Korzyści z witaminy A są ogromne. Jest odpowiedzialny za wzrok i wzrost kości. Jest to piękny naturalny przeciwutleniacz, który sprawia, że nasze włosy stają się lśniące, a skóra jest jędrna i elastyczna. Dlatego bardzo często można go znaleźć w kompozycji szamponów i kremów.
Witaminy w tabelach: B1.
Inne przydatne tabele: tabela kalorii i wartości odżywczych, produkty bogate w białko, tłuszcze.
Produkty z wysoką zawartością witaminy A
| Produkt | Zawartość witaminy A w 100 gr | Procent dziennego zapotrzebowania |
| Tran | 25000 µg | 2500% |
| Wątroba wołowa | 8367 µg | 837% |
| Marchew | 2000 µg | 200% |
| Jarzębina czerwona | 1500 µg | 150% |
| Zaskórnik | 1200 µg | 120% |
| Pietruszka | 950 µg | 95% |
| Proszek jajeczny | 950 µg | 95% |
| Żółtko jaja kurzego | 925 µg | 93% |
| Seler | 750 µg | 75% |
| Koper | 750 µg | 75% |
| Szpinak | 750 µg | 75% |
| Masło ghee | 667 µg | 67% |
| Masło słodko-kremowe | 653 µg | 65% |
| Suszone morele | 583 µg | 58% |
| Kawior czarny ziarnisty | 550 µg | 55% |
| Liście mniszka lekarskiego | 508 µg | 51% |
| Jajko przepiórcze | 483 µg | 48% |
| Kawior czerwony ziarnisty | 450 µg | 45% |
| Masło | 450 µg | 45% |
| Dzika róża | 434 µg | 43% |
| Szczaw | 417 µg | 42% |
| Brokuł | 386 µg | 39% |
| Sok z marchwi | 350 µg | 35% |
| Rukiew wodna | 346 µg | 35% |
| Kolendra | 337 µg | 34% |
| Cebula zielona | 333 µg | 33% |
| Por | 333 µg | 33% |
| Ser “Camembert” | 303 µg | 30% |
| Sałata liściowa | 292 µg | 29% |
| Śmietanka 35% | 270 µg | 27% |
| Morela | 267 µg | 27% |
| Bazylia | 264 µg | 26% |
| Jajko z kurczaka | 260 µg | 26% |
| Śmietana 30% | 255 µg | 26% |
| Rokitnik | 250 µg | 25% |
| Słodka papryka | 250 µg | 25% |
| Dynia | 250 µg | 25% |
Witamina A w produktach mlecznych
| Produkt | Zawartość witaminy A w 100 gr | Procent dziennego zapotrzebowania |
| Bryndza | 180 µg | 18% |
| Jogurt 1,5% | 10 µg | 1% |
| Jogurt 3.2% | 22 µg | 2% |
| Jogurt 6% | 33 µg | 3% |
| Kefir 2,5% | 22 µg | 2% |
| Kefir 3,2% | 22 µg | 2% |
| Mleko 1,5% | 10 µg | 1% |
| Mleko 2,5% | 22 µg | 2% |
| Mleko 3,2% | 22 µg | 2% |
| Mleko 3,5% | 33 µg | 3% |
| Mleko kozie | 57 µg | 6% |
| Śmietanka 10% | 65 µg | 7% |
| Śmietanka 20% | 160 µg | 16% |
| Śmietana 25% | 158 µg | 16% |
| Śmietanka 35% | 270 µg | 27% |
| Śmietanka 8% | 52 µg | 5% |
| Śmietana 10% | 65 µg | 7% |
| Śmietana 15% | 107 µg | 11% |
| Śmietana 20% | 160 µg | 16% |
| Śmietana 25% | 183 µg | 18% |
| Śmietana 30% | 255 µg | 26% |
| Ser Feta | 125 µg | 13% |
| Ser Cheddar | 277 µg | 28% |
| Ser Gouda | 165 µg | 17% |
| Twaróg 11% | 65 µg | 7% |
| Twaróg 18% | 110 µg | 11% |
| Twaróg 2% | 10 µg | 1% |
| Twarożek 4% | 31 µg | 3% |
| Twaróg 5% | 33 µg | 3% |
| Twaróg 9% | 55 µg | 6% |
Witamina A w jajach
| Produkt | Zawartość witaminy A w 100 gr | Procent dziennego zapotrzebowania |
| Żółtko jaja kurzego | 925 µg | 93% |
| Proszek jajeczny | 950 µg | 95% |
| Jajko kurze | 260 µg | 26% |
| Jajko przepiórcze | 483 µg | 48% |
Zawartość witaminy A w mięsie, rybie i owocach morza
| Produkt | Zawartość witaminy A w 100 gr | Procent dziennego zapotrzebowania |
| Wobla | 20 µg | 2% |
| Garbusza | 30 µg | 3% |
| Kawior czerwony | 450 µg | 45% |
| Kawior mintaja | 40 µg | 4% |
| Kawior czarny | 550 µg | 55% |
| Flądra | 15 µg | 2% |
| Keta | 40 µg | 4% |
| Stępka Bałtycka | 40 µg | 4% |
| Szprot kaspijski | 60 µg | 6% |
| Krewetki | 10 µg | 1% |
| Leszcz | 30 µg | 3% |
| Łosoś atlantycki | 40 µg | 4% |
| Omułek | 60 µg | 6% |
| Mintai | 10 µg | 1% |
| Gromada Jawor | 50 µg | 5% |
| Mięso (indyk) | 10 µg | 1% |
| Mięso (królik) | 10 µg | 1% |
| Mięso (kurczak) | 72 µg | 7% |
| Navaga | 15 µg | 2% |
| Okoń morski | 40 µg | 4% |
| Okoń rzeczny | 10 µg | 1% |
| Jesiotr | 60 µg | 6% |
| Halibut | 100 µg | 10% |
| Wątroba wołowa | 8367 µg | 837% |
| Plamiak | 10 µg | 1% |
| Pąki wołowe | 242 µg | 24% |
| Rak rzeczny | 15 µg | 2% |
| Tran | 25000 µg | 2500% |
| Karp | 10 µg | 1% |
| Salaka | 30 µg | 3% |
| Śledź tłusty | 30 µg | 3% |
| Makrela | 10 µg | 1% |
| Som | 10 µg | 1% |
| Ostrobok | 10 µg | 1% |
| Sandacz | 10 µg | 1% |
| Dorsz | 10 µg | 1% |
| Tuńczyk | 20 µg | 2% |
| Zaskórnik | 1200 µg | 120% |
| Ostryga | 85 µg | 9% |
| Morszczuk | 10 µg | 1% |
| Szczupak | 10 µg | 1% |
Witamina A w owocach
| Produkt | Zawartość witaminy A w 100 gr | Procent dziennego zapotrzebowania |
| Morela | 267 µg | 27% |
| Pigwa | 167 µg | 17% |
| Śliwka | 27 µg | 3% |
| Kawon | 17 µg | 2% |
| Banan | 20 µg | 2% |
| Wiśnia | 17 µg | 2% |
| Melon | 67 µg | 7% |
| Jeżyna | 17 µg | 2% |
| Figi suszone | 13 µg | 1% |
| Kiwi | 15 µg | 2% |
| Agrest | 33 µg | 3% |
| Suszone morele | 583 µg | 58% |
| Malina | 33 µg | 3% |
| Mango | 54 µg | 5% |
| Moroszka | 150 µg | 15% |
| Nektarynka | 17 µg | 2% |
| Rokitnik | 250 µg | 25% |
| Papaja | 47 µg | 5% |
| Brzoskwinia | 83 µg | 8% |
| Brzoskwinia suszona | 167 µg | 17% |
| Jarzębina czerwona | 1500 µg | 150% |
| Jarzębina aronia | 200 µg | 20% |
| Śliwka | 17 µg | 2% |
| Porzeczka czerwona | 33 µg | 3% |
| Porzeczka czarna | 17 µg | 2% |
| Suszone morele | 583 µg | 58% |
| Persimmon | 200 µg | 20% |
| Czereśnia | 25 µg | 3% |
| Suszone śliwki | 10 µg | 1% |
| Dzika róża | 434 µg | 43% |
Witamina A w warzywach
| Produkt | Zawartość witaminy A w 100 gr | Procent dziennego zapotrzebowania |
| Bazylia | 264 µg | 26% |
| Brokuł | 386 µg | 39% |
| Kapusta brukselska | 50 µg | 5% |
| Kalarepa | 17 µg | 2% |
| Kapusta czerwona | 17 µg | 2% |
| Kapusta pekińska | 16 µg | 2% |
| Kolendra | 337 µg | 34% |
| Liście mniszka lekarskiego | 508 µg | 51% |
| Cebula zielona | 333 µg | 33% |
| Por | 333 µg | 33% |
| Marchew | 2000 µg | 200% |
| Ogórek | 10 µg | 1% |
| Paprocie | 181 µg | 18% |
| Słodka papryka | 250 µg | 25% |
| Pietruszka | 950 µg | 95% |
| Pomidor | 133 µg | 13% |
| Rabarbar | 10 µg | 1% |
| Rzep | 17 µg | 2% |
| Sałata liściowa | 292 µg | 29% |
| Seler | 750 µg | 75% |
| Szparagi | 83 µg | 8% |
| Dynia | 250 µg | 25% |
| Koper | 750 µg | 75% |
| Szpinak | 750 µg | 75% |
| Szczaw | 417 µg | 42% |





