Cukier: cichy zabójca układu krążenia

Redakcja

25.04.2025

4 minuty czytania

Cukier: cichy zabójca układu krążenia

Lubisz sięgać po słodycze na co dzień? Przekąski typu ciasteczka i czekoladki często są Twoim sposobem na relaks i pozbycie się stresu? Jeśli tak, uważaj! Wszystko w nadmiarze szkodzi. Zobacz, dlaczego tak jest, i dowiedz się również, co oznacza podwyższony cukier w wynikach.

Słodycze a serce: dlaczego cukier w pożywieniu może szkodzić?

Cukier jest obecny na każdym kroku. Nie tylko w postaci słodyczy czy deserów, ale również jako ukryty składnik w produktach, po których wcale nie spodziewalibyśmy się takiej słodkiej niespodzianki. Jest dodawany m.in. do ketchupu, jogurtów owocowych, gotowych sosów czy płatków śniadaniowych[1]. Trudno go uniknąć, ale warto się postarać.

Dlaczego nadmiar cukru może być tak szkodliwy dla Twojego układu krążenia? Istnieje kilka mechanizmów.

  • Przede wszystkim cukier dostarcza tzw. pustych kalorii. Oznacza to, że chociaż jest źródłem energii, nie towarzyszy temu żadna wartość odżywcza – nie znajdziesz w nim ani witamin, ani błonnika i składników mineralnych[2].
  • Po drugie, wysokosłodzone produkty są najczęściej bardzo kaloryczne. Spożywając je, łatwo jest więc przekroczyć dzienne zapotrzebowanie na energię, co prowadzi do nadwagi i otyłości – jednych z istotnych czynników ryzyka chorób sercowo-naczyniowych[3].
  • Warto również wiedzieć, że słodycze i wyroby cukiernicze często zawierają nie tylko cukier, ale również szkodliwe tłuszcze, w tym izomery trans. Te związki mogą podnosić poziom „złego” cholesterolu LDL i obniżać poziom „dobrego” cholesterolu HDL, co znacząco zwiększa ryzyko miażdżycy[4].

Zgodnie z zaleceniami Światowej Organizacji Zdrowia, dzienna ilość cukrów dodanych w diecie nie powinna przekraczać 25 g, czyli około 6 łyżeczek[5]. Tymczasem już jedna puszka napoju typu cola (330 ml) to 35 g cukru! Czy wiesz, ile słodkości spożywasz każdego dnia?

Cukier a cukrzyca – to nie to samo!

Często można usłyszeć, że jedzenie dużej ilości słodyczy bezpośrednio prowadzi do cukrzycy. To jednak znaczne uproszczenie. Związek między nadmiernym spożyciem cukru a rozwojem cukrzycy typu 2 jest bardziej złożony i pośredni.

Cukrzyca typu 2, która stanowi około 80% wszystkich przypadków tej choroby, rozwija się przede wszystkim w wyniku postępującego upośledzenia wydzielania insuliny w warunkach insulinooporności. Co to oznacza? Komórki przestają prawidłowo reagować na insulinę – hormon odpowiedzialny za transport glukozy z krwi do tkanek. Z czasem trzustka, która produkuje insulinę, nie nadąża z jej wytwarzaniem i dochodzi do podwyższenia poziomu cukru we krwi[6].

Najważniejszą rolę w rozwoju insulinooporności odgrywają czynniki środowiskowe – otyłość (zwłaszcza brzuszna) i mała aktywność fizyczna. Istotny wpływ ma nadmiar tkanki tłuszczowej trzewnej, czyli tej otaczającej narządy wewnętrzne. Uwalnia ona wolne kwasy tłuszczowe, które zakłócają metabolizm glukozy w mięśniach i wątrobie, prowadząc do stopniowego wyczerpania rezerw trzustki[7].

Dlatego to nie samo nadmierne spożycie cukru, lecz nadwaga i otyłość bezpośrednio przyczyniają się do rozwoju cukrzycy typu 2. Nadmierne spożycie słodyczy znacznie zwiększa ryzyko przybrania na wadze, więc pośrednio wpływa na ryzyko zachorowania.

A jak cukrzyca wpływa na serce? Jest to niezależny czynnik ryzyka rozwoju miażdżycy[8] – procesu, w którym tętnice stają się węższe i mniej elastyczne z powodu gromadzenia się w nich blaszek miażdżycowych. Co więcej, to właśnie choroby sercowo-naczyniowe są najczęstszą przyczyną zgonów wśród osób z cukrzycą[9].

Zdrowo zbilansowana dieta – ogranicz cukier dla zdrowia

Skoro wiesz już, dlaczego nadmiar cukru może być szkodliwy dla Twojego serca, czas na praktyczne wskazówki, jak ograniczyć jego spożycie.

  • Przestań dosładzać napoje – kawa czy herbata mogą smakować równie dobrze bez cukru. Jeśli trudno Ci się przyzwyczaić, zmniejszaj ilość stopniowo.
  • Zrezygnuj z picia słodkich napojów – napoje gazowane, soki i nektary zawierają ogromne ilości cukru. Zamiast nich wybieraj wodę, np. z miętą czy cytryną.
  • Czytaj etykiety produktów – cukier może kryć się pod różnymi nazwami, takimi jak sacharoza, syrop glukozowo-fruktozowy, dekstroza, maltoza. Sprawdzaj skład produktów przed zakupem.
  • Sięgaj po „naturalne słodycze” – kiedy masz ochotę na coś słodkiego, wybierz owoc zamiast ciastka czy batonika. Owoce dostarczają nie tylko naturalnych cukrów, ale również błonnika, witamin i przeciwutleniaczy oraz składników mineralnych.

Zacznij od małych kroków – np. zastąp jeden słodki napój dziennie wodą i zjedz owoc zamiast batonika na przekąskę. Z czasem drobne zmiany staną się Twoim nawykiem i zauważysz, że słodycze przestają być niezbędne do codziennego funkcjonowania. To ważny krok w stronę zdrowia serca!

 

 

[1] https://www.mp.pl/cukrzyca/aktualnosci/226638,toksyczny-cukier

[2] https://www.mp.pl/cukrzyca/aktualnosci/226638,toksyczny-cukier

[3] https://www.mp.pl/nadwaga-i-otylosc/aktualnosci/320911,przyczyna-otylosci-a-ryzyko-chorob-serca

[4] https://ncez.pzh.gov.pl/abc-zywienia/izomery-trans-warto-wiedziec/

[5] https://www.who.int/news/item/04-03-2015-who-calls-on-countries-to-reduce-sugars-intake-among-adults-and-children

[6] https://www.mp.pl/interna/chapter/B16.II.13.1.

[7] https://www.mp.pl/endokrynologia/ekspert/288739,insulinoopornosc-jako-pseudochoroba-powszechny-problem-w-gabinecie-diabetologa-i-endokrynologa

[8] https://www.mp.pl/interna/chapter/B16.II.13.4

[9] https://diabetologia.mp.pl/powiklania/inne/215955,niewydolnosc-serca-u-chorych-na-cukrzyce

Najpopularniejsze artykuły

Noworoczne postanowienia sercowca: sprawdź listę!

2022-12-31 Lektura tego artykułu zajmie 2 minuty Nowy rok zbliża się wielkimi krokami. A to czas nie […]

<p>Dietitian writing diet plan, view from above on the table with different healthy products and drawings on the topic of healthy eating</p>

Kamica żółciowa: jakie produkty należy wykluczyć z diety?

Kamicę żółciową uważa się za jedną z najczęstszych przyczyn hospitalizacji z powodu schorzeń układu pokarmowego.

Niewydolność serca. Czym się objawia i do czego może doprowadzić?

2021-08-02 Lektura tego artykułu zajmie 3 minuty Niewydolność serca to główna przyczyna zgonów w Polsce, a liczba […]

Przeczytaj także

Ryzyko miażdżycy: czy można je określić?

Mianem miażdżycy określa się chorobę tętnic, która prowadzi do zwężenia światła naczyń. Dochodzi do tego na skutek odkładania się blaszki miażdżycowej, zbudowanej przede wszystkim z cholesterolu

Jak dbać o oczy? Dieta na zdrowy wzrok

2021-12-13 Lektura tego artykułu zajmie 2 minuty Jakość widzenia zależy nie tylko od genów, ale przede wszystkim […]

Elektrolity – jak ważne są dla organizmu?

Wraz z nadejściem wiosny zaczynamy zastanawiać się nad zmianą swojego stylu życia. Zdrowa dieta, indywidualnie dobrana aktywność […]