5,00

Czy diety wegańskie i wegetariańskie chronią przed chorobami serca?

Redakcja Optymalnewybory.pl

13.12.2023

2 minuty czytania

Diety bazujące głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych zyskują na popularności z roku na rok. Wybierają je m.in. osoby, dla których istotne są ekologia czy prawa zwierząt. Jak jednak ich wprowadzenie wpływa na zdrowie? Czy niespożywania mięsa i innych wyrobów odzwierzęcych może uchronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy.
Optima Cardio

Weganizm i wegetarianizm – na czym polegają te diety roślinne?

Zarówno weganizm, jak i wegetarianizm to diety, które mają charakter wykluczeniowy. Oznacza to, że osoby odżywiające się w ten sposób nie spożywają określonych grup produktów.

  • Wegetarianie nie jedzą mięsa, ryb oraz owoców morza. Najczęściej jednak spożywają jajka, a także inne produkty odzwierzęce, np. mleko i jego przetwory.
  • Weganie na liście zakazanych produktów mają wszystkie artykuły odzwierzęce. Chodzi więc zarówno o mięso czy ryby, jak i o przetwory mleczne (np. śmietany, jogurty, masło, sery), a także np. żelatynę i tym podobne.

Takie wybory żywieniowe pociągają za sobą określone konsekwencje – mogą być one zarówno pozytywne, jak i negatywne[1]. Wiele zależy bowiem nie tylko od tego, jakie grupy produktów są dozwolone do spożycia, ale również od specyfiki codziennego jadłospisu danej osoby.

Diety wegańska i wegetariańska a zdrowie serca

Na choroby serca umiera na świecie ok. 18 mln osób rocznie. Jest to najczęstsza przyczyna śmierci[2]. Tymczasem jednym z czynników zwiększających ryzyko rozwoju miażdżycy, a wraz z nią np. choroby niedokrwiennej serca, jest niewłaściwa dieta. Czyli jaka? Z małą ilością warzyw i owoców, a za to z dużą dawką nasyconych tłuszczów zwierzęcych, soli, żywności wysoko przetworzonej „naszpikowanej” tłuszczami trans i cukrem.

Jak zatem na zdrowie serca może wpłynąć dieta roślinna? Badania pokazują, że w krajach zachodnich[3]:

  • liczba zgonów wywołanych chorobami układu krążenia u wegetarian jest niższa o 16% niż u nie wegetarian;
  • ryzyko zgonu z powodu choroby wieńcowej u wegetarian spada o 29% w porównaniu z nie wegetarianami;
  • u wegetarian i u wegan obniżone są typowe czynniki ryzyka chorób serca, takie jak wskaźnik masy ciała, stężenie poziomu cholesterolu całkowitego, stężenie LDL i apolipoprotein B;
  • wegetarianie mają mniejszą grubość kompleksu IMT (błona środkowa-śródbłonek) w tętnicy szyjnej niż nie wegetarianie – zwiększona grubość IMT wskazuje na wysokie ryzyko rozwoju ChSN w przyszłości.

Dlaczego diety roślinne mogą mieć dobry wpływ na serce?

Podstawowe korzyści dla wegan i wegetarian wynikają z ograniczenia spożycia produktów odzwierzęcych – w szczególności tych bogatych w nasycone kwasy tłuszczowe oraz cholesterol[4]. Chodzi przede wszystkim o:

  • mięso, zwłaszcza to tłuste – np. boczek, karkówkę, wędliny itp.;
  • tłuste produkty mleczne, czyli głównie masło, tłuste sery żółte, tłuste śmietany itp.

Dlaczego ich nadmierne spożycie może być groźne dla serca? Nasycone kwasy tłuszczowe (zwłaszcza mistrynowy, palmitynowy czy laurynowy obecne w tłuszczu mlecznym) podnoszą stężenie „złego” cholesterolu LDL we krwi i poziom cholesterolu całkowitego[5]. To przekłada się na zwiększone ryzyko rozwoju miażdżycy, a w konsekwencji – choroby niedokrwiennej serca czy zawału.

Ponadto w produktach pochodzących od zwierząt przeżuwających (np. krów i owiec) – zarówno mięsie, jak i przetworach mlecznych (np. maśle, serach itp.) są zawarte izomery tłuszczów trans. Te substancje nie tylko przyczyniają się do podniesienia poziomu „złego” cholesterolu, ale jednocześnie – do obniżenia stężenia cholesterolu „dobrego”[6].

Korzystne jest też zwiększenie spożycia produktów roślinnych – w tym bogatych w nienasycone kwasy tłuszczowe. Istotną rolę odgrywają zatem m.in.:

  • oleje roślinne bogate w jedno- i wielonienasycone kwasy tłuszczowe, które wspierają procesy kardioprotekcyjne[7];
  • produkty pełnoziarniste, bogate w witaminy, składniki mineralne oraz w błonnik pokarmowy i inne substancje wspierające prawidłowe działanie układu sercowo-naczyniowego[8];
  • warzywa i owoce, które są bogate m.in. w antyoksydanty, potas i magnez istotne dla zdrowia serca;
  • orzechy, bogate w tłuszcze nienasycone, a także polifenole i błonnik.

Na co należy uważać na diecie wegańskiej i wegetariańskiej?

Chociaż diety wegańska i wegetariańska mogą mieć pozytywny wpływ układ sercowo-naczyniowy, warto pamiętać, że jej prowadzenie wiąże się z pewnymi deficytami. Istotne jest zatem uzupełnianie niedoborów[9],[10]:

  • witaminy B12 (najczęściej wymagana jest suplementacja);
  • kwasów tłuszczowych omega-3, a w szczególności DHA (warto sięgnąć np. po margarynę roślinną Optima Neuro, która jest wzbogacona o olej z mikroalg morskich będący źródłem DHA);
  • żelaza;
  • wapnia;

Przemyślany jadłospis „wege” może być dobrym wyborem dla zdrowia. Należy jednak zadbać o poprawne zbilansowanie posiłków – tak, aby dostarczyć organizmowi wszystkie niezbędne składniki.

[1] https://ncez.pzh.gov.pl/abc-zywienia/czy-dieta-roslinna-chroni-przed-otyloscia/

[2] https://www.who.int/health-topics/cardiovascular-diseases#tab=tab_1

[3] Parol D., Mamcarz A., Diety roślinne w kontekście chorób układu sercowo-naczyniowego; Folia Cardiologica 2015 t. 10, nr 2, s. 92-99.

[4] J.w.

[5] https://www.mp.pl/pacjent/dieta/zasady/67338,tluszcze-podzial-budowa-funkcje-i-wlasciwosci

[6] https://ncez.pzh.gov.pl/abc-zywienia/izomery-trans-warto-wiedziec/

[7] https://www.mp.pl/pacjent/dieta/zasady/67338,tluszcze-podzial-budowa-funkcje-i-wlasciwosci

[8] Parol D., Mamcarz A., Diety roślinne w kontekście chorób układu sercowo-naczyniowego; Folia Cardiologica 2015 t. 10, nr 2, s. 92-99.

[9] Parol D., Mamcarz A., Diety roślinne w kontekście chorób układu sercowo-naczyniowego; Folia Cardiologica 2015 t. 10, nr 2, s. 92-99.

[10] https://ncez.pzh.gov.pl/abc-zywienia/zasady-zdrowego-zywienia/dieta-roslinna-od-czego-zaczac-na-co-zwrocic-uwage-przy-kompozycji-diety/

Najpopularniejsze artykuły

Jakie tłuszcze wpływają na poziom cholesterolu?

2022-03-18 Lektura tego artykułu zajmie 2 minuty Tłuszcze to niezwykle ważny makroskładnik, którego nie może zabraknąć w […]

Jak działa błonnik pokarmowy?

Błonnik pokarmowy jest często obecny w suplementach diety na odchudzanie. Możemy o nim także usłyszeć, że ułatwia […]

Hummus z pieczonym bakłażanem i kolendrą

Bakłażan i cieciorka na pumperniklu

Bakłażan i cieciorka na pumperniklu Pieczony bakłażan i cieciorka to doskonałe połączenie smaków i tekstur, które sprawią, że Twoje kubki smakowe będą zachwycone. Połączenie tych składników na chrupiącym pumperniklu tworzy zdrową i sycącą przekąskę lub lekki posiłek. To danie jest bogate w białko roślinne i zdrowe tłuszcze, co czyni je idealnym wyborem dla osób dbających […]

Przeczytaj także

Zawał serca. Jak go rozpoznać? (infografika)

[12-08-2021] Lektura zajmie 3 minuty. Zawał serca Zawał sercan następuje, gdy dojdzie do zatkania naczynia wieńcowego. Wcześnie […]

Krem ze śliwek z prażonymi migdałami

Krem ze śliwek z prażonymi migdałami

Zapraszamy do wypróbowania naszego przepisu na zupę śliwkową z cynamonem i grzankami. To aromatyczne i zdrowe danie, które zadowoli każdego smakosza. Składniki: ½ kg śliwek 1,5 l wody ½ szklanki jogurtu naturalnego (125 g) 2 goździki 1 łyżeczka cynamonu 2 łyżki miodu (25 g) 2 łyżki uprażonych płatków migdałowych (20 g) 4 kromki chleba tostowego […]

Bieganie a serce. Jak jogging wpływa na kondycję serca?

[21-07-2021]Lektura tego artykułu zajmie 3minuty. Aktywność fizyczną uważa się za jeden z elementów profilaktyki chorób układu sercowo-naczyniowych. […]