Wegetariańskie źródła omega-3 – gdzie ich szukać?

Redakcja

20.07.2024

4 minuty czytania

Orzechu włoskie z dziadkiem do orzechów

Często słyszysz, że kwasy omega-3 to ważny element zdrowej, zrównoważonej diety? To prawda! Ten składnik wykazuje bardzo istotne właściwości prozdrowotne – ważne m.in. dla prawidłowej pracy serca oraz umysłu. Sęk w tym, że jego głównymi źródłami są produkty zwierzęce. Jak zatem zadbać o prawidłową podaż omega-3 na diecie wegańskiej i wegetariańskiej? Podpowiadamy.

Kwasy omega-3: dlaczego są tak ważne w diecie?

Kwasy omega-3 zaliczane są do niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, czyli NNKT. Organizm człowieka nie jest ich w stanie samodzielnie wytworzyć, więc muszą być dostarczane z pożywieniem[1]. Już sam ten fakt świadczy o ich „wyjątkowości”.

Swoją nazwę omega-3 zawdzięczają specyficznej strukturze cząsteczki: podwójne wiązanie chemiczne występuje tu przy trzecim atomie węgla, licząc od końca łańcucha[2].

Do tej grupy zaliczają się kwasy:

  • alfa-linolenowy (ALA),
  • eikozapentaenowy (EPA),
  • dokozaheksaenowy (DHA).

Odgrywają one kluczową rolę w wielu procesach biologicznych. Przede wszystkim wspierają[3]:

  • rozwój dziecka w okresie prenatalnym;
  • dojrzewanie układu nerwowego i narządu wzroku u dzieci;
  • utrzymanie zdrowia serca, w tym działania antyarytmicznie, przeciwkrzepliwie i przeciwzapalnie;
  • utrzymanie prawidłowego ciśnienia krwi;
  • zachowanie optymalnego profilu lipidowego – pomagają zmniejszyć stężenie trójglicerydów oraz podnieść poziom „dobrego” cholesterolu HDL;
  • ochronę przed demencją i innymi chorobami neurodegeneracyjnymi.

Utrzymanie prawidłowej podaży tych substancji jest zatem ważne dla zachowania dobrego zdrowia.

Źródła kwasów omega-3 w diecie, czyli dlaczego i z czym wegetarianie mogą mieć problem?

Kwasy omega-3 są obecne zarówno w produktach pochodzenia roślinnego, jak i zwierzęcego. Jednak poszczególne substancje z tej grupy znajdują się w różnych substancjach.

Wegetarianin nie będzie miał problemu z podażą kwasu ALA, ponieważ jego najważniejsze źródła to:

  • siemię lniane;
  • orzechy włoskie;
  • oleje roślinne, zwłaszcza lniany, sojowy, rzepakowy czy z zarodków pszenicy[4].

Co jednak z EPA i DHA? Osoby niejedzące produktów odzwierzęcych mogą mieć problem z ich dostarczeniem do organizmu. Te kwasy z grupy omega-3 są zawarte przede wszystkim w tłustych rybach morskich oraz ich tłuszczu[5]. Takie produkty są odrzucane przez wegan i wegetarian.

Czy istnieją roślinne źródła EPA i DHA?

Te kwasy znajdują się w dwóch wegańskich źródłach – pokarmach charakterystycznych dla kuchni azjatyckiej – fitoplanktonie morskim oraz algach. Dlatego można sobie zapewnić ich podaż, np. spożywając:

  • wegetariańskie/wegańskie sushi zawinięte w nori;
  • wegański ramen lub inne potrawy zawierające wakame;
  • olej z alg morskich – o ten składnik są też wzbogacane inne produkty, np. miękkie margaryny kubkowe.

Wiele osób na diecie wegańskiej/wegetariańskiej, którym zależy na prawidłowej podaży omega-3, sięga także po suplementację.

Nie tylko omega-3! Włącz do diety również inne zdrowe tłuszcze

W Twoim jadłospisie powinny się znaleźć również inne zdrowe kwasy tłuszczowe – nienasycone. Ich obecność w diecie jest ważna, bo pomagają one zachować prawidłowy profil lipidowy – istotny m.in. w profilaktyce miażdżycy i chorób serca. Pamiętaj zatem, aby:

  • sięgać po oleje roślinne oraz miękkie margaryny kubkowe – dobrym wyborem może być Optima Cardio, wzbogacona dodatkowo o sterole roślinne, które obniżają poziom cholesterolu LDL o 7-10% w ciągu 2-3 tygodni, przy dziennym spożyciu 1,5-2,4 g oraz prowadzeniu zdrowego stylu życia[6];
  • ograniczyć spożycie żywności wysoko przetworzonej, która może zawierać częściowo uwodornione oleje bogate w aterogenne tłuszcze trans[7].

Przestrzeganie tych zasad pomoże Ci lepiej zbilansować dietę wegetariańską i cieszyć się dobrym zdrowiem oraz świetnym samopoczuciem. Spróbuj!

[1] https://www.mp.pl/pacjent/dieta/zasady/72288,kwasy-tluszczowe-omega-3-i-omega-6-zrodla-i-wlasciwosci

[2] https://www.mp.pl/pacjent/dieta/zasady/72288,kwasy-tluszczowe-omega-3-i-omega-6-zrodla-i-wlasciwosci

[3] https://www.mp.pl/pacjent/dieta/zasady/72288,kwasy-tluszczowe-omega-3-i-omega-6-zrodla-i-wlasciwosci

[4] https://www.mp.pl/pacjent/dieta/zasady/72288,kwasy-tluszczowe-omega-3-i-omega-6-zrodla-i-wlasciwosci

[5] https://www.mp.pl/pacjent/dieta/zasady/72288,kwasy-tluszczowe-omega-3-i-omega-6-zrodla-i-wlasciwosci

[6] https://www.efsa.europa.eu/en/press/news/blood-cholesterol-reduction-health-claims-phytosterols-can

[7] https://ncez.pzh.gov.pl/abc-zywienia/izomery-trans-warto-wiedziec/

Najpopularniejsze artykuły

7 rzeczy, które mogą podnieść ciśnienie krwi

[21-07-2021]Lektura tego artykułu zajmie 4 minuty. Nadciśnienie tętnicze stanowi zagrożenie dla zdrowia, a nawet życia – szczególnie, […]

Dieta

Dieta niskosodowa — jak ograniczyć sól w diecie?

Sód to jeden z pierwiastków, które występują w organizmie człowieka, głównie w płynach pozakomórkowych i wewnątrzkomórkowych[1]. Jest dostarczany wraz z dietą. Odgrywa ważną rolę dla zdrowia, jednak jego nadmiar może być problematyczny. Zobacz, komu jest zalecana dieta niskosodowa i jak ograniczyć sól w diecie. Jaką rolę w organizmie odgrywa sód? Sód to jeden z elektrolitów. Składnik […]

Zakres prawidłowego ciśnienia u kobiet. Czy jest niższy od tego dla mężczyzn?

2021-04-07 Lektura tego artykułu zajmie 5 minut. Krew przepływająca przez naczynia krwionośne nie może napierać na nie z […]

Przeczytaj także

Dieta Seniora

Dieta seniora — 8 produktów zalecanych osobom starszym

Dieta seniora — 8 produktów zalecanych osobom starszym Jesień życia jest okresem, w którym warto szczególnie uważnie zatroszczyć się o dietę. Powód jest prosty: potrzeby starzejącego się organizmu są nieco inne niż w młodzieńczych latach. Na szczęście wcale nie oznacza to, że trzeba rezygnować z ulubionych potraw i smaków. Zobacz, jakie produkty powinny się znaleźć […]

Grahamka

Grahamka z serem korycińskim, karmelizowaną śliwką, migdałami i radicchio

Zapraszamy do wypróbowania naszego przepisu na chleb gryczany z czarnuszką, z kozim twarogiem, ogórkiem, kaparami, czerwoną cebulą, miętą i prażonym słonecznikiem. To doskonała propozycja na zdrową i smaczną przekąskę, która dostarcza wielu cennych składników odżywczych i zachwyca wyrazistym smakiem. Dzięki połączeniu składników bogatych w wartości odżywcze, ta kanapka jest idealna dla osób dbających o zdrowie […]

Dieta

Najlepsze diety dla serca — na jakie modele żywieniowe zwrócić uwagę?

Dieta ma ogromny wpływ na zdrowie Twojego serca. Jeżeli zależy Ci, aby biło mocno i rytmicznie, zapewniając Ci pełnię mocy do działania, zwróć baczną uwagę na to, co jesz. Jakie modele żywieniowe są najzdrowsze? Poznaj dwa, które będą szczególnie korzystne. Dieta a zdrowie serca: jakie to ma znaczenie? To, co trafia na Twój talerz każdego […]