Czy czosnek pomaga obniżyć cholesterol?

Redakcja Optymalnewybory.pl

11.02.2020

3 minuty czytania

Należący do grupy tzw. „naturalnych antybiotyków”, znany już starożytnym Egipcjanom, bardzo często gości w polskiej kuchni i poprawia smak przeróżnych potraw. Mimo, że czosnek posiada dość specyficzny, dla niektórych odrzucający zapach, to walorów zdrowotnych nie można mu odmówić.

Czosnek – co zawiera?

Główne składniki czosnku to woda i węglowodany. Jednak czosnku nie spożywa się po to, aby zaspokoić zapotrzebowanie organizmu na energię. Roślina ta zawiera kilkadziesiąt związków chemicznych o prozdrowotnym działaniu. Są to między innymi aromatyczne olejki eteryczne, a także substancje siarkowe w postaci lotnej: allina i skordynina A i B. Charakterystyczny zapach czosnek zawdzięcza przede wszystkim tej pierwszej substancji, a właściwie jej pochodnej – allicynie.

Odpowiada ona również za właściwości bakteriobójcze czosnku, dzięki czemu może on być stosowany jako naturalny antybiotyk. Działanie allicyny jest na tyle silne, że sok z czosnku jest w stanie zniszczyć kolonię bakterii już w warunkach in vitro w ciągu 3 minut!

Pomocny w walce z miażdżycą

Zdrowotne działanie czosnku nie kończy się jednak tylko i wyłącznie na obecności substancji bakteriobójczych. Warzywo to zawiera bowiem całą gamę flawonoidów oraz mikroelementów, które to składniki odgrywają ważną rolę w zwalczaniu ryzyka wystąpienia choroby miażdżycowej.

Pierwsza grupa związków chemicznych chroni i wzmacnia śródbłonek naczyń krwionośnych, którego uszkodzenia zapoczątkowują proces odkładania się blaszki miażdżycowej. Poza tym, flawonoidy wykazują również właściwości antyagregacyjne, tj. zmniejszają krzepliwość krwi. Dzięki temu redukują ryzyko powstania skrzepów w przypadku oderwania blaszki miażdżycowej, które mogłyby utkwić w naczyniach krwionośnych serca lub mózgu.

Poza flawonoidami, czosnek jest również bogatym źródłem wspomnianego już selenu. Pierwiastek ten jest składnikiem specyficznego enzymu – peroksydazy glutationowej, który odpowiada za usuwanie rodników nadtlenkowych. Są to związki, które wykazują duże powinowactwo do związków tłuszczowych i utleniając je, przyczyniają się do budowania blaszki miażdżycowej.

Czy czosnek obniża cholesterol?

Istnieją naukowe badania, które wykazują pewien wpływ spożywania czosnku na redukcję poziomu złego cholesterolu we krwi. Warto jednak wiedzieć, że próby te były wykonane w większości na zwierzętach i ich wyników nie da się przełożyć bezpośrednio na ludzi.
W efektywnym obniżaniu poziomu złego cholesterolu we krwi dużo lepiej sprawdzą się sterole roślinne. To substancje występujące  głównie w olejach: kukurydzianym, rzepakowym, sezamowym i słonecznikowym, a także w migdałach, orzechach, kiełkach pszenicy i nasionach strączkowych. Jednak naturalnie występujące ilości są zbyt małe, aby skutecznie obniżyć cholesterol. Sterole roślinne w odpowiedniej ilości  są dodawane np. do margaryn. Wystarczy spożywać je przez 3 tygodnie, aby skutecznie obniżyć poziom cholesterolu.

Źródło

Lissiman E., Bhasale A.L., Cohen M. Garlic for the common cold, Cochrane Database of Systematic Reviews, Issue 3, 2009

Najpopularniejsze artykuły

8 objawów chorób serca, które powinny Cię zaniepokoić

Choroby serca to obecnie najczęstsza przyczyna zgonów na świecie

BMI normy

Jak rozpoznać zespół metaboliczny, zanim rozwinie się miażdżyca lub cukrzyca?

Czy wiesz, że z zespołem metabolicznym może się zmagać nawet co czwarty Polak[1]? Ten stan, w którym dochodzi do współwystępowania kilku chorób metabolicznych, może stanowić poważne zagrożenie dla zdrowia. Zastanawiasz się, czy jesteś w grupie ryzyka? Zobacz, co na to wpływa oraz jak uchronić się przed miażdżycą czy cukrzycą. Co to jest zespół metaboliczny? Zespół […]

Co zrobić, aby Twoja dieta była zdrowo zbilansowana?

2021-08-15 Lektura tego artykułu zajmie 2 minuty Prawidłowo zbilansowana dieta to podstawa zdrowego i długiego życia. Dlatego […]

Przeczytaj także

Pumpernikiel z pieczonym dorszem z pomidorkami, roszponką i koperkiem

Kanapka: pumpernikiel z pieczonym dorszem z pomidorkami, roszponką i koperkiem

Pumpernikiel z pieczonym dorszem z pomidorkami, roszponką i koperkiem Pumpernikiel to tradycyjny niemiecki chleb o intensywnym smaku i bogatej, ciemnej barwie, który świetnie komponuje się z różnorodnymi dodatkami. W naszym przepisie połączymy go z delikatnym pieczonym dorszem, świeżymi pomidorkami koktajlowymi oraz aromatyczną roszponką i koperkiem, tworząc zdrową i smaczną przekąskę, idealną na lekki obiad lub […]

Tłuszcze

4 największe mity o tłuszczach – obalamy błędne przekonania!

Tłuszcze – czy to samo zło? Wokół tej grupy substancji narosło wiele szkodliwych mitów – takich, które mogą negatywnie odbijać się na sposobie odżywiania. Sprawdź, czy Twoja wiedza o tłuszczach jest prawidłowa i wprowadź ją w życie! Mit #1: tłuszcze są szkodliwe Tłuszcz = zło? Takie skojarzenie pojawia się u bardzo wielu osób. Ale czy […]

Choroba sercowo-naczyniowa

Dietetyk radzi: Lepiej zapobiegać niż leczyć. Dobre nawyki warto wdrażać od najmłodszych lat

Profilaktyka chorób sercowo-naczyniowych to podstawa zdrowego i długiego życia. Zdrowe nawyki żywieniowe oraz prozdrowotny tryb życia warto wdrażać od najmłodszych lat. Na co położyć największy nacisk? Jak zmodyfikować dietę, by żyć zdrowiej? O tym porozmawiamy z Jadwigą Przybyłowską, dietetyczką. Mówi się, że lepiej zapobiegać niż leczyć i że o swój organizm warto dbać już od […]