5,00

Klucz do pamięci: dieta a profilaktyka chorób neurodegradacyjnych

Redakcja Optymalnewybory.pl

10.12.2023

2 minuty czytania

Choroby neurodegeneracyjne dotykają coraz większą liczbę osób, a ryzyko zapadnięcia na nie zwiększa się wraz z wiekiem[1]. Dlatego tak istotna jest profilaktyka. Ważną rolę odgrywa w niej m.in. dieta. Co jeść, żeby wspomóc prawidłowe funkcjonowanie mózgu aż do późnej starości? Oto kilka zasad żywieniowych, o których warto pamiętać.
Optima Cardio Potas+

Choroby neurodegeneracyjne: czym są?

Choroby neurodegeneracyjne są jednymi z tych, które wzbudzają ogromny strach. Słowa „alzheimer” czy „parkinson” brzmią jak wyrok, ponieważ oznaczają nieodwracalne zwyrodnienie struktur mózgu – takie, które utrudnia, a z czasem wręcz uniemożliwia normalne funkcjonowanie[2].

Na czym polegają?

  • Choroba Alzheimera ma charakter otępienny. Jest związana z postępującymi zaburzeniami poznawczymi – stopniową utratą pamięci, a na późniejszych etapach także zapominaniem słów czy tego, jak wykonać codzienne czynności, zaburzeniami wzrokowo-przestrzennymi, zaburzeniami świadomości[3].
  • Choroba Parkinsona objawia się spowolnieniem ruchowym, sztywnością mięśni, zaburzeniami postawy oraz chodu oraz drżeniem spoczynkowym[4].

Ponieważ oba te schorzenia dotykają mózg, warto zadbać o jego prawidłowe funkcjonowanie, a co za tym idzie – m.in. o odpowiednie odżywianie się.

Dieta a profilaktyka chorób neurodegeneracyjnych: co jeść, aby wspomóc pracę mózgu?

To, że właściwie skomponowane menu może wspomóc profilaktykę choroby Alzheimera, zostało potwierdzone badaniami. Wykazano w nich, że odpowiednio opracowany jadłospis dla mózgu, dieta MIND, może zmniejszyć ryzyko zapadalności na to schorzenie nawet o ponad 53%. Takie rezultaty uzyskano w badaniu klinicznym przeprowadzonym na niemal 1000 uczestników w wieku zagrożonym wystąpieniem tej choroby (58-98 lat), a czas obserwacji pacjentów wyniósł 4,5 roku[5].

Na czym polega dieta MIND? Powstała ona z połączenia jadłospisów uznawanych za najzdrowsze na świecie – śródziemnomorskiego oraz DASH, specjalnie z myślą o profilaktyce chorób neurodegeneracyjnych[6]. Oto co powinno się w niej znaleźć.

Źródła zdrowych tłuszczów

Szczególnie istotne dla mózgu są kwasy z grupy omega-3, a zwłaszcza DHA, czyli kwas dokozaheksaenowy. Wspomaga on prawidłowe funkcjonowanie mózgu przy dziennym spożyciu na poziomie 250 mg[7]. Tę substancję znajdziesz przede wszystkim w tłustych rybach morskich, np. takich jak halibut, tuńczyk czy łosoś.

Dobrymi rozwiązaniami dla mózgu – w kontekście wyborów dotyczących tłuszczów – są:

  • wzbogacenie jadłospisu o orzechy, a także oleje roślinne – bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe, które m.in. wspierają profilaktykę miażdżycy przez obniżanie poziomu tzw. złego cholesterolu[8];
  • zamiana masła, stanowiącego źródło tłuszczów nasyconych i trans, na margarynę roślinną; np. Optima Neuro, która dodatkowo ma w składzie DHA;
  • unikanie spożywania dużych ilości tłustego, czerwonego mięsa czy serów żółtych[9].

Warzywa i owoce

W jadłospisie zgodnym z zaleceniami diety MIND nie może zabraknąć warzyw ani owoców. Szczególnie polecane są[10]:

  • warzywa liściaste, np. roszponka, rukola, sałata itp.; stanowią świetne źródło witamin i składników mineralnych, a także zawierają duże ilości błonnika; rekomendowanych jest minimum 6 porcji tygodniowo;
  • owoce jagodowe, np. jagody, borówki amerykańskie, maliny, jeżyny, truskawki – zaleca się co najmniej 2 porcje tygodniowo;
  • inne warzywa – minimum 1 raz dziennie;
  • nasiona roślin strączkowych, np. fasoli, bobu, soczewicy, ciecierzycy itd. – co najmniej 3 razy w tygodniu.

Produkty pełnoziarniste

Sięgaj również po produkty z pełnego przemiału. Chodzi np. o pieczywo pełnoziarniste, brązowy ryż, kasze czy makaron pełnoziarnisty. Stanowią bogate źródło błonnika, jak również witaminy z grupy B, które są istotne m.in. dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego.

Dobrze zbilansowana dieta zgodna z zaleceniami MIND to sposób na wsparcie zdrowia mózgu. Warto zgłębić jej reguły i wdrożyć je na co dzień. To prostsze niż myślisz!

[1] http://www.pnmedycznych.pl/wp-content/uploads/2015/07/pnm_2015_468-476.pdf

[2] http://www.pnmedycznych.pl/wp-content/uploads/2015/07/pnm_2015_468-476.pdf

[3] https://www.mp.pl/pacjent/neurologia/choroby/151134,choroba-alzheimera

[4] https://www.mp.pl/pacjent/neurologia/choroby/151060,choroba-parkinsona

[5] https://www.mp.pl/pacjent/dieta/diety/zdrowe_diety/146729,dieta-mind-polaczenie-diety-srodziemnomorskiej-i-diety-dash

[6] https://ncez.pzh.gov.pl/choroba-a-dieta/choroby-neurodegeneracyjne/dieta-zmniejszajaca-ryzyko-demencji/

[7] https://efsa.onlinelibrary.wiley.com/doi/epdf/10.2903/j.efsa.2010.1734

[8] https://www.mp.pl/pacjent/dieta/zasady/67338,tluszcze-podzial-budowa-funkcje-i-wlasciwosci

[9] https://ncez.pzh.gov.pl/choroba-a-dieta/choroby-neurodegeneracyjne/dieta-zmniejszajaca-ryzyko-demencji/

[10] https://ncez.pzh.gov.pl/choroba-a-dieta/choroby-neurodegeneracyjne/dieta-zmniejszajaca-ryzyko-demencji/

Najpopularniejsze artykuły

Hipercholesterolemia

Dietetyk radzi: Rodzinna hipercholesterolemia to poważna choroba. Konieczna jest zmiana diety oraz przyjmowanie leków

Hipercholesterolemia rodzinna to podstępna choroba, która bardzo długo nie daje żadnych objawów, jednak może mieć poważne konsekwencje. Na czym polega hipercholesterolemia rodzina, jakie badania laboratoryjne mogą pomóc w jej zdiagnozowaniu, a także jak trzeba zmodyfikować dietę, by trzymać cholesterol pod kontrolą. Na te pytania odpowiada dietetyczka Jadwiga Przybyłowska.   Wiele osób dowiaduje się o wysokim […]

Olej sojowy

Olej sojowy – właściwości zdrowotne, zastosowanie w kuchni i kosmetyce

Olej sojowy – płynne złoto ze Wschodu Ceniony w kuchni azjatyckiej, coraz popularniejszy w Europie – olej sojowy to prawdziwa skarbnica zdrowia ukryta w niepozornych ziarnach soi. Ten złocisty płyn, pozyskiwany przez precyzyjne tłoczenie nasion soi zwyczajnej, zyskuje uznanie zarówno wśród szefów kuchni, jak i specjalistów od zdrowia i urody. Skład oleju sojowego – bogactwo […]

Zawał serca u kobiet

Zawał serca u kobiet – nietypowe objawy, które łatwo przeoczyć [Infografika]

Jakie są nietypowe objawy zawału u kobiet? Silny ból brzucha, nudności, wymioty – mogą przypominać niestrawność, ale pojawiają się nagle i mogą być jedynym objawem ataku serca Dławienie, ucisk lub pieczenie za mostkiem – często mylone ze zgagą, nie ustępuje po zmianie pozycji Nagła duszność – trudności z oddychaniem podczas codziennych czynności, nawet bez towarzyszącego […]

Przeczytaj także

Kwasy omega-3, a zdrowie – ile jemy, ile powinniśmy i w jakich proporcjach?

Oliwa z oliwek

Odkryj sekret doskonałego smaku: marynata na bazie oleju!

Czy wiesz, że klucz do soczystego, aromatycznego i pełnego smaku mięsa leży w odpowiedniej marynacie? A najlepszą bazą dla marynaty jest właśnie olej! Dlaczego warto postawić na marynatę olejową? Oto powody, które Cię przekonają: Zachowuje soczystość: Olej tworzy barierę, która zapobiega utracie wilgoci podczas gotowania. Twoje mięso będzie soczyste i pełne smaku! Wzbogaca aromat: Olej […]

Dieta 60+

Dieta seniora a zdrowie serca: co jeść po 60. roku życia?

Czy wiesz, że ryzyko rozwoju chorób sercowo-naczyniowych rośnie wraz z wiekiem? Dlatego osoby po 60-tce powinny szczególnie uważnie zadbać o prowadzony styl życia. To, co jesz, ma ogromny wpływ na pracę Twojego serca czy na ryzyko rozwoju miażdżycy i innych groźnych schorzeń. Zobacz, jak powinna wyglądać dieta seniora, aby była nie tylko smaczna, ale i […]