Polędwica z dorsza w papilotach z pieczoną cebulą, tłuczonymi ziemniakami

Redakcja

30.06.2019

2 minuty czytania

Polędwica z dorsza w papilotach z pieczoną cebulą, tłuczonymi ziemniakami

Zapraszamy do wypróbowania przepisu na dorsza pieczonego z cebulą, sałatką z kopru włoskiego i tłuczonymi ziemniakami. To smaczna i zdrowa propozycja na obiad, bogata w fitosterole, które pomagają obniżać poziom cholesterolu.

Składniki:

  • 2 sztuki świeżego fileta z dorsza bez skóry (200 g)
  • 1 łyżka oleju rzepakowego tłoczonego na zimno (10 ml)
  • 1 czerwona cebula (105 g)
  • 1/2 jabłka (90 g)
  • 2 i 1/2 łyżki miodu pszczelego (62 g)
  • 2 łyżki octu winnego, balsamicznego (12 ml)
  • 1/3 łyżki oliwy z oliwek (3 ml)
  • 2/3 łyżeczki nasion kopru włoskiego (2 g)
  • 1 łyżeczka suszonego pieprzu czarnego (1 g)
  • 2 łyżki skórki cytrynowej (36 g)
  • 5 szczypt soli (5 g)
  • 3 sztuki wczesnych ziemniaków (260 g)
  • 2 łyżki soku z cytryny (12 ml)
  • 1 łyżka margaryny Optima Cardio (20 g)
  • 2 łyżeczki oleju z pestek dyni (10 ml)
  • 1 bulwa kopru włoskiego, fenkuł (440 g)

Liczba porcji: 2
Wartość kaloryczna 1 porcji: 1081 kcal

Przygotowanie:

Ryba:

  1. Przygotuj spory arkusz papieru do pieczenia. Na jedną z jego połówek połóż kawałek ryby, skrop oliwą, oprósz solą i pieprzem. Dokładnie zawiń w kopertę.
  2. Wstaw tak przygotowanego dorsza do nagrzanego do 200°C piekarnika na 20-25 minut.

Pieczona cebula:

  1. Cebulę obierz, pokrój na ósemki i wymieszaj w misce z miodem, olejem, solą, pieprzem i octem balsamicznym.
  2. Przełóż na blachę wyłożoną folią aluminiową i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C na 30-35 minut, aż cebula apetycznie się skarmelizuje i zarumieni.

Ziemniaki:

  1. Ziemniaki obierz i ugotuj do miękkości w osolonej wodzie.
  2. Kiedy będą miękkie, odcedź je, osusz i utłucz z margaryną Optima Cardio.

Sałatka z kopru włoskiego:

  1. Koper włoski pokrój w cienkie plasterki razem z jabłkiem.
  2. Wymieszaj z olejem z pestek dyni, sokiem z cytryny, miodem i solą.

Smakowita Optima:

  1. Łyżkę margaryny Optima Cardio dokładnie wymieszaj z pozostałymi składnikami (miodem, skórką cytrynową, pieprzem, koprem włoskim) i wstaw do lodówki na 1-2 godziny.

Podanie:

  1. Na dużym talerzu ułóż tłuczone ziemniaki, na nich kawałek pieczonego dorsza.
  2. Obok połóż kilka kawałków pieczonej cebuli i sałatkę z kopru włoskiego.

Komentarz dietetyka:

Potrawa jest bardzo bogata w fitosterole, które pomagają obniżać poziom cholesterolu. Fitosterole pochodzą z oleju z pestek dyni oraz margaryny Optima Cardio.

Informacje o autorze:

Janek Paszkowski to młody kucharz, który zdobył popularność w pierwszej edycji programu Master Chef, w którym osiągnął etap 1/4 finału. Stażysta w londyńskiej restauracji FIFTEEN Jamiego Olivera, autor dwóch książek kucharskich. Felietonista w magazynach Jamie Magazine, Body Challenge oraz Playboy. Związany z lokalem Bułkę przez Bibułkę, w którym odpowiedzialny jest za kuchnię.

Najpopularniejsze artykuły

Zupa dyniowo-marchewkowa

Jesienna dieta wspierająca serce: rozgrzewające posiłki, które obniżają cholesterol

Kiedy za oknem jest zimno, deszczowo i ponuro, aż chce się sięgnąć po rozgrzewające posiłki. Ale czy wiesz, że możesz połączyć przyjemność ze świadomymi wyborami dietetycznymi? Zobacz, po co warto sięgnąć, jeżeli chcesz zadbać o utrzymanie prawidłowego poziomu cholesterolu oraz zdrowie serca. Mamy kilka propozycji, które mogą trafić do Twojego menu! Zupa dyniowo-marchewkowa Jeżeli jesień, […]

Grahamka

Grahamka z serem korycińskim, karmelizowaną śliwką, migdałami i radicchio

Zapraszamy do wypróbowania naszego przepisu na chleb gryczany z czarnuszką, z kozim twarogiem, ogórkiem, kaparami, czerwoną cebulą, miętą i prażonym słonecznikiem. To doskonała propozycja na zdrową i smaczną przekąskę, która dostarcza wielu cennych składników odżywczych i zachwyca wyrazistym smakiem. Dzięki połączeniu składników bogatych w wartości odżywcze, ta kanapka jest idealna dla osób dbających o zdrowie […]

Roladki z szynki z czosnkowym pumperniklem i rukolą

Roladki z szynki z czosnkowym pumperniklem i rukolą

Zapraszamy do wypróbowania naszego przepisu na roladki z szynki z twarożkiem i pumperniklem. To smaczna i zdrowa przekąska, idealna na lekki posiłek lub przystawkę. Składniki: 2 plastry szynki wieprzowej gotowanej (40 g) 3 łyżki kremowego chudego serka twarogowego (50 g) 1 łyżeczka posiekanego koperku (3 g) 1 kromka pumpernikla (35 g) Mała garść rukoli (15 […]

Przeczytaj także

Oliwa z oliwek

Jakie tłuszcze zalecane są w USA

Choć amerykańskie kulinaria często kojarzą się z fast foodem, oficjalne zalecenia żywieniowe USA prezentują znacznie zdrowsze podejście do spożycia tłuszczów. Departament Rolnictwa USA o tłuszczach Departament Rolnictwa Stanów Zjednoczonych stworzył kompleksowy podręcznik zawierający zalecenia żywieniowe dla dzieci i dorosłych. Dokument ten szczegółowo analizuje różne rodzaje tłuszczów i ich wpływ na zdrowie. Głównym celem tych wytycznych […]

Odwrócone ciasto z czerwonym grejpfrutem

Odwrócone ciasto z czerwonym grejpfrutem

Zapraszamy do wypróbowania naszego przepisu na ciasto z czerwonym grejpfrutem. To pyszna i zdrowa propozycja na deser, który dostarczy wartościowych składników odżywczych dzięki grejpfrutowi i olejowi rzepakowemu. Składniki: 1 czerwony grejpfrut (300 g) 1 jajko (60 g) 3 białka (90 g) 3 i 1/2 łyżki margaryny Optima Cardio (70 g) 8 łyżek oleju rzepakowego (80 […]

Makrela z purée z ciecierzycy i pieczonego czosnku

Makrela jest jednym z najlepszych źródeł tłuszczów omega 3, które dbają o dobrą kondycję układu krążenia. W diecie […]