Grahamka z szynką swojską, jajkiem sadzonym, szybko marynowanym ogórkiem z czerwoną cebulą, czarnuszką i lubczykową Optimą Cardio

Redakcja

29.06.2024

2 minuty czytania

Grahamka z szynką i jajkiem sadzonym

Zapraszamy do wypróbowania naszego przepisu na grahamkę z szynką swojską, jajkiem sadzonym, szybko marynowanym ogórkiem z czerwoną cebulą, czarnuszką i lubczykową Optimą Cardio. To smaczna i zdrowa propozycja na sycące śniadanie lub lunch, która łączy w sobie tradycyjne smaki z nowoczesnym podejściem do zdrowego żywienia.

Składniki:

  • 1 grahamka
  • 2 łyżeczki Optimy Cardio (10 g)
  • 1 pęczek świeżego lubczyku
  • 2 plasterki swojskiej szynki z Górna
  • 1 jajko od kur z wolnego wybiegu
  • Sól
  • Pieprz
  • 1 duży zielony ogórek
  • 1 czerwona cebula
  • 3 łyżki białego octu winnego
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • 1 łyżka czarnuszki

Kaloryczność:

Wartość odżywcza Ilość
Energia 552,5 kcal / 514 g
Białko ogółem 22,8 g
Tłuszcz 26,1 g
Węglowodany ogółem 53,3 g
Błonnik pokarmowy 10,3 g
Sód 738,5 mg
Witamina A (ekwiw. retinolu) 655,7 µg
Witamina D 2,6 µg
Cholesterol 218,7 mg
Kwasy tłuszczowe nasycone 7,6 g
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone 12,2 g
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone 4,3 g

Wykonanie:

  1. Margarynę na cholesterol Optima Cardio zmiksuj z lubczykiem, solą i pieprzem na super zielone smarowidło.
  2. Ogórki pokrój obieraczką do warzyw na długie wstążki.
  3. Cebulę pokrój w cieniutkie plasterki i przełóż do miski razem z ogórkiem. Zalej mieszankę octem, dodaj cukier i czarnuszkę, wymieszaj i odstaw w chłodne miejsce.
  4. Grahamkę przekrój na pół. Jedną połówkę posmaruj margaryną. Na nią połóż mieszankę marynowanego ogórka z cebulą, na to rozłóż dwa plasterki szynki oraz sadzone jajko. Oprósz wszystko solą i pieprzem i przykryj drugą połówką bułki.

Komentarz dietetyka:

O znakomitym działaniu lubczyku informowano już wiele lat temu. Dodany do wielu potraw nadaje im niepowtarzalnego smaku oraz aromatu. Oprócz tego roślina skutecznie niweluje liczne dolegliwości zdrowotne (flawonoidy zawarte w roślinie okazują się szczególnie pomocne chociażby przy dolegliwościach żołądkowych lub infekcjach układu moczowego).

Składnik regionalny:

Szynka swojska z Górna

Szynka wpisana na listę polskich produktów tradycyjnych. Do jej produkcji używa się tylko przypraw naturalnych. Produkt pochodzi z Górna, wsi położonej w Kotlinie Sandomierskiej. Czyste, rolnicze tereny pozwoliły przed wojną na wypracowanie wyjątkowych metod produkowania wędlin. Tradycyjna receptura jest nadal zachowywana i przekazywana z pokolenia na pokolenie.

Najpopularniejsze artykuły

Chleb razowy z kiełbasą jałowcową, marynowaną papryką, natką pietruszki i żółtym serem

Chleb razowy z kiełbasą jałowcową, marynowaną papryką, natką pietruszki i żółtym serem

Zapraszamy do wypróbowania naszego przepisu na chleb razowy z kiełbasą jałowcową, marynowaną papryką, natką pietruszki i żółtym serem. To pyszna i zdrowa propozycja na sycące śniadanie lub lunch, która łączy tradycyjne smaki z nowoczesnym podejściem do zdrowego odżywiania. Składniki: 2 kromki chleba razowego 2 łyżeczki Optimy DHA 3 plasterki kiełbasy jałowcowej Strawa 1 cienki plasterek […]

Pieczone roladki z chleba tostowego z łososiem i natką pietruszki

Pieczone roladki z chleba tostowego z łososiem i natką pietruszki

Roladki z chleba tostowego z łososiem to elegancka i smaczna przekąska, idealna zarówno na ciepło, jak i na zimno. Połączenie delikatnego łososia, natki pietruszki i pełnoziarnistego chleba sprawia, że danie jest nie tylko pyszne, ale także zdrowe i pożywne. Świetnie sprawdzi się jako przystawka lub lekkie danie na lunch. Składniki: 1 filet z łososia (250 […]

Ziołowe naleśniki orkiszowe z twarogiem i pastą z ciecierzycy

Ziołowe naleśniki orkiszowe z twarogiem i pastą z ciecierzycy

Naleśniki orkiszowe to pyszna i zdrowa alternatywa dla tradycyjnych naleśników. Połączenie pełnoziarnistej mąki orkiszowej z aromatycznymi ziołami i dwoma rodzajami nadzienia – serowym i z ciecierzycy – sprawia, że danie jest pełne smaku i wartości odżywczych. Składniki: 1 szklanka pełnoziarnistej mąki orkiszowej (120 g) 1 szklanka mleka 1,5% (125 ml) 1 jajko (60 g) 1 […]

Przeczytaj także

Ogórkowy chłodnik z bazyliowymi tostami

Ogórkowy chłodnik z bazyliowymi tostami

Zapraszamy do wypróbowania naszego przepisu na orzeźwiający chłodnik z jogurtem naturalnym i fetą, idealny na letnie dni. Do tego pyszne tosty z bazyliowym smarowidłem. Składniki: 2 szklanki jogurtu naturalnego (500 g) 1 ogórek zielony (180 g) 1 ząbek czosnku (1 g) 5 rzodkiewek (25 g) 2 łyżki sera feta (40 g) 1 łyżka koperku (6 […]

Optima

Bagietka pełnoziarnista z szynką gotowaną, majonezem, rukolą, chrzanem, pieczonym burakiem i jajkiem na twardo

Zapraszamy do wypróbowania naszego przepisu na bagietkę pełnoziarnistą z szynką gotowaną, majonezem, rukolą, chrzanem, pieczonym burakiem i jajkiem na twardo. To zdrowa i smaczna propozycja na sycące śniadanie lub lunch, która łączy w sobie wyjątkowe smaki i wartości odżywcze. Składniki: 1/2 pełnoziarnistej bagietki 3 plasterki szynki gotowanej – Tradycyjne Jadło 2 łyżeczki Optimy Cardio Potas […]

Risotto z brązowego ryżu z kurkami, rukolą i kolorowym pieprzem

Risotto z brązowego ryżu z kurkami, rukolą i kolorowym pieprzem

Przygotowanie tego wyjątkowego risotto to prawdziwa kulinarna przygoda. Bogate w smaki, pełne aromatycznych ziół i świeżych składników danie jest idealnym wyborem na elegancki obiad lub kolację. Brązowy ryż, kurki i delikatny kozi ser tworzą harmonijną kompozycję, która zadowoli nawet najbardziej wymagające podniebienia. Dodatek rukoli i wyrazistego pieprzu nadaje potrawie charakteru, a mieszanka kolorowych sałat stanowi […]