Czy kiedykolwiek marzyłeś o bułce, która zawiera w sobie prawdziwą esencję smaku? Pozwól, że przedstawimy Ci naszą kajzerkę z serem salami, pastą z czerwonej fasoli, pomidorem, nachosami i sałatą karbowaną – to prawdziwe połączenie smaków, które przeniesie Cię do krainy kulinarnych doznań.
Składniki:
- 1 kajzerka
- 2 łyżeczki Optimy Omega 3 (10 g)
- 2 plasterki sera salami Spomlek
- 3 łyżki czerwonej fasoli
- 1 dojrzały pomidor
- Garść świeżej kolendry
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- Odrobina soku z cytryny
- 1/2 czerwonej cebuli
- 3 kukurydziane chipsy nachos
- 2 liście sałaty karbowanej
- Sól
- Pieprz
Wartości odżywcze:
Wartość odżywcza | Ilość | %RWS |
---|---|---|
Energia [kcal] | 608,5 | – |
Białko ogółem [g] | 18,3 | – |
Tłuszcz [g] | 37,2 | – |
Węglowodany ogółem [g] | 46,1 | – |
Błonnik pokarmowy [g] | 9,6 | – |
Sód [mg] | 683,1 | – |
Witamina A (ekwiw. retinolu) [µg] | 793,6 | – |
Witamina D [µg] | 1,7 | – |
Cholesterol [mg] | 20,7 | – |
Kwasy tłuszczowe nasycone [g] | 12,4 | – |
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone [g] | 17,8 | – |
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone [g] | 5,3 | – |
Przygotowanie:
- Fasolę przełóż do miski i rozgnieć widelcem z oliwą, sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Na samym końcu dodaj 1/2 posiekanego pomidora i kolendrę. Dokładnie wymieszaj.
- Kajzerkę przekrój na pół i posmaruj margaryną Optima Omega 3.
- Na to rozłóż warstwę pasty fasolowej, liście sałaty karbowanej, plasterki sera salami, pomidora i lekko pokruszone nachosy.
Magiczny składnik:
Jedząc fasolę dostarczamy witaminy E i z grupy B oraz minerały takie jak fosfor, potas, magnez, wapń, żelazo. Jest ona też bogata w lignany, czyli substancje zmniejszające ryzyko chorób nowotworowych, przede wszystkim raka sutka i jelita grubego. W nasionach znajdziemy bardzo dużą zawartość białka, które jest zasadotwórcze. Przez to pomaga nam utrzymać równowagę kwasowo–zasadową w organizmie. Powinny ją spożywać osoby cierpiące na nadkwasotę żołądka, ponieważ hamuje ona wydzielanie kwasów żołądkowych. Zastosowanie margaryny obniżającej cholesterol Optima Omega 3 powoduje lepsze wchłanianie witaminy E, która opóźnia proces starzenia się skóry.