Zapraszamy do wypróbowania naszego przepisu na tosty trzy ziarna z bryndzą, pieczoną i marynowaną papryką, czarnymi oliwkami i pesto. To zdrowa i pyszna propozycja na sycące śniadanie lub lunch, która łączy tradycyjne smaki z nowoczesnym podejściem do zdrowego odżywiania.
Składniki:
- 2 kromki dobrego pieczywa tostowego “3 ziarna”
- 2 łyżeczki Optimą Omega 3 (10 g)
- 2 łyżki Bryndzy Podkarpackiej
- 1 pieczona i marynowana papryka
- 8 czarnych oliwek kalamata
- 2 łyżki dobrego pesto
Kaloryczność:
Wartość odżywcza | Ilość |
---|---|
Energia | 484,1 kcal / 210 g |
Białko ogółem | 10,8 g |
Tłuszcz | 36,4 g |
Węglowodany ogółem | 26,4 g |
Błonnik pokarmowy | 4,3 g |
Sód | 762,6 mg |
Witamina A (ekwiw. retinolu) | 303 µg |
Witamina D | 1,5 µg |
Cholesterol | 0,0 mg |
Kwasy tłuszczowe nasycone | 7,0 g |
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone | 11,7 g |
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone | 10,5 g |
Wykonanie:
- Kromki pieczywa posmaruj margaryną obniżającą cholesterol Optimą Omega 3, pesto oraz bryndzą.
- Następnie połóż na nich pokrojoną w paski pieczoną i marynowaną paprykę oraz po 4 pozbawione pestek oliwki.
- Przykryj kanapkę drugą kromką pieczywa posmarowaną z wierzchu odrobiną Optimy.
- Opiekaj kanapkę na złoty kolor.
Komentarz dietetyka:
Pełnoziarniste produkty są bogate m.in. w błonnik, kwas foliowy, niacynę, fosfor, żelazo, magnez i cynk. Natomiast te oczyszczone (białe) w procesie technologicznym zostają pozbawione tych cennych składników. Pamiętaj, że produkty zbożowe stanowią podstawę zdrowej diety. Wybieraj więc te, które zawierają wszystkie dobroczynne składniki występujące w całym ziarnie. Zawarta w kanapce margaryna na cholesterol Optima Omega 3 jest naturalnym źródłem kwasów omega-3, dzięki czemu wspomaga utrzymanie prawidłowego poziomu cholesterolu.
Składnik regionalny:
Bryndza Podkarpacka
Produkt wpisany jest na listę produktów tradycyjnych. Wytwarzany z mleka owczego lub owczego i krowiego. Zawartość mleka krowiego nie może przekraczać 40% całkowitej ilości mleka użytego do produkcji bryndzy podhalańskiej. Najstarsze wzmianki o bryndzy pochodzą z 1527 roku. Bryndzę nadal wytwarza się w tradycyjny sposób taki jak setki lat temu. Jej receptura dotarła na polskie ziemie wraz z pasterzami wołoskimi. Bryndza wpisana jest do unijnego rejestru jako Chroniona Nazwa Pochodzenia. Bryndza to tzw. ser bundz, który został rozkruszony i wyrobiony z solą.