Słaba pamięć a dieta: wpływ żywienia na pracę mózgu

Redakcja Optymalnewybory.pl

2.04.2022

2 minuty czytania


Zdarza ci się zapominać o ważnych sprawach? Masz problemy z zapamiętywaniem? Być może próbujesz to wytłumaczyć pośpiechem i zbyt szybkim tempem życia. Czy jednak wiesz, że ogromny wpływ na pracę mózgu ma dieta? Dowiedz się, jak żywienie wpływa na funkcjonowanie tego narządu.

Każdego dnia mózg przesyła, odbiera i przetwarza miliony informacji. Wykonuje ciężką pracę, która wymaga od niego sporych zasobów energii. Skąd ją pozyskać? Najlepszym jej źródłem jest pożywienie – wartościowe, dostarczające odpowiednią ilość niezbędnych składników odżywczych.

Optima Neuro

Jak żywienie wpływa na funkcjonowanie mózgu?

Chociaż systematyczny trening jest jednym z ważnych elementów stymulujących mózg, jeszcze większe znaczenie odgrywa prawidłowo zbilansowana dieta. Naukowcy nie mają wątpliwości – istnieje ścisły związek między zdolnościami umysłowymi a dostarczaniem niezbędnych składników odżywczych. Dlaczego?

Zawarte w pożywieniu witaminy i minerały wspomagają produkcję hormonów, enzymów czy neuroprzekaźników. Szczególnie te ostatnie mają ogromne znaczenie w kontekście procesów zapamiętywania. Dieta uboga w makro- i mikroskładniki, a także zbyt duże przerwy między posiłkami osłabiają pamięć i zdolność koncentracji.

Jeżeli wraz z posiłkami nie dostarczasz organizmowi niezbędnych składników odżywczych – takich, których potrzebuje mózg, prędzej czy później odczujesz tego skutki. Efektem poważniejszych niedoborów może być upośledzenie funkcji ośrodkowego układu nerwowego. Będzie się to objawiać nie tylko zmęczeniem i znużeniem, ale właśnie spadkiem koncentracji oraz utrudnionym zapamiętywaniem i osłabieniem pamięci.

Co jeść, by usprawnić pracę mózgu?

Aby mózg prawidłowo funkcjonował, musi otrzymywać niezbędne składniki odżywcze. Znaczenie mają nie tylko witaminy i minerały, ale także węglowodany złożone oraz „dobre” tłuszcze.

Dostarczaj węglowodany złożone

Mózg potrzebuje sporej ilości energii, której najlepszym źródłem jest glukoza. Chociaż jest ona kojarzona głównie z produktami dostarczającymi cukry proste (np. słodycze, słodzone napoje), zapotrzebowanie na ten składnik warto uzupełnić węglowodanami złożonymi.

Ich przewagą jest stopniowe uwalnianie glukozy, dzięki czemu mózg może czerpać ją przez długi czas. Ponadto nie powodują gwałtownych skoków poziomu cukru we krwi.

Najlepszym źródłem węglowodanów złożonych są m.in. pieczywo pełnoziarniste, płatki owsiane, kasza jaglana, soczewica, ryż brązowy. Szczególną rolę przypisuje się liściastym warzywom zielonym – osoby spożywające co najmniej jedną ich porcję dziennie, mają lepszą pamięć[1].

Pamiętaj o zdrowych tłuszczach

Mózg aż w 60% składa się z tłuszczu, z czego jego 20% suchej masy stanowią nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3[2]. Problem w tym, że narząd ten nie potrafi magazynować niezbędnego składnika odżywczego. Z tego powodu należy zadbać o to, aby w codziennej diecie znalazły się te zdrowe tłuszcze, których najważniejszym przedstawicielem jest kwas dokozaheksaenowy (DHA). To właśnie on wspiera utrzymanie prawidłowej pracy mózgu i narządu wzroku. Korzystne właściwości obserwuje się przy dziennym spożyciu 250 mg DHA dziennie w połączeniu ze zdrową dietą[3].

Chociaż najpopularniejszym źródłem kwasu dokozaheksaenowego są tłuste ryby, spore ich ilości zawierają algi morskie. Dostępne są nie tylko w postaci sproszkowanej, ale występują również jako dodatek do żywności funkcjonalnej.

Czy wiesz, że olej z mikroalg morskich, będących źródłem DHA, znajdziesz w miękkiej margarynie Optima Neuro? Smarując pieczywo czy wykorzystując ją do gotowania, możesz uzupełnić zapotrzebowanie na niezbędne kwasy tłuszczowe omega-3.

Uzupełniaj poziom nawodnienia

O odwodnieniu często mówi się w kontekście pogorszenia stanu zdrowia. Tymczasem niedostateczna ilość wody niekorzystnie oddziałuje również na mózg, spowalniając jego pracę. Każdego dnia wypijaj nawet 2-3 litry płynów – najlepiej w regularnych odstępach czasu.

Dieta MIND – najlepsze wsparcie dla mózgu

Jeżeli chcesz wspomóc pamięć poprzez odpowiednio skomponowane posiłki, wykorzystaj założenia diety MIND (MEDITERRANEAN – DASH Intervention for Neurodegenerative Delay). Opracowana w celu ograniczenia ryzyka rozwoju choroby Alzheimera[4], skutecznie wspomaga codzienne funkcjonowanie mózgu.

Zadbaj o to, aby w codziennym jadłospisie znalazło się miejsce dla takich produktów jak: zielone warzywa liściaste, orzechy, oliwa, olej z mikroalg morskich, ryby, nasiona roślin strączkowych. Należy jednocześnie ograniczyć spożycie m.in. czerwonego mięsa, wyrobów cukierniczych, masła, wysokotłuszczowych przetworów mlecznych.

Jeśli chcesz poprawić zdolność zapamiętywania, zadbaj o zdrowe nawyki. Prawidłowo zbilansowaną dietę uzupełnij treningiem umysłowym. Dzięki temu pamięć przestanie szwankować i nie zawiedzie wtedy, gdy będziesz tego potrzebować.

[1] https://naukawpolsce.pl/aktualnosci/news%2C27674%2Czielone-warzywa-lisciaste-moga-opozniac-starzenie-sie-mozgu.html

[2] http://www.psychiatriapolska.pl/uploads/images/PP_4_2013/657Wilczynska_PsychiatrPol2013_47_4.pdf

[3] https://eur-lex.europa.eu/eli/reg/2012/432/oj

[4] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4532650/

 

Najpopularniejsze artykuły

Serce w pandemii: czy COVID-19 wpływa na choroby sercowo-naczyniowe?

2022-02-18 Lektura tego artykułu zajmie 2 minuty COVID-19 to choroba, której skutki można odczuwać nawet w przypadku […]

Czy powinniśmy suplementować witaminę D?

Pod określeniem „witamina D” kryją się dwa związki – witamina D2, czyli ergokalcyferol znajdujący się w tkankach […]

Naturalne sposoby na obniżenie ciśnienia krwi

Naturalne sposoby na obniżenie ciśnienia krwi [Infografika]

Co to nadciśnienie krwi? Trwałe podniesienie ciśnienia tętniczego do wartości 140/90 mm Hg lub więcej. Musi się utrzymywać przez dłuższy czas i wystąpić w kilkukrotnych pomiarach. Nadciśnienie = cichy zabójca Najczęściej przez długi czas nie powoduje żadnych dolegliwości, jednocześnie wywołując nieodwracalne zmiany. Jego objawy są nieswoisite – to np. ból głowy, zaburzenia snu, łatwe męczenie […]

Przeczytaj także

Menopauza serce

Menopauza a serce — co każda kobieta powinna wiedzieć o zdrowiu serca?

Co ma menopauza do chorób serca? Chociaż na pierwszy rzut oka nie ma między nimi dużej zależności, w rzeczywistości jest zupełnie inaczej. Czytaj dalej, aby dowiedzieć się, dlaczego w okresie przekwitu powinnaś z jeszcze większą uwagę zadbać o swoje zdrowie. To naprawdę ważne. Menopauza a choroby układu krążenia – estrogeny robią różnicę! Gdy myślisz o […]

Orzechu włoskie z dziadkiem do orzechów

Wegetariańskie źródła omega-3 – gdzie ich szukać?

Często słyszysz, że kwasy omega-3 to ważny element zdrowej, zrównoważonej diety? To prawda! Ten składnik wykazuje bardzo istotne właściwości prozdrowotne – ważne m.in. dla prawidłowej pracy serca oraz umysłu. Sęk w tym, że jego głównymi źródłami są produkty zwierzęce. Jak zatem zadbać o prawidłową podaż omega-3 na diecie wegańskiej i wegetariańskiej? Podpowiadamy. Kwasy omega-3: dlaczego […]

Cholesterol

Podwyższony cholesterol całkowity: co to oznacza?

Ostatni lipidogram wskazuje na podwyższony cholesterol całkowity? Jeśli tak, dowiedz się, co to dokładnie oznacza oraz co zrobić, aby zadbać o swój profil lipidowy. Niekorzystne wyniki badań krwi wcale nie muszą od razu „skazywać” na leczenie farmakologiczne. Czym jest cholesterol całkowity? Cholesterol całkowity, oznaczany w wynikach badań jako TC, to parametr wskazujący na ogólną ilość […]