne, a tym samym zdrowie serca.

Oleje, nasiona i orzechy

Oleje roślinne takie jak np. oliwa, olej rzepakowy czy olej lniany są bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe, kluczowe dla zdrowia serca[10].

Nasiona, m.in. siemię lniane, chia czy słonecznik, oraz orzechy, np. migdały, orzechy włoskie i laskowe, również dostarczają cennych tłuszczów. Stanowią też źródło błonnika. Jego rozpuszczalne w wodzie frakcje wspierają przemiany metaboliczne oraz regulację gospodarki lipidowej i wspomagają utrzymanie prawidłowej masy ciała – co również ma znaczenie dla zdrowego serca[11].

Tłuste ryby morskie

Tłuste ryby morskie, takie jak łosoś, tuńczyk, makrela czy sardynki, są doskonałym źródłem kwasów omega-3, które mają właściwości przeciwzapalne i kardioprotekcyjne[12]. Spożycie ryb bogatych w omega-3 może pomóc w utrzymaniu optymalnego poziomu trójglicerydów we krwi oraz prawidłowego ciśnienia krwi, a także w zmniejszeniu ryzyka arytmii[13].

Produkty pełnoziarniste

Produkty zbożowe pełnoziarniste, np. pełnoziarnisty chleb, makarony, brązowy ryż czy płatki owsiane, są bogate w błonnik, witaminy i składniki mineralne. Badania pokazują, że dieta uwzględniająca pełnoziarniste produkty może pomóc w obniżeniu ryzyka chorób sercowo-naczyniowych[14].

Nie tylko superfoods – jak jeszcze zadbać o serce?

Zdrowa dieta to ważny element dbania o serce, ale zwróć też uwagę na swój styl życia w szerszej perspektywie.

Codzienny ruch, unikanie stresu oraz regularne badania kontrolne są niezbędne, aby utrzymać najważniejszy mięsień w dobrej kondycji. Dzięki tak świadomemu podejściu do swojego zdrowia zwiększysz szanse na długie, szczęśliwe życie.

 

 

[1] https://www.mp.pl/pacjent/dieta/wywiady/200469,bromatologia-dietetyka-i-superfood-czyli-jedzenie-jedzeniu-nierowne

[2] https://ncez.pzh.gov.pl/abc-zywienia/zasady-zdrowego-zywienia/piramida-zdrowego-zywienia-i-aktywnosci-fizycznej-dla-osob-doroslych-2/

[3] https://ncez.pzh.gov.pl/zdrowe-odchudzanie/skuteczne-odchudzanie/ranking-diet-dieta-srodziemnomorska-najzdrowsza-dieta-2022/

[4] https://www.mp.pl/pacjent/dieta/zasady/67338,tluszcze-podzial-budowa-funkcje-i-wlasciwosci

[5] https://www.mp.pl/pacjent/chorobawiencowa/informacje/definicje/54556,miazdzyca

[6] https://www.efsa.europa.eu/en/press/news/blood-cholesterol-reduction-health-claims-phytosterols-can

[7] https://www.mp.pl/pacjent/dieta/zasady/153070,wlasciwosci-przeciwutleniajace-warzyw

[8] https://www.mp.pl/pacjent/dieta/zasady/153070,wlasciwosci-przeciwutleniajace-warzyw

[9] https://www.czytelniamedyczna.pl/3928,aktywnosc-przeciwutleniajaca-wybranych-owocow-jagodowych.html

[10] https://www.mp.pl/pacjent/dieta/zasady/67338,tluszcze-podzial-budowa-funkcje-i-wlasciwosci

[11] https://www.mp.pl/pacjent/dieta/zasady/67301,blonnik-pokarmowy

[12] https://www.mp.pl/pacjent/dieta/zasady/72288,kwasy-tluszczowe-omega-3-i-omega-6-zrodla-i-wlasciwosci

[13] https://www.mp.pl/pacjent/dieta/zasady/72288,kwasy-tluszczowe-omega-3-i-omega-6-zrodla-i-wlasciwosci

[14] https://www.mp.pl/pacjent/dieta/aktualnosci/159173,spozycie-produktow-pelnoziarnistych-a-ryzyko-zgonu-i-chorob-sercowo-naczyniowych

Najpopularniejsze artykuły

Mierzenie ciśnienia tętniczego. Jak robić to prawidłowo?

2021-07-02 Lektura tego artykułu zajmie 3 minuty Nadciśnienie tętnicze jest schorzeniem, które nie zawsze daje wyraźne objawy, a […]

Dyslipidemia: przyczyny, objawy i leczenie

2022-04-03 Lektura tego artykułu zajmie 2 minuty Zaburzenia gospodarki cholesterolowej są jednym z głównych czynników wpływających na […]

Grzanka z jajkiem MOLE (pół-twardo), szczypiorkowym jogurtem, wędzonym łososiem i blanszowanym szpinakiem

Grzanka z jajkiem MOLE (pół-twardo), szczypiorkowym jogurtem, wędzonym łososiem i blanszowanym szpinakiem

Zapraszamy do spróbowania naszej wyjątkowej grzanki z jajkiem MOLE, szczypiorkowym jogurtem, wędzonym łososiem i blanszowanym szpinakiem. To połączenie świeżych, zdrowych składników sprawi, że Twój posiłek będzie nie tylko smaczny, ale i pełen wartości odżywczych. Idealna na szybkie śniadanie lub lekką kolację, ta grzanka z pewnością zadowoli Twoje kubki smakowe. Składniki: Jajko – 1 sztuka (60 […]

Przeczytaj także

Nadciśnienie a cholesterol: dwa problemy, jedno rozwiązanie

2023-09-04 Lektura tego artykułu zajmie 3 minuty Nadciśnienie tętnicze i cholesterol to dwa najczęściej współwystępujące ze sobą […]

Olej kokosowy

Olej kokosowy – nie dla serca?

Olej kokosowy wzbudza wśród konsumentów wiele skrajnych emocji. Przez zwolenników jest często określany mianem „najzdrowszego z tłuszczów”. Jednak wiele towarzystw i instytucji naukowych podkreśla, że jest on bogatym źródłem nasyconych kwasów tłuszczowych, którego spożycie powinno być tak niskie jak to możliwe. Stanowisko American Heart Association (AHA) W czerwcu 2017 roku, AHA wydała stanowisko dotyczące oleju […]

Odchudzanie

Dietetyk radzi: Jak skutecznie zacząć odchudzanie – otwórz się na różnorodność.

Wiele osób ma problem ze zrzuceniem nadmiernych kilogramów. Przyczyną tego zjawiska jest nadmiar spożywanych kalorii. Jeśli więc pragniesz skutecznie schudnąć, poproś o pomoc dietetyka. Pomoże on wprowadzić zmiany do twojej codziennej diety, w tym zwiększyć różnorodność spożywanych produktów. Co jeść odchudzając się oraz jak uniknąć efektu jo-jo? O tym rozmawiamy z dietetyczką Jadwigą Przybyłowską Coraz […]