Zapraszamy do wypróbowania naszego przepisu na kanapkę z twarogiem, jogurtem greckim, makiem, miodem i owocami. To zdrowa i smaczna propozycja na śniadanie lub przekąskę, która dostarcza cennych składników odżywczych. Połączenie świeżych owoców, twarogu i jogurtu greckiego sprawia, że kanapka jest nie tylko pyszna, ale i pełna witamin oraz minerałów.
Składniki:
- 1 grahamka
- 4 plasterki twarogu półtłustego Eko Łukta
- 2 łyżki jogurtu greckiego
- 2 łyżeczki Optimy DHA (10 g)
- Garstka truskawek
- 1 plasterek banana
- 1 łyżeczka miodu
Kaloryczność:
Wartość odżywcza | Ilość |
---|---|
Energia | 502,9 kcal / 343 g |
Białko ogółem | 26,9 g |
Tłuszcz | 17,2 g |
Węglowodany ogółem | 59,1 g |
Błonnik pokarmowy | 6,2 g |
Sód | 368,1 mg |
Witamina A (ekwiw. retinolu) | 224,1 µg |
Witamina D | 1,6 µg |
Cholesterol | 22,2 mg |
Kwasy tłuszczowe nasycone | 6,3 g |
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone | 6,6 g |
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone | 2,6 g |
Wykonanie:
- Posmaruj połówkę grahamki margaryną Optima DHA.
- Na to połóż plasterki twarogu.
- Z wierzchu posmaruj ser jogurtem greckim i ułóż na nim pokrojone w różne kawałki owoce.
- Całość skrop miodem.
Komentarz dietetyka:
Truskawki to doskonałe źródło witaminy C (lepsze niż cytrusy). W truskawkach znajdziemy również witaminy B2, B3 (niacynę), A i E oraz szereg składników mineralnych, w tym fosfor i krzem (wzmacniają kości, korzystnie wpływają na skórę, włosy i paznokcie), magnez (odpowiada za prawidłowe działanie układu nerwowego), mangan (zapobiega zmęczeniu i poprawia pamięć), potas, wapń, żelazo i cynk. Dzięki połączeniu truskawek i Optimy DHA, dostarczamy dziecku wielu składników, niezbędnych do jego prawidłowego rozwoju.
Składnik regionalny:
Twaróg półtłusty Eko Łukta
Produkt otrzymywany z mleka z rolnictwa ekologicznego. Dzięki najwyższej jakości surowców i m.in. ręcznej produkcji posiada niepowtarzalny smak, zapach i konsystencję tradycyjnego, wiejskiego twarogu.