5,00

Kamica żółciowa: jakie produkty należy wykluczyć z diety?

Redakcja Optymalnewybory.pl

1.06.2022

2 minuty czytania

<p>Dietitian writing diet plan, view from above on the table with different healthy products and drawings on the topic of healthy eating</p>


Kamicę żółciową uważa się za jedną z najczęstszych przyczyn hospitalizacji z powodu schorzeń układu pokarmowego. Niezależnie od tego, jaką metodę leczenia wybierze lekarz, koniecznością jest trzymanie odpowiedniej diety. Dowiedz się, jakie produkty należy wykluczyć z codziennego jadłospisu.

Szacuje się, że z kamicą żółciową zmaga się nawet 20% Polaków[1], a ryzyko zachorowania wzrasta z wiekiem. Prawdopodobieństwo wystąpienia schorzenia można zmniejszyć poprzez odpowiednią dietę. Stanowi ona także jeden z najważniejszych elementów postępowania po przebyciu leczenia.
Optima Cardio

Czynniki zwiększające ryzyko wystąpienia kamicy żółciowej

Chociaż kamica żółciowa może wystąpić u każdego, wyróżnia się kilka czynników ryzyka. Zalicza się do nich m.in.:

  • wiek,
  • predyspozycje genetyczne,
  • otyłość,
  • zbyt duże stężenie trójglicerydów we krwi,
  • niska aktywność fizyczna,
  • czynniki hormonalne.

Biorąc pod uwagę fakt, że wpływ na rozwój kamicy żółciowej mają otyłość oraz zaburzenia gospodarki lipidowej, dieta odgrywa istotną rolę w działaniach prewencyjnych.

Dieta po leczeniu kamicy żółciowej – o czym pamiętać?

Przestrzeganie prawidłowej diety jest jednym z elementów warunkujących powrót do zdrowia – bez obaw o nawrót dolegliwości.

Najważniejsze zalecenie żywieniowe dotyczą m.in.:

  • komponowania posiłków bazujących na produktach niskotłuszczowych i wysokowęglowodanowych;
  • wyeliminowania dań ciężkostrawnych, zawierających dużą ilość kwasów nasyconych;
  • unikania spożywania zbyt obfitych dań;
  • spożywanie nawet 5-6 posiłków dziennie, ale w dużo mniejszych porcjach;
  • jedzenia o stałych porach – najlepiej w regularnych odstępach czasu.

Należy także ograniczyć spożywanie produktów długo przechowywanych w lodówce. Może to bowiem sprzyjać infekcjom pokarmowym oraz biegunkom[2].

W diecie przy kamicy żółciowej ogromną rolę odgrywa błonnik – i to z dwóch powodów. Po pierwsze przyczynia się do poprawy pasażu jelitowego. Po drugie odpowiada za zwiększenie produkcji kwasu chenodeoksycholowego w wątrobie, co z kolei pomaga w rozpuszczaniu złogów cholesterolu.

Dieta w kamicy żółciowej – lista produktów niewskazanych

Aby nie dopuścić do nasilenia objawów kamicy żółciowej czy wspomóc pracę układu pokarmowego po wycięciu pęcherzyka żółciowego, koniecznością jest wykluczenie z diety kilku produktów spożywczych. Są to głównie źródła kwasów tłuszczowych nasyconych i cholesterolu, które odpowiadają za zaburzenia gospodarki lipidowej.

Na liście produktów zakazanych znajdują się m.in.:

  • tłuste wędliny;
  • mięso;
  • tłuste sery żółte;
  • serki topione;

Zaleca się także wykluczenie żółtka jaj, ponieważ u niektórych osób może wywoływać silne skurcze pęcherzyka żółciowego.

Nie oznacza to jednak konieczności całkowitej rezygnacji z dostarczania tłuszczów. Zapotrzebowanie na ten składnik pomagają pokryć produkty spożywcze będące źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych. Są to m.in. oliwa, olej rzepakowy, olej słonecznikowy.

Warto także ograniczyć ilość spożywanego masła na rzecz miękkiej margaryny do smarowania pieczywa. Optima Cardio charakteryzuje się korzystnym dla zdrowia profilem kwasów tłuszczowych, dlatego jej spożywanie przez osoby z kamicą żółciową jest dozwolone.

Pamiętaj! Powyższe zalecenia mogą wiązać się z ograniczeniem wchłaniania witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Z tego powodu zaleca się wzbogacić codzienny jadłospis w produkty będące źródłem:

  • ß-karotenu, np. brokuły, marchew, szpinak, wiśnie, morele, śliwki;
  • witaminy D, np. tłuste ryby morskie;
  • witaminy E, np. otręby pszenne, zielona pietruszka, sałata, szparagi, jagody;
  • witaminy K, np. brukselka, kapusta, zielona sałata.

Powyższe zalecenia dietetyczne są koniecznością w przypadku zdiagnozowanej kamicy żółciowej oraz po przebytym leczeniu. Jeśli nie odczuwasz objawów schorzenia, ale znajdujesz się w grupie ryzyka, sposób odżywiania może być mniej restrykcyjny. W tym przypadku wystarczy stosować się do zasad racjonalnego żywienia, pamiętając o ograniczeniu spożycia produktów zawierających nasycone kwasy tłuszczowe oraz zwiększeniu ilości źródeł błonnika pokarmowego w diecie. Odpowiednio skomponowany jadłospis, w połączeniu z umiarkowaną aktywnością fizyczną, zmniejszy ryzyko wystąpienia choroby.

[1] https://www.mp.pl/pacjent/gastrologia/choroby/pecherzyk/50809,kamica-zolciowa

[2] https://www.mp.pl/pacjent/dieta/diety/diety_w_chorobach/108571,dieta-w-kamicy-zolciowej

 

Najpopularniejsze artykuły

Zmiana stylu życia w drodze po zdrowie, czyli sekret długowieczności

Lektura tego artykułu zajmie 5 minut. Stres, życie w ciągłym biegu, nieustanne podejmowanie ważnych decyzji, dieta opierająca […]

Menopauza

„Przed menopauzą nie uciekniemy”. Dietetyczka zdradza, jak się przygotować do przekwitania

Przed menopauzą nie uciekniemy, ale możemy się do niej przygotować, by przejść ten trudny okres, bez uszczerbku na zdrowiu i samopoczuciu. Dowiedz się, jakie zmiany warto wprowadzić do swojego trybu życia, by być w dobrej formie i czerpać z życia garściami. Chciałabym, abyśmy dzisiaj porozmawiały o menopauzie w kontekście chorób serca. Z badań naukowych wiemy, […]

Badania profilaktyczne po 40. roku życia. Co powinny zawierać?

2021-12-01  Lektura tego artykułu zajmie 2 minuty Najlepszą metodą walki z chorobami jest podejmowanie działań zapobiegających ich […]

Przeczytaj także

Te owoce wspomagają pracę serca! Czy znasz je wszystkie?

Zależy Ci na zdrowiu serca? Jeśli tak, zadbaj o odpowiednią podaż warzyw i owoców w diecie. Zgodnie z zasadami zdrowego żywienia powinny one stanowić nawet 50% tego, co jesz . Jednak liczy się nie tylko ilość tych produktów, ale też to, które wybierzesz. Poznaj owoce, które zawierają składniki ważne dla zachowania zdrowia serca

Dieta na nadciśnienie i cholesterol – co włączyć do menu?

Niemal 10 mln osób w Polsce zmaga się z nadciśnieniem tętniczym[1], a z podwyższonym poziomem cholesterolu – nawet 20 mln Polaków[2]. Ty również jesteś w którejś z tych grup? Pomóż swojemu organizmowi, aby cieszyć się dłuższym życiem i doskonałym samopoczuciem.

Odżyw mózg! 5 produktów, po które warto sięgnąć

Zależy ci na utrzymaniu wysokiej sprawności umysłowej? To, jak będzie pracował twój mózg, zależy od twojej diety. Poznaj produkty spożywcze, których nie może zabraknąć w codziennym menu. Włącz je do jadłospisu, a twój mózg odwdzięczy się wydajniejszą pracą.