Zapraszamy do wypróbowania naszego przepisu na muffiny z kaszą jaglaną i truskawkami. To zdrowa i smaczna propozycja na śniadanie lub deser, która dostarcza cennych wartości odżywczych dzięki zawartości kaszy jaglanej i pełnoziarnistej mąki.
Składniki:
- 1/3 szklanki kaszy jaglanej (60 g)
- 1/3 szklanki wody (165 ml)
- 1 szklanka pełnoziarnistej mąki pszennej (150 g)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia (4 g)
- 1 łyżeczka sody (4 g)
- 1 szklanka niskotłuszczowego jogurtu naturalnego (230 g)
- 3 łyżki margaryny Optima Cardio (60 g)
- 1 jajko (60 g)
- 2 białka (60 g)
- 2 łyżki miodu (50 g)
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 1 szklanka truskawek (150 g)
Liczba porcji: 8
Wartość kaloryczna 1 porcji: 173 kcal
Przygotowanie:
- Kaszę wsyp na sito, dwukrotnie przepłucz zimną wodą. Przełóż do garnka, zalej wodą, gotuj na małym ogniu, aż kasza wchłonie cały płyn, ostudź.
- Połącz przestudzoną kaszę, mąkę, proszek do pieczenia oraz sodę oczyszczoną.
- Oddzielnie wymieszaj jogurt, stopioną margarynę, roztrzepane jajko i białka, miód oraz ekstrakt waniliowy.
- Mokre składniki wlej do suchych, wymieszaj szpatułką.
- Dodaj pokrojone na ćwiartki truskawki, delikatnie wymieszaj.
- Foremki do muffinów lub papilotki napełnij ciastem do 3/4 wysokości.
- Piecz ok. 20 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C (możesz sprawdzić patyczkiem).
Komentarz dietetyka:
Ciekawy przepis na muffiny, które dzięki kaszy oraz pełnoziarnistej mące będą zawierały znacznie więcej błonnika niż ich tradycyjny odpowiednik.