Kanapka z twarogiem, jogurtem greckim, makiem, miodem i owocami

Redakcja

29.06.2022

2 minuty czytania

Kanapka z twarogiem i owocaami

Zapraszamy do wypróbowania naszego przepisu na kanapkę z twarogiem, jogurtem greckim, makiem, miodem i owocami. To zdrowa i smaczna propozycja na śniadanie lub przekąskę, która dostarcza cennych składników odżywczych. Połączenie świeżych owoców, twarogu i jogurtu greckiego sprawia, że kanapka jest nie tylko pyszna, ale i pełna witamin oraz minerałów.

Składniki:

  • 1 grahamka
  • 4 plasterki twarogu półtłustego Eko Łukta
  • 2 łyżki jogurtu greckiego
  • 2 łyżeczki Optimy DHA (10 g)
  • Garstka truskawek
  • 1 plasterek banana
  • 1 łyżeczka miodu

Kaloryczność:

Wartość odżywcza Ilość
Energia 502,9 kcal / 343 g
Białko ogółem 26,9 g
Tłuszcz 17,2 g
Węglowodany ogółem 59,1 g
Błonnik pokarmowy 6,2 g
Sód 368,1 mg
Witamina A (ekwiw. retinolu) 224,1 µg
Witamina D 1,6 µg
Cholesterol 22,2 mg
Kwasy tłuszczowe nasycone 6,3 g
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone 6,6 g
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone 2,6 g

Wykonanie:

  1. Posmaruj połówkę grahamki margaryną Optima DHA.
  2. Na to połóż plasterki twarogu.
  3. Z wierzchu posmaruj ser jogurtem greckim i ułóż na nim pokrojone w różne kawałki owoce.
  4. Całość skrop miodem.

Komentarz dietetyka:

Truskawki to doskonałe źródło witaminy C (lepsze niż cytrusy). W truskawkach znajdziemy również witaminy B2, B3 (niacynę), A i E oraz szereg składników mineralnych, w tym fosfor i krzem (wzmacniają kości, korzystnie wpływają na skórę, włosy i paznokcie), magnez (odpowiada za prawidłowe działanie układu nerwowego), mangan (zapobiega zmęczeniu i poprawia pamięć), potas, wapń, żelazo i cynk. Dzięki połączeniu truskawek i Optimy DHA, dostarczamy dziecku wielu składników, niezbędnych do jego prawidłowego rozwoju.

Składnik regionalny:

Twaróg półtłusty Eko Łukta

Produkt otrzymywany z mleka z rolnictwa ekologicznego. Dzięki najwyższej jakości surowców i m.in. ręcznej produkcji posiada niepowtarzalny smak, zapach i konsystencję tradycyjnego, wiejskiego twarogu.

Najpopularniejsze artykuły

Dieta na wakacjach: jakich dań unikać na wyjeździe?

Wakacje kojarzą się z czasem wolności i koncentracji na przyjemnościach. To także moment, w którym możesz zechcieć dać upust swoim zachciankom – także tym związanym z jedzeniem. Zwłaszcza że w kurortach roi się od barów i foodtrucków z rozmaitymi smakołykami. Odrobina takiej „rozpusty” nie zaszkodzi, ale… warto mimo wszystko zachować zdrowy rozsądek i dokonywać świadomych wyborów. W końcu może być i smacznie, i zdrowo. Zobacz zatem, czego unikać podczas letniego urlopu.

Sezam

Olej sezamowy – nie tylko do kuchni! Właściwości, zastosowanie i korzyści dla zdrowia

Sezam to jedna z najstarszych uprawianych przez człowieka roślin oleistych. Jego wyjątkowe właściwości, znane już w czasach starożytnych, sprawiają, że posiada bogate zastosowanie nie tylko w kuchni, lecz także w kosmetyce. Mimo, że należy do produktów wysokokalorycznych (100 gramów sezamu dostarcza organizmowi aż 573 kalorii) oraz tłustych (prawie 50% sezamu stanowią tłuszcze) jego spożycia nie […]

Odżyw mózg! 5 produktów, po które warto sięgnąć

Zależy ci na utrzymaniu wysokiej sprawności umysłowej? To, jak będzie pracował twój mózg, zależy od twojej diety. Poznaj produkty spożywcze, których nie może zabraknąć w codziennym menu. Włącz je do jadłospisu, a twój mózg odwdzięczy się wydajniejszą pracą.

Przeczytaj także

Zdrowa dieta jest kluczowa w obniżaniu podwyższonego cholesterolu

Jaką rolę w organizmie pełni cholesterol? Jakie mogą być skutki zaburzeń lipidowych? Jaką rolę w leczeniu zbyt wysokiego cholesterolu we krwi pełni dieta?

Bułka razowa z szynką

Bułka razowa z szynką wędzoną z indyka, awokado, marynowanym jalapeño, pomidorem, czerwoną cebulą i sałatą rzymską

Zapraszamy do spróbowania naszego przepisu na bułkę razową z szynką wędzoną z indyka, awokado, marynowanym jalapeño, pomidorem, czerwoną cebulą i sałatą rzymską. To doskonałe połączenie smaków i wartości odżywczych, które wspiera zdrowy styl życia. Dzięki wykorzystaniu świeżych i zdrowych składników, ta kanapka dostarcza nie tylko przyjemności kulinarnej, ale również wielu korzyści zdrowotnych. Składniki: 1 bułka […]

Ryzyko miażdżycy: czy można je określić?

Mianem miażdżycy określa się chorobę tętnic, która prowadzi do zwężenia światła naczyń. Dochodzi do tego na skutek odkładania się blaszki miażdżycowej, zbudowanej przede wszystkim z cholesterolu