5,00

Dieta ketogenna a problemy kardiologiczne. Kardiolodzy biją na alarm!

Redakcja Optymalnewybory.pl

18.10.2022

2 minuty czytania


Dieta ketogenna cieszy się ogromną popularnością wśród osób dążących do redukcji masy ciała. Wprowadzenie organizmu w stan ketozy faktycznie może wspomóc walkę z otyłością. Należy jednak uważać, ponieważ taki sposób odżywiania się sprzyja problemom kardiologicznym.
Optima Cardio

Dieta ketogenna (znana również jako dieta ketogeniczna) polega na ograniczeniu spożycia węglowodanów na rzecz białka i tłuszczów. Ich redukcja – nawet do 10% wartości energetycznej – przyczynia się do zwiększonej produkcji ciał ketonowych. Gdy w organizmie zaczyna brakować węglowodanów, wówczas organizm zaczyna czerpać energię z tłuszczów.

Dieta ketogenna a ryzyko problemów kardiologicznych

Istotą diety ketogennej jest zmniejszenie spożycia węglowodanów na rzecz tłuszczów. Problem w tym, że – zgodnie z rekomendacjami – tłuszcz całkowity nie powinien stanowić więcej niż 20-35% energii z diety[1]. Nie chodzi jednak wyłącznie o ilość, ale przede wszystkim o jakość.

Przyglądając się diecie ketogennej wielu osób, jadłospis obfituje przede wszystkim w produkty pochodzenia zwierzęcego. Mowa nie tylko o mięsie, ale również mleku, pełnotłustych serach żółtych oraz innych przetworach mlecznych. Są to pokarmy będące źródłem kwasów tłuszczowych nasyconych, a nawet… izomerów tłuszczów trans.

Tymczasem – jak wynika z zaleceń – zawartość kwasów tłuszczowych nasyconych w diecie (jakiejkolwiek) nie powinna przekraczać 10% dziennego zapotrzebowania energetycznego[2]. Dlaczego to ważne?

Szacuje się, że każdy dodatkowy 1% energii pochodzącej z kwasów tłuszczowych nasyconych odpowiada za wzrost poziomu cholesterolu LDL o 0,8-1,6 mg/dl[3]. To z kolei przekłada się na większe ryzyko rozwoju hipercholesterolemii. A stąd już krok do poważnych problemów kardiologicznych – chorób układu sercowo-naczyniowego, które w Polsce nadal pozostają główną przyczyną zgonów.

Jak zmniejszyć ryzyko związane z dietą ketogenną?

Ryzyko wystąpienia problemów kardiologicznych w związku ze stosowaniem diety ketogennej można zminimalizować. W jaki sposób?

Zamiana tłuszczów nasyconych na kwasy tłuszczowe nienasycone

Podstawę diety ketogennej powinny stanowić nienasycone kwasy tłuszczowe – głównie z grupy omega-3. Należy zadbać więc o to, aby to właśnie one przeważały w codziennym jadłospisie. Ich doskonałym źródłem są m.in. tłuste ryby morskie, oleje roślinne, awokado.

Natomiast produkty spożywcze będące źródłem kwasów tłuszczowych nasyconych i tłuszczów trans należy ograniczyć do niezbędnego minimum.

Zwiększenie spożycia steroli roślinnych

Podwyższony poziom cholesterolu, spowodowany m.in. zwiększonym spożyciem tłuszczów nasyconych, można skutecznie obniżyć. Z pomocą przychodzą sterole roślinne, którymi została wzbogacona m.in. miękka margaryna Optima Cardio.

Udowodniono, że sterole roślinne spożywane w ilości 1,5-2,4 g dziennie, w połączeniu z prawidłowo zbilansowaną dietą i zdrowym stylem życia – obniżają stężenie cholesterolu o 7-10% w ciągu 2-3 tygodni[4].

Regularna kontrola poziomu cholesterolu

W związku z podwyższonym ryzykiem rozwoju hipercholesterolemii warto monitorować poziom lipidów we krwi. Pomocnym badaniem jest tzw. lipidogram, na podstawie którego określa się stężenie:

  • cholesterolu całkowitego,
  • frakcji HDL cholesterolu,
  • frakcji LDL cholesterolu,
  • trójglicerydów[5].

Wszelkie odchylenia od normy należy niezwłocznie skonsultować z lekarzem. To specjalista zadecyduje, czy możliwe będzie kontynuowanie diety ketogennej.

Pamiętaj! Dieta ketogenna – poza zwiększaniem ryzyka wystąpienia problemów kardiologicznych – może wiązać się z wieloma innymi skutkami ubocznymi. Jeśli będziesz stosować ją w nieprawidłowy sposób i bez kontroli lekarza, wówczas narazisz się na niedobory pokarmowe, a nawet zmniejszenie gęstości mineralnej kości.

Jeżeli więc chcesz pozbyć się nadmiarowych kilogramów, wybierz bezpieczniejszą dietę – dopasowaną do możliwości twojego organizmu.

[1] http://dobretluszcze.pl/ile-tluszczu-spozywac/

[2] https://poznajsienatluszczach.pl/2016/02/24/tluszcz-w-diecie-ile-mozemy-go-spozywac/#Dieta-a-tluszcze

[3] Rekomendacje dotyczące leczenia dyslipidemii w Polsce — III Deklaracja Sopocka Interdyscyplinarne stanowisko grupy ekspertów wsparte przez Sekcję Farmakoterapii Sercowo- -Naczyniowej Polskiego Towarzystwa Kardiologicznego; Choroby Serca i Naczyń 2018, tom 15, nr 4, 199–210; Copyright © 2018 Via Medica, ISSN 1733–2346

[4] https://www.efsa.europa.eu/en/press/news/blood-cholesterol-reduction-health-claims-phytosterols-can

[5] https://www.mp.pl/pacjent/cholesterol/hipercholesterolemia/141216,lipidy-i-lipidogram

 

Najpopularniejsze artykuły

Ruch, który ratuje życie

Ruch, który ratuje życie: najlepsze ćwiczenia dla zdrowia serca

Chcesz żyć dłużej i zdrowiej? Ruszaj się! Ludzkie ciało jest stworzone z myślą o ruchu. Dlatego mamy dla Ciebie garść wskazówek, dzięki którym będzie Ci łatwiej zwiększyć codzienną aktywność. Od razu uspokajamy: wcale nie musisz od razu kupować karnetu na siłownię. Prezentujemy proste wskazówki, które pozwolą Ci zadbać o siebie na co dzień. Ruch a […]

Mięso to nie tylko źródło białka

Mięso i ryby odgrywają ważną rolę w zdrowej diecie każdego Polaka. Nie tylko ze względu na smak, […]

Tosty trzy ziarna z bryndzą, pieczoną i marynowaną papryką, czarnymi oliwkami i pesto

Tosty trzy ziarna z bryndzą, pieczoną i marynowaną papryką, czarnymi oliwkami i pesto

Zapraszamy do wypróbowania naszego przepisu na tosty trzy ziarna z bryndzą, pieczoną i marynowaną papryką, czarnymi oliwkami i pesto. To zdrowa i pyszna propozycja na sycące śniadanie lub lunch, która łączy tradycyjne smaki z nowoczesnym podejściem do zdrowego odżywiania. Składniki: 2 kromki dobrego pieczywa tostowego “3 ziarna” 2 łyżeczki Optimą Omega 3 (10 g) 2 […]

Przeczytaj także

Dieta 60+

Dieta seniora a zdrowie serca: co jeść po 60. roku życia?

Czy wiesz, że ryzyko rozwoju chorób sercowo-naczyniowych rośnie wraz z wiekiem? Dlatego osoby po 60-tce powinny szczególnie uważnie zadbać o prowadzony styl życia. To, co jesz, ma ogromny wpływ na pracę Twojego serca czy na ryzyko rozwoju miażdżycy i innych groźnych schorzeń. Zobacz, jak powinna wyglądać dieta seniora, aby była nie tylko smaczna, ale i […]

Risotto z brązowego ryżu z kurkami, rukolą i kolorowym pieprzem

Risotto z brązowego ryżu z kurkami, rukolą i kolorowym pieprzem

Przygotowanie tego wyjątkowego risotto to prawdziwa kulinarna przygoda. Bogate w smaki, pełne aromatycznych ziół i świeżych składników danie jest idealnym wyborem na elegancki obiad lub kolację. Brązowy ryż, kurki i delikatny kozi ser tworzą harmonijną kompozycję, która zadowoli nawet najbardziej wymagające podniebienia. Dodatek rukoli i wyrazistego pieprzu nadaje potrawie charakteru, a mieszanka kolorowych sałat stanowi […]

Badania serca

Profilaktyka chorób serca: badania, które warto wykonać [Infografika]

Choroby układu krążenia stanowią główną przyczynę umieralności w Polsce. Odpowiednia profilaktyka i regularne badania mogą pomóc w ich wczesnym wykrywaniu i skutecznym leczeniu. Oto jakie badania warto wykonywać, by dbać o zdrowie swojego serca. Niepokojące statystyki Choroby układu krążenia to najważniejsza przyczyna umieralności w Polsce. Zaburzenia lipidowe są najczęstszym czynnikiem ryzyka tych chorób. Problemy z […]