Czy czosnek pomaga obniżyć cholesterol?

Redakcja Optymalnewybory.pl

11.02.2020

3 minuty czytania

Należący do grupy tzw. „naturalnych antybiotyków”, znany już starożytnym Egipcjanom, bardzo często gości w polskiej kuchni i poprawia smak przeróżnych potraw. Mimo, że czosnek posiada dość specyficzny, dla niektórych odrzucający zapach, to walorów zdrowotnych nie można mu odmówić.

Czosnek – co zawiera?

Główne składniki czosnku to woda i węglowodany. Jednak czosnku nie spożywa się po to, aby zaspokoić zapotrzebowanie organizmu na energię. Roślina ta zawiera kilkadziesiąt związków chemicznych o prozdrowotnym działaniu. Są to między innymi aromatyczne olejki eteryczne, a także substancje siarkowe w postaci lotnej: allina i skordynina A i B. Charakterystyczny zapach czosnek zawdzięcza przede wszystkim tej pierwszej substancji, a właściwie jej pochodnej – allicynie.

Odpowiada ona również za właściwości bakteriobójcze czosnku, dzięki czemu może on być stosowany jako naturalny antybiotyk. Działanie allicyny jest na tyle silne, że sok z czosnku jest w stanie zniszczyć kolonię bakterii już w warunkach in vitro w ciągu 3 minut!

Pomocny w walce z miażdżycą

Zdrowotne działanie czosnku nie kończy się jednak tylko i wyłącznie na obecności substancji bakteriobójczych. Warzywo to zawiera bowiem całą gamę flawonoidów oraz mikroelementów, które to składniki odgrywają ważną rolę w zwalczaniu ryzyka wystąpienia choroby miażdżycowej.

Pierwsza grupa związków chemicznych chroni i wzmacnia śródbłonek naczyń krwionośnych, którego uszkodzenia zapoczątkowują proces odkładania się blaszki miażdżycowej. Poza tym, flawonoidy wykazują również właściwości antyagregacyjne, tj. zmniejszają krzepliwość krwi. Dzięki temu redukują ryzyko powstania skrzepów w przypadku oderwania blaszki miażdżycowej, które mogłyby utkwić w naczyniach krwionośnych serca lub mózgu.

Poza flawonoidami, czosnek jest również bogatym źródłem wspomnianego już selenu. Pierwiastek ten jest składnikiem specyficznego enzymu – peroksydazy glutationowej, który odpowiada za usuwanie rodników nadtlenkowych. Są to związki, które wykazują duże powinowactwo do związków tłuszczowych i utleniając je, przyczyniają się do budowania blaszki miażdżycowej.

Czy czosnek obniża cholesterol?

Istnieją naukowe badania, które wykazują pewien wpływ spożywania czosnku na redukcję poziomu złego cholesterolu we krwi. Warto jednak wiedzieć, że próby te były wykonane w większości na zwierzętach i ich wyników nie da się przełożyć bezpośrednio na ludzi.
W efektywnym obniżaniu poziomu złego cholesterolu we krwi dużo lepiej sprawdzą się sterole roślinne. To substancje występujące  głównie w olejach: kukurydzianym, rzepakowym, sezamowym i słonecznikowym, a także w migdałach, orzechach, kiełkach pszenicy i nasionach strączkowych. Jednak naturalnie występujące ilości są zbyt małe, aby skutecznie obniżyć cholesterol. Sterole roślinne w odpowiedniej ilości  są dodawane np. do margaryn. Wystarczy spożywać je przez 3 tygodnie, aby skutecznie obniżyć poziom cholesterolu.

Źródło

Lissiman E., Bhasale A.L., Cohen M. Garlic for the common cold, Cochrane Database of Systematic Reviews, Issue 3, 2009

Najpopularniejsze artykuły

<p>Dietitian writing diet plan, view from above on the table with different healthy products and drawings on the topic of healthy eating</p>

Kamica żółciowa: jakie produkty należy wykluczyć z diety?

Kamicę żółciową uważa się za jedną z najczęstszych przyczyn hospitalizacji z powodu schorzeń układu pokarmowego.

Makaron gryczany z brokułami, migdałami, sosem pomarańczowym

Makaron gryczany z brokułami, migdałami, sosem pomarańczowym

Makaron gryczany z brokułami, migdałami, sosem pomarańczowym to doskonała propozycja dla miłośników zdrowej kuchni, łącząca wyjątkowe smaki i wartości odżywcze. Delikatny brokuł, pożywny makaron gryczany oraz aromatyczny sos pomarańczowy z imbirem i miodem tworzą kompozycję, która zadowoli każde podniebienie. Płatki migdałowe dodają chrupkości i delikatnie słodkiego smaku, podkreślając wyjątkowy charakter potrawy. Składniki: 1/2 brokuła (200 […]

Problemy z koncentracją: czy zawsze są wynikiem roztargnienia?

Problemy z koncentracją i pamięcią mogą dotknąć każdego. Warto wiedzieć, jak im zapobiegać i jak zmienić swoje nawyki, gdy takie trudności się pojawią. Co wpływa pozytywnie na pamięć i skupienie?

Przeczytaj także

Jakie tłuszcze wpływają na poziom cholesterolu?

2022-03-18 Lektura tego artykułu zajmie 2 minuty Tłuszcze to niezwykle ważny makroskładnik, którego nie może zabraknąć w […]

Dieta 60+

Dieta seniora a zdrowie serca: co jeść po 60. roku życia?

Czy wiesz, że ryzyko rozwoju chorób sercowo-naczyniowych rośnie wraz z wiekiem? Dlatego osoby po 60-tce powinny szczególnie uważnie zadbać o prowadzony styl życia. To, co jesz, ma ogromny wpływ na pracę Twojego serca czy na ryzyko rozwoju miażdżycy i innych groźnych schorzeń. Zobacz, jak powinna wyglądać dieta seniora, aby była nie tylko smaczna, ale i […]

Dieta na cholesterol

Wysoki cholesterol — co jeść? Tabela zalecanych produktów

Za Tobą lipidogram i okazało się, że masz zbyt wysoki poziom cholesterolu? Jednym z kluczowych elementów leczenia jest modyfikacja diety[1]. Co zatem jeść, aby wesprzeć poprawę profilu lipidowego i zadbać o swoje zdrowie? Podpowiadamy. Wysoki cholesterol, czyli jaki? Na początek warto przyjrzeć się nieco bliżej parametrom lipidogramu (czyli „badania cholesterolu”) i normom. Prezentują się one […]