Co jeść, by nie dopuścić do niedoboru kwasów tłuszczowych DHA?

Redakcja Optymalnewybory.pl

9.09.2016

3 minuty czytania

Co jeść, by nie dopuścić do niedoboru kwasów tłuszczowych DHA?
Tłuszcze są jednym z głównych składników pokarmowych, bez których nasz organizm nie mógłby prawidłowo funkcjonować. I chociaż w ostatnich latach zwraca się uwagę na zbyt wysokie ich spożycie, badania pokazują, że w naszej diecie jest zbyt mało tłuszczów z rodziny omega 3 - DHA i EPA. Są to kwasy tłuszczowe, które wykazują aktywność biologiczną w naszym organizmie i biorą udział w wielu ważnych procesach. Głównym źródłem DHA w diecie są tłuste ryby morskie, owoce morza oraz żywność funkcjonalna wzbogacona w ten składnik.

Różny wiek, różne potrzeby

Tłuszcz jest bardzo ważnym składnikiem pokarmowym w diecie niemowląt, ponieważ w ponad 50% pokrywa dobowe zapotrzebowanie na energię. Co więcej, już w okresie prenatalnym długołańcuchowe kwasy tłuszczowe DHA są niezbędne do prawidłowego rozwoju układu nerwowego i narządu wzroku. Dlatego też w diecie najmłodszych nie powinno brakować tych ważnych związków.

Polscy eksperci z Instytutu Żywności i Żywienia ustalili, iż niemowlęta od 7 miesiąca i dzieci do 2 roku życia wraz z dietą powinny spożywać 100 mg DHA na dobę. Odpowiednie spożycie tych niezbędnych kwasów tłuszczowych jest również ważne w okresie ciąży i karmienia piersią, ponieważ to organizm matki jest źródłem tych tłuszczów dla rosnącego dziecka. Kobiety ciężarne i karmiące piersią powinny zadbać, by w ich codziennej diecie znajdowało się minimum 200 mg DHA (w przypadku małego spożycia ryb, należy wprowadzić suplementację DHA w ilości 400-600 mg/dobę) oraz 250 mg EPA. Natomiast zalecenia żywieniowe dla starszych dzieci, młodzieży oraz dorosłych wskazują na spożycie sumy EPA i DHA w ilości 250 mg każdego dnia.

Wszystko zaczyna się od alg…

2 Interesującym jest fakt, że ryby nie są zdolne do samodzielnego wytworzenia DHA. Ten kwas tłuszczowy znajduje się w mikroalgach, które stanowią podstawę oceanicznego łańcucha pokarmowego i spożywane są przez organizmy morskie.

Którą rybę wybrać?

3 Dobrym źródłem DHA w diecie są tłuste ryby morskie, takie jak: łosoś, pstrąg tęczowy, makrela czy śledź (tabela 1). Warto jednak zaznaczyć, że łososie i śledzie bałtyckie mogą zawierać podwyższone poziomy rtęci i  innych zanieczyszczeń środowiskowych, dlatego też te ryby powinny być spożywane w umiarkowanych ilościach przez kobiety w ciąży, karmiące piersią oraz małe dzieci. Poza tym wysoka zawartość rtęci jest często obserwowana w rybach drapieżnych, takich jak np. tuńczyk. Dlatego też warto dietę urozmaicać i poza rybami włączyć do niej produkty wzbogacone w kwas DHA. Do produktów takich można zaliczyć m.in. margaryny z kwasem DHA, pozyskiwanym z mikroalg morskich Żywność funkcjonalna sprawdzi się również w dietach, w których z różnych względów ryby są nieobecne. Tabela 1. Porcja ryby zawierająca 250 mg kwasu tabelka-optima Autor dietetyk mgr inż. Julita Dudicz, Poradnia dietetyczna-Ku zdrowej diecie, członek Polskiego Towarzystwa Dietetyki.

Wybrane piśmiennictwo

1. Kunachowicz H, Nadolna I, Przygoda B, Iwanow K. Tabele składu i wartości odżywczej żywności, PZWL, Warszawa 2005 2. Lenihan-Geels G, Bishop KS, Ferguson LR. Alternative Sources of Omega-3 Fats: Can We Find a Sustainable Substitute for Fish? Nutrients. 2013;5(4):1301-1315. doi:10.3390/nu5041301. 3. Makrides M, Understanding the effects of docosahexaenoic acid (DHA) supplementation during pregnancy on multiple outcomes from the DOMInO trial. OCL 2016, 23(1) D105 4. Normy żywienia dla populacji polskiej – nowelizacja, Instytut Żywności i Żywienia 2012, Warszawa 5. Stanowisko Grupy Ekspertów w sprawie suplementacji kwasu dokozaheksaenowego i innych kwasów tłuszczowych omega-3 w populacji kobiet ciężarnych, karmiących piersią oraz niemowląt i dzieci do lat 3, Standardy Medyczne 2010;7:100-106

Najpopularniejsze artykuły

Optima Cardio + masło - opakowanie margaryny

Dietetyk wyjaśnia: Czym jest żywność funkcjonalna? Jakie badania musi przejść taki produkt, zanim zostanie dopuszczony do sprzedaży? Cz.I.

Czym jest żywność funkcjonalna? Jakie badania musi przejść taki produkt, zanim zostanie dopuszczony do sprzedaży? Czy znajdujące się na jego opakowaniach ostrzeżenia  są wymagane przez urzędy zajmujące się bezpieczeństwem żywności? Na te pytania odpowiada dietetyk Jadwiga Przybyłowska   Porozmawiajmy dzisiaj na temat żywności funkcjonalnej. Czym ona jest i jakie produkty możemy do niej zaliczyć? Zacznijmy […]

Czy probiotyki mają wpływ na układ sercowo-naczyniowy?

Preparaty probiotyczne kojarzą nam się przede wszystkim ze stosowaną antybiotykoterapią. Wtedy przyjmujemy także prozdrowotne szczepy bakteryjne, mające […]

Za wysoki poziom złego cholesterolu. Czym się objawia?

2021-06-23 Lektura tego artykułu zajmie 3 minuty. Podwyższony poziom cholesterolu to poważny problem, z którym zmaga się […]

Przeczytaj także

Najzdrowsze warzywa świata. Co warto włączyć do jadłospisu, żeby cieszyć się lepszym zdrowiem?

2021-07-29 Lektura tego artykułu zajmie 4 minuty Różnorodna, dobrze zbilansowana dieta jest podstawą prawidłowego funkcjonowania organizmu. Szczególne […]

Antyoksydanty a profilaktyka alzheimera. Co warto wiedzieć?

Choroba Alzheimera stanowi najczęstszą przyczynę otępienia u seniorów, a ryzyko zapadnięcia na nią rośnie wraz z wiekiem[1]. Jednym ze sposobów na jego zmniejszenie jest zdrowa dieta. Wśród składników, które rekomenduje się z myślą o profilaktyce demencji, często wymieniane są antyoksydanty. Czym są i dlaczego są tak istotne?

Brzuch piwny

Dietetyk radzi: Masz nadwagę, podwyższony cholesterol? Te zmiany są konieczne

To, co jemy i pijemy, ma wpływ na nasze zdrowie. Wybór należy do nas Wiele osób jest otyłych i prowadzi niezdrowy tryb życia, często nie zdając sobie sprawy z tego, że to prosta droga do chorób, niepełnosprawności i gorszej jakości życia. Otyłość, nadciśnienie tętnicze i podwyższony poziom cholesterolu w organizmie można leczyć, zaczynając od zmian […]