4,38

7 rzeczy, które mogą podnieść ciśnienie krwi

Redakcja Optymalnewybory.pl

21.07.2021

4 minuty czytania

Nadciśnienie tętnicze stanowi zagrożenie dla zdrowia, a nawet życia – szczególnie, jeśli jest nieleczone. W wielu przypadkach wcale jednak nie trzeba sięgać od razu po leki – wystarczy wprowadzić pewne modyfikacje w dotychczas prowadzonym stylu życia. Dowiedz się, co podnosi ciśnienie i zacznij tego unikać!

Przeprowadzone analizy pokazują, że do 2025 roku nawet 60% populacji na świecie będzie borykać się z wysokim ciśnieniem krwi[1]. Aby nadciśnienie nie urosło do rangi problemu epidemiologicznego, warto temu przeciwdziałać. Nie chodzi wyłącznie o przyjmowanie leków na nadciśnienie, ale przede wszystkim o wyeliminowanie tych czynników, które podnoszą ciśnienie. Znaczenie w tym kontekście mają: dieta i aktywność fizyczna.

Sól

Sól jest jednym z tych produktów, co podnosi ciśnienie krwi. Tymczasem Polacy spożywają jej nawet dwukrotnie więcej niż wynika to z rekomendacji Światowej Organizacji Zdrowia – tak wynika z danych Instytutu Żywności i Żywienia[2].Warto mieć świadomość, że w dziennym spożyciu soli uwzględnia się nie tylko tę dodawaną podczas gotowania, ale również obecną w produktach spożywczych, np. serach żółtych, wędlinach, fast foodach.

Wpływ nadmiernego spożycia soli na ciśnienie tętnicze zbadano podczas eksperymentu. 10 osób zjadło zupę zawierającą 6 g soli kuchennej. Po 2 godzinach od posiłku zmierzono ciśnienie – zauważono wzrost ciśnienia tętniczego o 6 mm Hg[3].
Optima Cardio Potas+

Napoje energetyczne

Polacy dość chętnie sięgają po napoje energetyczne, traktując je jako zamiennik kawy. Chociaż – z uwagi na zawartość kofeiny – faktycznie pomagają walczyć ze zmęczeniem, ich przyjmowanie nie jest wskazane szczególnie u osób z nadciśnieniem. Badania naukowe potwierdzają, że energetyki przyczyniają się do wzrostu ciśnienia krwi[4].

Kawa

Kawa – wypijana na pobudzenie – nie jest sprzymierzeńcem ciśnienia tętniczego w normie. Badania zaprezentowane podczas European Society of Cardiology w 2015 roku wykazały wzrost ryzyka zaburzeń sercowo-naczyniowych u pacjentów z łagodnym nadciśnieniem. Dlatego zaleca się ograniczyć spożycie kawy – po to, aby uniknąć rozwoju ciężkiego nadciśnienia oraz cukrzycy w późniejszym wieku[5].

Produkty zawierające lukrecję

Lukrecja to bylina należąca do rodziny bobowatych. Jej korzeń stanowi dodatek do wielu produktów spożywczych, np. herbat ziołowych, soków owocowych, napojów, niektórych piw.

Lukrecja jest tym, co podnosi ciśnienie – z uwagi na właściwości hipertensynogenne. Potwierdza to jedno z kilku badań naukowych – spożycie lukrecji może przyczynić się do wzrostu ciśnienia skurczowego nawet o 14 mm Hg[6]. Dowodem są też opisy występowania nadciśnienia tętniczego u pacjentów spożywających źródła lukrecji[7].

Ważne jest zatem, aby dokładnie czytać etykiety produktów. Informacja o obecności lukrecji powinna pojawić się na opakowaniu.

Nadmierne spożycie alkoholu

Liczne badania pokazują związek między wysokim spożyciem alkoholu a występowaniem nadciśnienia[8].

Osoby pijące więcej niż 3-4 drinki dziennie, które ograniczyły spożycie alkoholu do 1-2 drinków dziennie mogą zredukować ciśnienie skurczowe o ok. 5,5 mm Hg oraz ciśnienie rozkurczowe o ok. 4 mm Hg[9].

Nieodpowiednia aktywność fizyczna

Liczne analizy pokazują, że systematyczne ćwiczenia pomagają obniżyć ciśnienie tętnicze nawet o 4-9 mm Hg. Zadowalające efekty mogą pojawić się już po 3 miesiącach regularnej aktywności[10]. Trzeba jednak zwrócić uwagę na rodzaj wykonywanego treningu, ponieważ niektóre jego formy mogą dać efekt odwrotny.

Osoby z nadciśnieniem tętniczym powinny unikać ćwiczeń siłowych, które odpowiadają za wzrost ciśnienia aż o 20 mm Hg[11].

Stres i silne emocje

Przewlekły stres i silne emocje mogą przyczynić się do wzrostu ciśnienia, a co za tym idzie – rozwoju nadciśnienia tętniczego u podatnych osób[12].

Wpływ stresu na wzrost ciśnienia potwierdza tzw. reakcja „białego fartucha”. U niektórych pacjentów dochodzi do uzyskanie wysokich wartości ciśnienia tętniczego podczas wizyty w gabinecie lekarskim. Rozpoznaje się je wówczas, gdy różnica między wartościami ciśnienia mierzonymi w gabinecie i w domu wynosi minimum 20 mm Hg dla ciśnienia skurczowego i 10 mm Hg dla ciśnienia rozkurczowego[13].

Pamiętaj! Twoje zdrowie zależy w dużej mierze od ciebie. Warto zatem zmienić swój dotychczasowy styl życia – szczególnie, jeśli należysz do grupy predysponowanej

[1] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33758927/

[2] http://www.izz.waw.pl/strona-gowna/3-aktualnoci/aktualnoci/537-polacy-spozywaja-za-duzo-soli

[3] https://pulsmedycyny.pl/produkty-na-cenzurowanym-czyli-co-podnosi-cisnienie-896484

[4] https://www.ahajournals.org/doi/full/10.1161/JAHA.118.011318

[5] https://www.sciencedaily.com/releases/2015/08/150829123701.htm

[6] https://pulsmedycyny.pl/produkty-na-cenzurowanym-czyli-co-podnosi-cisnienie-896484

[7] https://journals.viamedica.pl/arterial_hypertension/article/viewFile/40899/28099

[8] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4038773/

[9] https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/high-blood-pressure/expert-answers/blood-pressure/faq-20058254

[10] http://kardiologia.biziel.pl/9f3.pdf

[11] https://www.mp.pl/pacjent/dieta/sport/115125,trening-zdrowotny-a-nadcisnienie-tetnicze

[12] Stres psychiczny a nadciśnienie tętnicze, Anna Kaczyńska, Zbigniew Gaciong, Choroby Serca i Naczyń 2004, tom 1, nr 1, 73–79 Copyright © 2004 Via Medica ISSN 1733–2346

[13] https://academic.oup.com/jcem/article/87/8/3672/2846728

Najpopularniejsze artykuły

Niestabilny poziom glukozy we krwi

U podstaw nieprawidłowej glikemii (czyli stężenia glukozy we krwi) najczęściej leżą zaburzenia metabolizmu węglowodanów. W ich konsekwencji […]

Olejek migdałowy

Olejek Migdałowy – właściwości, skład i zastosowanie

Olejek migdałowy to jasnożółty olej charakteryzujący się łagodnym, słodkawym smakiem i przyjemnym (również charakterystycznym) zapachem. Choć jego nazwa kojarzy się bardzo smakowicie, jest wykorzystywany głównie w kosmetyce i aromaterapii. W kuchni częściej stosuje się nasiona migdałowca (migdały). Pozyskiwany z nich olejek stosowany jest jako aromat do ciast i ciasteczek. Jak wytwarza się olej migdałowy? Olej […]

Dieta o niskim indeksie glikemicznym

Lektura zajmie 3 minuty. Indeks glikemiczny pozwala klasyfikować produkty spożywcze pod względem długości trawienia zawartych w nich […]

Przeczytaj także

7 produktów, które chronią Twoje serce

W profilaktyce chorób serca zdrowa dieta odgrywa bardzo ważną rolę. Obok aktywności fizycznej i rezygnacji z używek, […]

Rola diety śródziemnomorskiej w profilaktyce chorób serca

Sposób odżywiania się ma kluczowe oddziaływanie na zdrowie. To, co jesz, wpływa na kondycję umysłu oraz ciała, w tym układu sercowo-naczyniowego.

Profilaktyka chorób serca u kobiet — dlaczego jest tak ważna?

Profilaktyka chorób serca u kobiet — dlaczego jest tak ważna?

Czy wiesz, że choroby serca stanowią przyczynę ponad 55% wszystkich zgonów kobiet w Polsce[1] i są główną przyczyną śmierci pań po 60. roku życia[2]? Takie statystyki to ważny powód, dla którego profilaktyka schorzeń kardiologicznych to istotny element dbania o kobiece zdrowie. Z czego jednak wynika podatność na problemy sercowe? Jak im zapobiegać? Wyjaśniamy. Kobiece ryzyko […]