5,00

Lipidogram: jak interpretować wyniki? Co oznaczają skróty?

Redakcja Optymalnewybory.pl

30.04.2022

2 minuty czytania

Zaburzenia lipidowe są problemem, z którym zmaga się znaczna część polskiego społeczeństwa. Ich występowanie często nie daje wyraźnych objawów, zaś skutki nieleczonych nieprawidłowości są bardzo poważne. Zaleca się więc regularne monitorowanie stanu zdrowia, m.in. poprzez wykonywanie badań. W rozpoznaniu zaburzeń lipidowych pomaga lipidogram. Sprawdź, co to za badanie i dowiedz się, jak należy interpretować wyniki.

Zaburzenia lipidowe uważa się za jeden z istotnych czynników zwiększających ryzyko rozwoju chorób układu sercowo-naczyniowego. Na szczęście można im skutecznie przeciwdziałać, jeszcze większą troskę przykładając do stanu zdrowia.
Optima Cardio

Dyslipidemia – co to?

Mianem dyslipidemi określa się zaburzenia lipidowe, które powstają na skutek nieprawidłowych stężeń lipidów i lipoprotein w osoczu krwi. Wyróżnia się przede wszystkim:

  • hipercholesterolemię – związaną ze zbyt wysokim poziomem cholesterolu LDL;
  • dyslipidemię aterogenną – dla której charakterystyczny jest zbyt wysoki poziom trójglicerydów przy jednoczesnym spadku stężenia cholesterolu HDL;
  • ciężką hipertriglicerydemię – związaną ze zbyt wysokim stężeniem trójglicerydów.

Istnieje jeszcze hiperlipidemia mieszana, która charakteryzuje się podwyższonym poziomem trójglicerydów, cholesterolu całkowitego lub cholesterolu frakcji LDL[1].

W celu rozpoznania konkretnego schorzenia koniecznością jest wykonanie tzw. profilu lipidowego. Na podstawie uzyskanych wyników można wskazać rodzaj zaburzenia.

Lipidogram – co to za badanie?

Lipidogram (profil lipidowy, panel lipidowy) to badanie, które służy do oceny gospodarki lipidowej organizmu[2].  Polega na oznaczeniu stężenia poszczególnych lipidów – w oparciu o pobraną próbkę krwi z żyły łokciowej.

Oznacza się takie lipidy jak:

  • TC – cholesterol całkowity,
  • LDL – cholesterol „zły”,
  • HDL – cholesterol „dobry”,
  • TG – trójglicerydy.

Niekiedy profil lipidowy uzupełnia się o dodatkowe oznaczenia dla: cholesterolu VLDL, cholesterolu nie-HDL.

Lipidogram – normy

Wyniki lipidogramu pozwalają oszacować ryzyko wystąpienia chorób układu sercowo-naczyniowego. Za wartości optymalne przyjmuje się:

  • cholesterol całkowity: 114– 200 mg/dl
  • cholesterol HDL: kobiety >50 mg/dl, mężczyźni >40 mg/dl
  • cholesterol LDL: <100 mg/dl
  • triglicerydy: <150 mg/dl[3].

W przypadku wartości przekraczających normy koniecznością jest konsultacja lekarska. Specjalista przeanalizuje wyniki, a następnie przedstawi optymalny plan leczenia – niekoniecznie farmakologicznego.

Co oznaczają poszczególne rodzaje lipidów?

W profilu lipidowym oznacza się kilka rodzajów lipidów, które różnią się swoją rolą w organizmie.

Frakcja LDL cholesterolu

LDL (z ang. low-density lipoprotein) to lipoproteiny o małej gęstości. Stanowią część cholesterolu całkowitego, która odpowiada za transport cholesterolu z wątroby do mięśni. Jego nadmierna ilość odkłada się w tętnicach, zwiększając ryzyko rozwoju miażdżycy.

Frakcja HDL cholesterolu

HDL (z ang. high-density lipoprotein) to lipoproteiny o dużej gęstości. Stanowią część cholesterolu całkowitego, która odpowiada za transport cholesterolu z tkanek do wątroby. Wysoki poziom tej frakcji przyczynia się do zmniejszenia ryzyka wystąpienia chorób układu sercowo-naczyniowego.

Trójglicerydy

Trójglicerydy stanowią estry glicerolu i kwasów tłuszczowych. Są podstawowym składnikiem tkanki tłuszczowej. Zbyt wysokie stężenie zwiększa ryzyko wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych[4].

Cholesterol całkowity

Cholesterol całkowity to nic innego jak stężenie obu frakcji cholesterolu (LDL i HDL). Podwyższone jego stężenie wskazuje na zwiększone ryzyko chorób sercowo-naczyniowych.

Jednak nie bez znaczenia jest także tzw. wskaźnik Castelliego, który określa stosunek stężenia cholesterolu całkowitego do poziomu cholesterolu HDL. Wysoki jego poziom może wskazywać na zwiększone ryzyko wystąpienia miażdżycy oraz incydentów ze strony układu sercowo-naczyniowego.

Pamiętaj! Interpretacji wyników powinien dokonać lekarz. Warto bowiem mieć świadomość, że tylko specjalista – na podstawie szczegółowego wywiadu lekarskiego i innych badań – pozwoli na określenie indywidualnego ryzyka rozwoju chorób sercowo-naczyniowych.

[1] https://www.mp.pl/pacjent/chorobawiencowa/zapobieganie/62073,zaburzenia-lipidowe

[2] https://www.mp.pl/pacjent/cholesterol/hipercholesterolemia/141216,lipidy-i-lipidogram

[3] https://www.mp.pl/pacjent/cholesterol/hipercholesterolemia/103924,cholesterol-i-triglicerydy-panel-lipidowy

[4] https://www.mp.pl/pacjent/cholesterol/hipercholesterolemia/103924,cholesterol-i-triglicerydy-panel-lipidowy

Najpopularniejsze artykuły

Nadciśnienie tętnicze

Co to jest nadciśnienie wtórne? Jak je rozpoznać?

Nadciśnienie jest często nazywane „cichym zabójcą” – rozwija się niepostrzeżenie, często przez wiele lat, jednocześnie siejąc w organizmie spustoszenie. W ponad 90% przypadków jego pojawienie się ma charakter pierwotny[1] (bez wyraźnej przyczyny). Istnieje jednak również nadciśnienie wtórne. Jak je rozpoznać? Jak się je leczy? Wyjaśniamy. Nadciśnienie, czyli co? Ciśnienie krwi w ciągu doby dynamicznie się […]

Jak obniżyć cholesterol w 30 dni

Jak obniżyć cholesterol w 30 dni? Sprawdzone metody!

Wysoki cholesterol? To zdecydowanie czerwona flaga dla Twojego zdrowia! Jeśli wyniki są niepokojące, zacznij działać. Pierwsze efekty możesz osiągnąć nawet w ciągu 30 dni. Oto lista zmian, które możesz wprowadzić tu i teraz. Skorzystaj z niej i zadbaj o siebie! 1. Włącz do diety sterole roślinne Sterole roślinne to naturalne substancje, które stanowią podstawę leczenia […]

Odchudzanie

Dietetyk radzi: Jak skutecznie zacząć odchudzanie – otwórz się na różnorodność.

Wiele osób ma problem ze zrzuceniem nadmiernych kilogramów. Przyczyną tego zjawiska jest nadmiar spożywanych kalorii. Jeśli więc pragniesz skutecznie schudnąć, poproś o pomoc dietetyka. Pomoże on wprowadzić zmiany do twojej codziennej diety, w tym zwiększyć różnorodność spożywanych produktów. Co jeść odchudzając się oraz jak uniknąć efektu jo-jo? O tym rozmawiamy z dietetyczką Jadwigą Przybyłowską Coraz […]

Przeczytaj także

Nieoczywiste przyczyny wysokiego cholesterolu we krwi

Przyzwyczailiśmy się do łączenia wysokiego cholesterolu we krwi z nieprawidłową dietą. W tłustych i wysokokalorycznych posiłkach upatrujemy […]

Sałatka z kurczakiem i dipem z awokado

Sałatka z kurczakiem i dipem z awokado

Jeśli szukasz zdrowego i pełnego smaku dania, ta sałatka z kurczakiem, awokado i rukolą jest idealnym wyborem. Połączenie delikatnego mięsa z kurczaka z chrupiącą papryką, słodkimi pomidorkami koktajlowymi i kremowym dipem z awokado tworzy harmonijną kompozycję smaków i tekstur. Dodatek świeżej kolendry i limonki nadaje sałatce świeżości, a prażone pestki dyni dostarczają przyjemnej nuty orzechowej. […]

Jak walczyć z nadciśnieniem tętniczym? [Infografika]

Nadciśnienie tętnicze krwi jest głównym czynnikiem ryzyka zgonu Polaków – rocznie umiera w Polsce ponad 90 000 osób. Nadciśnienie może nie dawać żadnych objawów lub rozwijać się “po cichu”, prowadząc do nieodwracalnych zmian w sercu. Nadciśnienie jetętnicze to stale utrzymujące się ciśnienie 140/90 mm Hg lub wyższe.  Choroba jest rozpoznawana po kilkukrotnych pomiarach ciśnienia w […]