Otyłość a choroby serca: jak nadwaga wpływa na Twoje zdrowie?

Redakcja Optymalnewybory.pl

15.03.2022

2 minuty czytania

Optymalna masa ciała wpływa nie tylko na dobre samopoczucie czy większą pewność siebie. Ma ścisły związek ze stanem zdrowia – szczególnie w kwestii układu sercowo-naczyniowego. Oznacza to, że otyłość i nadwaga zwiększają prawdopodobieństwo wystąpienia chorób serca. Dowiedz się, jak zmniejszyć to ryzyko.

Nadmierna masa ciała – przekraczająca optymalne wartości BMI – odpowiada za powstawanie wielu zaburzeń o charakterze wtórnym oddziałujących na funkcjonowanie całego organizmu. Szczególnie ważne są powikłania ze strony sercowo-naczyniowego, na które zapada liczne grono Polaków[1].

Tkanka tłuszczowa – czy jest zbędna?

Tkanka tłuszczowa, chociaż kojarzy się z nadwagą i otyłością, jest potrzebna. Stanowi nie tylko materiał energetyczny, ale należy do grupy gruczołów wydzielania wewnętrznego aktywnych metabolicznie[2]. Jej całkowita redukcja jest niepożądana, ponieważ odpowiada za syntetyzowanie oraz uwalnianie do krwiobiegu hormonów, cytokin oraz wielu substancji odpowiadających za pracę układu sercowo-naczyniowego.

Oznacza to, że tkanka tłuszczowa jest potrzebna. Należy jednak dążyć do utrzymania równowagi, nie dopuszczając do nadmiernego magazynowania tłuszczu w tkankach.

Nadwaga i otyłość – jakie mają konsekwencje zdrowotne?

Jest wiele osób, które nie przejmują się nadmierną masą ciała – tłumaczą, że dobrze czują się w swoim ciele. Warto jednak mieć świadomość, że nadwaga i otyłość mają poważne konsekwencje zdrowotne – szczególnie ze strony układu sercowo-naczyniowego.

Nadciśnienie tętnicze

Czy wiesz, że ryzyko wystąpienia nadciśnienia tętniczego u osób zmagających się z otyłością jest większe nawet 2-3-krotnie? Szacuje się, że średni przyrost ciśnienia skurczowego i rozkurczowego wynosi odpowiednio:

  • 11 i 6 mm Hg u kobiet,
  • 9 i 7 mm Hg u mężczyzn[3].

Mianem nadciśnienia określa się wartości ciśnienia tętniczego, które przekraczają 140/90 mm Hg – po przeprowadzeniu kilkunastu pomiarów wykonanych w kilkudniowych lub kilkutygodniowych odstępach czasu[4].

Choroba niedokrwienna serca

Nadwaga i otyłość zwiększają ryzyko choroby niedokrwiennej serca, za co odpowiada m.in. miażdżyca wywołana odkładającą się blaszką miażdżycową. Sprzyja temu np. podwyższony poziom cholesterolu LDL, czego przyczyną może być niewłaściwa dieta obfitująca w produkty spożywcze będące źródłem nasyconych kwasów tłuszczowych oraz tłuszczów trans.

Żylna choroba zakrzepowo-zatorowa

Otyłość połączona ze zmniejszoną aktywnością fizyczną sprzyja powstawaniu objawów niewydolności żylnej oraz obrzęków. Ponadto zwiększa się ryzyko zakrzepicy żył głębokich – głównie w grupie kobiet[5].

Niewydolność serca

U osób otyłych widoczne są zmiany morfologiczne w sercu, spowodowane otłuszczeniem tego narządu oraz naciekami tłuszczowymi w obrębie mięśnia sercowego[6]. W pierwszym etapie dochodzi do upośledzenia czynności skurczowej, a następnie do upośledzenia czynności rozkurczowej. Efektem jest rozwój niewydolności serca.

Chcesz mieć zdrowe serce? Zrzuć zbędne kilogramy

Redukcja nadmiarowych kilogramów to nie tylko kwestia estetycznego wyglądu i wyeliminowania kompleksów. To przede wszystkim troska o swoje zdrowie – ze szczególnym uwzględnieniem układu sercowo-naczyniowego.

Zmień nawyki żywieniowe

Aby pozbyć się nadmiernych kilogramów, należy zmienić swoje podejście do odżywiania. Zamiast stosować „dietę cud”, trzeba zmodyfikować nawyki żywieniowe – tak, aby były zgodne z piramidą żywienia.

Pamiętaj, by:

  • cukry proste zastąpić węglowodanami złożonymi – ich źródłem są m.in. produkty pełnoziarniste;
  • spożywać więcej warzyw i owoców – zaleca się dodawać warzywa do każdego posiłku;
  • wyeliminować napoje słodzone – zawierają dużą ilość cukrów prostych.

W walce ze zdrowotnymi konsekwencjami otyłości i nadwagi ogromne znaczenie ma redukcja poziomu cholesterolu LDL we krwi. Aby przywrócić optymalne wartości tej frakcji lipoprotein, warto:

  • zwiększyć spożycie steroli roślinnych do 1,5-2,4 g dziennie – udowodniono, że taka ilość pomaga zmniejszyć stężenie cholesterolu o 7-10% w okresie 2-3 tygodni przy utrzymaniu zdrowego stylu życia; źródłem steroli roślinnych jest np. miękka margaryna Optima Cardio;
  • zmniejszyć spożycie produktów zawierających kwasy tłuszczowe nasycone (np. mięso, nabiał) – każdy dodatkowy 1% energii pochodzący z tych tłuszczów podnosi poziom cholesterolu LDL nawet o 1,6 mg/dl[7];
  • zwiększyć spożycie olejów roślinnych będących źródłem kwasów omega-3 – oleje: z siemienia lnianego, słonecznika, rzepaku, krokosza barwierskiego czy kukurydzy obniżają stężenie cholesterolu LDL[8].

Popracuj nad zwiększeniem aktywności fizycznej

Doprowadzenie do deficytu energetycznego przyczynia się do redukcji masy ciała. W osiągnięciu tego celu pomaga aktywność fizyczna wykonywana regularnie.

Wcale jednak nie musisz „wylewać siódmych potów” na siłowni. Wystarczą ćwiczenia aerobowe o umiarkowanej intensywności, aby zauważyć różnicę. Trenuj regularnie, a po kilku tygodniach efekty staną się widoczne.

Zadbaj o optymalną masę ciała już teraz, zanim będzie za późno. Zmiana dotychczasowego stylu życia ma kluczowe znaczenie w profilaktyce chorób układu sercowo-naczyniowego.

[1]Anna Czech, Małgorzata Bernas, Jan Tatoń; Sercowo-naczyniowe objawy otyłości; Endokrynologia, Otyłość i Zaburzenia Przemiany Materii 2007, tom 3, nr 4

[2] Agata Bogołowska-Stieblich, Marek Tałałaj; Otyłość a choroby układu sercowo-naczyniowego; Postępy Nauk Medycznych, t. XXVI, nr 5B, 2013

[3] Agata Bogołowska-Stieblich, Marek Tałałaj; Otyłość a choroby układu sercowo-naczyniowego; Postępy Nauk Medycznych, t. XXVI, nr 5B, 2013

[4] https://www.mp.pl/pacjent/nadcisnienie/informacje/cisnienie_nadcisnienie/58698,nadcisnienie-tetnicze

[5] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12020191/

[6] Anna Czech, Małgorzata Bernas, Jan Tatoń; Sercowo-naczyniowe objawy otyłości; Endokrynologia, Otyłość i Zaburzenia Przemiany Materii 2007, tom 3, nr 4

[7] Wytyczne ESC/EAS dotyczące postępowania w dyslipidemiach: jak dzięki leczeniu zaburzeń lipidowych obniżyć ryzyko sercowo‑naczyniowe (2019); Zeszyty edukacyjne. Kardiologia polska 3/2020

[8] Wytyczne ESC/EAS dotyczące postępowania w dyslipidemiach: jak dzięki leczeniu zaburzeń lipidowych obniżyć ryzyko sercowo‑naczyniowe (2019); Zeszyty edukacyjne. Kardiologia polska 3/2020

 

Najpopularniejsze artykuły

Nadciśnienie tętnicze: czego nie powinny jeść osoby zmagające się z nadciśnieniem?

Jednym z elementów, które wpływają na ciśnienie krwi, jest dieta. Ma duże znaczenie, ponieważ posiłki zawierają składniki wpływające na pracę serca i układu krwionośnego, a co za tym idzie, również na „intensywność” przepływu krwi w organizmie. Istotne są przede wszystkim składniki mineralne, takie jak sód, potas, magnez i wapń, jak również żelazo, miedź czy cynk

<p>Portrait of a woman breathing and holding a coffee mug at home</p>

Kafestol. Czy substancja występująca w niefiltrowanej kawie podnosi poziom złego cholesterolu?

2021-04-02 Lektura tego artykułu zajmie 3 minuty. Jesteś miłośnikiem czarnej parzonej kawy? Jeżeli wypijasz więcej niż 5-6 […]

Dieta 60+

Dieta seniora a zdrowie serca: co jeść po 60. roku życia?

Czy wiesz, że ryzyko rozwoju chorób sercowo-naczyniowych rośnie wraz z wiekiem? Dlatego osoby po 60-tce powinny szczególnie uważnie zadbać o prowadzony styl życia. To, co jesz, ma ogromny wpływ na pracę Twojego serca czy na ryzyko rozwoju miażdżycy i innych groźnych schorzeń. Zobacz, jak powinna wyglądać dieta seniora, aby była nie tylko smaczna, ale i […]

Przeczytaj także

Cholesterol a stres: poznaj zależność

Odkryj, jak stres wpływa na poziom cholesterolu, jakie są ich wzajemne powiązania oraz jak można zredukować ich szkodliwe działanie na zdrowie serca i układ krążenia. Poznaj praktyczne wskazówki, aby zadbać o swoje zdrowie!

Europejski Dzień Przywracania Czynności Serca (Infografika)

[16-10-2022] Lektura zajmie 3 minuty. Europejski Dzień Przywracania Czynności Serca przypada w dniu 16 października. To święto obchodzimy […]

Dieta Seniora

Dieta seniora — 8 produktów zalecanych osobom starszym

Dieta seniora — 8 produktów zalecanych osobom starszym Jesień życia jest okresem, w którym warto szczególnie uważnie zatroszczyć się o dietę. Powód jest prosty: potrzeby starzejącego się organizmu są nieco inne niż w młodzieńczych latach. Na szczęście wcale nie oznacza to, że trzeba rezygnować z ulubionych potraw i smaków. Zobacz, jakie produkty powinny się znaleźć […]