Tosty trzy ziarna z bryndzą, pieczoną i marynowaną papryką, czarnymi oliwkami i pesto

Redakcja

29.06.2024

2 minuty czytania

Tosty trzy ziarna z bryndzą, pieczoną i marynowaną papryką, czarnymi oliwkami i pesto

Zapraszamy do wypróbowania naszego przepisu na tosty trzy ziarna z bryndzą, pieczoną i marynowaną papryką, czarnymi oliwkami i pesto. To zdrowa i pyszna propozycja na sycące śniadanie lub lunch, która łączy tradycyjne smaki z nowoczesnym podejściem do zdrowego odżywiania.

Składniki:

  • 2 kromki dobrego pieczywa tostowego “3 ziarna”
  • 2 łyżeczki Optimą Omega 3 (10 g)
  • 2 łyżki Bryndzy Podkarpackiej
  • 1 pieczona i marynowana papryka
  • 8 czarnych oliwek kalamata
  • 2 łyżki dobrego pesto

Kaloryczność:

Wartość odżywcza Ilość
Energia 484,1 kcal / 210 g
Białko ogółem 10,8 g
Tłuszcz 36,4 g
Węglowodany ogółem 26,4 g
Błonnik pokarmowy 4,3 g
Sód 762,6 mg
Witamina A (ekwiw. retinolu) 303 µg
Witamina D 1,5 µg
Cholesterol 0,0 mg
Kwasy tłuszczowe nasycone 7,0 g
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone 11,7 g
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone 10,5 g

Wykonanie:

  1. Kromki pieczywa posmaruj margaryną obniżającą cholesterol Optimą Omega 3, pesto oraz bryndzą.
  2. Następnie połóż na nich pokrojoną w paski pieczoną i marynowaną paprykę oraz po 4 pozbawione pestek oliwki.
  3. Przykryj kanapkę drugą kromką pieczywa posmarowaną z wierzchu odrobiną Optimy.
  4. Opiekaj kanapkę na złoty kolor.

Komentarz dietetyka:

Pełnoziarniste produkty są bogate m.in. w błonnik, kwas foliowy, niacynę, fosfor, żelazo, magnez i cynk. Natomiast te oczyszczone (białe) w procesie technologicznym zostają pozbawione tych cennych składników. Pamiętaj, że produkty zbożowe stanowią podstawę zdrowej diety. Wybieraj więc te, które zawierają wszystkie dobroczynne składniki występujące w całym ziarnie. Zawarta w kanapce margaryna na cholesterol Optima Omega 3 jest naturalnym źródłem kwasów omega-3, dzięki czemu wspomaga utrzymanie prawidłowego poziomu cholesterolu.

Składnik regionalny:

Bryndza Podkarpacka

Produkt wpisany jest na listę produktów tradycyjnych. Wytwarzany z mleka owczego lub owczego i krowiego. Zawartość mleka krowiego nie może przekraczać 40% całkowitej ilości mleka użytego do produkcji bryndzy podhalańskiej. Najstarsze wzmianki o bryndzy pochodzą z 1527 roku. Bryndzę nadal wytwarza się w tradycyjny sposób taki jak setki lat temu. Jej receptura dotarła na polskie ziemie wraz z pasterzami wołoskimi. Bryndza wpisana jest do unijnego rejestru jako Chroniona Nazwa Pochodzenia. Bryndza to tzw. ser bundz, który został rozkruszony i wyrobiony z solą.

Najpopularniejsze artykuły

Pełnoziarnista minipizza z warzywami

Pełnoziarnista minipizza z warzywami

Pizza pełnoziarnista z warzywami Pizza może być zdrowa i smaczna! Ta wersja z pełnoziarnistym spodem, bogata w błonnik i warzywa, dostarczy Ci wielu cennych składników odżywczych. Oto przepis na zdrową i pyszną pizzę z warzywami. Składniki: 1 saszetka drożdży instant (7 g) 1 łyżeczka cukru (5 g) 1 szklanka ciepłej wody (250 ml) 2 i […]

Miniserniczki z musem owocowym

Miniserniczki z musem owocowym

Miniserniczki z musem owocowym to idealna propozycja na niskokaloryczny deser, który zadowoli każdego miłośnika słodkości. Przygotowane na bazie pełnoziarnistych herbatników, chudego serka twarogowego i świeżych owoców sezonowych, te serniczki są zarówno smaczne, jak i zdrowe. Doskonale nadają się na lekki deser lub słodką przekąskę. Składniki: 100 g herbatników pełnoziarnistych lub ciastek owsianych 4 i 1/2 […]

Tosty trzy ziarna z bryndzą, pieczoną i marynowaną papryką, czarnymi oliwkami i pesto

Tosty trzy ziarna z bryndzą, pieczoną i marynowaną papryką, czarnymi oliwkami i pesto

Zapraszamy do wypróbowania naszego przepisu na tosty trzy ziarna z bryndzą, pieczoną i marynowaną papryką, czarnymi oliwkami i pesto. To zdrowa i pyszna propozycja na sycące śniadanie lub lunch, która łączy tradycyjne smaki z nowoczesnym podejściem do zdrowego odżywiania. Składniki: 2 kromki dobrego pieczywa tostowego “3 ziarna” 2 łyżeczki Optimą Omega 3 (10 g) 2 […]

Przeczytaj także

Sałatka z kaszą kuskus, ogórkiem i łososiem

Sałatka z kaszą kuskus, ogórkiem i łososiem

Zapraszamy do wypróbowania naszego przepisu na kuskus z wędzonym łososiem i ogórkiem. To zdrowa i szybka propozycja na lekki posiłek, który dostarczy cennych składników odżywczych, w tym nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3. Składniki: ½ szklanki kaszy kuskus (90 g) ½ ogórka zielonego (90 g) 2 plastry wędzonego łososia (50 g) 1 łyżeczka natki pietruszki (3 g) […]

Sałatka z roszponką, twarogiem i sosem miodowo-musztardowym

Sałatka z roszponką, twarogiem i sosem miodowo-musztardowym

Sałatka z roszponką, twarogiem i sosem miodowo-musztardowym to doskonały wybór na lekką i zdrową przekąskę lub lunch. Połączenie świeżej roszponki i sałaty z chudym twarogiem, pestkami dyni i orzechami włoskimi tworzy smaczną i odżywczą kompozycję. Dodatek delikatnego dressingu z miodem i musztardą nadaje całości wyrazistego smaku, a pełnoziarnisty chleb żytny z margaryną Optima Omega 3 […]

Krem ze śliwek z prażonymi migdałami

Krem ze śliwek z prażonymi migdałami

Zapraszamy do wypróbowania naszego przepisu na zupę śliwkową z cynamonem i grzankami. To aromatyczne i zdrowe danie, które zadowoli każdego smakosza. Składniki: ½ kg śliwek 1,5 l wody ½ szklanki jogurtu naturalnego (125 g) 2 goździki 1 łyżeczka cynamonu 2 łyżki miodu (25 g) 2 łyżki uprażonych płatków migdałowych (20 g) 4 kromki chleba tostowego […]