Pasztet z kaszy jaglanej

Redakcja Optymalnewybory.pl

13.02.2020

Pasztet w nowej odsłonie. Kasza i warzywa stanowią porcję błonnika, witamin oraz minerałów. Bogactwo przypraw nadaje potrawie wyjątkowy smak i aromat, eliminuje konieczność dodawania soli. Brak w recepturze podrobów oraz tłustego mięsa zmniejsza kaloryczność i zawartość cholesterolu.

 Wartość kaloryczna 1 porcji: 131 kcal.

Składniki na 12 porcji

  • 1 i 1/2 szklanki kaszy jaglanej (270 g);
  • 3 marchewki (140 g);
  • 1 pietruszka (80 g);
  • 1 korzeń selera (60 g);
  • 1 por, biała część (50 g);
  • 3 ząbki czosnku;
  • 2 łyżki margaryny Optima Cardio (40 g);
  • 1 łyżeczka majeranku;
  • 1 łyżeczka oregano;
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej;
  • 1 łyżeczka tymianku;
  • 1 łyżeczka słodkiej, najlepiej wędzonej papryki;
  • 5 łyżek pestek dyni (50 g);
  • 2 łyżki oliwy (20 g);
  • 2 białka (70 g);
  • pieprz do smaku.

Przygotowanie

Kaszę opłucz, zalej 3 szklankami wody. Gotuj 15–20 minut, od czasu do czasu mieszając. Pestki dyni upraż na suchej patelni. Marchewki, pietruszkę i seler obierz, zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Por oczyść, białą część potnij w paski.

Czosnek obierz, przeciśnij przez praskę. Na dużej patelni rozgrzej margarynę Optima Cardio. Dodaj por oraz czosnek, duś 5 minut. Dołóż marchewki, pietruszkę i seler, wlej 6–8 łyżek wody. Dopraw majerankiem, oregano, gałką muszkatołową, tymiankiem oraz papryką, duś 10–15 minut.

Warzywa połącz z kaszą, pestkami dyni, oliwą oraz białkami. Dopraw do smaku świeżo zmielonym pieprzem, dokładnie wymieszaj, zmiksuj. Formę keksówkę wyściel papierem do pieczenia, przełóż masę, wyrównaj. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 170°C, piecz 45–50 minut. Wyciągnij z piekarnika, ostudź, odstaw na noc do lodówki.

Najpopularniejsze artykuły

Krem marchewkowy z imbirem

Krem marchewkowy z imbirem

Zupa marchewkowa z imbirem i pomarańczą to aromatyczna i zdrowa propozycja na lekki obiad lub kolację. Połączenie słodkiej marchewki z ostrym imbirem i cytrusową nutą pomarańczy sprawia, że zupa jest wyjątkowo smaczna i orzeźwiająca. Dodatkowo, jest niskokaloryczna i bogata w witaminy. Składniki: 10 marchewek (600 g) 1 pietruszka (80 g) 1 cebula (120 g) 2-centymetrowy […]

Roladki cielęce z żurawiną, jarmużem i purée z buraków oraz śliwek

Ciekawa kompozycja produktów nie tylko pod względem smaków i aromatów, lecz także wartości odżywczej. Cielęcina jest źródłem pełnowartościowego […]

Bułka razowa z szynką

Bułka razowa z szynką wędzoną z indyka, awokado, marynowanym jalapeño, pomidorem, czerwoną cebulą i sałatą rzymską

Zapraszamy do spróbowania naszego przepisu na bułkę razową z szynką wędzoną z indyka, awokado, marynowanym jalapeño, pomidorem, czerwoną cebulą i sałatą rzymską. To doskonałe połączenie smaków i wartości odżywczych, które wspiera zdrowy styl życia. Dzięki wykorzystaniu świeżych i zdrowych składników, ta kanapka dostarcza nie tylko przyjemności kulinarnej, ale również wielu korzyści zdrowotnych. Składniki: 1 bułka […]

Przeczytaj także

Piernik świąteczny – jak zrobić pyszne ciasto na Wigilię?

Prosty przepis na piernik świąteczny:L mamy dla Ciebie tradycyjny przepis na prawdziwy świąteczny piernik na miodzie! Smacznego!

Kanapka z pstrągiem, ogórkiem, rukolą i musztardą miodową

Rogal z makiem z gotowanym łososiem, sosem koperkowym, czerwoną cebulą i ogórkiem małosolnym

Zapraszamy do wypróbowania naszego przepisu na rogal z makiem z gotowanym łososiem, sosem koperkowym, czerwoną cebulą i ogórkiem małosolnym. To wyjątkowa propozycja na smaczne i zdrowe śniadanie lub lunch, która łączy w sobie bogactwo smaków i wartości odżywczych. Składniki: 1 rogal z makiem 2 łyżeczki Optimy DHA (10 g) 1 łyżka jogurtu greckiego 1 łyżeczka […]

6 pomysłów na zdrowe wielkanocne śniadania

Śniadanie wielkanocne to jeden z najważniejszych posiłków podczas świąt Zmartwychwstania. Nie powinniśmy jednak zapominać o diecie dla serca.