Olej z orzechów laskowych i jego zdrowotne właściwości

Redakcja

6.04.2024

4 minuty czytania

Orzechy laskowe

W składzie orzechów laskowych przeważają tłuszcze czyli olej, który stanowi ok. 60%. Na drugim miejscu są węglowodany ok. 17% a białko stanowi ok. 15% składu. Jest w nich sporo błonnika (10%). Orzechy laskowe to świetne źródło witaminy E i K oraz kwasu foliowego. Orzechy laskowe jak cała grupa orzechowych przysmaków należą do produktów kalorycznych. Zjadając 100g orzechów mamy już 'zaliczonych” 628 kcal w danym dniu. Sam olej to źródło jedno- i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych (omega-6), które wykazują korzystny wpływ układ krążenia.

Jakie cenne składniki odżywcze zawierają orzechy laskowe?

Oprócz wymienionych zalet samego tłuszczu, orzechy laskowe to cenne źródło witamin rozpuszczalnych w tłuszczach: E i K. Witamina E o działaniu antyoksydacyjnym a witamina K bardzo ważna dla prawidłowej dystrybucji wapnia w organizmie. Z innych orzechów tylko nerkowce i orzechy piniowe zawierają znaczące ilości tej witaminy. Z witamin antyoksydacyjnych możemy znaleźć w tych orzechach także witaminę C. Druga ważna grupa witamin zawarta w orzechach laskowych to witaminy z grupy B czyli B1, B2, B3, B5 – kwas pantotenowy, B6 oraz kwas foliowy. Warto wiedzieć, że orzechy laskowe są dobrym źródłem kwasu foliowego, ich spożywanie poleca się przyszłym mamom. Niedobory tej witaminy wynikające z nieprawidłowej diety kobiet ciężarnych mogą skutkować poważnymi zaburzeniami w rozwoju płodu. Warto również dodać, iż orzechy laskowe często łagodzą objawy tzw. porannych mdłości. Składniki mineralne zawarte w orzechach laskowych to żelazo, mangan, miedź, cynk, selen, potas, wapń, magnez.

Jaki jest skład oleju z orzechów laskowych?

Olej z orzechów laskowych jest stosowany zarówno do celów spożywczych jak i w kosmetyce. Charakteryzuje się bardzo niską zawartością nasyconych kwasów tłuszczowych, które zawsze występują w składzie tłuszczów, ale w zależności od tego czy przeważają czy jest ich bardzo mało – wpływają na jego jakość odżywczą. Nasyconych kwasów jest w oleju laskowym 4,5%. Dominują natomiast korzystne jednonienasycone kwasy tłuszczowe (kwas oleinowy) stanowiące 46% składu oleju. Ale na tym nie koniec. Ten olej o wspaniałym smaku jest dobrym źródłem wielonienasyconych kwasów tłuszczowych z grupy omega-6 (kwas linolowy), jest go w oleju ok. 7,8%. Kwasy omega-3 nie są jego najmocniejszą stroną. Z witamin znajdziemy w oleju cenne przeciwutleniacze czyli A i E. Chronią olej przed jełczeniem, ale są także niezbędnymi dla organizmu witaminami chroniąc komórki przed stresem oksydacyjnym. Witamina E to witamina młodości i płodności. Obie witaminy są niezbędne dla zachowania dobrego wzroku. Cennym składnikiem oleju laskowego są sterole roślinne, które wraz z kwasami omega-6 wpływają korzystnie na utrzymywanie prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi. Olej powinien być przechowywany w lodówce i używany na zimno, do sałatek. Jak każdy olej nierafinowany, bo taki jest na ogół dostępny w sprzedaży, nie nadaje się do smażenia, ze względu na niski punkt dymienia i skład.

Olej z orzechów laskowych w kosmetyce

Olej z orzechów laskowych łatwo się wchłania i głęboko penetruje skórę, poprawiając jej koloryt, nawodnienie i jędrność.

Wspomaga regenerację komórek, pobudza krążenie krwi i wzmacnia naczynia włosowate. Nadaje się do każdego typu skóry. Jest szeroko stosowany w kosmetyce i dermatologii do poprawy wyglądu skóry suchej, bladej, ziemistej, zmęczonej. Do łagodzenia zmarszczek oraz do poprawy gojenia się ran, przez stymulowanie właściwości regeneracyjnych komórek skóry. Ze względu właściwości stabilizujące i ściągające, jest także odpowiednim olejem dla skóry trądzikowej, tłustej i łojotokowej oraz z popękanymi naczynkami.

Olej z orzechów laskowych jest dobrym filtrem promieni UV, z tego względu często jest używany w naturalnych produktach do opalania. Zawiera spore ilości witaminy E, która jest silnym antyoksydantem, chroni skórę przed niszczącym skórę działaniem wolnych rodników. Może być używany samodzielnie lub w mieszankach z innymi składnikami. Jest często używany również w kremach, mleczkach do ciała i produktach do pielęgnacji włosów. Aby dłużej zachować kolor farbowanych włosów, wzmocnić włosy i zapobiec ich matowieniu można użyć oleju na włosy przed każdym myciem.

Ponieważ wykazuje kojący i relaksujący wpływ na skórę, jest bardzo cenionym olejem do masażu, aromaterapii i zabiegów spa. Oprócz rozluźnienia napiętych mięśni masaż olejem z orzechów laskowych pomaga w regeneracji komórek skóry i wzmacnia naczynia włosowate.

Źród

Najpopularniejsze artykuły

8 ważnych powodów, dla których warto ćwiczyć

O tym, że ruch to zdrowie wiedzą wszyscy, na pewno Ty też. Ale czy jesteś świadomy co […]

Za wysoki poziom złego cholesterolu. Czym się objawia?

2021-06-23 Lektura tego artykułu zajmie 3 minuty. Podwyższony poziom cholesterolu to poważny problem, z którym zmaga się […]

Ostatnia niedziela września: Światowy Dzień Serca (infografika)

Światowy Dzień Serca, obchodzony corocznie 29 września, to ważna inicjatywa międzynarodowa mająca na celu podniesienie świadomości społecznej na temat chorób serca oraz związanych z nimi zagrożeń. Jest to najważniejsze wydarzenie w dziedzinie zdrowia serca, organizowane przez World Heart Federation (Światową Federację na Rzecz Serca) we współpracy z WHO (Światową Organizacją Zdrowia) oraz innymi organizacjami działającymi na rzecz zdrowia publicznego.

Przeczytaj także

Zapotrzebowanie na tłuszcze w ciąży. Jak skomponować prawidłową dietę ciężarnej?

2021-11-16 Lektura tego artykułu zajmie 2 minuty Odpowiednie odżywianie kobiety w ciąży ma ogromny wpływ nie tylko […]

Otyłość a serce

Arytmie i zaburzenia rytmu serca u osób z nadwagą

Nadwaga jest przez wiele osób postrzegana przede wszystkim jako problem estetyczny. Tymczasem nadprogramowa masa ciała jest niezwykle poważnym wyzwaniem dla organizmu i obciążeniem dla pracy układu sercowo-naczyniowego. Zobacz, jaka może być zależność między nadwagą oraz otyłością a arytmią oraz zaburzeniami pracy serca. Nadwaga czy otyłość – na czym polega różnica w ryzyku? Zastanawiasz się, czy […]

Dieta seniora

Dieta seniora a zdrowie serca: co jeść po 60. roku życia?

Czy wiesz, że ryzyko rozwoju chorób sercowo-naczyniowych rośnie wraz z wiekiem? Dlatego osoby po 60-tce powinny szczególnie uważnie zadbać o prowadzony styl życia. To, co jesz, ma ogromny wpływ na pracę Twojego serca czy na ryzyko rozwoju miażdżycy i innych groźnych schorzeń. Zobacz, jak powinna wyglądać dieta seniora, aby była nie tylko smaczna, ale i […]