Błonnik a cholesterol: czy istnieje zależność?

Redakcja

14.11.2025

4 minuty czytania

Błonnik

„Jedz więcej błonnika” – to zalecenie można usłyszeć coraz częściej. Dlaczego jednak ten składnik jest tak ważny? Okazuje się, że jego spożycie może mieć wpływ m.in. na profil lipidowy. Jak to działa? Z czego to wynika? Jak możesz zwiększyć podaż błonnika w diecie i czemu warto? Odpowiadamy.

Błonnik pokarmowy, czyli co?

Błonnik pokarmowy zalicza się do grupy węglowodanów złożonych. Inaczej ten kompleks określa się włóknem pokarmowym. Składa się on z wielu składników, które można podzielić na dwie frakcje: rozpuszczalną i nierozpuszczalną w wodzie. Do tej pierwszej grupy zaliczają się pektyny, gumy i śluzy roślinne, a do drugiej – zceluloza, ligniny i niektóre hemicelulozy[1].

Na czym polega różnica między nimi? Otóż[2]:

  • błonnik rozpuszczalny wiąże wodę i tworzy żele, a jego spożycie wydłuża czas pasażu jelitowego, co ma m.in. znaczenie dla zachowania prawidłowych wypróżnień;
  • błonnik nierozpuszczalny wpływa natomiast na przyspieszenie perystaltyki jelit i jest ważny dla prawidłowego trawienia.

Oznacza to, że obie frakcje są istotne dla zachowania prawidłowego funkcjonowania organizmu. Dlatego Światowa Organizacja Zdrowia zaleca spożycie minimum 25 g błonnika na dobę[3].

Jak błonnik wpływa na poziom cholesterolu?

O błonniku najczęściej mówi się w kontekście wsparcia układu pokarmowego. I rzeczywiście, ten składnik wspiera prawidłową pracę jelit, ogranicza ryzyko powstawania zaparć i wzdęć oraz pomaga w utrzymaniu zdrowej mikrobioty jelitowej[4]. To jednak nie wszystko. Obie frakcje są istotne dla utrzymania prawidłowego profilu lipidowego.

Jak to działa? Otóż pektyny i beta-glukany, które są ważnymi składnikami błonnika pokarmowego, wspomagają metabolizm cholesterolu. W praktyce[5]:

  • wiążą one kwasy żółciowe;
  • zwiększają lepkość w jelicie, co ogranicza resorpcję zwrotną kwasów żółciowych i zwiększa ich wydalanie.

Ten proces sprawia, że wątroba zwiększa produkcję kwasów żółciowych, wykorzystując do tego cholesterol. W rezultacie obniża się stężenie cholesterolu całkowitego w organizmie.

Ponadto rozpuszczalne frakcje błonnika mogą wiązać sam cholesterol w świetle jelita oraz opóźniać wchłanianie trójglicerydów. To powód, dla którego w aktualnych wytycznych odnośnie do profilaktyki chorób sercowo-naczyniowych zaleca się spożycie 30-45 g błonnika pokarmowego dziennie[6].

Jak zwiększyć podaż błonnika w diecie?

Błonnik jest składnikiem, który można z łatwością dostarczyć w codziennej diecie. Wystarczy kilka prostych modyfikacji, aby jego podaż wyraźnie wzrosła. I tak[7]:

  • rozpuszczalne frakcje błonnika są obecne przede wszystkim w: płatkach owsianych oraz jęczmiennych, kaszach (zwłaszcza jęczmiennej), owocach, np. jabłkach, cytrusach, truskawkach, jagodach, gruszkach, śliwkach czy brzoskwiniach, warzywach, w tym w pietruszce, marchwi, bakłażanie, kalarepie czy cebuli, nasionach roślin strączkowych, siemieniu lnianym czy orzechach;
  • nierozpuszczalne frakcje błonnika znajdują się m.in. w pieczywie pełnoziarnistym, kaszach, brązowym ryżu i mąkach z pełnego przemiału oraz skórkach warzyw i owoców.

Dlatego wystarczy wprowadzić proste, nieznaczne zmiany w jadłospisie, aby zadbać o profil lipidowy. Aby jeść więcej błonnika:

  • wybieraj produkty pełnoziarniste zamiast z białej, drobno zmielonej mąki – pamiętaj, że przy problemach z cholesterolem pieczywo warto smarować miękką margaryną kubkową z fitosterolami; te naturalne substancje obniżają poziom „złego” cholesterolu LDL o 7-12% w ciągu 2-3 tygodni przy dziennym spożyciu 1,5-3 g oraz prowadzeniu zdrowego stylu życia[8]; zawiera je np. Optima Cardio;
  • zwiększ spożycie warzyw i owoców – powinny stanowić ok. 50% tego, co znajduje się na każdym Twoim talerzu[9];
  • sięgaj po nasiona roślin strączkowych co najmniej kilka razy w tygodniu – są nie tylko dobrym źródłem błonnika, ale i zdrowszym zamiennikiem np. czerwonego mięsa – bogatego w tłuszcze nasycone i często również tłuszcze trans, niekorzystne dla profilu lipidowego[10]);
  • dodawaj siemię lniane (najlepiej w formie nasion) oraz orzechy do posiłków – to również ważne źródła błonnika i smaczne urozmaicenie; len potraktuj np. jako „posypkę” na kanapki, do jogurtu, a orzechy (w niewielkiej ilości) – jako zdrową przekąskę.

Kiedy zaczniesz zwracać większą uwagę na zawartość błonnika w diecie, szybko zauważysz różnicę, a nowe nawyki powoli „wejdą w krew”. Zdecydowanie warto je w sobie wyrobić – zarówno z myślą o profilaktyce dyslipidemii, jak i zachowaniu zdrowo zbilansowanej diety w szerszej perspektywie.

 

[1] www.mp.pl/pacjent/dieta/zasady/67301,blonnik-pokarmowy

[2] www.mp.pl/pacjent/dieta/zasady/67301,blonnik-pokarmowy

[3] https://www.who.int/news/item/17-07-2023-who-updates-guidelines-on-fats-and-carbohydrates

[4] https://pacjent.gov.pl/aktualnosc/pamietaj-o-blonniku

[5] https://pacjent.gov.pl/aktualnosc/pamietaj-o-blonniku

[6] https://www.mp.pl/pacjent/chorobawiencowa/lista/98769,czy-blonnik-w-diecie-pomaga-zmniejszyc-cholesterol

[7] https://pacjent.gov.pl/aktualnosc/pamietaj-o-blonniku

[8] https://www.efsa.europa.eu/en/press/news/blood-cholesterol-reduction-health-claims-phytosterols-can

[9] https://ncez.pzh.gov.pl/abc-zywienia/zasady-zdrowego-zywienia/piramida-zdrowego-zywienia-i-aktywnosci-fizycznej-dla-osob-doroslych-2/

[10] https://www.mp.pl/pacjent/dieta/zasady/67338,tluszcze-podzial-budowa-funkcje-i-wlasciwosci

Najpopularniejsze artykuły

Praktyczne aspekty walki z nadwagą dla zdrowia serca

Nadwaga a zdrowie serca: jak walczyć z czynnikami ryzyka [Infografika]

Nadwaga to jeden z kluczowych czynników ryzyka chorób sercowo-naczyniowych, który dotyka coraz większą liczbę osób na całym świecie. Zrozumienie związku między masą ciała a zdrowiem serca jest pierwszym krokiem do skutecznej profilaktyki. Jak nadwaga wpływa na serce? Nadmierna masa ciała obciąża układ krążenia na kilka sposobów. Po pierwsze, zwiększa objętość krwi, którą serce musi pompować, […]

Dieta wegetariańska i wegańska – jak dostarczać białko do organizmu?

Lektura zajmie 3 minuty. Coraz więcej z nas decyduje się na wykreślenie mięsa lub produktów zwierzęcych ze […]

Niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe. Jak wpływają na układ krążenia?

2021-06-13 Lektura tego artykułu zajmie 3 minuty. Prawidłowo zbilansowana dieta to podstawa zdrowia. Wcale jednak nie musisz […]

Przeczytaj także

Jak się przygotować do badania i interpretować wynik cholesterolu – lipidogram?

Hiperlipidemia – jaką dietę powinny stosować osoby z zaburzeniem gospodarki lipidowej?

Lektura tego artykułu zajmie 4 minuty. Choroby serca stanowią obecnie najczęstszą przyczynę zgonów na całym świecie. Jeśli […]

Produkty bogate w białko – sprawdź zawartość białka w produktach [TABELE]

2021-04-10 Lektura tego artykułu zajmie 7 minut. Bez białka – podobnie jak bez tłuszczy i węglowodanów – […]