Zapraszamy do wypróbowania naszego przepisu na grahamkę z szynką swojską, jajkiem sadzonym, szybko marynowanym ogórkiem z czerwoną cebulą, czarnuszką i lubczykową Optimą Cardio. To smaczna i zdrowa propozycja na sycące śniadanie lub lunch, która łączy w sobie tradycyjne smaki z nowoczesnym podejściem do zdrowego żywienia.
Składniki:
- 1 grahamka
- 2 łyżeczki Optimy Cardio (10 g)
- 1 pęczek świeżego lubczyku
- 2 plasterki swojskiej szynki z Górna
- 1 jajko od kur z wolnego wybiegu
- Sól
- Pieprz
- 1 duży zielony ogórek
- 1 czerwona cebula
- 3 łyżki białego octu winnego
- 1 łyżka brązowego cukru
- 1 łyżka czarnuszki
Kaloryczność:
Wartość odżywcza | Ilość |
---|---|
Energia | 552,5 kcal / 514 g |
Białko ogółem | 22,8 g |
Tłuszcz | 26,1 g |
Węglowodany ogółem | 53,3 g |
Błonnik pokarmowy | 10,3 g |
Sód | 738,5 mg |
Witamina A (ekwiw. retinolu) | 655,7 µg |
Witamina D | 2,6 µg |
Cholesterol | 218,7 mg |
Kwasy tłuszczowe nasycone | 7,6 g |
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone | 12,2 g |
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone | 4,3 g |
Wykonanie:
- Margarynę na cholesterol Optima Cardio zmiksuj z lubczykiem, solą i pieprzem na super zielone smarowidło.
- Ogórki pokrój obieraczką do warzyw na długie wstążki.
- Cebulę pokrój w cieniutkie plasterki i przełóż do miski razem z ogórkiem. Zalej mieszankę octem, dodaj cukier i czarnuszkę, wymieszaj i odstaw w chłodne miejsce.
- Grahamkę przekrój na pół. Jedną połówkę posmaruj margaryną. Na nią połóż mieszankę marynowanego ogórka z cebulą, na to rozłóż dwa plasterki szynki oraz sadzone jajko. Oprósz wszystko solą i pieprzem i przykryj drugą połówką bułki.
Komentarz dietetyka:
O znakomitym działaniu lubczyku informowano już wiele lat temu. Dodany do wielu potraw nadaje im niepowtarzalnego smaku oraz aromatu. Oprócz tego roślina skutecznie niweluje liczne dolegliwości zdrowotne (flawonoidy zawarte w roślinie okazują się szczególnie pomocne chociażby przy dolegliwościach żołądkowych lub infekcjach układu moczowego).
Składnik regionalny:
Szynka swojska z Górna
Szynka wpisana na listę polskich produktów tradycyjnych. Do jej produkcji używa się tylko przypraw naturalnych. Produkt pochodzi z Górna, wsi położonej w Kotlinie Sandomierskiej. Czyste, rolnicze tereny pozwoliły przed wojną na wypracowanie wyjątkowych metod produkowania wędlin. Tradycyjna receptura jest nadal zachowywana i przekazywana z pokolenia na pokolenie.