Dieta MIND: sposób na naturalne wsparcie mózgu?

Redakcja Optymalnewybory.pl

12.02.2022

2 minuty czytania

<p>Drawing of brain and </p>


Utrzymanie sprawności umysłowej zależy nie tylko od stymulowania mózgu do pracy. Ogromne znaczenie ma prawidłowo zbilansowana dieta – taka, która dostarcza wszystkie niezbędne składniki odżywcze ważne z punktu widzenia właściwego funkcjonowania tego narządu. Dużą popularnością cieszy się dieta MIND – sprawdź, czy faktycznie jest pomocna.

Jakich składników odżywczych potrzebuje mózg?

Dieta dobra dla mózgu powinna bazować na składnikach odżywczych, które są niezbędne do prawidłowej pracy tego narządu.

Ważne „dobre” tłuszcze

60% suchej masy mózgu stanowi tłuszcz, z czego większość to wielonienasycone kwasy tłuszczowe. To główny powód, dla którego codzienna dieta, jeśli ma być wsparciem dla tego narządu, powinna być bogata w „dobre” tłuszcze. Najlepszym ich źródłem są m.in.:

  • oleje roślinne,
  • orzechy i nasiona,
  • tłuste ryby morskie.

Potrzebne węglowodany złożone

Aby mózg mógł pracować wydajnie, potrzebuje paliwa – stanowiącego nawet 25% zapotrzebowania energetycznego. Szczególne znaczenie ma glukoza, której narząd ten potrzebuje do odbierania, przetwarzania oraz przesyłania milionów informacji każdego dnia.

Chociaż glukoza kojarzy się głównie z produktami dostarczającymi cukry proste, najlepszym jej źródłem są węglowodany złożone. Występują one w m.in. produktach pełnoziarnistych, warzywach.
Optima Cardio

Dieta MIND – niezbędna dla mózgu

Dieta MIND (MEDITERRANEAN – DASH Intervention for Neurodegenerative Delay) to sposób odżywiania, który został opracowany z myślą o osobach chcących wspomóc pracę mózgu i jednocześnie ograniczyć ryzyko rozwoju choroby Alzheimera[1]. Stanowi połączenie zasad diety śródziemnomorskiej oraz diety DASH – diety uznanych na świecie za jedne z najzdrowszych.

Założenia diety MIND

Chociaż dieta MIND bazuje na założeniach diety śródziemnomorskiej i diety DASH, uzupełniono je o dodatkowe wytyczne. Do listy zalecanych produktów spożywczych dodano te, które wspierają prawidłowe funkcjonowanie mózgu. W efekcie zaleca się spożywanie m.in.:

  • zielonych warzyw liściastych,
  • owoców jagodowych,
  • orzechów,
  • nasion roślin strączkowych,
  • produktów pełnoziarnistych,
  • oliwy,
  • olejów roślinnych,

Szczególną rolę odgrywają liściaste ciemnozielone warzywa, które są źródłem antyoksydantów. Zaleca się, aby ich spożycie oscylowało na poziomie minimum sześciu porcji w tygodniu[2].

Znaczenie ma spożycie ryb, które dostarczają DHA – kwas niezbędny do prawidłowego funkcjonowania mózgu, oraz margaryny Optima Neuro, zawierającej olej z mikroalg morskich, będący ich naturalnym źródłem. Obniżony poziom tego kwasu może zwiększać ryzyko depresji[3], a także osłabiać funkcje poznawcze w okresie starzenia. Zgodnie ze stanowiskiem Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA), kwas dokozaheksaenowy wspomaga utrzymanie prawidłowej pracy mózgu – przy dziennym spożyciu co najmniej 250 mg DHA.

Natomiast lista produktów zakazanych obejmuje przede wszystkim:

  • czerwone mięso,
  • ser żółty,
  • masło,
  • produkty smażone,
  • fast foody,
  • przemysłowe wyroby cukiernicze[4].

Powyższe niedozwolone produkty spożywcze mogą stanowić źródło izomerów trans kwasów tłuszczowych, które podnoszą poziom cholesterolu LDL. Efektem jest powstawanie blaszek miażdżycowych w tętnicach – także tych doprowadzających krew do mózgu. Zablokowanie tętnic (poprzez zwężenie ich światła) może zwiększać ryzyko udaru mózgu.

Skuteczność diety MIND

Dieta MIND faktycznie wspomaga pracę mózgu, co potwierdzają badania przeprowadzone wspólnie przez zespoły z Rush University Medical Center z Chicago i Harvard School of Public Health z Bostonu.

Okazuje się, że przestrzeganie założeń diety MIND pomaga zmniejszyć ryzyko choroby Alzheimera – w grupie badanych osób nawet o 53%[5]. Aby jednak określić bardziej szczegółową skuteczność, koniecznością jest przeprowadzenie kolejnych badań – tym razem na większej grupie ochotników.

Dieta MIND – podwójne korzyści

Dieta MIND nie wiąże się z mnóstwem wyrzeczeń, a niesie za sobą podwójne korzyści. Odżywianie zgodnie z zasadami pozwala nie tylko wspomóc pracę mózgu. Zwiększenie spożycia niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych czy błonnika pokarmowego przy jednoczesnym ograniczeniu tłuszczów trans wpływa korzystnie również na układ sercowo-naczyniowy.

[1] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4532650/

[2] https://ncez.pzh.gov.pl/choroba-a-dieta/choroby-neurodegeneracyjne/dieta-zmniejszajaca-ryzyko-demencji/

[3] Jagoda Drąg, Anna Goździalska, Jerzy Jaśkiewicz; Kwasy tłuszczowe z rodziny omega-3 w neuropsychiatrii; Państwo i Społeczeństw 2014 (XIV) nr 1)

[4] http://www.kierunek-zdrowie.pl/uploads/articles/postepy.pdf

[5] https://www.mp.pl/pacjent/dieta/diety/zdrowe_diety/146729,dieta-mind-polaczenie-diety-srodziemnomorskiej-i-diety-dash

Najpopularniejsze artykuły

Kwasy omega-3: Gdzie je znajdziesz?

Kwasy omega-3: Gdzie je znajdziesz? [Infografika]

Kwasy omega-3 to niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT), które odgrywają kluczową rolę w utrzymaniu zdrowia. Co warto o nich wiedzieć i jak włączyć je do codziennej diety? Czym są kwasy omega-3? Organizm człowieka nie wytwarza ich samodzielnie Muszą być dostarczane z pożywieniem Nazwa pochodzi od ich budowy chemicznej (podwójne wiązanie przy 3. atomie węgla) Rodzina […]

<p>3d rendering atherosclerosis with cholesterol blood or plaque in vessel cause of coronary artery disease</p>

Cukrzyca a miażdżyca: czy istnieje zależność?

Cukrzyca oraz miażdżyca są jednymi z najpoważniejszych chorób cywilizacyjnych XXI wieku. W Polsce jest ok. 3 mln pacjentów, u których zdiagnozowano to pierwsze schorzenie

Brzuch piwny

Dietetyk radzi: Masz nadwagę, podwyższony cholesterol? Te zmiany są konieczne

To, co jemy i pijemy, ma wpływ na nasze zdrowie. Wybór należy do nas Wiele osób jest otyłych i prowadzi niezdrowy tryb życia, często nie zdając sobie sprawy z tego, że to prosta droga do chorób, niepełnosprawności i gorszej jakości życia. Otyłość, nadciśnienie tętnicze i podwyższony poziom cholesterolu w organizmie można leczyć, zaczynając od zmian […]

Przeczytaj także

Dieta roślinna, a cholesterol

Dieta roślinna a cholesterol – czy wegańska dieta zawsze oznacza niski cholesterol? [Wideo]

 Mity o diecie roślinnej i cholesterolu Powszechnie uważa się, że dieta wegetariańska czy wegańska automatycznie chroni nas przed nadmiernym poziomem cholesterolu we krwi. To jednak błędne przekonanie, które może prowadzić do zaniedbania ważnych badań kontrolnych. Endogenna produkcja cholesterolu Kluczowym faktem jest to, że nasz organizm sam produkuje cholesterol, ponieważ jest to substancja niezbędna do […]

Choroba sercowo-naczyniowa

Dietetyk radzi: Lepiej zapobiegać niż leczyć. Dobre nawyki warto wdrażać od najmłodszych lat

Profilaktyka chorób sercowo-naczyniowych to podstawa zdrowego i długiego życia. Zdrowe nawyki żywieniowe oraz prozdrowotny tryb życia warto wdrażać od najmłodszych lat. Na co położyć największy nacisk? Jak zmodyfikować dietę, by żyć zdrowiej? O tym porozmawiamy z Jadwigą Przybyłowską, dietetyczką. Mówi się, że lepiej zapobiegać niż leczyć i że o swój organizm warto dbać już od […]

Olej z orzecha włoskiego – skład i zastosowanie

Bogactwo nienasyconych kwasów tłuszczowych Olej z orzecha włoskiego to jasno żółty lub zielonkawy olej pozyskiwany w wyniku tłoczenia miąższu owoców orzechów. Coraz częściej można znaleźć olej z orzecha włoskiego na sklepowych półkach w Polsce. Jego popularność jest jednak znaczne większa w krajach śródziemnomorskich (Francja). Jest również bardzo popularny na skraju półkuli wschodniej: w Australii i […]