Dieta MIND: sposób na naturalne wsparcie mózgu?

Redakcja Optymalnewybory.pl

12.02.2022

2 minuty czytania

<p>Drawing of brain and </p>


Utrzymanie sprawności umysłowej zależy nie tylko od stymulowania mózgu do pracy. Ogromne znaczenie ma prawidłowo zbilansowana dieta – taka, która dostarcza wszystkie niezbędne składniki odżywcze ważne z punktu widzenia właściwego funkcjonowania tego narządu. Dużą popularnością cieszy się dieta MIND – sprawdź, czy faktycznie jest pomocna.

Jakich składników odżywczych potrzebuje mózg?

Dieta dobra dla mózgu powinna bazować na składnikach odżywczych, które są niezbędne do prawidłowej pracy tego narządu.

Ważne „dobre” tłuszcze

60% suchej masy mózgu stanowi tłuszcz, z czego większość to wielonienasycone kwasy tłuszczowe. To główny powód, dla którego codzienna dieta, jeśli ma być wsparciem dla tego narządu, powinna być bogata w „dobre” tłuszcze. Najlepszym ich źródłem są m.in.:

  • oleje roślinne,
  • orzechy i nasiona,
  • tłuste ryby morskie.

Potrzebne węglowodany złożone

Aby mózg mógł pracować wydajnie, potrzebuje paliwa – stanowiącego nawet 25% zapotrzebowania energetycznego. Szczególne znaczenie ma glukoza, której narząd ten potrzebuje do odbierania, przetwarzania oraz przesyłania milionów informacji każdego dnia.

Chociaż glukoza kojarzy się głównie z produktami dostarczającymi cukry proste, najlepszym jej źródłem są węglowodany złożone. Występują one w m.in. produktach pełnoziarnistych, warzywach.
Optima Cardio

Dieta MIND – niezbędna dla mózgu

Dieta MIND (MEDITERRANEAN – DASH Intervention for Neurodegenerative Delay) to sposób odżywiania, który został opracowany z myślą o osobach chcących wspomóc pracę mózgu i jednocześnie ograniczyć ryzyko rozwoju choroby Alzheimera[1]. Stanowi połączenie zasad diety śródziemnomorskiej oraz diety DASH – diety uznanych na świecie za jedne z najzdrowszych.

Założenia diety MIND

Chociaż dieta MIND bazuje na założeniach diety śródziemnomorskiej i diety DASH, uzupełniono je o dodatkowe wytyczne. Do listy zalecanych produktów spożywczych dodano te, które wspierają prawidłowe funkcjonowanie mózgu. W efekcie zaleca się spożywanie m.in.:

  • zielonych warzyw liściastych,
  • owoców jagodowych,
  • orzechów,
  • nasion roślin strączkowych,
  • produktów pełnoziarnistych,
  • oliwy,
  • olejów roślinnych,

Szczególną rolę odgrywają liściaste ciemnozielone warzywa, które są źródłem antyoksydantów. Zaleca się, aby ich spożycie oscylowało na poziomie minimum sześciu porcji w tygodniu[2].

Znaczenie ma spożycie ryb, które dostarczają DHA – kwas niezbędny do prawidłowego funkcjonowania mózgu, oraz margaryny Optima Neuro, zawierającej olej z mikroalg morskich, będący ich naturalnym źródłem. Obniżony poziom tego kwasu może zwiększać ryzyko depresji[3], a także osłabiać funkcje poznawcze w okresie starzenia. Zgodnie ze stanowiskiem Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA), kwas dokozaheksaenowy wspomaga utrzymanie prawidłowej pracy mózgu – przy dziennym spożyciu co najmniej 250 mg DHA.

Natomiast lista produktów zakazanych obejmuje przede wszystkim:

  • czerwone mięso,
  • ser żółty,
  • masło,
  • produkty smażone,
  • fast foody,
  • przemysłowe wyroby cukiernicze[4].

Powyższe niedozwolone produkty spożywcze mogą stanowić źródło izomerów trans kwasów tłuszczowych, które podnoszą poziom cholesterolu LDL. Efektem jest powstawanie blaszek miażdżycowych w tętnicach – także tych doprowadzających krew do mózgu. Zablokowanie tętnic (poprzez zwężenie ich światła) może zwiększać ryzyko udaru mózgu.

Skuteczność diety MIND

Dieta MIND faktycznie wspomaga pracę mózgu, co potwierdzają badania przeprowadzone wspólnie przez zespoły z Rush University Medical Center z Chicago i Harvard School of Public Health z Bostonu.

Okazuje się, że przestrzeganie założeń diety MIND pomaga zmniejszyć ryzyko choroby Alzheimera – w grupie badanych osób nawet o 53%[5]. Aby jednak określić bardziej szczegółową skuteczność, koniecznością jest przeprowadzenie kolejnych badań – tym razem na większej grupie ochotników.

Dieta MIND – podwójne korzyści

Dieta MIND nie wiąże się z mnóstwem wyrzeczeń, a niesie za sobą podwójne korzyści. Odżywianie zgodnie z zasadami pozwala nie tylko wspomóc pracę mózgu. Zwiększenie spożycia niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych czy błonnika pokarmowego przy jednoczesnym ograniczeniu tłuszczów trans wpływa korzystnie również na układ sercowo-naczyniowy.

[1] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4532650/

[2] https://ncez.pzh.gov.pl/choroba-a-dieta/choroby-neurodegeneracyjne/dieta-zmniejszajaca-ryzyko-demencji/

[3] Jagoda Drąg, Anna Goździalska, Jerzy Jaśkiewicz; Kwasy tłuszczowe z rodziny omega-3 w neuropsychiatrii; Państwo i Społeczeństw 2014 (XIV) nr 1)

[4] http://www.kierunek-zdrowie.pl/uploads/articles/postepy.pdf

[5] https://www.mp.pl/pacjent/dieta/diety/zdrowe_diety/146729,dieta-mind-polaczenie-diety-srodziemnomorskiej-i-diety-dash

Najpopularniejsze artykuły

Echo serca: na czym polega? Wskazania do badania i interpretacja wyników

2022-04-01 Lektura tego artykułu zajmie 3 minuty Badania kardiologiczne pozwalają wykryć ewentualne nieprawidłowości związane z pracą serca, […]

Właściwości cynku – za co odpowiada i gdzie go szukać?

Mały wielki mikroelement– tak w skrócie określić można cynk. Mimo że w naszym organizmie występują jedynie jego śladowe […]

Profilaktyka chorób serca u kobiet — dlaczego jest tak ważna?

Profilaktyka chorób serca u kobiet — dlaczego jest tak ważna?

Czy wiesz, że choroby serca stanowią przyczynę ponad 55% wszystkich zgonów kobiet w Polsce[1] i są główną przyczyną śmierci pań po 60. roku życia[2]? Takie statystyki to ważny powód, dla którego profilaktyka schorzeń kardiologicznych to istotny element dbania o kobiece zdrowie. Z czego jednak wynika podatność na problemy sercowe? Jak im zapobiegać? Wyjaśniamy. Kobiece ryzyko […]

Przeczytaj także

Bagietka z błękitnym serem

Bagietka na zakwasie z błękitnym serem, karmelizowaną gruszką, prażonymi orzechami włoskimi, pesto i rukolą

Zapraszamy do spróbowania naszego przepisu na bagietkę na zakwasie z błękitnym serem, karmelizowaną gruszką, prażonymi orzechami włoskimi, pesto i rukolą. Ta wyjątkowa kompozycja smaków i aromatów jest idealna na każdą okazję. Dzięki starannie dobranym składnikom, kanapka nie tylko smakuje wyśmienicie, ale także dostarcza cennych wartości odżywczych. Składniki: 1/2 dobrej bagietki na zakwasie 2 łyżeczki Optimą […]

Grahamka

Grahamka z serem korycińskim, karmelizowaną śliwką, migdałami i radicchio

Zapraszamy do wypróbowania naszego przepisu na chleb gryczany z czarnuszką, z kozim twarogiem, ogórkiem, kaparami, czerwoną cebulą, miętą i prażonym słonecznikiem. To doskonała propozycja na zdrową i smaczną przekąskę, która dostarcza wielu cennych składników odżywczych i zachwyca wyrazistym smakiem. Dzięki połączeniu składników bogatych w wartości odżywcze, ta kanapka jest idealna dla osób dbających o zdrowie […]

Bułka razowa z szynką

Bułka razowa z szynką wędzoną z indyka, awokado, marynowanym jalapeño, pomidorem, czerwoną cebulą i sałatą rzymską

Zapraszamy do spróbowania naszego przepisu na bułkę razową z szynką wędzoną z indyka, awokado, marynowanym jalapeño, pomidorem, czerwoną cebulą i sałatą rzymską. To doskonałe połączenie smaków i wartości odżywczych, które wspiera zdrowy styl życia. Dzięki wykorzystaniu świeżych i zdrowych składników, ta kanapka dostarcza nie tylko przyjemności kulinarnej, ale również wielu korzyści zdrowotnych. Składniki: 1 bułka […]