Zapraszamy do wypróbowania naszego przepisu na kuskus z wędzonym łososiem i ogórkiem. To zdrowa i szybka propozycja na lekki posiłek, który dostarczy cennych składników odżywczych, w tym nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3.
Składniki:
- ½ szklanki kaszy kuskus (90 g)
- ½ ogórka zielonego (90 g)
- 2 plastry wędzonego łososia (50 g)
- 1 łyżeczka natki pietruszki (3 g)
- 1 łyżeczka margaryny Optima Omega (5 g)
- 1 łyżeczka majonezu light (5 g)
- Sól i pieprz do smaku
Liczba porcji: 2
Wartość kaloryczna 1 porcji: 210 kcal
Przygotowanie:
- Kaszę kuskus przesyp do miski i zalej wrzątkiem 1 cm ponad powierzchnię kaszy. Przykryj miseczką i odstaw na kilka minut, aż kasza wchłonie wodę i zmięknie.
- Ogórka pokrój w drobną kostkę.
- Łososia porwij na mniejsze kawałki.
- Do gotowej, ciepłej kaszy dodaj margarynę Optima Omega, majonez i natkę pietruszki, dobrze wymieszaj.
- Następnie dodaj ogórek i łososia, delikatnie wymieszaj i ewentualnie dopraw solą i pieprzem do smaku.
Komentarz dietetyka:
Łosoś stanowi doskonałe źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3, którym przypisuje się wielokierunkowe działanie prozdrowotne – odpowiednia ich dawka chroni naczynia krwionośne przed miażdżycą. Ryby dostarczają także pełnowartościowego białka.