Jak ułożyć jadłospis przy miażdżycy? Przewodnik dla początkujących

Redakcja

2.10.2025

4 minuty czytania

Dieta śródziemnomorska

U Ciebie lub bliskiej osoby zdiagnozowano miażdżycę? Pamiętaj, że ta choroba jest zależna m.in. od prowadzonej diety[1]. Dlatego bardzo ważne jest wprowadzenie kilku prostych zmian w jadłospisie – tak, aby spowolnić zachodzące zmiany i wspomóc leczenie farmakologiczne. Jak skomponować menu? Poznaj podstawowe zasady, dzięki którym będzie Ci łatwiej planować codzienne posiłki.

Ile posiłków dziennie jeść przy miażdżycy?

Jedną z pierwszych zasad diety przy miażdżycy jest regularne spożywanie posiłków[2]. To ważne, aby kontrolować uczucie sytości i głodu, a także wesprzeć prawidłowy przebieg procesów metabolicznych. Ta reguła sprzyja również utrzymaniu prawidłowej masy ciała lub powrotowi do niej. Warto pamiętać, że nadwaga i otyłość mogą zwiększać ryzyko rozwoju chorób serca[3].

A zatem jak często jeść? Zaleca się, aby spożywać 4-5 posiłków dziennie, w 3-4-godzinnych odstępach czasu[4]. Warto to rozplanować i dopasować harmonogram do swojego trybu życia, np. specyfiki pracy czy innych obowiązków, a także godzin wstawania i zasypiania.

Co wprowadzić do diety przy miażdżycy?

Są produkty, których w diecie przy miażdżycy powinno być jak najwięcej.

Podstawą są sterole roślinne. Te naturalne substancje obniżają poziom „złego” cholesterolu LDL o 7-12% w ciągu 2-3 tygodni przy dziennym spożyciu 1,5-3 g oraz prowadzeniu zdrowego stylu życia[5]. Są one fundamentalnym elementem leczenia zaburzeń profilu lipidowego. Aby dostarczyć sobie ich odpowiedniej ilości, najlepiej sięgnąć po żywność wzbogacaną fitosterolami. Dobry wybór to np. Optima Cardio – miękka margaryna kubkowa bogata w nienasycone kwasy tłuszczowe.

Po drugie, w diecie potrzebne są nienasycone kwasy tłuszczowe, ponieważ ich podaż wspiera obniżanie poziomu „złego” cholesterolu LDL[6]. Ich doskonałymi źródłami są:

  • płynne oleje roślinne, np. oliwa, olej lniany, rzepakowy czy słonecznikowy;
  • orzechy, np. włoskie;
  • tłuste ryby morskie (wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3), czyli np. łosoś, makrela czy śledź.

Po trzecie, ważny jest błonnik pokarmowy. Przy odpowiedniej podaży wspiera on metabolizm cholesterolu i pomaga obniżać stężenie LDL oraz trójglicerydów. Znajdziesz go przede wszystkim w:

  • warzywach i owocach;
  • pełnoziarnistym pieczywie i makaronach;
  • brązowym ryżu;
  • orzechach i nasionach, np. siemieniu lnianym.

Czego nie jeść przy miażdżycy?

W związku ze zdiagnozowaną miażdżycą musisz poznać produkty, które należy wykluczyć z diety lub znacznie ograniczyć ich spożycie. Chodzi przede wszystkim o żywność zawierającą tłuszcze nasycone oraz izomery trans[7]. Te pierwsze odpowiadają za podwyższenie stężenia „złego” cholesterolu LDL, a drugie dodatkowo obniżają poziom „dobrego” cholesterolu HDL. W czym są one zawarte? „Nie” warto powiedzieć przede wszystkim takim produktom jak[8]:

  • masło – do smarowania pieczywa zdecydowanie lepiej wykorzystać miękką margarynę kubkową ze sterolami, ponieważ masło zawiera zarówno tłuszcze nasycone, jak i trans;
  • czerwone mięso – zarówno wieprzowina, jak i wołowina czy dziczyzna, zwłaszcza ich tłuste kawałki, to źródło nasyconych kwasów tłuszczowych; wołowina zawiera również izomery trans;
  • tłuste sery – np. żółte, pleśniowe czy typu feta; to także źródła tłuszczów nasyconych i trans.

Należy też zwrócić uwagę na żywność wysoko przetworzoną. Chociaż zawartość izomerów trans jest w niej ściśle kontrolowana, warto unikać przede wszystkim produktów zawierających „częściowo utwardzone oleje roślinne”.

Jak komponować posiłki przy miażdżycy? Podsumowanie

Skorzystaj z krótkiej „ściągi” z produktami, które warto włączyć do diety i tymi do wykluczenia – przyda Ci się np. w sklepie.

Typ produktu Dobry wybór Zły wybór
Mięso i inne źródła białka w diecie ·         Chude mięso drobiowe (np. indyk, kurczak)

·         Tłuste ryby morskie (np. łosoś, tuńczyk, makrela)

·         Nasiona roślin strączkowych (np. ciecierzyca, soczewica, fasola)

·         Wieprzowina

·         Wołowina

·         Dziczyzna

·         Jagnięcina

·         Przetwory mięsne (np. tłuste szynki i kiełbasy)

Nabiał ·         Chude sery twarogowe

·         Jogurty typu skyr

·         Mleko odtłuszczone

·         Tłuste sery

·         Śmietana

·         Mleko pełnotłuste

Produkt do smarowania pieczywa ·         Miękka margaryna kubkowa ze sterolami (np. Optima Cardio) ·         Masło
Pieczywo i inne źródła węglowodanów ·         Pieczywo pełnoziarniste (np. grahamki, chleb żytni)

·         Makaron pełnoziarnisty

·         Brązowy ryż

·         Gotowane ziemniaki

·         Białe pieczywo i makarony

·         Biały ryż

Przekąski ·         Warzywa (np. słupki marchewki, pomidorki koktajlowe)

·         Orzechy (w małej ilości)

·         Owoce

·         Wysoko przetworzone wyroby – np. chipsy, ciastka, krakersy

 

Wykorzystaj nasze wskazówki na co dzień. Krok po kroku zbudujesz nowe nawyki, co może znaleźć przełożenie na lepsze wyniki lipidogramu i efektywną kontrolę miażdżycy. Powodzenia!

 

[1] https://www.mp.pl/pacjent/chorobawiencowa/informacje/definicje/54556,miazdzyca

[2] https://www.mp.pl/pacjent/chorobawiencowa/informacje/definicje/54556,miazdzyca

[3] https://www.mp.pl/pacjent/nadwaga-i-otylosc/wprowadzenie/292771,powiklania-otylosci

[4] https://www.mp.pl/pacjent/chorobawiencowa/informacje/definicje/54556,miazdzyca

[5] https://www.efsa.europa.eu/en/press/news/blood-cholesterol-reduction-health-claims-phytosterols-can

[6] https://www.mp.pl/pacjent/dieta/zasady/67338,tluszcze-podzial-budowa-funkcje-i-wlasciwosci

[7] https://www.mp.pl/pacjent/chorobawiencowa/informacje/definicje/54556,miazdzyca

[8] https://www.mp.pl/pacjent/dieta/diety/diety_w_chorobach/88067,hipercholesterolemia-dieta-na-obnizenie-cholesterolu-jadlospis-przepisy

Najpopularniejsze artykuły

Wrapy z sałaty z indykiem i pieczarkami oraz frytki z batatów

Wrapy z sałaty z indykiem i pieczarkami oraz frytki z batatów

Zapraszamy do wypróbowania naszego przepisu na sałatkę z indykiem i batatami. To zdrowa i sycąca propozycja na obiad, bogata w witaminy i minerały. Składniki: 4 liście sałaty rzymskiej (60 g) 250 g mięsa mielonego z indyka 1 szalotka (20 g) 5 pieczarek (100 g) ½ marchewki (40 g) 2 bataty (450 g) 1 łyżka margaryny […]

Co to jest profil lipidowy?

Lektura tego artykułu zajmie 5 minut. Profil lipidowy, znany też jako lipidogram, to badanie poziomu lipidów znajdujących […]

Jak działają sterole roślinne

Jak działają sterole roślinne – naturalna pomoc w walce z cholesterolem [Wideo]

Czym są sterole roślinne Sterole roślinne, zwane również fitosterolami, to naturalnie występujące związki chemiczne obecne w tkankach roślinnych. Stanowią one roślinny odpowiednik cholesterolu znajdującego się w organizmach zwierzęcych. Ta strukturalna bliskość między fitosterolami a cholesterolem jest kluczowa dla zrozumienia ich działania w organizmie człowieka. Różnice między sterolami roślinnymi a cholesterolem zwierzęcym Podczas gdy organizmy zwierzęce […]

Przeczytaj także

Dieta śródziemnomorska i jej wpływ na serce

2021-12-15 Lektura tego artykułu zajmie 2 minuty Mimo rosnącej świadomości wśród Polaków, choroby układu sercowo-naczyniowego nadal stanowią […]

Dieta na nadciśnienie. Co powinna zawierać?

[30-07-2021] Lektura artykułu zajmie 3 minuty. Nadciśnienie tętnicze stanowi ogromne zagrożenie dla zdrowia i życia – szczególnie, […]

Kawa a serce. Czy kofeina jest szkodliwa?

2021-12-02 Lektura tego artykułu zajmie 2 minuty Każdy dzień rozpoczynasz filiżanką espresso albo kubkiem kawy z mlekiem? […]