Różowe trufle: kulki migdałowe z daktylami, kakao i truskawkowym pudrem

Redakcja

30.06.2023

1 minuta czytania

Różowe trufle

Zapraszamy do wypróbowania naszego przepisu na kulki migdałowe z daktylami, kakao i truskawkowym pudrem. To zdrowa i pyszna przekąska, idealna na małe co nieco. Jest bogata w wartości odżywcze i doskonale sprawdzi się jako lekki deser.

Składniki:

  • 150 g migdałów
  • 100 g daktyli
  • 1 łyżeczka margaryny Optima Omega (5 g)
  • 1 łyżeczka kakao (5 g)
  • 2 łyżki pokruszonych liofilizowanych truskawek
  • 1 łyżeczka ksylitolu (5 g)

Liczba porcji: 20
Wartość kaloryczna 1 porcji: 60 kcal

Przygotowanie:

  1. Liofilizowane truskawki i ksylitol przełóż do młynka do kawy i zmiel do uzyskania konsystencji pudru.
  2. Do malaksera przełóż migdały, zmiel je na mąkę, a następnie dołóż daktyle, kakao i margarynę. Zblenduj wszystko do otrzymania jednolitej masy.
  3. Z otrzymanej masy uformuj niewielkie kulki, które następnie obtocz w truskawkowym pudrze.

Komentarz dietetyka:

Daktyle są źródłem witaminy B6, która jest niezwykle ważna w przemianach homocysteiny. Homocysteina wpływa negatywnie na śródbłonek naczyń krwionośnych, jest więc jednym z czynników ryzyka chorób sercowo-naczyniowych. Dane wskazują, że wysokie stężenie tego związku wiąże się z trzykrotnie wyższym ryzykiem zawału serca.

Najpopularniejsze artykuły

Zupa dyniowo-marchewkowa

Jesienna dieta wspierająca serce: rozgrzewające posiłki, które obniżają cholesterol

Kiedy za oknem jest zimno, deszczowo i ponuro, aż chce się sięgnąć po rozgrzewające posiłki. Ale czy wiesz, że możesz połączyć przyjemność ze świadomymi wyborami dietetycznymi? Zobacz, po co warto sięgnąć, jeżeli chcesz zadbać o utrzymanie prawidłowego poziomu cholesterolu oraz zdrowie serca. Mamy kilka propozycji, które mogą trafić do Twojego menu! Zupa dyniowo-marchewkowa Jeżeli jesień, […]

Burgery z buraków

Burgery z buraków

Burgery z buraków to świetna alternatywa dla tradycyjnych mięsnych burgerów. Bogate w witaminy, błonnik i przeciwutleniacze, stanowią smaczną i zdrową opcję na obiad lub kolację. Przygotowane z kaszy jaglanej, pestek słonecznika i świeżych ziół, te burgery zadowolą zarówno wegetarian, jak i mięsożerców. Składniki: 4 małe buraki (400 g) 1/2 szklanki kaszy jaglanej (70 g) 3 […]

Pierś kurczaka z pęczakiem i grzybami

Kasza pęczak to bogate źródło prozdrowotnego błonnika pokarmowego, witamin z grupy B oraz składników mineralnych, m.in. magnezu, selenu, […]

Przeczytaj także

Chleb razowy z ciecierzycą, majonezem z wędzoną papryką, smażoną cukinią i bakłażanem

Kanapka: chleb razowy z ciecierzycą, majonezem z wędzoną papryką, smażoną cukinią i bakłażanem

Zapraszamy do odkrycia wyjątkowego przepisu na chleb razowy z ciecierzycą, którego smak doskonale podkreślą wyjątkowe dodatki: majonez z wędzoną papryką oraz smażona cukinia i bakłażan. Przygotuj się na niezwykłą symfonię smaków i tekstur, która zachwyci Twoje podniebienie i ożywi Twoje kulinarne doświadczenie. Składniki: 2 kromki chleba razowego 4 łyżki ciecierzycy 0,5 małej cukinii 0,5 małego […]

Odwrócone ciasto z czerwonym grejpfrutem

Odwrócone ciasto z czerwonym grejpfrutem

Zapraszamy do wypróbowania naszego przepisu na ciasto z czerwonym grejpfrutem. To pyszna i zdrowa propozycja na deser, który dostarczy wartościowych składników odżywczych dzięki grejpfrutowi i olejowi rzepakowemu. Składniki: 1 czerwony grejpfrut (300 g) 1 jajko (60 g) 3 białka (90 g) 3 i 1/2 łyżki margaryny Optima Cardio (70 g) 8 łyżek oleju rzepakowego (80 […]

Kajzerka z serem salami, pastą z czerwonej fasoli, pomidorem, nachosami i sałatą karbowaną

Kajzerka z serem salami, pastą z czerwonej fasoli, pomidorem, nachosami i sałatą karbowaną

Pozwól, że przedstawimy Ci naszą kajzerkę z serem salami, pastą z czerwonej fasoli, pomidorem, nachosami i sałatą karbowaną – to prawdziwe połączenie smaków, które przeniesie Cię do krainy kulinarnych doznań.