Jak rozpoznać udar mózgu i udzielić pierwszej pomocy? [Infografika]

Redakcja

17.05.2023

1 minuta czytania

Udar mózgu

Czy wiesz, że:
– udar mózgu co roku wyłąga 1 na 6 Polaków?
– rocznie w Polsce jest ok. 90 000 przypadków udaru niedokrwiennego?
– komórki mózgu zaczynają obumierać już po 4 minutach od wystąpienia udaru?
– tylko dla leczenia niewielkiej części do 3-4,5 godziny od wystąpienia udaru, można odwrócić lub ograniczyć jego skutki?
– 30% osób umiera w wyniku udaru w 1. miesiącu od zachorowania?
Jak rozpoznać udar mózgu?
– Asymetria twarzy, np. opadnięty kącik ust.
– Niezrozumiała mowa lub niemożność mówienia.
– Problemy z widzeniem, np. podwójne widzenie.”
– Problemy z równowagą, np. nagłe zawroty głowy.
– Nagły ból głowy, silny, piorunujący ból bez oczywistej przyczyny.
– Zaburzenia świadomości, np. nagła dezorientacja.
Więcej na temat objawów udaru móżgu w naszej infografice: infografika

Najpopularniejsze artykuły

Co może obniżaćcholesterol?

Fitosterole – naturalny sposób na obniżenie cholesterolu [Wideo]

 Wysokí poziom cholesterolu to problem, z którym zmaga się coraz więcej osób. Na szczęście natura oferuje nam skuteczne rozwiązanie w postaci fitosteroli – związków roślinnych, które mogą znacząco wpłynąć na poprawę naszych wyników lipidowych. Jak działają fitosterole? Fitosterole to naturalne substancje pochodzenia roślinnego, które mają udowodnioną skuteczność w obniżaniu poziomu cholesterolu. Ich mechanizm działania […]

Nabiał a cholesterol – co musisz wiedzieć?

Istnieje kilka produktów, określanych bombami cholesterolowymi, które w pierwszej kolejności należy z diety wyeliminować. Należą do nich: żółtko jaja kurzego, śmietanka 30 i 36% tłuszczu, ser feta, pełnotłusty ser camembert, tłusty ser twarogowy, mleko 3,2%, mleko skondensowane, masło

Dieta po zawale. Jakich produktów bezwzględnie unikać?

Zawał bardzo często diametralnie zmienia życie pacjenta. Po wyjściu ze szpitala musi on zmienić tryb życia – zadbać zarówno o odpowiednią dawkę ruchu, jak i o zdrową dietę. Właściwe żywienie to jeden z filarów utrzymania prawidłowego ciśnienia krwi czy poziomu cholesterolu. Co zatem powinno się znaleźć w diecie po zawale, a jakich produktów należy bezwzględnie unikać? Oto najważniejsze informacje.

Przeczytaj także

Jedzenie na serce: dieta DASH w profilaktyce miażdżycy

Dieta DASH jest od wielu lat uznawana za jedną z najzdrowszych na świecie

Hipercholesterolemia

Dietetyk radzi: Rodzinna hipercholesterolemia to poważna choroba. Konieczna jest zmiana diety oraz przyjmowanie leków

Hipercholesterolemia rodzinna to podstępna choroba, która bardzo długo nie daje żadnych objawów, jednak może mieć poważne konsekwencje. Na czym polega hipercholesterolemia rodzina, jakie badania laboratoryjne mogą pomóc w jej zdiagnozowaniu, a także jak trzeba zmodyfikować dietę, by trzymać cholesterol pod kontrolą. Na te pytania odpowiada dietetyczka Jadwiga Przybyłowska.   Wiele osób dowiaduje się o wysokim […]

Kobieta - zawał serca

Czy grozi Ci zawał? Sprawdź 6 czynników ryzyka typowych dla kobiet

Zawał – brzmi groźnie. I rzeczywiście, z atakiem serca nie ma żartów. To stan, który może doprowadzić nawet do śmierci. Zastanawiasz się, czy Ci grozi? Poznaj najważniejsze czynniki, które zwiększają ryzyko zawału u kobiet. Niektóre Cię zaskoczą. 1.     Menopauza Czy zastanawiałaś się kiedyś, dlaczego mówi się, że kobiety chorują na serce później niż mężczyźni? To […]