Grahamka z szynką swojską, jajkiem sadzonym, szybko marynowanym ogórkiem z czerwoną cebulą, czarnuszką i lubczykową Optimą Cardio

Redakcja

29.06.2024

2 minuty czytania

Grahamka z szynką i jajkiem sadzonym

Zapraszamy do wypróbowania naszego przepisu na grahamkę z szynką swojską, jajkiem sadzonym, szybko marynowanym ogórkiem z czerwoną cebulą, czarnuszką i lubczykową Optimą Cardio. To smaczna i zdrowa propozycja na sycące śniadanie lub lunch, która łączy w sobie tradycyjne smaki z nowoczesnym podejściem do zdrowego żywienia.

Składniki:

  • 1 grahamka
  • 2 łyżeczki Optimy Cardio (10 g)
  • 1 pęczek świeżego lubczyku
  • 2 plasterki swojskiej szynki z Górna
  • 1 jajko od kur z wolnego wybiegu
  • Sól
  • Pieprz
  • 1 duży zielony ogórek
  • 1 czerwona cebula
  • 3 łyżki białego octu winnego
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • 1 łyżka czarnuszki

Kaloryczność:

Wartość odżywcza Ilość
Energia 552,5 kcal / 514 g
Białko ogółem 22,8 g
Tłuszcz 26,1 g
Węglowodany ogółem 53,3 g
Błonnik pokarmowy 10,3 g
Sód 738,5 mg
Witamina A (ekwiw. retinolu) 655,7 µg
Witamina D 2,6 µg
Cholesterol 218,7 mg
Kwasy tłuszczowe nasycone 7,6 g
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone 12,2 g
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone 4,3 g

Wykonanie:

  1. Margarynę na cholesterol Optima Cardio zmiksuj z lubczykiem, solą i pieprzem na super zielone smarowidło.
  2. Ogórki pokrój obieraczką do warzyw na długie wstążki.
  3. Cebulę pokrój w cieniutkie plasterki i przełóż do miski razem z ogórkiem. Zalej mieszankę octem, dodaj cukier i czarnuszkę, wymieszaj i odstaw w chłodne miejsce.
  4. Grahamkę przekrój na pół. Jedną połówkę posmaruj margaryną. Na nią połóż mieszankę marynowanego ogórka z cebulą, na to rozłóż dwa plasterki szynki oraz sadzone jajko. Oprósz wszystko solą i pieprzem i przykryj drugą połówką bułki.

Komentarz dietetyka:

O znakomitym działaniu lubczyku informowano już wiele lat temu. Dodany do wielu potraw nadaje im niepowtarzalnego smaku oraz aromatu. Oprócz tego roślina skutecznie niweluje liczne dolegliwości zdrowotne (flawonoidy zawarte w roślinie okazują się szczególnie pomocne chociażby przy dolegliwościach żołądkowych lub infekcjach układu moczowego).

Składnik regionalny:

Szynka swojska z Górna

Szynka wpisana na listę polskich produktów tradycyjnych. Do jej produkcji używa się tylko przypraw naturalnych. Produkt pochodzi z Górna, wsi położonej w Kotlinie Sandomierskiej. Czyste, rolnicze tereny pozwoliły przed wojną na wypracowanie wyjątkowych metod produkowania wędlin. Tradycyjna receptura jest nadal zachowywana i przekazywana z pokolenia na pokolenie.

Najpopularniejsze artykuły

Roladki cielęce z żurawiną, jarmużem i purée z buraków oraz śliwek

Ciekawa kompozycja produktów nie tylko pod względem smaków i aromatów, lecz także wartości odżywczej. Cielęcina jest źródłem pełnowartościowego […]

Lody bananowe z orzechami i migdałami

Lody bananowe z orzechami i migdałami

Lody bananowe z orzechami i migdałami to zdrowa i smaczna alternatywa dla tradycyjnych deserów lodowych. Wykonane z dojrzałych bananów, z dodatkiem orzechów i mięty, dostarczają nie tylko wyjątkowego smaku, ale także wielu cennych składników odżywczych. Idealne na letnie dni, proste w przygotowaniu i niskokaloryczne – każdy może cieszyć się tym deserem bez wyrzutów sumienia. Składniki: 4 […]

Wrapy z sałaty z indykiem i pieczarkami oraz frytki z batatów

Wrapy z sałaty z indykiem i pieczarkami oraz frytki z batatów

Zapraszamy do wypróbowania naszego przepisu na sałatkę z indykiem i batatami. To zdrowa i sycąca propozycja na obiad, bogata w witaminy i minerały. Składniki: 4 liście sałaty rzymskiej (60 g) 250 g mięsa mielonego z indyka 1 szalotka (20 g) 5 pieczarek (100 g) ½ marchewki (40 g) 2 bataty (450 g) 1 łyżka margaryny […]

Przeczytaj także

Optima

Bagietka pełnoziarnista z szynką gotowaną, majonezem, rukolą, chrzanem, pieczonym burakiem i jajkiem na twardo

Zapraszamy do wypróbowania naszego przepisu na bagietkę pełnoziarnistą z szynką gotowaną, majonezem, rukolą, chrzanem, pieczonym burakiem i jajkiem na twardo. To zdrowa i smaczna propozycja na sycące śniadanie lub lunch, która łączy w sobie wyjątkowe smaki i wartości odżywcze. Składniki: 1/2 pełnoziarnistej bagietki 3 plasterki szynki gotowanej – Tradycyjne Jadło 2 łyżeczki Optimy Cardio Potas […]

Grahamka

Grahamka z serem korycińskim, karmelizowaną śliwką, migdałami i radicchio

Zapraszamy do wypróbowania naszego przepisu na chleb gryczany z czarnuszką, z kozim twarogiem, ogórkiem, kaparami, czerwoną cebulą, miętą i prażonym słonecznikiem. To doskonała propozycja na zdrową i smaczną przekąskę, która dostarcza wielu cennych składników odżywczych i zachwyca wyrazistym smakiem. Dzięki połączeniu składników bogatych w wartości odżywcze, ta kanapka jest idealna dla osób dbających o zdrowie […]

Chleb razowy z aczarnuszką

Chleb razowy z czarnuszką, gzikiem wielkopolskim, pomidorem malinowym, kiełkami buraka, groszku, jarmużu i rzeżuchą

Zapraszamy do wypróbowania naszego przepisu na chleb razowy z czarnuszką, gzikiem wielkopolskim, pomidorem malinowym, kiełkami buraka, groszku, jarmużu i rzeżuchą. To zdrowa i pyszna propozycja, która łączy tradycyjne smaki z nowoczesnym podejściem do zdrowego odżywiania. Idealna na śniadanie lub lekką przekąskę, dostarcza wielu cennych składników odżywczych. Składniki: 2 kromki razowego chleba z czarnuszką 2 łyżki […]