Korzyści z witaminy A są ogromne. Jest odpowiedzialny za wzrok i wzrost kości. Jest to piękny naturalny przeciwutleniacz, który sprawia, że nasze włosy stają się lśniące, a skóra jest jędrna i elastyczna. Dlatego bardzo często można go znaleźć w kompozycji szamponów i kremów.
Witaminy w tabelach: B1.
Inne przydatne tabele: tabela kalorii i wartości odżywczych, produkty bogate w białko, tłuszcze.
Produkty z wysoką zawartością witaminy A
Produkt |
Zawartość witaminy A w 100 gr |
Procent dziennego zapotrzebowania |
Tran |
25000 µg |
2500% |
Wątroba wołowa |
8367 µg |
837% |
Marchew |
2000 µg |
200% |
Jarzębina czerwona |
1500 µg |
150% |
Zaskórnik |
1200 µg |
120% |
Pietruszka |
950 µg |
95% |
Proszek jajeczny |
950 µg |
95% |
Żółtko jaja kurzego |
925 µg |
93% |
Seler |
750 µg |
75% |
Koper |
750 µg |
75% |
Szpinak |
750 µg |
75% |
Masło ghee |
667 µg |
67% |
Masło słodko-kremowe |
653 µg |
65% |
Suszone morele |
583 µg |
58% |
Kawior czarny ziarnisty |
550 µg |
55% |
Liście mniszka lekarskiego |
508 µg |
51% |
Jajko przepiórcze |
483 µg |
48% |
Kawior czerwony ziarnisty |
450 µg |
45% |
Masło |
450 µg |
45% |
Dzika róża |
434 µg |
43% |
Szczaw |
417 µg |
42% |
Brokuł |
386 µg |
39% |
Sok z marchwi |
350 µg |
35% |
Rukiew wodna |
346 µg |
35% |
Kolendra |
337 µg |
34% |
Cebula zielona |
333 µg |
33% |
Por |
333 µg |
33% |
Ser “Camembert” |
303 µg |
30% |
Sałata liściowa |
292 µg |
29% |
Śmietanka 35% |
270 µg |
27% |
Morela |
267 µg |
27% |
Bazylia |
264 µg |
26% |
Jajko z kurczaka |
260 µg |
26% |
Śmietana 30% |
255 µg |
26% |
Rokitnik |
250 µg |
25% |
Słodka papryka |
250 µg |
25% |
Dynia |
250 µg |
25% |
Witamina A w produktach mlecznych
Produkt |
Zawartość witaminy A w 100 gr |
Procent dziennego zapotrzebowania |
Bryndza |
180 µg |
18% |
Jogurt 1,5% |
10 µg |
1% |
Jogurt 3.2% |
22 µg |
2% |
Jogurt 6% |
33 µg |
3% |
Kefir 2,5% |
22 µg |
2% |
Kefir 3,2% |
22 µg |
2% |
Mleko 1,5% |
10 µg |
1% |
Mleko 2,5% |
22 µg |
2% |
Mleko 3,2% |
22 µg |
2% |
Mleko 3,5% |
33 µg |
3% |
Mleko kozie |
57 µg |
6% |
Śmietanka 10% |
65 µg |
7% |
Śmietanka 20% |
160 µg |
16% |
Śmietana 25% |
158 µg |
16% |
Śmietanka 35% |
270 µg |
27% |
Śmietanka 8% |
52 µg |
5% |
Śmietana 10% |
65 µg |
7% |
Śmietana 15% |
107 µg |
11% |
Śmietana 20% |
160 µg |
16% |
Śmietana 25% |
183 µg |
18% |
Śmietana 30% |
255 µg |
26% |
Ser Feta |
125 µg |
13% |
Ser Cheddar |
277 µg |
28% |
Ser Gouda |
165 µg |
17% |
Twaróg 11% |
65 µg |
7% |
Twaróg 18% |
110 µg |
11% |
Twaróg 2% |
10 µg |
1% |
Twarożek 4% |
31 µg |
3% |
Twaróg 5% |
33 µg |
3% |
Twaróg 9% |
55 µg |
6% |
Witamina A w jajach
Produkt |
Zawartość witaminy A w 100 gr |
Procent dziennego zapotrzebowania |
Żółtko jaja kurzego |
925 µg |
93% |
Proszek jajeczny |
950 µg |
95% |
Jajko kurze |
260 µg |
26% |
Jajko przepiórcze |
483 µg |
48% |
Zawartość witaminy A w mięsie, rybie i owocach morza
Produkt |
Zawartość witaminy A w 100 gr |
Procent dziennego zapotrzebowania |
Wobla |
20 µg |
2% |
Garbusza |
30 µg |
3% |
Kawior czerwony |
450 µg |
45% |
Kawior mintaja |
40 µg |
4% |
Kawior czarny |
550 µg |
55% |
Flądra |
15 µg |
2% |
Keta |
40 µg |
4% |
Stępka Bałtycka |
40 µg |
4% |
Szprot kaspijski |
60 µg |
6% |
Krewetki |
10 µg |
1% |
Leszcz |
30 µg |
3% |
Łosoś atlantycki |
40 µg |
4% |
Omułek |
60 µg |
6% |
Mintai |
10 µg |
1% |
Gromada Jawor |
50 µg |
5% |
Mięso (indyk) |
10 µg |
1% |
Mięso (królik) |
10 µg |
1% |
Mięso (kurczak) |
72 µg |
7% |
Navaga |
15 µg |
2% |
Okoń morski |
40 µg |
4% |
Okoń rzeczny |
10 µg |
1% |
Jesiotr |
60 µg |
6% |
Halibut |
100 µg |
10% |
Wątroba wołowa |
8367 µg |
837% |
Plamiak |
10 µg |
1% |
Pąki wołowe |
242 µg |
24% |
Rak rzeczny |
15 µg |
2% |
Tran |
25000 µg |
2500% |
Karp |
10 µg |
1% |
Salaka |
30 µg |
3% |
Śledź tłusty |
30 µg |
3% |
Makrela |
10 µg |
1% |
Som |
10 µg |
1% |
Ostrobok |
10 µg |
1% |
Sandacz |
10 µg |
1% |
Dorsz |
10 µg |
1% |
Tuńczyk |
20 µg |
2% |
Zaskórnik |
1200 µg |
120% |
Ostryga |
85 µg |
9% |
Morszczuk |
10 µg |
1% |
Szczupak |
10 µg |
1% |
Witamina A w owocach
Produkt |
Zawartość witaminy A w 100 gr |
Procent dziennego zapotrzebowania |
Morela |
267 µg |
27% |
Pigwa |
167 µg |
17% |
Śliwka |
27 µg |
3% |
Kawon |
17 µg |
2% |
Banan |
20 µg |
2% |
Wiśnia |
17 µg |
2% |
Melon |
67 µg |
7% |
Jeżyna |
17 µg |
2% |
Figi suszone |
13 µg |
1% |
Kiwi |
15 µg |
2% |
Agrest |
33 µg |
3% |
Suszone morele |
583 µg |
58% |
Malina |
33 µg |
3% |
Mango |
54 µg |
5% |
Moroszka |
150 µg |
15% |
Nektarynka |
17 µg |
2% |
Rokitnik |
250 µg |
25% |
Papaja |
47 µg |
5% |
Brzoskwinia |
83 µg |
8% |
Brzoskwinia suszona |
167 µg |
17% |
Jarzębina czerwona |
1500 µg |
150% |
Jarzębina aronia |
200 µg |
20% |
Śliwka |
17 µg |
2% |
Porzeczka czerwona |
33 µg |
3% |
Porzeczka czarna |
17 µg |
2% |
Suszone morele |
583 µg |
58% |
Persimmon |
200 µg |
20% |
Czereśnia |
25 µg |
3% |
Suszone śliwki |
10 µg |
1% |
Dzika róża |
434 µg |
43% |
Witamina A w warzywach
Produkt |
Zawartość witaminy A w 100 gr |
Procent dziennego zapotrzebowania |
Bazylia |
264 µg |
26% |
Brokuł |
386 µg |
39% |
Kapusta brukselska |
50 µg |
5% |
Kalarepa |
17 µg |
2% |
Kapusta czerwona |
17 µg |
2% |
Kapusta pekińska |
16 µg |
2% |
Kolendra |
337 µg |
34% |
Liście mniszka lekarskiego |
508 µg |
51% |
Cebula zielona |
333 µg |
33% |
Por |
333 µg |
33% |
Marchew |
2000 µg |
200% |
Ogórek |
10 µg |
1% |
Paprocie |
181 µg |
18% |
Słodka papryka |
250 µg |
25% |
Pietruszka |
950 µg |
95% |
Pomidor |
133 µg |
13% |
Rabarbar |
10 µg |
1% |
Rzep |
17 µg |
2% |
Sałata liściowa |
292 µg |
29% |
Seler |
750 µg |
75% |
Szparagi |
83 µg |
8% |
Dynia |
250 µg |
25% |
Koper |
750 µg |
75% |
Szpinak |
750 µg |
75% |
Szczaw |
417 µg |
42% |