Zapraszamy do wypróbowania naszego przepisu na kulki migdałowe z daktylami, kakao i truskawkowym pudrem. To zdrowa i pyszna przekąska, idealna na małe co nieco. Jest bogata w wartości odżywcze i doskonale sprawdzi się jako lekki deser.
Składniki:
- 150 g migdałów
- 100 g daktyli
- 1 łyżeczka margaryny Optima Omega (5 g)
- 1 łyżeczka kakao (5 g)
- 2 łyżki pokruszonych liofilizowanych truskawek
- 1 łyżeczka ksylitolu (5 g)
Liczba porcji: 20
Wartość kaloryczna 1 porcji: 60 kcal
Przygotowanie:
- Liofilizowane truskawki i ksylitol przełóż do młynka do kawy i zmiel do uzyskania konsystencji pudru.
- Do malaksera przełóż migdały, zmiel je na mąkę, a następnie dołóż daktyle, kakao i margarynę. Zblenduj wszystko do otrzymania jednolitej masy.
- Z otrzymanej masy uformuj niewielkie kulki, które następnie obtocz w truskawkowym pudrze.
Komentarz dietetyka:
Daktyle są źródłem witaminy B6, która jest niezwykle ważna w przemianach homocysteiny. Homocysteina wpływa negatywnie na śródbłonek naczyń krwionośnych, jest więc jednym z czynników ryzyka chorób sercowo-naczyniowych. Dane wskazują, że wysokie stężenie tego związku wiąże się z trzykrotnie wyższym ryzykiem zawału serca.