Polędwica z dorsza w papilotach z pieczoną cebulą, tłuczonymi ziemniakami

Redakcja

30.06.2019

2 minuty czytania

Polędwica z dorsza w papilotach z pieczoną cebulą, tłuczonymi ziemniakami

Zapraszamy do wypróbowania przepisu na dorsza pieczonego z cebulą, sałatką z kopru włoskiego i tłuczonymi ziemniakami. To smaczna i zdrowa propozycja na obiad, bogata w fitosterole, które pomagają obniżać poziom cholesterolu.

Składniki:

  • 2 sztuki świeżego fileta z dorsza bez skóry (200 g)
  • 1 łyżka oleju rzepakowego tłoczonego na zimno (10 ml)
  • 1 czerwona cebula (105 g)
  • 1/2 jabłka (90 g)
  • 2 i 1/2 łyżki miodu pszczelego (62 g)
  • 2 łyżki octu winnego, balsamicznego (12 ml)
  • 1/3 łyżki oliwy z oliwek (3 ml)
  • 2/3 łyżeczki nasion kopru włoskiego (2 g)
  • 1 łyżeczka suszonego pieprzu czarnego (1 g)
  • 2 łyżki skórki cytrynowej (36 g)
  • 5 szczypt soli (5 g)
  • 3 sztuki wczesnych ziemniaków (260 g)
  • 2 łyżki soku z cytryny (12 ml)
  • 1 łyżka margaryny Optima Cardio (20 g)
  • 2 łyżeczki oleju z pestek dyni (10 ml)
  • 1 bulwa kopru włoskiego, fenkuł (440 g)

Liczba porcji: 2
Wartość kaloryczna 1 porcji: 1081 kcal

Przygotowanie:

Ryba:

  1. Przygotuj spory arkusz papieru do pieczenia. Na jedną z jego połówek połóż kawałek ryby, skrop oliwą, oprósz solą i pieprzem. Dokładnie zawiń w kopertę.
  2. Wstaw tak przygotowanego dorsza do nagrzanego do 200°C piekarnika na 20-25 minut.

Pieczona cebula:

  1. Cebulę obierz, pokrój na ósemki i wymieszaj w misce z miodem, olejem, solą, pieprzem i octem balsamicznym.
  2. Przełóż na blachę wyłożoną folią aluminiową i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C na 30-35 minut, aż cebula apetycznie się skarmelizuje i zarumieni.

Ziemniaki:

  1. Ziemniaki obierz i ugotuj do miękkości w osolonej wodzie.
  2. Kiedy będą miękkie, odcedź je, osusz i utłucz z margaryną Optima Cardio.

Sałatka z kopru włoskiego:

  1. Koper włoski pokrój w cienkie plasterki razem z jabłkiem.
  2. Wymieszaj z olejem z pestek dyni, sokiem z cytryny, miodem i solą.

Smakowita Optima:

  1. Łyżkę margaryny Optima Cardio dokładnie wymieszaj z pozostałymi składnikami (miodem, skórką cytrynową, pieprzem, koprem włoskim) i wstaw do lodówki na 1-2 godziny.

Podanie:

  1. Na dużym talerzu ułóż tłuczone ziemniaki, na nich kawałek pieczonego dorsza.
  2. Obok połóż kilka kawałków pieczonej cebuli i sałatkę z kopru włoskiego.

Komentarz dietetyka:

Potrawa jest bardzo bogata w fitosterole, które pomagają obniżać poziom cholesterolu. Fitosterole pochodzą z oleju z pestek dyni oraz margaryny Optima Cardio.

Informacje o autorze:

Janek Paszkowski to młody kucharz, który zdobył popularność w pierwszej edycji programu Master Chef, w którym osiągnął etap 1/4 finału. Stażysta w londyńskiej restauracji FIFTEEN Jamiego Olivera, autor dwóch książek kucharskich. Felietonista w magazynach Jamie Magazine, Body Challenge oraz Playboy. Związany z lokalem Bułkę przez Bibułkę, w którym odpowiedzialny jest za kuchnię.

Najpopularniejsze artykuły

Torcik z pieczywa tostowego z polędwicą, jajkiem na twardo, szczypiorkiem, pomidorem i rzeżuchą

Zapraszamy do wypróbowania naszego przepisu na torcik z pieczywa tostowego z polędwicą, jajkiem na twardo, szczypiorkiem, pomidorem i rzeżuchą. To wyjątkowa propozycja na smakowitą i zdrową przekąskę, która z pewnością zachwyci swoim wyglądem i smakiem. Idealna na śniadanie lub lekką kolację, dostarcza wielu cennych składników odżywczych. Składniki: 4 kromki dobrego pieczywa tostowego (chleb wycinamy w […]

Grzanka z jajkiem MOLE (pół-twardo), szczypiorkowym jogurtem, wędzonym łososiem i blanszowanym szpinakiem

Grzanka z jajkiem MOLE (pół-twardo), szczypiorkowym jogurtem, wędzonym łososiem i blanszowanym szpinakiem

Zapraszamy do spróbowania naszej wyjątkowej grzanki z jajkiem MOLE, szczypiorkowym jogurtem, wędzonym łososiem i blanszowanym szpinakiem. To połączenie świeżych, zdrowych składników sprawi, że Twój posiłek będzie nie tylko smaczny, ale i pełen wartości odżywczych. Idealna na szybkie śniadanie lub lekką kolację, ta grzanka z pewnością zadowoli Twoje kubki smakowe. Składniki: Jajko – 1 sztuka (60 […]

Szakszuka, czyli jaja w pomidorach

Szakszuka, czyli jaja w pomidorach

Szakszuka to danie pochodzące z Bliskiego Wschodu, które zdobyło popularność na całym świecie dzięki swojej prostocie i wyjątkowemu smakowi. To idealna propozycja na śniadanie lub lekki obiad. Jajka duszone w aromatycznym sosie pomidorowym, podawane z razowym chlebem, stanowią zdrową i sycącą opcję posiłku. Składniki: 2 jajka (120 g) 3 podłużne pomidory typu pelati (400 g) […]

Przeczytaj także

Przepis na rozgrzewającą, kremową zupę z dyni

Przepis na rozgrzewającą, kremową zupę z dyni

Jedną z najważniejszych zasad funkcjonujących w teorii zdrowego odżywiania, jest spożywanie tych produktów, które rosną i dojrzewają […]

Roladki z cukinii z kaszą gryczaną i szpinakiem

Cukinia zawiera witaminy C, K, B6, B2 oraz kwas foliowy. Jak większość warzyw odznacza się niską kalorycznością […]

Roladki cielęce z żurawiną, jarmużem i purée z buraków oraz śliwek

Ciekawa kompozycja produktów nie tylko pod względem smaków i aromatów, lecz także wartości odżywczej. Cielęcina jest źródłem pełnowartościowego […]