Jak rozpoznać udar mózgu i udzielić pierwszej pomocy? [Infografika]

Redakcja

17.05.2023

1 minuta czytania

Udar mózgu

Czy wiesz, że:
– udar mózgu co roku wyłąga 1 na 6 Polaków?
– rocznie w Polsce jest ok. 90 000 przypadków udaru niedokrwiennego?
– komórki mózgu zaczynają obumierać już po 4 minutach od wystąpienia udaru?
– tylko dla leczenia niewielkiej części do 3-4,5 godziny od wystąpienia udaru, można odwrócić lub ograniczyć jego skutki?
– 30% osób umiera w wyniku udaru w 1. miesiącu od zachorowania?

Jak rozpoznać udar mózgu?
– Asymetria twarzy, np. opadnięty kącik ust.
– Niezrozumiała mowa lub niemożność mówienia.
– Problemy z widzeniem, np. podwójne widzenie.”
– Problemy z równowagą, np. nagłe zawroty głowy.
– Nagły ból głowy, silny, piorunujący ból bez oczywistej przyczyny.
– Zaburzenia świadomości, np. nagła dezorientacja.

Więcej na temat objawów udaru móżgu w naszej infografice: infografika

Najpopularniejsze artykuły

Menopauza

„Przed menopauzą nie uciekniemy”. Dietetyczka zdradza, jak się przygotować do przekwitania

Przed menopauzą nie uciekniemy, ale możemy się do niej przygotować, by przejść ten trudny okres, bez uszczerbku na zdrowiu i samopoczuciu. Dowiedz się, jakie zmiany warto wprowadzić do swojego trybu życia, by być w dobrej formie i czerpać z życia garściami. Chciałabym, abyśmy dzisiaj porozmawiały o menopauzie w kontekście chorób serca. Z badań naukowych wiemy, […]

Chleb razowy z kiełbasą jałowcową, marynowaną papryką, natką pietruszki i żółtym serem

Chleb razowy z kiełbasą jałowcową, marynowaną papryką, natką pietruszki i żółtym serem

Zapraszamy do wypróbowania naszego przepisu na chleb razowy z kiełbasą jałowcową, marynowaną papryką, natką pietruszki i żółtym serem. To pyszna i zdrowa propozycja na sycące śniadanie lub lunch, która łączy tradycyjne smaki z nowoczesnym podejściem do zdrowego odżywiania. Składniki: 2 kromki chleba razowego 2 łyżeczki Optimy DHA 3 plasterki kiełbasy jałowcowej Strawa 1 cienki plasterek […]

Risotto z brązowego ryżu z kurkami, rukolą i kolorowym pieprzem

Risotto z brązowego ryżu z kurkami, rukolą i kolorowym pieprzem

Przygotowanie tego wyjątkowego risotto to prawdziwa kulinarna przygoda. Bogate w smaki, pełne aromatycznych ziół i świeżych składników danie jest idealnym wyborem na elegancki obiad lub kolację. Brązowy ryż, kurki i delikatny kozi ser tworzą harmonijną kompozycję, która zadowoli nawet najbardziej wymagające podniebienia. Dodatek rukoli i wyrazistego pieprzu nadaje potrawie charakteru, a mieszanka kolorowych sałat stanowi […]

Przeczytaj także

Dieta po zawale – prawidłowe nawyki

Zgodnie z zaleceniami Europejskiego Towarzystwa Kardiologicznego „złotym standardem” po zawale jest dieta śródziemnomorska

Dieta śródziemnomorska i jej wpływ na serce

2021-12-15 Lektura tego artykułu zajmie 2 minuty Mimo rosnącej świadomości wśród Polaków, choroby układu sercowo-naczyniowego nadal stanowią […]

Hummus z pieczonym bakłażanem i kolendrą

Bakłażan i cieciorka na pumperniklu

Bakłażan i cieciorka na pumperniklu Pieczony bakłażan i cieciorka to doskonałe połączenie smaków i tekstur, które sprawią, że Twoje kubki smakowe będą zachwycone. Połączenie tych składników na chrupiącym pumperniklu tworzy zdrową i sycącą przekąskę lub lekki posiłek. To danie jest bogate w białko roślinne i zdrowe tłuszcze, co czyni je idealnym wyborem dla osób dbających […]